Organizacja ruchu a priorytety dla tramwajĂłw

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 gru 2006, 12:46

Połowie? Hm... może jakaś ładna ekspedytorka/ekspedytor tam pracuje i połowa populacji nie może się zebrać do odjazdu? :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 gru 2006, 13:23

to znaczy nie wiem, jak teraz, bo mało jeżdżę tym gorszym środkiem transportu ;), ale za czasów dojazdów do XIV LO było to nagminne, a 15 z 35 to nadal często widzę w parze.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 gru 2006, 16:38

A gdyby była jedna silna linia co 5...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 gru 2006, 16:48

To by nie miało co jeżdzić Stawkami. Wszystko pięknie, założenia słuszne, ale nie uciekniemy przed przynajmniej 4 liniami na samej Marszałkowskiej (na Stawki, na Słowackiego, na Marymont i na Most Gdański). Chyba, żeby 36 skierować na Piaski/Bemowo, a 6 (lub 15) na Marymont. Tylko wtedy trudno byłoby szukać zadowolonych pasażerów.

A skoro by były 4 linie, to myślisz, że jest sens puszczać tylko jedną z nich na Nowowiejską, zaś aż 3 na Puławską (nie licząc 19, rzecz jasna)? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 gru 2006, 17:38

Nie.
Myślę nad całościowym rozwiązaniem kwestii tramwajowej. I wygląda na to, że się nawet wyrobię brygadowo, więc jest szansa, że niedługo coś się tutaj mojego autorstwa pojawi.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 gru 2006, 17:55

Jeśli liczba linii jest tam większa od 15, to już jestem sceptyczny....

[ Dodano: 2006-12-12, 17:59 ]
Bastian pisze:To by nie miało co jeżdzić Stawkami. Wszystko pięknie, założenia słuszne, ale nie uciekniemy przed przynajmniej 4 liniami na samej Marszałkowskiej (na Stawki, na Słowackiego, na Marymont i na Most Gdański). Chyba, żeby 36 skierować na Piaski/Bemowo, a 6 (lub 15) na Marymont. Tylko wtedy trudno byłoby szukać zadowolonych pasażerów.
36 jest nieruszalne.
Na Most Gdański wcale nic nie musi jeździć, chociaż być może powinno.
Na Stawki mogłoby pójść 6. O ile w ogóle cokolwiek tam iść rzeczywiście musi.

Tak czy siak, trzeba usiąść do sprawy od zera, modyfikacja istniejącego układu to zaklęty krąg niemożności i kuriozów w rodzaju "Raginisa musi mieć bezpośrednie połączenie na Plac Konstytucji".

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 gru 2006, 18:03

Wiem, że Ty lubisz po jednej gigasilnej linii w ciągu, ale w Warszawie sie tak po prostu nie da.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 gru 2006, 18:05

Tylko nie mów proszę tego fachowcom z Politechniki, bo się biedni popłaczą, że zeszli do 11... :p

EDIT: Jednak do 13.

EDIT2: I nie było to oficjalne zamówienie miasta, nie przeprowadzono pełnego Studium itp.
Ino udowodnili, że się da, bo w mieście mówi się o tym od 2005 roku i pomimo - niezłej, ale zbyt ograniczonej - próby z zeszłego roku, niewiele zrobiono.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 gru 2006, 18:19

A możesz go przedstawić? Bo się zastanawiam którą połowę potrzebnych linii wycięli.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 gru 2006, 18:19

Nie bardzo, z przyczyn podanych w EDIT2.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 gru 2006, 18:32

Fikander pisze:
Dennis pisze:Tym czasem prawda jest taka, że 13 i 23 kursują w takcie 4-6 tylko w teorii. Przez opóźnienia 13 właśnie.
To samo 15-35, parami jeżdżą. Tramwaj zwierzę stadne widocznie ;)
aż tak bardzo to już nie... Choć 35 to też różnie odjeżdża - raz na przystanku Bitwy Warszawskiej 1920, gdy się przesiadałem, w kierunku Centrum zameldował się po czasie, a ze dwa razy, to odjechał przed czasem...
Gorzej w drugą stronę, aczkolwiek opóźnienie 35 wychodzi na korzyść 15, która jest zazwyczaj bardziej zapełniona.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 12 gru 2006, 19:13

Wyjazd z Banacha to też jedno z gorszych miejsc dla tramwajów. Przystanek na zakręcie, światła przed Pawińskiego, światła przed przelotką - a na wszystko rozkładowo 2 minuty. Nie da rady...
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 12 gru 2006, 20:10

Siecool pisze:naciukali tych lewoskrętów dla samochodów ile się dało...
Ile wymagają przepisy.
Piotrek pisze:2 min. to jedno z krótszych zatrzymań
To, że stoi się zbyt długo, to nie znaczy, że stoi się 2 minuty. W Warszawie nie ma sygnalizacji o cyklu dłuższym niż 120s.
inż. Glonojad pisze:Bo priorytetu nie nadano. Wybudowano sygnalizację umożliwiającą takie rozwiązanie, natomiast zarządzający sygnalizacją - Zarząd Dróg Miejskich - skutecznie je storpedował.
Zadam pytanie: a kto i na czyje zlecenie wykonał projekt tej sygnalizacji? W razie niemożności odpowiedzi tu poproszę o kontakt poprzez system prywatnych wiadomości.
MarCinek pisze:Za jedno nasłucha się od pasażerów, a za drugie złapie mandat.
Za drugie też można się nasłuchać od pasażerów albo użytkowników wawkomu.
xxx

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 12 gru 2006, 20:13

Hieronim pisze:W Warszawie nie ma sygnalizacji o cyklu dłuższym niż 120s.
No to 2 minuty stoi się najczęściej :D Wczoraj patrzyłem, było ok.1.20, co w tym momencie wydaje sie ogromem czasu.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 12 gru 2006, 20:18

Piotrek pisze:No to 2 minuty stoi się najczęściej :D Wczoraj patrzyłem, było ok.1.20, co w tym momencie wydaje sie ogromem czasu.
1.20 (czyli 1:12), a ponad 2 minuty to mniej więcej dwukrotna różnica.
xxx

ODPOWIEDZ