Sąd nad 178

Moderator: Wiliam

rudy

Post autor: rudy » 11 gru 2015, 13:22

W porannym szczycie w kursach między 7 a 8 (z Ursusa) i w popołudniowym między 16 a 17 (w kierunku Ursusa) zapełnienie jest bardzo duże.
Poza tym jest marne.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 gru 2015, 13:46

rudy pisze:W porannym szczycie w kursach między 7 a 8 (z Ursusa) i w popołudniowym między 16 a 17 (w kierunku Ursusa) zapełnienie jest bardzo duże.
Poza tym jest marne.
=D>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

marko80

Post autor: marko80 » 11 gru 2015, 13:49

To może inaczej moja propozycja skierowania 178 przez Nowolazurową wynikała głównie z braku punktualności linii 178, stojącej w korkach głównie na Jerozolimskich i Prymasa. Skierowanie jest przez Wolę do Ursusa nowym ciągiem, ulic z pewnością poprawiłoby jej punktualność i czas przejazdu. Cały czas poddaję w wątpliwość czy bezpośrednia relacja Kasprzaka - Jerozolimskie jest aż tak niezbędna. Wymiana na przystanku Berestecka nie jest aż tak duża jak się wydaje.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 gru 2015, 17:34

Bezpośrednia relacja Szpital Wolski - Berestecka to pierdółka (ale BW20 - Szpital już mniej - czy po zakończeniu budowy 3+3 136 będzie mogło pojechać po ludzku Płocką?), ale 178 należy bardziej wygaszać niż ratować.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Georg

Post autor: Georg » 11 gru 2015, 20:31

fik pisze:Bezpośrednia relacja Szpital Wolski - Berestecka to pierdółka (ale BW20 - Szpital już mniej - czy po zakończeniu budowy 3+3 136 będzie mogło pojechać po ludzku Płocką?), ale 178 należy bardziej wygaszać niż ratować.
Z tego co pamiętam to 136 zostało skierowane na obecną trasę dlatego, że nie było możliwości ustawienia przystanku SZPITAL WOLSKI albo KRZYŻANOWSKIEGO za skrzyżowaniem Płocka/Kasprzaka w kierunku Młynowa oraz ww. przystanku w kierunku przeciwnym.

reserved

Post autor: reserved » 11 gru 2015, 21:34

Kleszczu pisze:Naprawdę uważasz, że zapełnienie jakie prezentuje tak nieregularna linia na tym odcinku jest tak wspaniałe :>
Tak. Jeżdżę 178 dość często (kilka razy w tygodniu) o bardzo różnych porach i o ile na Świętokrzyskiej czy Krakowskim Przedmieściu zapełnienie często bywa mizerne (nawet w godzinach szczytu po kilka osób w autobusie), to na odcinku Berestecka - Szpital Wolski nie ma kursu, żeby jacyś ludzie nie stali w pojeździe. A są też takie momenty, gdy z trudem można wejść do środka. Tyle że to jest ten mały odcinek od Beresteckiej do Szpitala Wolskiego, bo dalej się ludzie wyludniają - maksymalnie na Daszyniaku. Tzn. nie wiem jak jest przed Berestecką, bo wsiadam właśnie tam. Co więcej, byłem nawet zaskoczony, że pierwszy poranny kurs w sobotę jest nieźle zapełniony. Generalnie uważam, że linia ma ogromny potencjał i powinna być wzmacniana. Nie tylko w godzinach szczytu. No i f-ki do Ronda Daszyńskiego. :)

adner

Post autor: adner » 12 gru 2015, 9:24

Dalej też sporo osób jeździ, przynajmniej na odcinku Skorosze - Berestecka(podobnie jak w 191).

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 gru 2015, 21:04

Zasadniczo to Berestecka jest znakomitym generatorem ruchu i w kierunku Ursusa zawsze autobusy zbierają z tego przystanku sporo pasażerów. I zbiera ich 178, szczególnie, że jedzie w dalsze rejony Skoroszy niż inne linie. Ale zbiera ich okazjonalnie bo jeździe nieregularnie i rzadko.
Obserwuję 178 przy Rondzie Daszyńskiego i generalnie w kierunku Ursusa to jest tam po prostu słabo zapełnione. Naprawdę nie wiem co jest takiego wspaniałego w relacji Szpital Wolski - Berestecka, że jest tam taki przypływ, według Ciebie, pasażerów. Bo, że niby Blue City? Sorry ale po milionokroć bym wolał pojechać 109 do Wola Parku - bez korków i autobus kursuje co chwilę, a nie co ile ma ochotę.

Warto jeszcze sobie przypomnieć, że 178 uruchomiono bo otwarto Most Świętokrzyski. Tak trochę na siłę... OIDP to w pierwotnej wersji miało jechać z Okęcia na Mańki-Wojdy, ostatecznie skończyło na Nowej Pradze. I taki stan "uruchomiomy linię bo most zbudowali" trwa. Linia bez większej racji bytu na długiej trasie... Inna sprawa, że Świętokrzyski skrzywdził także 102...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Georg

Post autor: Georg » 12 gru 2015, 21:33

Kleszczu pisze:Zasadniczo to Berestecka jest znakomitym generatorem ruchu i w kierunku Ursusa zawsze autobusy zbierają z tego przystanku sporo pasażerów. I zbiera ich 178, szczególnie, że jedzie w dalsze rejony Skoroszy niż inne linie. Ale zbiera ich okazjonalnie bo jeździe nieregularnie i rzadko.
Obserwuję 178 przy Rondzie Daszyńskiego i generalnie w kierunku Ursusa to jest tam po prostu słabo zapełnione. Naprawdę nie wiem co jest takiego wspaniałego w relacji Szpital Wolski - Berestecka, że jest tam taki przypływ, według Ciebie, pasażerów. Bo, że niby Blue City? Sorry ale po milionokroć bym wolał pojechać 109 do Wola Parku - bez korków i autobus kursuje co chwilę, a nie co ile ma ochotę.

Warto jeszcze sobie przypomnieć, że 178 uruchomiono bo otwarto Most Świętokrzyski. Tak trochę na siłę... OIDP to w pierwotnej wersji miało jechać z Okęcia na Mańki-Wojdy, ostatecznie skończyło na Nowej Pradze. I taki stan "uruchomiomy linię bo most zbudowali" trwa. Linia bez większej racji bytu na długiej trasie... Inna sprawa, że Świętokrzyski skrzywdził także 102...
Pamiętam jak jechałem ostatnio 178 ze Szpitala Wolskiego i trochę osób stało, to po odjeździe z przystanku Rondo Daszyńskiego (pierwszego) było zajęte kilka miejsc siedzących. Ale nie wiem, skąd ci ludzie jechali. Może tylko z Kasprzaka, może z Ursusa. Nie mam pojęcia. I oczywiście to była jednorazowa obserwacja. W drugą stronę przy Karolkowej w międzyszczycie 178 jechało niemal puste. Ale to było około 11:30 - 12:00.

reserved

Post autor: reserved » 12 gru 2015, 22:38

Kleszczu pisze:Naprawdę nie wiem co jest takiego wspaniałego w relacji Szpital Wolski - Berestecka, że jest tam taki przypływ, według Ciebie, pasażerów.[/color]
W jakich relacjach ci pasażerowie jadą to nie wiem. Wiem tylko, że często jest w autobusie tłok. Ja mogę powiedzieć z mojej perspektywy, że linia 178 bardzo się przydaje w alternatywnym dojeździe do centrum. Często Bitwy Warszawskiej albo Niemcewicza stoją w korkach. Al. Prymasa jednak jedzie się w miarę sprawnie. Czasem są jakieś krótkie przestoje, ale nie ma tragedii. Sama Kasprzaka jest w miarę luźna. Więc wg mnie to jest bardzo ciekawa alternatywa. W dodatku wiele ludzi jeździ w relacji Berestecka - PKP Kasprzaka i ciężko podać konkretne przykłady podróży, natomiast przesiadki na Rondzie Zesłańców są wyjątkowo uciążliwe. A 178 na tym skręcie stoi dokładnie tyle samo, co autobusy jadące prosto. A światło po skręcie w lewo przy przecięciu przez sąsiednią jezdnię Alej dostanie praktycznie od razu po wjeździe na rondo. Ja będę cały czas powtarzał, że jedyną wadą tej linii jest jej mizerna częstotliwość. To się trochę poprawia, ale gdyby nie rzadkość kursowania linii, to miałaby ona więcej pasażerów.

wojtor

Post autor: wojtor » 13 gru 2015, 8:35

reserved pisze:
Kleszczu pisze:Naprawdę nie wiem co jest takiego wspaniałego w relacji Szpital Wolski - Berestecka, że jest tam taki przypływ, według Ciebie, pasażerów.[/color]
W jakich relacjach ci pasażerowie jadą to nie wiem. Wiem tylko, że często jest w autobusie tłok.
Znam kilku użytkowników 178. Przepytałem ich i trochę relacji mogę wymienić. Przede wszystkim dojazd do zachodniej części Małego Mordoru Kasprzaka/Karolkowa/Grzybowska/Płocka. Młodzież ze Szczęśliwic i ciągu WKD dojeżdża do liceów Sowińskiego i Kopernika oraz technikum na Kasprzaka. Trochę ludzi jeździ z rejonu Beresteckiej do biurowców w rejonie Kasprzaka, ale nie w Małym Mordorze. Podam cytat: "Z Maszynowej do Citibanku na Wolskiej w linii prostej jest 2,5 km, a już teraz trzeba dojeżdżać z 2 przesiadkami (208/178/105). Bez 178 aby pokonać ten dystans trzeba będzie korzystać z 4 autobusów i biegać po hektarach rond."

Tyle rozpoznałem strumieni w kierunku Woli. Pewnie generowany jest również ruch w kierunku Ochoty, ale nie mam możliwości rozpoznania. Pewnie 178 to najlepszy dojazd do centrów handlowych w Jerozolimskich dla mieszkańców Wolskiej/Kasprzaka/Jana Kazimierza. No bo jaka jest alternatywa. Fort Wola?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 gru 2015, 9:22

"Z Maszynowej do Citibanku na Wolskiej w linii prostej jest 2,5 km, a już teraz trzeba dojeżdżać z 2 przesiadkami (208/178/105). Bez 178 aby pokonać ten dystans trzeba będzie korzystać z 4 autobusów i biegać po hektarach rond."
Jeśli dobrze widzę, gdzie jest ten Citibank, to 178 wcale nie jest potrzebne do szczęścia. Wystarczy 208+184/154 z hektarową przesiadką na RZS. A 3 przesiadki to nie wiem po co.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Georg

Post autor: Georg » 13 gru 2015, 10:14

KwZ pisze:
"Z Maszynowej do Citibanku na Wolskiej w linii prostej jest 2,5 km, a już teraz trzeba dojeżdżać z 2 przesiadkami (208/178/105). Bez 178 aby pokonać ten dystans trzeba będzie korzystać z 4 autobusów i biegać po hektarach rond."
Jeśli dobrze widzę, gdzie jest ten Citibank, to 178 wcale nie jest potrzebne do szczęścia. Wystarczy 208+184/154 z hektarową przesiadką na RZS. A 3 przesiadki to nie wiem po co.
Nie wiem co musiałoby się stać, żebym skorzystał z Twojej propozycji. Jeśli miałbym się przesiadać z 208 do 154/184 to albo za pomocą 178 (tak najlepiej), albo za pomocą 717 (pętla na Zachodnim). Wolę stracić trochę czasu niż biegać (np. w deszcz) po RZS. Wychodząc z Twojego założenia, to można z 208 przeskoczyć w coś do Zachodniego, przelecieć się dołem i dojechać 103 do Płockiej (tam, obok Alior Banku i Banku ING jest właśnie Citibank).

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 gru 2015, 10:26

To ustalmy fakty. Który oddział Citibanku? Google mi zwróciło ul. Wolską 167, ty piszesz o ul. Płockiej 17. Do tego drugiego to po co 105?

Tak, ja na ogół preferuję oszczędzanie czasu, jak 80% warszawiaków.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

reserved

Post autor: reserved » 13 gru 2015, 10:40

Sporo ludzi też potrafi wysiąść na samym RZS i przesiadać się w linie na Wolę. Po prostu jest to pewna wygoda dla pasażerów, że nie muszą biegać po gigantycznym rondzie. Linia moim zdaniem pracuje dobrze. Opóźnienia zdarzają się, ale tak samo jak na wielu innych liniach. Korzystam często ze 178 i bardzo sobie ją chwalę, bo z reguły jestem o czasie.

ODPOWIEDZ