Chyba już nie, przez jeden weekend było. EN97-004 i EN97-012 rozłączyli obie jednostki i jedna połówka EN97-004 jeździ z jedną połówką EN97-012(bodajże EN97-004a+EN97-012a).Autobus Czerwon pisze:Nadal jest w mocy to zarządzanie?
Warszawska Kolej Dojazdowa
Moderator: JacekM
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Szkoda 
A ja mam takie pytanko, posiada może ktoś zdjęcia wagonów EN94 kursujących po ulicy szczęśliwickiej? Jak wiadomo EN94 wprowadzono do ruchu w roku 1972 a ostatni odcinek uliczny WKDki zlikwidowano na szczęśliwickiej 1 stycznie 1975, czyli przez ponad 3 lata jeszcze częściowo kryterium ulicznym w warszawie kursowały już nowe wówczas wagony EN94, jest mnóstwo zdjęć w internecie starych wagonów EN80 kursujących ulicami warszawy jednakże nigdzie nie trafiłem na zdjęcie EN94 jadącego np. ulicą Szczęśliwicką. Gdybyś ktoś takowe miał byłbym wdzięczny aby je zamieścił. Trudno mi sobie wyobrazić widok EN94 pędzącego ulicami warszawy, jednak wiem, że takowy widok przez 3 lata miał miejsce dopóki WKDki nie skierowano wzdłuż liniii radomskiej przez dworzec zachodni i dalej na średnicę. Przekopałem chyba już wszystkie możliwe stronki i takowych zdjęć nie znalazłem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mam, ale niestety bez prawa do publikacji. Jest w izbie pamięci w Grodzisku coś.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No wielka szkoda bo to prawdziwy rarytas, EN80 wyglądały w sumie jak tramwaje, więc ich widok na ulicach warszawy aż nie robił takiego wrażenia, ale zobaczyć takie EN94 które jest już mocno kolejowe jak sobie pomyka taką szczęśliwicką czy drawską to już jest rarytas.Glonojad pisze:Mam, ale niestety bez prawa do publikacji. Jest w izbie pamięci w Grodzisku coś.
A może jakieś namiary na posiadacza praw?Glonojad pisze:Mam, ale niestety bez prawa do publikacji.
Ktoś mi kiedyś mówił kto pamięta te czasy, że EN94 bardzo źle pokonywały ciasny łuk skrętny ze Szczęśliwickiej w Drawską ( tam gdzie obecnie jest pętla autobusowa Szczęśliwice ), chyba z uwagi na trochę zzerszy rozmiar wagonów niż EN80.
I też z tego powodu zrezygnowano z odcinka do dworca PKP w Milanówku.marko80 pisze:Ktoś mi kiedyś mówił kto pamięta te czasy, że EN94 bardzo źle pokonywały ciasny łuk skrętny ze Szczęśliwickiej w Drawską ( tam gdzie obecnie jest pętla autobusowa Szczęśliwice ), chyba z uwagi na trochę zzerszy rozmiar wagonów niż EN80.
Pewnie tez ale jezeli chodzi o Warszawe to WKDka tak czy siak musiala ostatecznie wyleciec z ulic warszawy i byc skierowana razem ze srednica przez zachodni, w latach 70 ruch prywatnych samochodow nieco wzrosl, ponadto planowano objac ulice szczesliwicka i dickensa komunikacja autobusowa oraz byla w planach budowa petli autobusowej szczesliwice u zbiegu dickensa/szczesliwicka/drawska. Do tego zamykanie rogatek co chwile u zbiegu Szczesliwickiej i Bitwy Warszawskiej 1920, to sie nie moglo utrzymac.Miki996 pisze:I też z tego powodu zrezygnowano z odcinka do dworca PKP w Milanówku.marko80 pisze:Ktoś mi kiedyś mówił kto pamięta te czasy, że EN94 bardzo źle pokonywały ciasny łuk skrętny ze Szczęśliwickiej w Drawską ( tam gdzie obecnie jest pętla autobusowa Szczęśliwice ), chyba z uwagi na trochę zzerszy rozmiar wagonów niż EN80.
To prawda. A tak z innej beczki, czy są zdjęcia z testowania wagonów 13N na linii WKD?marko80 pisze:Pewnie tez ale jezeli chodzi o Warszawe to WKDka tak czy siak musiala ostatecznie wyleciec z ulic warszawy i byc skierowana razem ze srednica przez zachodni, w latach 70 ruch prywatnych samochodow nieco wzrosl, ponadto planowano objac ulice szczesliwicka i dickensa komunikacja autobusowa oraz byla w planach budowa petli autobusowej szczesliwice u zbiegu dickensa/szczesliwicka/drawska. Do tego zamykanie rogatek co chwile u zbiegu Szczesliwickiej i Bitwy Warszawskiej 1920, to sie nie moglo utrzymac.Miki996 pisze: I też z tego powodu zrezygnowano z odcinka do dworca PKP w Milanówku.
Takie zdjecia tez chetnie bym zobaczyl ale nigdzie sie nie natknalem. Moze muzeum w Grodzisku ma.Miki996 pisze:To prawda. A tak z innej beczki, czy są zdjęcia z testowania wagonów 13N na linii WKD?marko80 pisze: Pewnie tez ale jezeli chodzi o Warszawe to WKDka tak czy siak musiala ostatecznie wyleciec z ulic warszawy i byc skierowana razem ze srednica przez zachodni, w latach 70 ruch prywatnych samochodow nieco wzrosl, ponadto planowano objac ulice szczesliwicka i dickensa komunikacja autobusowa oraz byla w planach budowa petli autobusowej szczesliwice u zbiegu dickensa/szczesliwicka/drawska. Do tego zamykanie rogatek co chwile u zbiegu Szczesliwickiej i Bitwy Warszawskiej 1920, to sie nie moglo utrzymac.
Przetarg na remont toru nr 1 z Warszawy do Komorowa został unieważniony - http://wkd.com.pl/images/przetargi/9.07 ... 212360.pdf
Dzięki.
Ciekawe, czy to oznacza, że przyszłe wakacje też będą bez remontu - drugi etap zakładał remont od Zachodniej do Komorowa właśnie w lipcu-sierpniu 2015. Jak nie znajdą tych brakujących 3 milionów pewnie tak może być...
Ciekawe, czy to oznacza, że przyszłe wakacje też będą bez remontu - drugi etap zakładał remont od Zachodniej do Komorowa właśnie w lipcu-sierpniu 2015. Jak nie znajdą tych brakujących 3 milionów pewnie tak może być...
Te 3 miliony to raczej był tylko pretekst.
Zbieraczka rozkładów jazdy.
Nie dają za wygraną i chcą remont zacząć jeszcze w tym roku:
http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosc ... i-WKD.html
Nie wiem, czy remont we wrześniu to dobry pomysł, może lepiej zrobić wszystko w przyszłoroczne wakacje?
http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosc ... i-WKD.html
Nie wiem, czy remont we wrześniu to dobry pomysł, może lepiej zrobić wszystko w przyszłoroczne wakacje?