Apel ze Śląska

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 kwie 2009, 14:27

Widziałem dane z prezentacji prezydenta Gliwic: czarno widzę budowę nowego tramwaju po tej trasie. Bo rewaloryzować to już w zasadzie nie ma czego.

Sprawa jest oczywiście wynikiem wieloletnich zaniedbań taboru i infrastruktury, które doprowadziły do zapaści. Obwinianie więc Tramwajów Śląskich o wręcz rozbójnicze stawki za wozokilometr i brak dalekosiężnych planów rozwoju. Ale skąd miałyby one wziąć taką fortunę, jaka jest potrzebna do przywrócenia całemu temu systemowi przyzwoitej funkcji? Źle to wszystko widzę...

Inna rzecz, że przy stawce ok. 7,40 w tramwajach stawka 3,20 za wozokilometr autobusowy zdumiewa. Co tak tanio?! :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 kwie 2009, 17:19

Teraz właścicielem Tramwajów Śląskich są poszczególne miasta - na liście indykatywnej ministerstwa jest przecież wniosek budowy 14 km torów i przebudowy 80 km torowiska. Problem z Gliwicami jest taki, że one chyba nie cierpiały na brak pasażerów. Inna sprawa to utrzymywanie jednotorów z tramwajem co 30 minut, bo to faktycznie nie ma żadnego sensu...
Bastian pisze:Inna rzecz, że przy stawce ok. 7,40 w tramwajach stawka 3,20 za wozokilometr autobusowy zdumiewa. Co tak tanio?! :-k
Co do stawki autobusowej - na TWB masz kilka zdjęć autobusów... Oni przecież wozy Veolii po Warszawie ściągnęli, nie mówiąc o innych cudach jak zarejestrowanie zmodernizowanego ikarusa jako nowego...

[ Komentarz dodany przez: Bastian: Sro 08 Kwi, 2009 18:47 ]
Dodanie cytatu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 kwie 2009, 17:21

Glonojad pisze:TŚ miały kupić 20 wagonów szybkobieżnych (tj. wysokopodłogowych) i 20 niskopodłogowych (prawdopodobnie częściowo).
a nie 25+25? Zdaje mi się, że na liście ministerstwa właśnie tyle ich było. Przy czym te tramwaje wysokopodłogowe miały by być dwukierunkowe.
Do tego remont 100 wagonów.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 kwie 2009, 18:46

Z czego Gliwice chyba nie miały ujrzeć ani jednego - w planach TŚ jest też remont w sumie paruset metrów torów na terenie Gliwic. Oczywiście, że jestem przeciwnikiem likwidacji tramwajów gdziekolwiek, ale trudno mi się oprzeć wrażeniu, że na Górnym Śląsku zaniedbania przekroczyły - i to dawno! - próg, za którym jest już tylko likwidacja połowy sieci :(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 kwie 2009, 18:53

Bastian pisze:Z czego Gliwice chyba nie miały ujrzeć ani jednego - w planach TŚ jest też remont w sumie paruset metrów torów na terenie Gliwic
no dobrze, ale kogo to wina? Teraz Gliwice też są udziałowcem Tramwajów Śląskich. Poza tym gliwicki odcinek - w przeciwieństwie do skasowanych peryferyjnych jednotorowych linii 25 czy 12 - pełni nieco większą rolę w układzie komunikacyjnym.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 kwie 2009, 19:07

A 4 to niby cała dwutorowa? 12 też łączyła centra sąsiednich miast...

[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 19:08 ]
MeWa pisze:pełni nieco większą rolę w układzie komunikacyjnym
Nieco. W tym problem, że osiedla i rejony przemysłowo - biurowe są gdzie indziej. Zaś do Zabrza jeździ się autobusem, a można też pociągiem.

Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus » 08 kwie 2009, 20:24

Bastian pisze:A 4 to niby cała dwutorowa? 12 też łączyła centra sąsiednich miast...
4 poza malutkim fragmentem w centrum i przy pętli w Wójtowej Wsi jest dwutorowa. A powiedzieć, że 12 łączyła centra to trochę dużo ;-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2009, 8:04

12 wymagała korekty, niemniej na stronie bodaj Infotramu był całkiem rozsądny przykład działania naprawczego, która mogła jej bardzo wiele pomóc, bez likwidacji.

Jak się psa chce uderzyć, to kij się zawsze znajdzie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus » 09 kwie 2009, 8:07

Glonojad pisze:12 wymagała korekty, niemniej na stronie bodaj Infotramu był całkiem rozsądny przykład działania naprawczego, która mogła jej bardzo wiele pomóc, bez likwidacji.
IMO właśnie twierdzenie, że tramwaj po 100 latach wożenia ludzi potrzebuje korekty jest szukaniem dziury w całym (wiedząc, że torów nikt nie dobuduje).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2009, 8:12

Oczywiście, że miasto się zmienia, więc korekty mogą być potrzebne. Artykuł był w tej materii całkiem przekonujący (nie były to zresztą rewolucyjne zmiany).

Tory czasem trzeba dobudować lub przebudować.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus » 09 kwie 2009, 8:45

Glonojad pisze:Oczywiście, że miasto się zmienia, więc korekty mogą być potrzebne. Artykuł był w tej materii całkiem przekonujący (nie były to zresztą rewolucyjne zmiany).

Tory czasem trzeba dobudować lub przebudować.
Wszędzie, tylko nie na Śląsku.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 kwie 2009, 11:15

przyznasz jednak, że przy takim stanie zapaści, nie ma sensu utrzymywania wszystkich tras tramwajowych - po prostu w niektórych miejscach tramwaj się nie broni...

Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus » 09 kwie 2009, 11:17

MeWa pisze:
przyznasz jednak, że przy takim stanie zapaści, nie ma sensu utrzymywania wszystkich tras tramwajowych - po prostu w niektórych miejscach tramwaj się nie broni...
A czym ten tramwaj ma się bronić? Praktycznie każda linia tramwajowa na Śląsku jest niekonkurencyjna.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 kwie 2009, 11:18

Ale liczenie na to, że wszystko uda się przywrócić do noramlnego stanu jest trochę złudne.

Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus » 09 kwie 2009, 11:21

MeWa pisze:Ale liczenie na to, że wszystko uda się przywrócić do noramlnego stanu jest trochę złudne.
Najpierw trzeba te linie utrzymać, a dopiero potem przywracać do jako takiego stanu.

Wydaje mi się, czy jesteś przeciwnikiem śląskich tramwajów? :>

ODPOWIEDZ