Trasa Łazienkowska i nie tylko
Moderator: Wiliam
W tym tygodniu ruszają m.in. dwie nowe linie: 415 i 382, które mają być obsłgiwane wozami wielkopojemnymi. Ale - w sytuacji permanentnej "za krótkiej kołdry" jeśli idzie o wozy wielkopojemne - aby dać coś dużego na 415 i 382 trzeba pewnie będzie z jakichś innych linii zabrać. Obsada 415 to prawdobodobnie 4 brygady, obsada 382 to gdzieś około 12, w sumie 16 brygad wielkopojemnych, które zapewne przypadną Ostrobramskiej i Kleszczowej. Od jutra znika część wtyczek ze 182, które podobno miały iść na 382, widać więc, że nadmiaru wozów nie ma. Fajnie, że zyskamy nowe linie na buspasie, ale pytanie zasadnicze: kosztem jakich linii?
Miejsce chyba jest, bardziej mnie interesuje, czy pl. Zawiszy wytrzymałby dodatkowa relację... No i czy przy DWZ byłoby miejsce na połączenie jej z linią na BW 1920 ;>Glonojad pisze:W jakim sensie wykonalne?
Pociągiem dojedziesz na DWZ z Okęcia czy Muzeum Narodowego?reserved pisze:Przecież tam jest promowany przez władze pociąg.
O czasowych chyba zapominasz...kris126 pisze:No cóż, ale to tylko jak zawsze Genialny pomysł ZTM - pokazać że coś robią i wymusić na pasażerach zakup jak największej ilości biletów
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Nie dziwię Ci się. Nikt rozsądny nie zamieniłby dobrego pośpiecha na tramwaje, słynące z tego, że się wleką. Dlatego tak żywotna jest dyskusja o 521, które niestety musiało wrócić na trasę dublującą te powolne tramwaje.Emdegger pisze:Przy docelowym modelu Marsa 2x3 i obecnym Al. USA 2x3, a ponadto buspasach, nie topi się kasy na tramwaje po to, by poprzerzucać ludzi na dalszą stację metra, okupione kikutami do Politechniki jadące po bus-pasie ze znacznie szybszą prędkością niż tramwaj
man1956 pisze:Fajnie, że zyskamy nowe linie na buspasie, ale pytanie zasadnicze: kosztem jakich linii?
Taaa, i na Ostrobramskiej zyskamy kolejną całotygodniówkę co pół godziny... Buspasy tylko Ostrej bokiem wyszły, wszystko poszło na 523 i bubla 382, który po południu będzie woził powietrze.Colony pisze:przegubów i 15stek permanentnie pojawiających się na niepotrzebnym 182.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
Może powrócić do tego pomysłu? teraz może się udać?Andrzej pisze: Dlatego tak żywotna jest dyskusja o 521, które niestety musiało wrócić na trasę dublującą te powolne tramwaje.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- Colony
- Kontakt:
A jak najwłaściwiej rozwiązać problem Ostrobramskiej bez pchania czegoś nowego na Zapłowiecze. Wzmocnienie 525 i...?Emdegger pisze:Buspasy tylko Ostrej bokiem wyszły, wszystko poszło na 523 i bubla 382, który po południu będzie woził powietrze.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Na razie trzeba zobaczyć, jak będzie rozwijała się sytuacja, wzmacniać należy 520, a nie 525 ze względu na podaż brygad, których brakuje i wyłączenie 525 spod obsługi Płowieckiej. Pierwszym krokiem powinno być zdjęcie brygad międzyszczytowych w godzinach, gdzie tych korków nie ma z 382, które będą bez sensu woziły powietrze za Politechniką, a które z pewnością przydadzą się przy Feminie i na Górczewskiej oraz całej długości Ostrobramskiej - przerzucamy wozy na 520 co 10 w międzyszczycie. Drugi krok to analiza sytuacji ruchowej po kilku miesiącach remontu i ewentualne wyznaczenie (tymczasowego
) objazdu 401 do Rembertowa co wydatnie poprawi dojazd z Płowieckiej przy obecnie niskiej podaży i stworzy argument szansę podbicia częstotliwości 520 z prawdziwego zdarzenia rano oraz pomoże uwalić 514.
Następnym krokiem jest likwidacja 382 oraz wcielenie go do mocnego 182 (8/15//15) na trasie Witolin - Ursus przez Rodziewiczówny i zniesienie bardzo niekorzystnej dywersyfikacji podaży w zespołach ZAMIENIECKA i METRO POLITECHNIKA, to powinno zaowocować zdjęciem z MIĘDZYNARODOWEJ 523. Zapłowiecze będzie miało przesiadkę drzwi w drzwi na słabo obłożone przystanki dla zwyklaków.
Dalej, wycofanie z Rembertowa 168, odzyskanie brygad na podbicie 143/515 - co stworzy warunki odpechnięcia postulatów braku połączenia ROZBRATU z Zapłowieczem (rozsądniejsi i tak wybiorą 520+182/188). Tym samym następuje wypchnięcie z Rozbratu 520.
Ostatnim, koronnym, krokiem powinno być poszerzenie Ostrobramskiej i wyznaczenie bus-pasa oraz zintegrowanie wąskiego gardła z resztą ciągu do Grójeckiej włącznie. Inaczej korki zaczną się robić w Mińsku Mazowieckim.
Nie wiem, co w kwestii 502, chciałbym, aby najważniejsze linie na TŁ - 520 i 523 miały czytelny układ przystanków razem z 525. Uruchomienie 143 rozwiązałoby sprawę. Acz na wszelki wypadek należy na potrzeby MIĘDZYNARODOWEJ wyznaczyć jakiś odwód strategiczny w postaci 502, podbitego w szczycie wyjazdami z R-10, przy tej częstotliwości i pasach, żadnych stad nie będzie.
382, 408, 514 - kasacja.
Następnym krokiem jest likwidacja 382 oraz wcielenie go do mocnego 182 (8/15//15) na trasie Witolin - Ursus przez Rodziewiczówny i zniesienie bardzo niekorzystnej dywersyfikacji podaży w zespołach ZAMIENIECKA i METRO POLITECHNIKA, to powinno zaowocować zdjęciem z MIĘDZYNARODOWEJ 523. Zapłowiecze będzie miało przesiadkę drzwi w drzwi na słabo obłożone przystanki dla zwyklaków.
Dalej, wycofanie z Rembertowa 168, odzyskanie brygad na podbicie 143/515 - co stworzy warunki odpechnięcia postulatów braku połączenia ROZBRATU z Zapłowieczem (rozsądniejsi i tak wybiorą 520+182/188). Tym samym następuje wypchnięcie z Rozbratu 520.
Ostatnim, koronnym, krokiem powinno być poszerzenie Ostrobramskiej i wyznaczenie bus-pasa oraz zintegrowanie wąskiego gardła z resztą ciągu do Grójeckiej włącznie. Inaczej korki zaczną się robić w Mińsku Mazowieckim.
Nie wiem, co w kwestii 502, chciałbym, aby najważniejsze linie na TŁ - 520 i 523 miały czytelny układ przystanków razem z 525. Uruchomienie 143 rozwiązałoby sprawę. Acz na wszelki wypadek należy na potrzeby MIĘDZYNARODOWEJ wyznaczyć jakiś odwód strategiczny w postaci 502, podbitego w szczycie wyjazdami z R-10, przy tej częstotliwości i pasach, żadnych stad nie będzie.
382, 408, 514 - kasacja.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
- Colony
- Kontakt:
Zgadzam się. Tym bardziej, że wierzę, iż prędzej czy później 502 dałoby się pchnąć z powrotem przez Gocław. Nie da się ukryć, że 411 cieszy się na TŁ większym wzięciem niż ta pierwsza chociaż nie wiem jak ma się sytuacja z newralgicznym przystankiem Centrum Optyki.
Co do skrócenia 168 to jeszcze za czas reformy wawerskiej proponowałem zastępstwo w postaci 123. Na pewno znacznie bardziej punktualne, a 168 mogłoby pofrunąć wówczas na Wiatraczną chociażby.
Co do skrócenia 168 to jeszcze za czas reformy wawerskiej proponowałem zastępstwo w postaci 123. Na pewno znacznie bardziej punktualne, a 168 mogłoby pofrunąć wówczas na Wiatraczną chociażby.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Do wypróbowanych i niesprawdzonych pomysłów się nie wraca. 523 załatwiło ostatecznie sprawę.kajo pisze:Może powrócić do tego pomysłu? teraz może się udać?Andrzej pisze: Dlatego tak żywotna jest dyskusja o 521, które niestety musiało wrócić na trasę dublującą te powolne tramwaje.
[ Dodano: |28 Wrz 2009|, 2009 01:03 ]
Widzisz, ale ja bym na Gocławiu zostawił ostatecznie 411 i wycofał je z Miłosnej, a 502 potraktował jako protezę dla MIĘDZYNARODOWEJ. Nikt nie weźmie wywalenia 520 z dobrą przesiadką po południu przy Polibudzie, dojazdem do PLK, Patelni i DWC, za linię na Wawelską, która DWZ ominie.Colony pisze:Zgadzam się. Tym bardziej, że wierzę, iż prędzej czy później 502 dałoby się pchnąć z powrotem przez Gocław. Nie da się ukryć, że 411 cieszy się na TŁ większym wzięciem niż ta pierwsza chociaż nie wiem jak ma się sytuacja z newralgicznym przystankiem Centrum Optyki.
Dla 168 widzę opcję Olszynka - Chłopickiego - Zamieniecka -Łukowska - Rodziewiczówny - Ostrobramska i dalej jak obecnie. Odepchnie to protesty Gocławia o brak połączenia z Promenadą i załatwi problem udupienia 135, do którego należy (przynajmniej na Pradze Południe) moim zdaniem usilnie dążyć. Dodatkowo połączenie 382 i 182 poprawi przepustowość pętli Witolińskiej, tak że spokojnie zmieści się 120, 169 czy co tam (BTW. a mnie mówiono, że na Os. Ostrobramska nic nowego się nie zmieści
Na koniec problem Łukowskiej - olbrzymia nadpodaż wozów w stosunku do potrzeb. 182 było puste tam już wcześniej, nie chce nawet wiedzieć, jak fatalnie będzie to wyglądało w październiku. Na Łukowskiej nie powinno kursować nic poza 158 i 141.
lolzPierwszym krokiem powinno być zdjęcie brygad międzyszczytowych w godzinach, gdzie tych korków nie ma z 382, które będą bez sensu woziły powietrze za Politechniką, a które z pewnością przydadzą się przy Feminie i na Górczewskiej
wez sobie porownaj miedzyszczytowy rozklad 190 171 (i ogryzki 410 422) z 523 187 188
aktualnie z bankowego w gorczewska sa w miedzyszczycie 23 kursy/h
Ogryzki do kasacji, ale wiadomo gdzie pojda z nich brygady.
422 to 131 i 520
410 tez zostanie w rodzinie.
Z polibudy na zachod za to
523 ma mega 3!! kursy/h w miedzyszczycie
to samo 188 a 187 cale 4.
W sumie 10
Kosmos.
dobrze gada, wódki mu dać. Zabieranie brygad na międzyszczyt z TŁ wcale nie jest cwane, jako, że tam nie jest przecież wesoło po za szczytem, a powiedziałbym, że bywa różnie. I choć 382 jest troszke z dupy wzięte (na takie wygląda, jeśli się spojrzy na to, że musi dojerzdżać do buspasa przez Ostrą, ale to w szczycie jest kłopot, a nie o tym teraz), to nie powinno się go zabierać w międzyszczycie. Chyba, że ma się podejście "zmieszczą się do wozu? to jest dobrze"ness pisze:wez sobie porownaj miedzyszczytowy rozklad 190 171 (i ogryzki 410 422) z 523 187 188
aktualnie z bankowego w gorczewska sa w miedzyszczycie 23 kursy/h
Ogryzki do kasacji, ale wiadomo gdzie pojda z nich brygady.
422 to 131 i 520
410 tez zostanie w rodzinie.
Z polibudy na zachod za to
523 ma mega 3!! kursy/h w miedzyszczycie
to samo 188 a 187 cale 4.
W sumie 10
Kosmos.
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37
Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.
Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.