Widziałeś w ogóle punktację?
https://zamowienia.metro.waw.pl/servlet ... ntity=7381
Moderator: JacekM

Tego się spodziewam, zwłaszcza, że ze Skodą w tym kryterium przerżnęli wszyscy, i to sporo. Ja zdecydowanie wolałbym Stadlera, bo nie dość, że to nie byłaby jakaś wersja rozwojowa Wagonmaszy, to jeszcze, przynajmniej częściowo produkcja byłaby w Polsce, a tak to Czesi podrzucą gotowce do nas...
Jasne, bo lepiej wydać więcej monet, ale mieć coś, co ładniej wygląda. Ja, durny, myślałem, ze ważne jest, aby sprzęt do jeżdżenia był sympatyczny dla pasażerów i bezproblemowy dla przewoźnika. A dopiero po spełnieniu tych warunków można wydziwiać. Ale nie. Pies srał komfort pasażera i problemy przewoźnika, takie jak np. serwis. Ma być przede wszystkim ładnie. Jeszcze żeby to krajobraz niszczyło, ale, znowu: nie. To metro. To jeździ pod ziemią i pejzażu nie dewastuje.
Wersja rozwojowa Wagonmaszy? To tak jakby powiedzieć że olsztyńskie tramino jest wersją rozwojową eNki, bo tak samo na każdy czlon przypada jeden centralnie umieszczony wózek.kveld pisze: ↑21 cze 2018, 10:36Tego się spodziewam, zwłaszcza, że ze Skodą w tym kryterium przerżnęli wszyscy, i to sporo. Ja zdecydowanie wolałbym Stadlera, bo nie dość, że to nie byłaby jakaś wersja rozwojowa Wagonmaszy, to jeszcze, przynajmniej częściowo produkcja byłaby w Polsce, a tak to Czesi podrzucą gotowce do nas...
Skoda sama na swojej stronie pisze o pociągach NěVa, że "Škoda Transportation je vyrábí ve spolupráci s ruskou společností Vagonmaš v Petrohradu"...Autobus Czerwon pisze: ↑21 cze 2018, 11:56Wersja rozwojowa Wagonmaszy? To tak jakby powiedzieć że olsztyńskie tramino jest wersją rozwojową eNki, bo tak samo na każdy czlon przypada jeden centralnie umieszczony wózek.kveld pisze: ↑21 cze 2018, 10:36
Tego się spodziewam, zwłaszcza, że ze Skodą w tym kryterium przerżnęli wszyscy, i to sporo. Ja zdecydowanie wolałbym Stadlera, bo nie dość, że to nie byłaby jakaś wersja rozwojowa Wagonmaszy, to jeszcze, przynajmniej częściowo produkcja byłaby w Polsce, a tak to Czesi podrzucą gotowce do nas...
Tak, lepiej wydać więcej monet na coś, co ładnie wygląda. To te głupie oszczędności sprawiają, że za granicą da się jakoś ładnie i miło żyć w mieście, a w Polsce wszystko byle jak, byle działało.Szeregowy_Równoległy pisze: ↑21 cze 2018, 11:33Jasne, bo lepiej wydać więcej monet, ale mieć coś, co ładniej wygląda. Ja, durny, myślałem, ze ważne jest, aby sprzęt do jeżdżenia był sympatyczny dla pasażerów i bezproblemowy dla przewoźnika. A dopiero po spełnieniu tych warunków można wydziwiać. Ale nie. Pies srał komfort pasażera i problemy przewoźnika, takie jak np. serwis. Ma być przede wszystkim ładnie. Jeszcze żeby to krajobraz niszczyło, ale, znowu: nie. To metro. To jeździ pod ziemią i pejzażu nie dewastuje.