Tak myślałem, że to Potok, ale to musi być stare zdjęcieGlonojad pisze:Marymont (niemetro).
Dzięki.
ps. Marymont metro to dla mnie dalej Potocka (kwestia wieloletniego przyzwyczajenia jak Stołeczna)
Moderator: Wiliam
Sęk w tym, że obydwie były przy Potockiej.MichalJ pisze:(Nie na temat, ale ja tam się jednak cieszę z tej zmiany, bo stan, w którym pętla na Marymoncie nazywała się Potocka, a pętla przy Potockiej - Marymont, był dość dziwny.)
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... s__zl.html![]()
Tramwaj na Gocław? Najpierw studium za 730 tys. zł
Gocław ma małe szanse na metro, więc może tramwaj przez Saską Kępę? Ratusz chce zamówić "studium przedprojektowe", które pokaże najlepszy wariant przebiegu torowiska
W czwartek radni zdecydują czy wydać 732 tys. zł na studium przedprojektowe torowiska na Gocław. Miałoby ono przebiegać wzdłuż ul. Międzynarodowej i Bora-Komorowskiego aż w pobliże Trasy Siekierkowskiej. Tramwaje obsłużyłyby więc duże osiedla: Międzynarodowa, Orlik, Jantar, Wilga i Iskra. "Osiedla te charakteryzują się intensywną zabudową wielorodzinną generującą duże zapotrzebowanie na usługi transportu. Obszar ten położony stosunkowo blisko centrum Warszawy, jest jednym z niewielu obszarów mieszkaniowych nie posiadających obsługi transportem szynowym. Konieczność budowy trasy tramwajowej w tym rejonie zgłosiły władze dzielnicy Praga Południe oraz liczne środowiska społeczne" - czytamy w uzasadnieniu do uchwały napisanym przez urzędników ratusza.
Niestety kolejna analiza, to jeszcze nie projekt torowiska. Już w 2008 wykonana na zlecenie ratusza została koncepcja obsługi Gocławia komunikacją tramwajową. Teraz ratusz chce zamówić opracowanie, które dokładnie przeanalizuje różne trasy tramwaju. Dokument ma na przykład dać odpowiedź czy tramwaje powinny jechać bezpośrednio przy ulicy Międzynarodowej, czy na tyłach bloków wzdłuż Kanału Wystawowego.
Przygotowanie opracowania zajmie ponad rok. W 2010 r. ma być gotowy I etap obejmujący ogólną analizę przedsięwzięcia zawierającą m.in. analizę istniejącej obsługi komunikacyjnej, istniejącego i planowanego zagospodarowania przestrzennego, a w roku 2011 miałby być gotowy cały dokument.