Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

reserved

Post autor: reserved » 23 wrz 2009, 12:45

Przecież tam jest promowany przez władze pociąg. :P

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 wrz 2009, 13:32

Z innej beczki - jest szansa na częstsze 523 w weekendy i poza szczytami :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 wrz 2009, 15:10

W październiku na pewno nie. Bilans już i tak został naciągnięty kolanem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

dzidek

Post autor: dzidek » 23 wrz 2009, 15:48

Niezłe "zatwardzenie" o 12 na Grójeckiej od Bitwy Warszawskiej do samej Wawelskiej. Wszystko przez buspas. Stały też tramwaje na skrzyżowaniu z Wawelską. O 13 było jeszcze gorzej więc wolę nie myśleć co się teraz dzieje :D

reserved

Post autor: reserved » 23 wrz 2009, 16:39

Bastian pisze:W październiku na pewno. Bilans już i tak został naciągnięty kolanem.
A co ile w międzyszczycie ma jeździć to 382?

ROZPOR
Kontakt:

Post autor: ROZPOR » 23 wrz 2009, 17:20

dzidek pisze:Niezłe "zatwardzenie" o 12 na Grójeckiej od Bitwy Warszawskiej do samej Wawelskiej. Wszystko przez buspas. Stały też tramwaje na skrzyżowaniu z Wawelską. O 13 było jeszcze gorzej więc wolę nie myśleć co się teraz dzieje :D
Niestety miałem "przyjemność" jechać Grójecką o godz 16:30 od BW1920 do Wawelskiej.
To ledwo co się ruszało, takiego korku to nie było tam od czasów zamknięcia Banacha.

Za to po buspasie jechało się bardzo przyjemnie

PS. Jechałem 167

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 wrz 2009, 21:43

reserved pisze:A co ile w międzyszczycie ma jeździć to 382?
Chyba 10.

EDIT: Oczywiście chodziło mi o "w październiku na pewno NIE". Przepraszam za dezinformację, gdzieś mi umknęło jakże ważne słówko... :oops:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Andrzej

Post autor: Andrzej » 24 wrz 2009, 11:45

Jarek pisze:
Andrzej pisze:a po trzecie na pewno nie szybką (60 km/h zamiast 120)
To jest najbardziej oburzające. Kolejarze wydali grube miliony na modernizację, a pociągi jeżdżą tylko 60 km/h. Napisałbym nawet jakąs petycję, ale to PKP, a na nich nie ma żadnego sposobu.
Ta instytucja ze swoimi prezesami i wiceprezesami działa na szkodę państwa.
A ogólnie widać tu analogię do sytuacji po modernizacją trasy tramwajowej. Nadal jedzie się wolno.
Czy tak bardzo preferowana komunikacja szynowa (czy to kolej czy tramwaj) będzie kiedykolwiek szybka?

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 24 wrz 2009, 12:48

tarantula01 pisze:A jazda np. takim 525 kurs 9:20 na Trakcie Lubelskim była taka:
9:23 Zajezdnia Ostrobramska (OK)
9:28 Centrum Optyki
9:35 Zamieniecka
9:42 Rawar
9:48 Przyczółek Grochowski
9:52 -> wjazd na pas autobusowy

ogólem odcinek ok. 2,8 km (zajezdnia - Kinowa) przejechałem w 29 minut, co daje prędkość pieszego -> 5,8 km/h
Rozkładowo ten odcinek pokonać się powinno w 7-9 minut

A dalej?
9:52 wjazd na pas autobusowy
9:54 Saska
10:00 pl. Na Rozdrożu
10:01 Marszałkowska
10:02 Metro Politechnika
Odcinek ok. 4,5 km przejechałem w 11 minut, co daje prędkość już niezłą, bo 24,5 km/h, ale rozkładowo ten odcinek powinno się przejechać w 8-9 minut, czyli z prędkością 30-33 km/h
Dziś o tej samej porze było bezproblemowo:
525 kurs 9:20 na Trakcie Lubelskim:
9:24 Zajezdnia Ostrobramska (OK)
9:25 Centrum Optyki
9:27 Zamieniecka
9:29 Rawar
9:30 Przyczółek Grochowski
9:31 -> wjazd na pas autobusowy

ogólem odcinek ok. 2,8 km (zajezdnia - Kinowa) przejechałem w 7 minut, co daje prędkość rozkładową -> 24 km/h

A dalej?
9:31 wjazd na pas autobusowy
9:33 Saska
9:37 pl. Na Rozdrożu
9:38 Marszałkowska
9:39 Metro Politechnika
Odcinek ok. 4,5 km przejechałem w 8 minut, co daje bardzo dobrą prędkość rozkładową :arrow: ok. 34 km/h
Samochodów o tej samej porze praktycznie wcale, ale nieco więcej pasażerów w 525. Wcześniej zapewne korek na Ostrobramskiej był, bo na Trakt jechałem 525 który na Politechnice był o 9:04 i dojechał na Trakt o 9:18 (w 14 minut, a i tak miał -3 w plecy). Także zapewne:
a) kierowcy wybrali podróż samochodem innymi trasami (ciekawe, czy duże były zmiany czasów przejazdu autobusem np. na Grochowskiej, Waszyngtona)
b) zaczęli wyjeżdżać wcześniej i godziny szczytu samochodowego się rozwlekły,
c) część przesiadła się do komunikacji
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

reserved

Post autor: reserved » 24 wrz 2009, 16:16

Dzisiaj po raz pierwszy po chorobie miałem okazję przejechać się rano TŁ. Akurat dzień taki, że jechałem na drugą lekcję, a w tym czasie (ok. 8.30) właśnie najdłużej stałem na Wawelskiej. Dziś autobus przejechał odcinek Wawelskiej w 1 min (normalnie o tej porze średnio 6 min). Pozostały odcinek zawsze się bezproblemowo przejeżdżało więc ok.
Jutro być może też będę wracał TŁ to ogarnę, jak sytuacja wygląda po południu.

ness

Post autor: ness » 24 wrz 2009, 22:56

bo na Trakt jechałem 525 który na Politechnice był o 9:04 i dojechał na Trakt o 9:18 (w 14 minut, a i tak miał -3 w plecy)
Moze zlapal w centrum?

kris126

Post autor: kris126 » 26 wrz 2009, 21:11

Aby najpierw dostać się do nie zakorkowanego bus-pasa autobusy linii 502 czy 514 stoją pół godziny w korku na Ostrobramskiej. Dlatego uruchomienie linii 382 mija się z celem, po co komu linia kursująca co 7 minut bus-pasem mająca 30 minutowe opóźnienie? Przecież zanim dojadą do Dw.ZaHODNIEGO to w trasie nałapie się ze 3 brygady naraz i będą jeździć stadami. Przecież Mogliby równocześnie 408 skierować przez wiatraczną żeby uniknąć korków ze zwiększoną częstotliwością, a nie uruchamiać 415 co pół godziny i 382 kursującą do nikąd, która w niczym się nie uzupełnia z linią 415 !!! No cóż, ale to tylko jak zawsze Genialny pomysł ZTM - pokazać że coś robią i wymusić na pasażerach zakup jak największej ilości biletów !!! :doh:

reserved

Post autor: reserved » 26 wrz 2009, 21:20

E tam nie narzekaj, tak częsta linia nawet w stadach będzie często pojawiać się na przystankach. :-) Lepsze to niż nic.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 26 wrz 2009, 23:52

rhemek pisze:
jasiu pisze:A co do buspasa na Ostrobramskiej, to problem jest taki, że są tylko 2 pasy(chociaż rezerwa pod poszerzenie/tramwaj jest)
Tramwaj na Ostrobramskiej? To juz chyba sci-fi.
To czysta głupota, mimo że miejsce na tramwaj by się znalazło, klasycznie, środkiem ulicy. Przy docelowym modelu Marsa 2x3 i obecnym Al. USA 2x3, a ponadto buspasach, nie topi się kasy na tramwaje po to, by poprzerzucać ludzi na dalszą stację metra, okupione kikutami do Politechniki jadące po bus-pasie ze znacznie szybszą prędkością niż tramwaj w dodatku z tą samą dostępnością przystankową na Ostrobramskiej, którą mają linie przyśpieszone (dlatego sensowne jest zluzowanie E-5 na Gocławiu przez tramy, zaś wycięcie na rzecz tramwajów 525 to strzał w stopę i dlatego żadnej idei tramwaju na Ostrobramskiej nie poprę, gdyż nie upadłem jeszcze na głowę), tylko przebudowuje się i poszerza wąskie gardło, aby cały ciąg Marsa -Ostrobramska - TŁ miał taką samą szerokość jezdni. Tym bardziej, że tramwaj można by ciągiem Ostrobramskiej poprowadzić jedynie środkiem, zaś rozszerzenie Ostrobramskiej można zrobić dwutorowo. Albo zostawiając niezmienione pasy zieleni między jezdniami przy poszerzaniu północnej i południowej strony ulicy (a miejsca jest mnóstwo - patrz Radwar z trawnikiem, gdzie by i 2 pasy pewnie się dało wcisnąć na południu i tereny od Rodziewiczówny na północy), albo skracając nieco "brzegi", kosztem pasa zieleni.

Ostrobramska powinna zostać poszerzona do trzech pasów ruchu i tyle. Przy modelu 2x2 żadnego bus-pasa nie będzie.
tarantula01 pisze:Odcinek ok. 4,5 km przejechałem w 8 minut, co daje bardzo dobrą prędkość rozkładową ok. 34 km/h
Średnia rozkładowa dla tramwajów w Warszawie wynosi 18.5 km/h, ach, już widzę ten priorytet na skrzyżowaniu z Zamieniecką/Fieldorfa...

Wytyczenie bus-pasa, do którego szczęśliwie doszło, nawet nie powinno pozostawiać złudzeń, który środek transportu jest tu wydajniejszy.

Poszerzać, poszerzać, poszerzać. Autobusy, autobusy, autobusy.

PS. No ale na Gocławiu jednak tram :grin:
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

ness

Post autor: ness » 27 wrz 2009, 6:05

Tram nie ma sensu, bo niby dokad z ostrej.

Autobusy na dzis.
Na kiedystam metro.

ODPOWIEDZ