Lokalizacje STP dla metra
Moderator: JacekM
Dokładnie. W Studium Warszawy 2006 (na mapce Komunikacja zbiorowa - kierunki rozwoju) dokładnie widać, że nowa STP ma być usytuowana w widłach linii 'mińskiej' i 'otwockiej' na Koziej Górce/Olszynce Grochowskiej, w rejonie obecnej zajezdni dalekobieżnych. Tylko, że tam trzeba zbudować rozgałęzienie i to od III linii metra, a od II linii to w ogóle jest kawał drogi. No i co, metro miałoby w okolicach PKP Stadion/Targowa wyjeżdzać na powierzchnię i jechać po torach, nie wiem jak oni to sobie wyobrażają?
- MeWa
- Cukiereczek
to akurat zasługa ekologów. Lepszej lokalizacji dla STP dla I linii nie ma i nie było. Przecież wszęzie indziej bardziej by przeszkadzała...bambi pisze:I to jeszcze z tym obleśnym wysokim szarym murem od strony lasu.
Pomysł nietrafiony i niepraktykowany na świecie. Koszty, koszty, koszty - nie tylko budowy, ale i utrzymania.bambi pisze:1) Stacja techniczna całkowicie pod ziemią (na powierzchni tylko "grzybki" urządzeń wentylacyjnych)
Do czasu budowy III linii minie dużo czasu, myślę, że jednak wybrany zostanie Chrzanów.bambi pisze:No i co, metro miałoby w okolicach PKP Stadion/Targowa wyjeżdzać na powierzchnię i jechać po torach, nie wiem jak oni to sobie wyobrażają?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
I tego się właśnie boję...MeWa pisze:Do czasu budowy III linii minie dużo czasu, myślę, że jednak wybrany zostanie Chrzanów.
Tylko chyba po to robią to studium, żeby dążyć do realizacji wcześniej założonych celów i trzymać się tych kierunków. Ale niestety, żyjemy w dziwnym kraju, co zmiana ekipy rządzącej, to zmiana koncepcji na miasto. Opracowania oprcowaniami, a stację pier..... gdzie im bedzie pasowało...
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Chrzanów obecnie nie jest faktycznie najlepszym pomysłem. Ale w okolicy miejsc do zlokalizowania STP jest wiele np. tereny ZPC Ursus. Tylko to trochę daleko od końca II linii.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Plesim pisze:Nie tak dawno na STP brano pod uwagę Odolany, ale to już mało prawdopodobne gdyż tam będą budować teraz mieszkania.
O to nie wiedziałem, że na Odolanach beda mieszkania budowac. Nie wiem jakie są plany wobec terenów ZPC Ursus. Bo tereny na STP bardzo dobre. Możnaby jakąś halę wygospodarować. Póki jeszcze jakieś się ostały.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Bo to chyba jedno z najlepszych miejsc w okolicach Chrzanowa gdzie można STP zrobić. Bo nie wyobrażam sobie jakby mieli pola na Lazurowej zastawić blaszakiem i STP.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Z Ursusa nowymi torami na Chrzanów? Widze tu pewne problemy:
Linia kolejowa w stronę Poznania, ulica Połczyńska i Fort Chrzanów albo Instytut/Tesco.
Dosyć drogo kosztowałaby ta budowa...
Czy STP na Chrzanowie musi być przy Lazurowej? Nie może być wybudowane dalej, w okolicach granicy miasta? Gdy metro tam dotrze pola bedą idealne pod zabudowę...
Linia kolejowa w stronę Poznania, ulica Połczyńska i Fort Chrzanów albo Instytut/Tesco.
Dosyć drogo kosztowałaby ta budowa...
Czy STP na Chrzanowie musi być przy Lazurowej? Nie może być wybudowane dalej, w okolicach granicy miasta? Gdy metro tam dotrze pola bedą idealne pod zabudowę...
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Faktycznie. Na Ursus sporo infrastruktury po dordze byłoby potrzebne. Chyba, że wszystko w tunelu. No ale ja innej lokalizacji nie widzę.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Ależ na Chrzanowie to STP miałaby być na wysokości Tesco czyli dość daleko od Lazurowej.geograf pisze:Czy STP na Chrzanowie musi być przy Lazurowej? Nie może być wybudowane dalej, w okolicach granicy miasta? Gdy metro tam dotrze pola bedą idealne pod zabudowę...
[ Dodano: 2006-06-22, 19:32 ]
Jeszcze jedno mi się przypomnialo. kiedyś ktoś z Metra powiedział, że STP na Kabatach ma jeszcze spore możliwości. Potrzebne jest tylko wybudowanie zachodniej głowicy stacji, która i tak jest przewidziana do realizacji. Tak że może przy drugiej linii metra nowe STP będzie zbędne.
- MeWa
- Cukiereczek
przebudowa hal jest w trakcie realizacji, ale Kabaty nie pomieszczą taboru dla całej II linii metra, zresztą jedna STP byłaby niefunkcjonalna ze względu na wjazdy/zjazdy na II linię. Natomiast STP Kabaty będzie w stanie obsłużyć centralny odcinek II linii.Plesim pisze: Jeszcze jedno mi się przypomnialo. kiedyś ktoś z Metra powiedział, że STP na Kabatach ma jeszcze spore możliwości. Potrzebne jest tylko wybudowanie zachodniej głowicy stacji, która i tak jest przewidziana do realizacji. Tak że może przy drugiej linii metra nowe STP będzie zbędne.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Ostatnio pobudowano kilka nowych bloków w bezpośrednim sąsiedztwie STP.
Na moim forum nowi meszkańcy, mocno uskarżają się na piski dochodzące z terenów Metra
i stanowczo żądają aby coś z tym zrobić.
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... w=44048144
Dziś pojawił się tekat, po którym nie wiem czy mam się śmiać czy płakać...
mieszkańców i o ile to możliwe nie tylko tu na Wawkomie, ale również w
w wątku na forum Kabackim. Z góry dziękuję...
Na moim forum nowi meszkańcy, mocno uskarżają się na piski dochodzące z terenów Metra
i stanowczo żądają aby coś z tym zrobić.
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... w=44048144
Dziś pojawił się tekat, po którym nie wiem czy mam się śmiać czy płakać...
Znawców w materii technicznej Metra, prosiłbym o jakieś ustosunkowanie się do problemów
[...]
Nie zwrócisz natomiast uwagi na to, że gdyby „Metro Warszawskie” nie łamało
prawa, przekraczając wszelkie dopuszczalne normy hałasu, temat na forum nie
zostałby nawet poruszony. Mi szanujące prawo Metro nie przeszkadza, a nawet
wybierając tę inwestycję cieszyłem się, że stacja techniczna jest tu
zlokalizowana, bo wolałem takie towarzystwo niż kolejny blok. Oględziny
lokalizacji inwestycji przed podjęciem decyzji w moim przypadku nie przyniosły
zamierzonego rezultatu. Byłem tu wielokrotnie i niczego niepokojącego nie
zauważyłem, wręcz przeciwnie cisza, spokój, brak szumu od samochodów,
śpiewające ptaszki i nic poza tym. I nie piszcie mi, że moim obowiązkiem było
koczować w tym miejscu przez kilka dni, aby się upewnić, że Metro nie łamie
przepisów (nawet mi to do głowy nie przyszło), natomiast mam prawo walczyć z
tymi, którzy je łamią. Mieszkańcy okolicznych domów mają pełne prawo żądać od
Metra, zaprzestania działań niezgodnych z prawem i nie ze środków mieszkańców,
bo to nie oni przekraczają norm hałasu, tylko ze środków własnych. Nie muszą to
być koniecznie ekrany, które zapewne niewiele pomogą, może wystarczy po prostu
odpowiednio wyprofilować tory, inaczej je poprowadzić, etc., coś można zrobić,
bo są tygodnie, w których metra w ogóle nie słychać.
No i na koniec, nie jest sposobem sprzedaż mieszkania, bo mi się tu podoba, ale
piszczącego metra nie lubię i mam nadzieje ze ktoś w końcu podejmie działania
aby jego funkcjonowanie było zgodne z przepisami i normami dot. hałasu i nie
przeszkadzało okolicznym mieszkańcom.
mieszkańców i o ile to możliwe nie tylko tu na Wawkomie, ale również w
w wątku na forum Kabackim. Z góry dziękuję...
Proponuję zlikwidować i na pozyskanym w ten sposób terenie pobudować nowe bloki. Koniecznie grodzone. A i metro wogóle bym zlikwidował. Wtedy bubki z Kabat przestaną narzekać, że im głośno. A żeby nie narzekali, że dłużej jadą do centrum, miasto powinno im zbudować lądowisko dla helikopterów. Albo od razu UFO 
-
metron
Mam to samo zdanie.Zlikwidować STP zamknąc metro.A tak na serio to STP funkcjonuje od ponad 10 lat,bloki praktycznie przy ogrodzeniu STP wybudowano niedawno.Kto tych ludzi zmuszał do zakupu tych mieszkań.ciekawe czy gdyby takie bloki wybudowano tuż przy lotnisku ludzie i tak by je kupili a potem domagali się zamknięcia lotniska ????