Przepisy ruchu drogowego

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Winio

Post autor: Winio » 05 mar 2008, 0:33

MANiek pisze:N[...]a w tym czasie te szybkie i sprytne osobówki,chcą się jeszcze przeciskać.Dlatego kierowcy autobusów hamując gwałtownie klną pod nosem.Ostatnio im większe korki tym bardziej daje się to zauważyć.
Problem leży w innym punkcie. Królowie szos, widząc, że kolejka na którymś pasie ruchu jedzie o metr na godzinę szybciej niż kolejka, którą aktualnie zajmują, starają się przeskakiwać na ten "jadący szybciej" pas. Takie zachowanie potęguje jeszcze bardziej zator gdyż:
1. przy wykonaniu manewru najczęściej wymuszają pierwszeństwo,
2. nie ma dostatecznie długiego odcinka drogi (w porównaniu do ich umiejętności nabytych), aby zdążyli zabrać dupę swojego mobilu z pasa, który dotychczas zajmowali.
Tymczasem pas, który zajmowali potrafi się bardzo ładnie przesunąć o kilka pozycji do przodu i wykorzystują to inni kombinatorzy. Taki jest ten dziwny mechanizm walki o lepszą pozycję.

Innym zagadnieniem jest bardzo powszechny wlot na środek skrzyżowania, mimo, że z daleka widać, że i tak ów człowieczek nie jest w stanie z niego zjechać. Co się dzieje - łatwo przewidzieć - blokują się wloty poprzeczne.

Osobiście: W takim mega-korku, jak i w każdym innym zatorze, najważniejszy jest umiar. Trzeba wypośrodkować sobie takie wartości jak życie własne i osób przewożonych oraz życie tego barana, który właśnie skorzystał z okazji, że między tobą a poprzednim wozem zrobił się metr przerwy... Najlepiej podchodzić do tego z rezerwą. Pasażerów i tak ta jedna minuta nie zbawi. Mnie - tym bardziej - mówi się, że "do fajrantu się wyrówna". A ów baran - niech jedzie i będzie mu to na zdrowie.
A temat ostrego hamowania i podjeżdżania pod sam zderzak już dawno schowałem głęboko do kieszeni. Wystarczy mokra nawierzchnia lub marznący opad i już pana/panią z osobówki będą musieli zeskrobywać z mojego zderzaka.

desert_eag

Post autor: desert_eag » 05 mar 2008, 12:41

Winio pisze:Innym zagadnieniem jest bardzo powszechny wlot na środek skrzyżowania, mimo, że z daleka widać, że i tak ów człowieczek nie jest w stanie z niego zjechać. Co się dzieje - łatwo przewidzieć - blokują się wloty poprzeczne.
Wpieniające zwłaszcza przy próbie przebicia się z NŚ na Krakowskie przez Świetokrzyską. Pewnego razu stałem tam 4 cykle przez takich baranów, którzy potrafią tylko rozłożyć ręce w tłumaczeniu swej głupoty...

fraktal

Post autor: fraktal » 05 mar 2008, 13:30

W prawie o ruchu drogowym jest też przepis o przepuszczaniu na przejściu dla pieszych osób o widocznej niepełnosprawności (w zasadzie nawet nie tylko na przejściu, ale to pachnie anarchią). Tak czy inaczej prawie nikt tego nie robi nawet na oznakowanym przejściu. Jest pełno martwych przepisów, których nikt nie przestrzega. Nie ma co płakać.

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 17 mar 2008, 21:05

Siecool pisze:Nagana dla kierowcy 8132 :arrow: 010B/E-2 za dwukrotne wymuszenie pierwszeństwa podczas zmiany pasa (na pl. Bankowym i ul. Leszno), na szczęście kierowcy osobówek mieli refleks i zahamowali unikając władowania się w bok autobusu. Pan kierownik ma tendencję do gwałtownych manewrów i dość ułańską fantazję.
masz prawo jazdy :?: :!:

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 mar 2008, 21:53

[adwokat]Ma.[/adwokat]
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 18 mar 2008, 19:05

R-11 Kleszczowa pisze:[adwokat]Ma.[/adwokat]
to widzę,że mało praktukuje w realu :smile:

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 18 mar 2008, 19:05

po czym wnosisz?
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 18 mar 2008, 19:09

Siecool pisze:po czym wnosisz?
chociażby po tym,że kierowcy osobówek widząc pojazd komunikacji miejskiej jak najszybciej powinni mu umożliwić włączenie siędo ruchu bądź pozwolić na zmianę pasa :smile: A ty piszesz,że kierowcy wykazali się refleksem ](*,) I w tym momencie nie mam już o czym pisać do ciebie w tej kwestii

pytanie drugie - masz prawo jazyd na autobusy :?:

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 mar 2008, 19:19

A Ty masz? :>
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 18 mar 2008, 19:22

MeWa pisze:A Ty masz? :>
no B mam :smile: lecz D jak na razie nie :smile: I w związku z tym nie wypisuje takich (jakby) bzdur jak Siecool ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 mar 2008, 19:23

Nie widzę implikacji, Twój ton wskazuje na co najmniej jakbyś od kilku lat miał D...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 mar 2008, 19:25

Santos pisze:chociażby po tym,że kierowcy osobówek widząc pojazd komunikacji miejskiej jak najszybciej powinni mu (...) pozwolić na zmianę pasa :smile:
Źródło?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 18 mar 2008, 19:25

MeWa pisze:Nie widzę implikacji, Twój ton wskazuje na co najmniej jakbyś od kilku lat miał D...
no to już twój problem na co wskazuj mój ton :smile: O prowadzeniu autobusu co nie co wiem,ale na pewno nie piszę tak jakbym pozjadał wszystkie rozumy na ten temat :smile:

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 18 mar 2008, 19:30

Fikander pisze:
Santos pisze:chociażby po tym,że kierowcy osobówek widząc pojazd komunikacji miejskiej jak najszybciej powinni mu (...) pozwolić na zmianę pasa :smile:
Źródło?
jest to bodajże art. 18 o włączaniu się do ruchu :-k

Rosa

Post autor: Rosa » 18 mar 2008, 19:47

Santos pisze:
Siecool pisze:po czym wnosisz?
chociażby po tym,że kierowcy osobówek widząc pojazd komunikacji miejskiej jak najszybciej powinni mu umożliwić włączenie siędo ruchu bądź pozwolić na zmianę pasa :smile:
Widzę że Ty nie masz chyba prawa jazdy a jeśli masz to pora najwyższa pora odświeżyc parę wiadomosci bo z nauką teorii chyba było kiepsko na kursie.

ODPOWIEDZ