Remont Trasy W-Z - zmiany autobusowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2009, 19:27

Tm pisze:Niezależnie od ilości linii autobusy będą musiały pokonać dokładnie te same zakręty.
Nie, ale fakt, że w artykule jest to chyba źle wytłumaczone. Wydaje mi się, że to będzie tak:

Linia od strony mostu zjeżdża w prawo ślimakiem, w prawo zachodnią jezdnią Wisłostrady, w prawo ślimakiem (obydwoma ślimakami jeździło kiedyś 162). Linia od strony tunelu skręca w prawo w Nowy Zjazd, w lewo we wschodnią jezdnię Wisłostrady, w lewo w Grodzką i nią do góry do tunelu. A więc ani przez metr nie będą jechać razem - tylko naprzeciw siebie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Tm

Post autor: Tm » 20 sty 2009, 19:31

To jeszcze trzeba będzie zmieniać przy przesiadce przystanek?! Teraz to już nikt mnie nie przekona, że to dobre rozwiązanie.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 20 sty 2009, 19:37

Bastian pisze: Linia od strony mostu zjeżdża w prawo ślimakiem, w prawo zachodnią jezdnią Wisłostrady, w prawo ślimakiem (obydwoma ślimakami jeździło kiedyś 162). Linia od strony mostu skręca w prawo w Nowy Zjazd, w lewo we wschodnią jezdnię Wisłostrady, w lewo w Grodzką i nią do góry do tunelu. A więc ani przez metr nie będą jechać razem - tylko naprzeciw siebie.
Obie od strony mostu ;-) druga od strony tunelu

Że niby tak to ma wyglądać?

Obrazek

Jeśli tak to przy założeniu, że na moście jest jeden pas to wytłumacz mi jak autobus ma przejechać przez rozkopany środek mostu?
A jeśli nie to jak ma zawrócić na dole by wrócić na górę tym samym ślimakiem?

To nie takie proste do rozwiązania
R.I.P. 709 Bródno-Podgrodzie - Zielonka (Kopernika)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2009, 19:54

Tm pisze:To jeszcze trzeba będzie zmieniać przy przesiadce przystanek?! Teraz to już nikt mnie nie przekona, że to dobre rozwiązanie.
A ktoś zamierza? :>
chudzini7 pisze:Obie od strony mostu ;-) druga od strony tunelu
Racja, mój błąd - już poprawiłem ;)
chudzini7 pisze:Jeśli tak to przy założeniu, że na moście jest jeden pas to wytłumacz mi jak autobus ma przejechać przez rozkopany środek mostu?
Akurat kilka metrów na przeplot można zostawić. A potem np. przenieść kilka metrów bliżej.
chudzini7 pisze:A jeśli nie to jak ma zawrócić na dole by wrócić na górę tym samym ślimakiem?
Po pierwsze: ślimaki są jednokierunkowe. Po drugie: nie ma możliwości zawracania, bo gdyby była, to mogłaby to być jedna linia...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 20 sty 2009, 20:02

Bastian pisze:
chudzini7 pisze:A jeśli nie to jak ma zawrócić na dole by wrócić na górę tym samym ślimakiem?
Po pierwsze: ślimaki są jednokierunkowe. Po drugie: nie ma możliwości zawracania, bo gdyby była, to mogłaby to być jedna linia...
To akurat ma niewielkie znaczenie, bo droga będzie wyłączona z ruchu, a po moście autobus i tak pod prąd bedzie jeździł :P

Wątpię by zrobili taki przeplot... to musi być parę ładnych metrów, no ale może coś wymślą... albo pomysł wrzucą do kosza :D

No cóż.. pozostaje albo objazd albo rower :P Ja nie mam zamiaru tam sie pchać zatłoczonym autobusem i przesiadać się gdzieś pod mostem 8-(
Obrazek

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 20 sty 2009, 20:02

Bastian pisze:Po pierwsze: ślimaki są jednokierunkowe....
Ale skoro mają tam jeździć tylko autobusy, to co za problem odwrócić kierunek ruchu? Lekka korekta krawężników na Wisłostradzie i będzie ok.

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 20 sty 2009, 20:04

Dzulikiewicz pisze:
Bastian pisze:Po pierwsze: ślimaki są jednokierunkowe....
Ale skoro mają tam jeździć tylko autobusy, to co za problem odwrócić kierunek ruchu? Lekka korekta krawężników na Wisłostradzie i będzie ok.
Ale zawrócić na ten ślimak jakoś musi, a dopiero tu sie problem zaczyna
Obrazek

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 20 sty 2009, 20:13

A ja się tak zapytam. Czy z racji tego remontu planowane są wzmocnienia ilości tramwajów na moście Poniatowskiego i Gdańskim a jeśli tak to o ile?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 20 sty 2009, 20:14

chudzini7 pisze:
Dzulikiewicz pisze: Ale skoro mają tam jeździć tylko autobusy, to co za problem odwrócić kierunek ruchu? Lekka korekta krawężników na Wisłostradzie i będzie ok.
Ale zawrócić na ten ślimak jakoś musi, a dopiero tu sie problem zaczyna
Chodzi mi o coś takiego:
1. Od mostu - pod prąd w dół Nowym Zjazdem, w lewo na Wisłostradę i w lewo na Grodzką.
2. Od tunelu - Nowym Zjazdem, w lewo Wisłostradą i w lewo Grodzką pod prąd na most.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2009, 20:15

volviak pisze:A ja się tak zapytam. Czy z racji tego remontu planowane są wzmocnienia ilości tramwajów na moście Poniatowskiego i Gdańskim a jeśli tak to o ile?
Tak, są. Nie wiem jeszcze, o ile. Z tym, że zbyt dużo się nie da - ograniczenia przepustowości i zasilania.

[ Dodano: 2009-01-20, 20:17 ]
Dzulikiewicz pisze:1. Od mostu - pod prąd w dół Nowym Zjazdem, w lewo na Wisłostradę i w lewo na Grodzką.
Kierunek można odwrócić, ale jak wykonać te lewoskręty? Wisłostrady nikt na ten czas nie przebuduje.

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 20 sty 2009, 20:21

Dzulikiewicz pisze:Chodzi mi o coś takiego:
1. Od mostu - pod prąd w dół Nowym Zjazdem, w lewo na Wisłostradę i w lewo na Grodzką.
2. Od tunelu - Nowym Zjazdem, w lewo Wisłostradą i w lewo Grodzką pod prąd na most.
Ad. 1 Trzeba przebudować krawężnik pomiędzy jezdniami na Wisłostradzie. Druga sprawa: Wobrażasz sobie by autobus od Wileńskiego jechał pod prąd? Ja sobie wyobrażam, że będzie ruszał z przystanku DW.WILEŃSKI 05 czyli tego przy cerkwi. W innym wypadku będzie cholerny problem z nawrotką... Jednak jeśli będzie założenie, że Od wileńskiego do Jagiellońskiej tory będą nietknięte, a ruch samochodowy do Praskiego zamknięty, to autobus mógłby przeciąć tory i pojechać południowym pasem.

Ad. 2 Czemu autobus jadąc od Bankowego ma wjeżdżać na most?

kurde... cały problem przez to, że trasa jest za wąska... Może trzeba poszerzyć :P
Obrazek

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 sty 2009, 20:26

chudzini7 pisze:Ad. 2 Czemu autobus jadąc od Bankowego ma wjeżdżać na most?
żeby pasażerowie nie musieli się przesiadać.
chudzini7 pisze:sprawa: Wobrażasz sobie by autobus od Wileńskiego jechał pod prąd?
pytanie czy ruch nie będzie w trakcie remontu przełączany z jednej jezdni na drugą?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 21 sty 2009, 14:10

Czy jest sens tworzyć dwie linie zastępcze? Kto będzie jechał linią od strony Bankowego po to, żeby przejechać jeden przystanek? Bez sensu. Prędzej pojedzie na Świętokrzyską i stamtąd mają 160, 174 i 512, które jadą na Pragę.
Skoro mogą przebudować krawężnik na placu Inwalidów dla 205, to czemu nie zrobią na Wisłostradzie i zachować kursy 190 i 410. Ponieważ most ma być tylko dla KM, to można postawić sygnalizację świetlną wahadłową i problem z głowy.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 21 sty 2009, 22:58

Domino2001 pisze:Prędzej pojedzie na Świętokrzyską i stamtąd mają 160, 174 i 512, które jadą na Pragę.
I będzie stał w korku.
Domino2001 pisze:Skoro mogą przebudować krawężnik na placu Inwalidów dla 205, to czemu nie zrobią na Wisłostradzie i zachować kursy 190 i 410. Ponieważ most ma być tylko dla KM, to można postawić sygnalizację świetlną wahadłową i problem z głowy.
To nie jest proste jak myślisz...

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 21 sty 2009, 23:19

190 i 410 prawie na pewno zostaną podzielone. Z jednym pasem na moście to nie ma innej opcji, chyba, że objazdem przez Tamkę :-k w korku :D
Obrazek

ODPOWIEDZ