Nowy styl

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 maja 2011, 13:21

fik pisze:
kebe pisze:Ja tam bym poprosił szybciej o pewne funkcjonalności
Jakie?
:?:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Don Vito
Kontakt:

Post autor: Don Vito » 09 maja 2011, 13:31

Np. Można było by włączyć Shoutbox nie zera on zbyt dużo mocy obliczeniowej serwera oraz nie obciąża tak mySQL, a można by było tam prowadzić luźne dyskusje na tematy które nie kwalifikują się do żadnego tematu/działu na forum jednak docelowo aby odciążyć serwer warto by było pomyśleć o zmianie skryptu chociażby na phpbb3 (w tym przypadku spadek obciążenia będzie wynosił około 50% wiem po sobie) no ale jak sami piszecie te autorskie modyfikacje które nie koniecznie mogą współpracować z nowym skryptem.Co do stylu to była by kwestia dodania tylko odpowiednich linijek kodu ze starego stylu nie zajmuje to zbyt dużo czasu i jest raczej kwestią chęci.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 maja 2011, 15:19

Don Vito pisze:Można było by włączyć Shoutbox nie zera on zbyt dużo mocy obliczeniowej serwera oraz nie obciąża tak mySQL, a można by było tam prowadzić luźne dyskusje na tematy które nie kwalifikują się do żadnego tematu/działu na forum
Pytanie, po jaki gwint nam takie dyskusje. Zwłaszcza w dobie Facebooka...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Don Vito
Kontakt:

Post autor: Don Vito » 09 maja 2011, 15:29

Bastian pisze:Pytanie, po jaki gwint nam takie dyskusje. Zwłaszcza w dobie Facebooka
wiesz nie każdy ma Facebooka np. ja :P Po za tym prostota nie trzeba wykonywać żadnych innych czynności oprócz przejścia na stronę główna forum, no ale to tez tak jak i cała reszta o której pisałem wcześniej jest tylko kwestią dobrej woli administratorów, poza tym nie potrzeba by było włączać tej opcji od razu na stałe tylko sprawdzić przez np tydzień czy się sprawdzi i czy będą ludzie którzy z tego będą korzystali jak nie to wiadomo że to nie ma sensu ;)

reserved

Post autor: reserved » 09 maja 2011, 18:34

A ja popieram opcję SB. Domyślam się, że zaraz wszyscy się tam będą kłócić ale wierzę osobiście, że nie. Przejąłby opcję szybkiego pytania i stworzył by bardziej funkcję czatu.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 09 maja 2011, 18:42

reserved pisze:A ja popieram opcję SB. Domyślam się, że zaraz wszyscy się tam będą kłócić ale wierzę osobiście, że nie. Przejąłby opcję szybkiego pytania i stworzył by bardziej funkcję czatu.
Popieram :ok:
Obrazek

reserved

Post autor: reserved » 09 maja 2011, 18:43

Poza tym czy to nie jest tak, że taki SB zajmuje mniej miejsca niż taki temat z Szybkim Pytaniem lub vel 10:46 , który ma milion stron? Bo w Shoutboxie po paru dniach chyba archiwalne wypowiedzi się same kasują? Czy się mylę?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 maja 2011, 19:25

To nie archiwum nabija bazę, tylko dostęp - a w przypadku shoutboxa z definicji odświeża się główną stronę za każdym razem. Więc to żaden argument.

TLG

Post autor: TLG » 09 maja 2011, 19:29

Na chwilę obecną całkowicie odrzucamy możliwość uruchomienia shout boxa tak więc dyskusja jest bezcelowa.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Don Vito
Kontakt:

Post autor: Don Vito » 10 maja 2011, 11:26

TLG pisze:Na chwilę obecną całkowicie odrzucamy możliwość uruchomienia shoutboxa tak więc dyskusja jest bezcelowa.
Ok ale powiem jeszcze ostatnie słowo w tym temacie, bo kolega Bastian, swoją wypowiedzią wprowadza w błąd nie wtajemniczonych. Otóż Shoutbox w wersji podstawowej nie ma auto odświeżania tylko przycisk którym się odświeża, ale taka opcje można dodać . Poza tym odświeżanie SB nie odświeża całej strony tylko ramkę w której są wpisy. Co do wpisu reserved, to masz racje wpisy są kasowane po określonym czasie w zależności od ustawień w Panelu Administratora najczęściej występuje ustawienie że po 30-60 dniach wpisy są usuwane z bazy danych. No i to tyle w tym temacie ;)

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 10 maja 2011, 12:52

No dobrze, ale w sumie na co nam ten shoutbox? Dyskusje o komunikacji prowadzi się na forum, a prywatne rozmowy nie na temat między użytkownikami mogą (i powinny!) być prowadzone drogą mailową/gadu-gadu/ew.PW. Nie wyobrażam sobie czatu na wawkomie, na pewno nie posłuży to poprawie poziomu merytorycznego forum...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Don Vito
Kontakt:

Post autor: Don Vito » 10 maja 2011, 14:28

R-9 Chełmska,
TLG pisze:Na chwilę obecną całkowicie odrzucamy możliwość uruchomienia shout boxa tak więc dyskusja jest bezcelowa.
reszta też została już napisana wcześniej ;wystarczy poczytać wpisy z wczoraj i z dziś

reserved

Post autor: reserved » 10 maja 2011, 22:11

R-9 Chełmska pisze:No dobrze, ale w sumie na co nam ten shoutbox?
Po to, żeby jeśli ktoś chce na szybko zadać pytanie nie szukał specjalnie tematu "Szybkie pytanie". To jest zwyczajnie prostsze. Mi do szczęścia nie jest potrzebny, wydaję mi się jednak, że jeśli można coś dobrego zrobić dla użytkowników to powinno się z tego korzystać. No ale władza tego forum to władza, trzeba się dostosować.

Może dzięki temu SB społeczność się bardziej zintegruje? Poza tym jeżeli teraz ktoś chce się o coś spytać dot. np. funkcjonowania forum to gdzie nie napisze to go odsyła się gdzie indziej i jeszcze dostaje punkty za to, że w złym miejscu pisze. Jeżeli ktoś nie lubi SB, no to przecież nie musi z niego korzystać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 maja 2011, 22:45

reserved pisze:Może dzięki temu SB społeczność się bardziej zintegruje?
Z doświadczenia jestem gotów się założyć, że wręcz przeciwnie.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 10 maja 2011, 22:58

Sprawdzmy, tak się nigdy nie dowiemy.
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

ODPOWIEDZ