Zmiany od maja 2023
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Dosyć optymistyczne jest założenie że 168 będzie przyjeżdżało na Witolin opóźnione o jedynie 4 minuty. Jak jeszcze była otwarta Spacerowa, to takie opóźnienie to było osiągalne co najwyżej w sobotę wieczorem (bo w ciągu dnia to normalnie 6-8 minut). W szczycie to -20/-25 na dojeździe na Witolin było normą, chociaż i -38 mi się zdarzyło. Oczywiście w gratisie opierdol od pasażerki czemu autobus dwa przystanki za pętlą jest opóźniony o 10 minut, jakby to jeszcze była wina kierowcyman1956 pisze: ↑06 maja 2023, 13:22Jeszcze a propos zmian rozkładów w związku z zamknięciem Spacerowej: na 168 w DP w półkursie do Witolina dodano 2 min., w związku z czym postoje w międzyszczycie na ekspediowanym (!) krańcu spadły do 4 min. Jeśli do tej pory był problem z wyrobieniem się w czasie, to przy 4 min. postoju praktycznie nie będzie. Jak rozumiem, że rozkłady układa komputer, ale chyba jakiś homo sapiens powinien kontrolować to co ten komputer z siebie wypluwa...
Ogólnie to strasznie współczuję wszystkim którzy muszą korzystać z tej dziadowskiej komunikacji jako pasażerowie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Jak na pół kursy 41/42 min. to można powiedzieć linia wypoczynkowa.
-
bartoni722
Myślę że teraz będą podobne do zaplanowanych bo doszły też minutki na trasie. ZTCP z drugiego Ursynowa Płn. na Metro Ursynów i z Dunikowskiego na Metro Stokłosy.
Wysłane z mojego CPH1941 przy użyciu Tapatalka
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
Przyjrzałem się uważniej rozkładom - na br. 1 i 2/168 są kursy (ok. 14.00, a więc wtedy, gdy ruch na mieście się zwiększa), które mają nawet po 2 min. postoju na Witolinie. Wyrazy współczucia i dla pasażerów, i dla driverów...Autobus Czerwon pisze: ↑06 maja 2023, 17:43Dosyć optymistyczne jest założenie że 168 będzie przyjeżdżało na Witolin opóźnione o jedynie 4 minuty. Jak jeszcze była otwarta Spacerowa, to takie opóźnienie to było osiągalne co najwyżej w sobotę wieczorem (bo w ciągu dnia to normalnie 6-8 minut). W szczycie to -20/-25 na dojeździe na Witolin było normą, chociaż i -38 mi się zdarzyło. Oczywiście w gratisie opierdol od pasażerki czemu autobus dwa przystanki za pętlą jest opóźniony o 10 minut, jakby to jeszcze była wina kierowcyman1956 pisze: ↑06 maja 2023, 13:22
Jeszcze a propos zmian rozkładów w związku z zamknięciem Spacerowej: na 168 w DP w półkursie do Witolina dodano 2 min., w związku z czym postoje w międzyszczycie na ekspediowanym (!) krańcu spadły do 4 min. Jeśli do tej pory był problem z wyrobieniem się w czasie, to przy 4 min. postoju praktycznie nie będzie. Jak rozumiem, że rozkłady układa komputer, ale chyba jakiś homo sapiens powinien kontrolować to co ten komputer z siebie wypluwa...
Ogólnie to strasznie współczuję wszystkim którzy muszą korzystać z tej dziadowskiej komunikacji jako pasażerowie.
- ZielonyJamnik
Nie wiem jak teraz, bo całe szczęście dawno tego nie miałem, ale kojarzę, że w tamtym roku to na 148, który ma pół kurs ponad godzinę przerwy było 3min na Wiatraku.
Co do braku elastyczności, to wynika moim zdaniem z fundalmentalnego tkwienia myślowego w PRL. Oprócz rozkładów to problem jest np. z zarządzeniem części zapasowych. Zgłaszasz usterkę, to nie ma części, bo dopiero trzeba zamówić i jeździsz przez parę dni z choinką albo uziemią ci wóz na ten czas. I nie ma to znaczenia czy chodzi o zwykły przycisk otwierania drzwi (który otwiera drzwi sam przez zwarcie), czy walnięty intercooler. 0 myślenia na przyszłość. Jak ta firma jeszcze ciągnie to ja sam się dziwię.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Ostatnie 52xx z Novamedia: 5236,5237,5239
Pamiętaj, że żeby mieć większość części, czyli de facto plus minus autobus każdego typu, to trzeba zamrozić kilka milionów. Jeśli wóz da się zastąpić innym, bo rezerwa jest w liczbie a nie w częściach, to wydaje się to ok.ZielonyJamnik pisze:Nie wiem jak teraz, bo całe szczęście dawno tego nie miałem, ale kojarzę, że w tamtym roku to na 148, który ma pół kurs ponad godzinę przerwy było 3min na Wiatraku.
Co do braku elastyczności, to wynika moim zdaniem z fundalmentalnego tkwienia myślowego w PRL. Oprócz rozkładów to problem jest np. z zarządzeniem części zapasowych. Zgłaszasz usterkę, to nie ma części, bo dopiero trzeba zamówić i jeździsz przez parę dni z choinką albo uziemią ci wóz na ten czas. I nie ma to znaczenia czy chodzi o zwykły przycisk otwierania drzwi (który otwiera drzwi sam przez zwarcie), czy walnięty intercooler. 0 myślenia na przyszłość. Jak ta firma jeszcze ciągnie to ja sam się dziwię.
A w PRL-u większość rzeczy w autobusie dała się zmontować na trytytke (lub jej ówczesny odpowiednik), spiąć na krótko itd. Teraz czasem zamiennika nie wsadzisz, bo komputer nie pozwoli.
Ogólnie w żyłowaniu brygad chodzi raczej o liczbę kierowców niż wozów.
ŁK
To jest kwestia źle rozpisywanych przetargów. Zamiast zrobić duży przetarg na 300 wozów na 3 lata na jedną zajezdnię to cykają i przekładają te wozy. Tak masz jeden typ i spokój.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- Bastian
- Sułtan Maroka
To z kolei jest kwestia tego, jaką kasą się dysponuje na bieżąco.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- ZielonyJamnik
Dlatego stworzono coś takiego jak umowa ramowa. MZA nawet nie spróbowało.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
KolMazy nie miały problemu z dużym przetargiem na kilka lat. I części nawet nie wykorzystały.
Polecam: http://www.zm.org.pl