Przebudowa Nowowiejskiej
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A ci znowu o tych rowerach? To jest naprawdę takie wielkie zagadnienie, że jeden pan z drugim będą musieli rondo objechać? Skoro tak lubią pedałować, to co im szkodzi? Ale łaskawcy w jednym zdaniu wspomnieli także o pieszych, dobre i to, chociaż tak na oko tych drugich po ulicach porusza sie ciut więcej.
Nie jestem poza tym przekonany, czy jak się tacy pedałowi śmigacze będą plątać po rondzie i pewnie wyprzedzać samochody z prawej strony, to czy to będzie dla nich takie bezpieczne. A przecinając jezdnię pierwszeństwo to ma, owszem, ale pieszy. Rowerzyśnie nie wolno zaś wyjechać przed samochód, co jest zresztą racjonalne i służy jego bezpieczeństu, nawet jeśli Zielone, Fioletowe czy nawet Różowe Mazowsze uważa co innego.
Nie jestem poza tym przekonany, czy jak się tacy pedałowi śmigacze będą plątać po rondzie i pewnie wyprzedzać samochody z prawej strony, to czy to będzie dla nich takie bezpieczne. A przecinając jezdnię pierwszeństwo to ma, owszem, ale pieszy. Rowerzyśnie nie wolno zaś wyjechać przed samochód, co jest zresztą racjonalne i służy jego bezpieczeństu, nawet jeśli Zielone, Fioletowe czy nawet Różowe Mazowsze uważa co innego.
Popatrz, jaka franca!
- Solaris U10
Analogiczny przepis odnosi się do pieszych, też nie mogą wchodzić przed nadjeżdżające pojazdy.Rowerzyśnie nie wolno zaś wyjechać przed samochód, co jest zresztą racjonalne i służy jego bezpieczeństu, nawet jeśli Zielone, Fioletowe czy nawet Różowe Mazowsze uważa co innego.
Moim zdaniem cała ta ścieżka rowerowa, przytulona do chodnika, którym dzikie tłumy studentów łażą do metra, nie zda rezultatu - analogicznie jak ścieżka między WIL-em a metrem.
Więc na pozostałych drogach mogą sobie jeździć po jezdni. A na rondzie mogą jeździć wokół Tylko jeśli jadą prosto z Nowowiejskiej w Noakowskiego to nie. Nie wiem, czy jest jakiś przepis, który zabrania zjechania na skrzyżowaniu z przejazdu dla rowerów na jednię poprzeczną (o ile nie ma w niej ścieżki rowerowej). A rondo to przecież skrzyżowanie. Gdyby trzymać się logiki ZM, to biedacy rowerzysći w sytuacji, kiedy mamy zwykłe skrzyżowanie ale droga dla rowerów prowadzi tylko wzduż jednej z przecznic, musieliby przez to skrzyżowanie jeździć wyłącznie prosto.MichalJ pisze:To. Ścieżka jest zaplanowana wyłącznie w ciągu fragment Noakowskiego-Nowowiejska na wschód.
Nie ma ścieżki "wokół".
A jeżeli nawet jest przepis, który zabrania zjechać z drogi dla rowerów na jezdnię poprzeczną, to jakoś trudno mi uwierzyć, ze znajdą się rowerzyści, którzy zechcą go zauwazyć i przestrzegać. Nie bardzo więc ozumiem, o co się towarzystwo z ZM burzy, pewnie po to, żeby medialnie zaistnieć i pokaząć, jak to oni się troszczą itp.
[ Dodano: |14 Lut 2011|, 2011 09:43 ]
Ale jest też, że jeśli samochód skręca w jezdnię poprzeczną, to pieszy idący tamtędy musi być puszczony tak, jakby miał zielone. Rowerzysta nie. Kiedyś był ten przepis, potem go usunięto.Solaris U10 pisze:Analogiczny przepis odnosi się do pieszych, też nie mogą wchodzić przed nadjeżdżające pojazdy.
Popatrz, jaka franca!
Jeśli jet przejście pieszo-rowerowe, to samochód skręcający ma obowiązek przepuścić również rowerzystów. Natomiast jeśli jest to przejście dla pieszych to jazda rowerem jest po nim zabroniona.drapka pisze:
Ale jest też, że jeśli samochód skręca w jezdnię poprzeczną, to pieszy idący tamtędy musi być puszczony tak, jakby miał zielone. Rowerzysta nie. Kiedyś był ten przepis, potem go usunięto.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Jeśli zniknięcie z ustawy przepisu, który mówi o tym wprost jest związane z tym, że jednoczesnie uznano, że wjazd na przejazd dla rowerów nie jest włączaniem się do ruchu, to może i tak jest. Ale faktem jest tez, że przepisy dotyczące przejeżdżania przez przejście i przez przejazd dla rowerów nie są zbyt jasno sformułowane, przynajmniej jak dla mojej niezbyt tęgiej głowy 
Popatrz, jaka franca!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co nie zmienia faktu, że na tych przejazdach, które są, pierwszeństwo ma rowerzysta.MichalJ pisze:To. Ścieżka jest zaplanowana wyłącznie w ciągu fragment Noakowskiego-Nowowiejska na wschód.
Nie ma ścieżki "wokół".
Nawiasem, widziałem dziś wersję projektu sprzed uzgodnień IR - ścieżka wokół ronda i dodatkowo pasy włączeń/wyłączeń na niektórych wlotach (nie wiem, dlaczego tylko niektórych, chociaż może i lepiej).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Otwarcie ofert w przetargu na remont i przebudowę torowiska tramwajowego w ul. Nowowiejskiej (odcinek: pl. Zbawiciela - pl. Politechniki).
16 lutego br. zostały otwarte oferty w przetargu na wykonanie remontu i przebudowy torowiska tramwajowego w ul. Nowowiejskiej (na odcinku od pl. Zbawiciela do pl. Politechniki) wraz z usunięciem wszelkich kolizji drogowo-sieciowych. Planowane rozpoczęcie prac nastąpi 2 kwietnia br., a zakończenie - 31 lipca br.
W przetargu wzięli udział:
1. Konsorcjum firm: ZUE S.A i Przedsiębiorstwo TOR-KAR-SSON Zbigniew Kargul (cena brutto: 13 187 150,17 zł)
2. Konsorcjum firm: WODMEL Sp. z o. o., Firma „Święcki” Andrzej Święcki
i Wielofunkcyjne Przedsiębiorstwo Prywatne BUD-TOR Jacek Popiel (cena brutto: 16 915 490,33 zł)
3. Konsorcjum firm: Trakcja Polska S.A. i Planeta Sp. z o. o. (cena brutto: 13 334 486,10 zł)
4. Konsorcjum firm: POL-DRÓG Warszawa Sp. z o. o., POL-DRÓG Piła Sp. z o. o.
i KROMISS-BIS Sp. z o.o. (cena brutto 15 192 095,24 zł)
http://www.tw.waw.pl/drupal/node/4591
16 lutego br. zostały otwarte oferty w przetargu na wykonanie remontu i przebudowy torowiska tramwajowego w ul. Nowowiejskiej (na odcinku od pl. Zbawiciela do pl. Politechniki) wraz z usunięciem wszelkich kolizji drogowo-sieciowych. Planowane rozpoczęcie prac nastąpi 2 kwietnia br., a zakończenie - 31 lipca br.
W przetargu wzięli udział:
1. Konsorcjum firm: ZUE S.A i Przedsiębiorstwo TOR-KAR-SSON Zbigniew Kargul (cena brutto: 13 187 150,17 zł)
2. Konsorcjum firm: WODMEL Sp. z o. o., Firma „Święcki” Andrzej Święcki
i Wielofunkcyjne Przedsiębiorstwo Prywatne BUD-TOR Jacek Popiel (cena brutto: 16 915 490,33 zł)
3. Konsorcjum firm: Trakcja Polska S.A. i Planeta Sp. z o. o. (cena brutto: 13 334 486,10 zł)
4. Konsorcjum firm: POL-DRÓG Warszawa Sp. z o. o., POL-DRÓG Piła Sp. z o. o.
i KROMISS-BIS Sp. z o.o. (cena brutto 15 192 095,24 zł)
http://www.tw.waw.pl/drupal/node/4591
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Warto zaznaczyć, że wszystkie ceny są, o ile wiem, poniżej kosztorysu inwestorskiego.
Tak czy siak, "dzięki" znaczącemu zakresowi drogówki (i rowerówki), będzie to księgowo jeden z droższych odcinków sieci.
Tak czy siak, "dzięki" znaczącemu zakresowi drogówki (i rowerówki), będzie to księgowo jeden z droższych odcinków sieci.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... nikat.html![]()
Walka o najstarszy słup w Warszawie. Absolutny unikat
Trwa remont Nowowiejskiej. - Czy przy okazji tramwajarze nie wyrzucą na złom najstarszego słupa trakcji elektrycznej w Warszawie? - niepokoją się nasi czytelnicy
Między pl. Politechniki a pl. Zbawiciela robotnicy z krakowskiej firmy ZUE usuwają asfalt i demontują stare szyny. Remont ulicy ma objąć torowisko, jezdnie i chodniki. Wszystko ma być gotowe w lipcu.
Na narożniku Nowowiejskiej i Polnej stoi słup trakcyjny, jedna z ostatnich pamiątek po elektryfikacji tramwajów w 1908 r. - Także po Powstaniu Warszawskim - podkreśla Tomasz Siwiec, architekt pracujący przy stołecznych zabytkach. Na słupie można wypatrzyć ślady po pociskach. Nasz czytelnik zwraca też uwagę na znajdującą się tuż obok stację trafo, czyli rozdzielnię prądu. Trudno ją wypatrzyć, bo to okrągły właz w chodniku pokawałkowany jak wielka pizza metalowymi prętami na osiem części. - Absolutny unikat właśnie dlatego, że niewidoczny. Świadczy o zaawansowaniu cywilizacyjnym Warszawy w pierwszych latach XX w. W ciasno zabudowanych centrach miast trudno było znaleźć miejsce na budowę stacji trafo. W Warszawie inżynierowie wpadli na znakomity pomysł. Schowali je po prostu pod ziemią. Nie znam innych miast w Polsce, gdzie przed 1914 r. stosowano podobne rozwiązania. Nie było to łatwe. Trzeba było wymyślić, jak zabezpieczyć instalacje elektryczne przed zalewaniem wodą - mówi Tomasz Siwiec.
- I słup, i stację trafo zostawiamy - informuje Marcin Wiśniewski, kierownik robót z firmy ZUE.
- Już w lutym prosiliśmy o to stołecznego konserwatora zabytków. Jesteśmy bardzo wdzięczni, że nasz wniosek został uwzględniony - cieszy się Tomasz Markiewicz z Zespołu Opiekunów Kulturowego Dziedzictwa Warszawy (ZOK). Rzecznik Tramwajów Warszawskich Michał Powałka potwierdza, że na prośbę Ewy Nekandy-Trepki słup i stacja trafo pozostaną na miejscu. - O renowacji nie ma jednak mowy. Stacja od dawna jest nieczynna, a słup nie podpiera trakcji - mówi Michał Powałka.
To nie pierwszy tego rodzaju zabytek uratowany przez Tramwaje Warszawskie. Jeden z przedwojennych słupów trakcyjnych stoi na Grójeckiej, tuż obok Hal Banacha. Tak jak ten z pl. Politechniki niczego nie dźwiga i też jest poszatkowany pociskami. To jednak ślady po walkach w rejonie barykady przy Opaczewskiej we wrześniu 1939 r. Pod koniec lat 90. ZOK wywalczył zachowanie jedynego słupa lirowego, który od ponad stu lat nadal jest wykorzystywany w innym miejscu Grójeckiej (bliżej pl. Narutowicza).
- Tym razem udało się też zachować starą podziemną stację trafo przy pl. Zbawiciela. W dodatku podczas remontu sąsiedniego odcinka Marszałkowskiej Zarząd Dróg Miejskich wyeksponował jej okrągły właz odmiennym układem posadzki - chwali Tomasz Siwiec.
![]()
Zabytkowa pokrywa włazu do stacji Trafo na pl. Politechniki
![]()
Uratowany słup na Nowowiejskiej
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9