problem tylko tam, gdzie pisemna rezygnacja była mniej dobrowolna...Wolfchen pisze:Hm, może i tak, ale w takim wypadku można zastosować zapis taki, że pracownik może pisemnie zrezygnować z tego "prawa". Mi by takie rozwiązanie pasowałomarcus pisze:No u prywatnego pracodawcy to rzadko zdarzają się dodatki, ale a propos niedzieli - z reguły dla większości pracujących to jedyny dzień, który mogą spędzić z rodziną, więc warto raz w miesiącu mieć ją wolną.
WÄ tek o ĹwiÄtach wszelakich
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
W Twoim wypadku tak, ale z pewnością wiele osób pracujących w niedziele i święta jest zadowolonych z tego zapisu i raczej nie chcieliby się go pozbywać.Wolfchen pisze:Owszem, to jest w pewien sposób uciążliwością, ale przymusowy dzień wolny ustalany przez ustawodawcę też jest uciążliwy...MeWa pisze:problem tylko tam, gdzie pisemna rezygnacja była mniej dobrowolna...
Ależ ja to rozumiem. Tylko czemu ja mam być poszkodowany przez to? I tak wychodzi na to, że pracuję (umowy-zlecenia i umowy o dzieło na szczęście działają na innych zasadach), tylko przez to mam więcej papierów w kolekcji...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
TGM pisze:Natomiast podejrzewam, że 90% pracujących od poniedziałku do piątku w piątek będzie miało wolne.
Ja na przykład miałem do wyboru: 14 lub 21 sierpnia - wybrałem drugi termin.
Przy dobrej organizacji, w takim układzie w dany piątek nie ma tylko połowy pracowników.
Ale mimo wszystko masz mniejszą pewność zatrudnienia przy umowach krótkoterminowych i to jest minus tych kruczków prawnych, poza tym - ZTCP jest jakiś przepis (martwy oczywiście), który zabrania zatrudniania stałych pracowników na umowę-zlecenie (podpisywaną np. co miesiąc).Wolfchen pisze:Ależ ja to rozumiem. Tylko czemu ja mam być poszkodowany przez to? I tak wychodzi na to, że pracuję (umowy-zlecenia i umowy o dzieło na szczęście działają na innych zasadach), tylko przez to mam więcej papierów w kolekcji...
Ależ ja mam stałą umowę o pracę na czas określony. Po prostu na określone dni podpisuję umowę o dzieło i wszystko zgodne z kodeksem. Uroki pracy w branży szczególnejmarcus pisze:Ale mimo wszystko masz mniejszą pewność zatrudnienia przy umowach krótkoterminowych i to jest minus tych kruczków prawnych, poza tym - ZTCP jest jakiś przepis (martwy oczywiście), który zabrania zatrudniania stałych pracowników na umowę-zlecenie (podpisywaną np. co miesiąc).
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Wolny dzień powinien być odebrany w tym samym okresie rozliczeniowym. Przy rożnych trybach pracy jest on inny. U mojej żony są to cztery miesiące i musi wykorzystać do końca tego miesiąca. Ja mam okres kwartalny i mam czas na wykorzystanie tego dnia do końca września.Kra pisze:To niezgodne z Kodeksem Pracy - wolny dzień powinien być w tym samym miesiącu (są drobne wyjątki ale nie o aż tyle dni).
OIDP to po wejściu w życie ustawy kryzysowej okres rozliczeniowy może być jeszcze dłuższy i może trwać do końca roku kalendarzowego.
Hmm... Nie jestem pewny, czy można mieć dwie umowy z tym samym pracodawcą na to samo stanowisko, chyba, że tu też stosujesz jakieś kruczki prawneWolfchen pisze:Ależ ja mam stałą umowę o pracę na czas określony. Po prostu na określone dni podpisuję umowę o dzieło i wszystko zgodne z kodeksem. Uroki pracy w branży szczególnejmarcus pisze:Ale mimo wszystko masz mniejszą pewność zatrudnienia przy umowach krótkoterminowych i to jest minus tych kruczków prawnych, poza tym - ZTCP jest jakiś przepis (martwy oczywiście), który zabrania zatrudniania stałych pracowników na umowę-zlecenie (podpisywaną np. co miesiąc).
- Bastian
- Sułtan Maroka
U mnie też dzień dowolny, byle w tym samym kwartale.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Możesz, jeżeli zakres obowiązków z umowy zlecenia/o dzieło nie pokrywa się z podstawowym zakresem obowiązków wynikającym ze stosunku pracy.marcus pisze:Nie jestem pewny, czy można mieć dwie umowy z tym samym pracodawcą na to samo stanowisko
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Domino2001
Dokładnie. Na umowie o pracę mam wpisane "ochrona obiektu", a na umowie o dzieło mam wpisane "pełnienie obowiązków dozorcy"pawcio pisze:Możesz, jeżeli zakres obowiązków z umowy zlecenia/o dzieło nie pokrywa się z podstawowym zakresem obowiązków wynikającym ze stosunku pracy.