bzdura! III RP jest prawnym kontynuatorem PRL co bylo zapisane w malej konstytucji. A co do wrazenia to bardzo mylne masz, Ostatnio slynna ustawa o inspektoracie sanitarnym byla nowelizowana w 1982 r.Wolfchen pisze:Co do reszty aktów prawnch - patrząc na wielkość zmian prawnych po transformacji, to można odnieść podobne wrażenie...
Meandry geopolityki
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Owszem. Po to, żeby nie zawierać wszystkich umów i ustaw od zera. Podobnie rzecz się miała z Litwą czy np. Czechosłowacją.zzz pisze:III RP jest prawnym kontynuatorem PRL co bylo zapisane w malej konstytucji.
Każda ta Ustawa miała szereg zmian po 1989. Porównywałeś pierwszy tekst do tekstu np. z lat 2003 - 2004?bepe pisze:Kodeks cywilny jest nadal z 1964, kodeks wykroczeń bodajże z 1965.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
co nie zmienia faktu, ze wiele innych aktow prawnych istnieje i nie byla nowelizowana po 89r. A jak juz rozdzielac, co bylo jakim panstwem to 89r. nie jest ta granica idac twoim rozumowaniem, mala konstytucja zostala uchwalona w 92r.Wolfchen pisze:Każda ta Ustawa miała szereg zmian po 1989. Porównywałeś pierwszy tekst do tekstu np. z lat 2003 - 2004?
Ależ oczywiście, że miały całą masę zmian. Tylko że jakbyśmy uznali, że nie ma ciągłości prawnej między PRL a RP, to te ustawy nie mogłyby być zmieniane, boby formalnie nie istniały. W takim przypadku stosowano by po 1989 nie kk z 1969, tylko kodeks Makarewicza z 1932. Nie stosowano by kodeksu cywilnego z 1964, tylko rozczłonkowane prawodawstwo dawnych zaborów, a warszawiacy nadal podróżowaliby do Poznania, żeby wziąć rozwód (w II RP obowiązywało w porywach SZEŚĆ systemów prawa cywilnego równocześnie).Wolfchen pisze:Każda ta Ustawa miała szereg zmian po 1989. Porównywałeś pierwszy tekst do tekstu np. z lat 2003 - 2004?
A poza tym jestem bardziej niż pewien, że kk z 1969 roku doczekał się przez 30 lat mniejszej ilości zmian, niż kk 1997 przez lat 13.
Ale ja o ciągłości państwa mówiłem pomiędzy II RP, a PRLem...
I właśnie dlatego nie zrobiono tego - żeby zmiany rozłożyć w czasie. Bo budowanie państwa od zera nie wchodziło w grę. Analogicznie w II RP istniała masa aktów prawnych z czasów zaborów.bepe pisze:Tylko że jakbyśmy uznali, że nie ma ciągłości prawnej między PRL a RP(...)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ciągłość to jedno. A który z rządów sprzed 1989 był uznawany przez państwa zachodnie?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Moim zdaniem poparcie dla rządu londyńskiego zostało przez aliantów po wojnie wycofane.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Według wielu prawników i historyków ta ciągłość była zachowana (między II RP, a PRLem).Wolfchen pisze:Ale ja o ciągłości państwa mówiłem pomiędzy II RP, a PRLem...![]()
Swoją drogą z Litwą to na początku lat 90-tych to były ciekawe problemy - ówczesne władze litewskie całkiem poważnie obawiały się, że będziemy chcieli wejść do nich z wojskiem i zająć WilnoWolfchen pisze:Owszem. Po to, żeby nie zawierać wszystkich umów i ustaw od zera. Podobnie rzecz się miała z Litwą czy np. Czechosłowacją.?zzz pisze:III RP jest prawnym kontynuatorem PRL co bylo zapisane w malej konstytucji.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
PRLowski, niestety. Jednak meandry historii lat 44-49 pokazują, że Stalin był tak ustawiony, że anglosasi wszystko przyklepali... Ja to zawsze porównuję do Monachium 1938... Decydowanie o losie państw trzecich bez ich udziału w tym.Bastian pisze:A który z rządów sprzed 1989 był uznawany przez państwa zachodnie?
Opierają się na wejściu PSLu do władz PRLu... A to jest dyskusyjne - wiadomo, co było w czasie wyborów.Kleszczu pisze:Według wielu prawników i historyków ta ciągłość była zachowana (między II RP, a PRLem).
No i jak wyjaśnić zmiany terytorialne? Zaolzie przecież straciliśmy, nie wspominając o Kresach...
Hm, scenariusz niezbyt realny moim zdaniem... Ale do tej pory w rejonie Wilna, statystyczny Polak jest traktowany niezbyt przychylnie...Kleszczu pisze:Swoją drogą z Litwą to na początku lat 90-tych to były ciekawe problemy - ówczesne władze litewskie całkiem poważnie obawiały się, że będziemy chcieli wejść do nich z wojskiem i zająć Wilno![]()
Tu jest większy problem, bo władze powojenne dość swobodnie wybierały, co będą stosować, a co nie. Jednakże logicznie gdyby przyjąć, ze nie ma ciągłości między II RP a PRL, a jest między PRL a III RP, to nie ma także ciągłości między II RP a III RP. A jednak nadal obowiązują niektóre wydane wtedy ustawy czy zawarte umowy międzynarodowe.Kleszczu pisze:Według wielu prawników i historyków ta ciągłość była zachowana (między II RP, a PRLem).
- Bastian
- Sułtan Maroka
CBDU, niezależnie od przyczyn.Wolfchen pisze:PRLowski, niestety.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
To Zaolzie to też żeśmy tak mało elegancko zyskaliWolfchen pisze:Opierają się na wejściu PSLu do władz PRLu... A to jest dyskusyjne - wiadomo, co było w czasie wyborów.Kleszczu pisze:Według wielu prawników i historyków ta ciągłość była zachowana (między II RP, a PRLem).
No i jak wyjaśnić zmiany terytorialne? Zaolzie przecież straciliśmy, nie wspominając o Kresach...
Wolfchen pisze:Hm, scenariusz niezbyt realny moim zdaniem... Ale do tej pory w rejonie Wilna, statystyczny Polak jest traktowany niezbyt przychylnie...Kleszczu pisze:Swoją drogą z Litwą to na początku lat 90-tych to były ciekawe problemy - ówczesne władze litewskie całkiem poważnie obawiały się, że będziemy chcieli wejść do nich z wojskiem i zająć Wilno![]()
Ja też uważam, że scenariusz ten był nierealny (nie te czasy, a i w kraju mieliśmy sporo na głowie) ale fakt jest faktem, że się Litwini bali
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
-
geograf_OSU
po pierwsze naucz sie historii i nie od jakiegos prl-owskiego nauczyciela czy prl-owskich ksiazek, a po drugie po takiej wypowiedzi widac jak spustoszenie umyslowe (i duchowe) dokonala komuna przez kilkadziesiat, dzielo kontynuowane dzielnie przez spadkobiercow na czerskiej.bosman30 pisze:Który złamał przysiegę wojskową.A okupantem kto był i jakie represje były?Czyżby obowiązek pracy,Milicja która się nie patyczkowała z chuliganami?
Zapewne zaraz napiszesz ze stan wojenny uratowal nasz kraj przed wkroczeniem wojsk rosyjskich i za to trzeba calowac stopy jaruzelowi.
zalezy dla kogo kontrowersyjne. Jezeli uwazasz ze prl by "cool" i nic strasznego sie nie stalo, to wymazanie takich spraw jest kontrowersyjne. To jest bledne zalozenie: traktowanie tego zbrodniczego systemu na rowni z innymi. Skutki takiego myslenia pokutuja do dnia dzisiejszego. Przypomne ze jestesmy jedynym krajem bylego bloku KS w ktorym nie rozliczono sie z komunizmem. Nawet w takiej Albanii to zrobiono, nie mowiac o Niemcach, tak chetnie sluzacych za wzor we wszelakich innych sprawach. O dziwo w niektorych jak tej czy promowaniu interesu narodowego to juz nie.MZ pisze:I te kontrowersje to jest najlepszy dowód na to, że nowym ulicom najlepiej nadawać nazwy uniwersalne
wielu tzn ilu? prosze o dokladna liczbe i konkretne nazwiska. Potem prosze porownac do tych historykow ktorzy twierdza zupelnie odwrotnie. Przesledz tez przynaleznosci partyjne, historie rodziny, wiek, oraz kto byl promoterem prac. I wtedy porozmawiamy. W innych watkach glonojad by sie pienil ze chce dowodow, twardych liczb a tu tak rzucasz razacymi uogolnieniami.Kleszczu pisze:Według wielu prawników i historyków ta ciągłość była zachowana (między II RP, a PRLem).
Stosunek do Kuklinskiego jak i calego prl-u przebiega wedlug ideologicznego sporu wokol komunizmu I socjalizmu w ogole. Wielokrotnie linia podzialu przebiega miedzy tymi ktorzy w taki czy inny sposob byli beneficjentami tamtego system (ktos z rodzinki sluzy w utrwalaniu) badz nie.
Bledem III RP czyli prl-bis byl brak calkowitego odciecia sie od prl-u.
Jak sie z komunizmem rozliczyly: rumunia, slowacja, serbia, ukraina? Nie przypominam sobie rowniez aby wegry, bulgaria, chorwacja slowenia, bosnia i hercegowina rozliczaly sie radykalniejod polski. Czy to jak zwykle jest demagogia z ignorowaniem niewygodnych faktow?geograf_OSU pisze:Przypomne ze jestesmy jedynym krajem bylego bloku KS w ktorym nie rozliczono sie z komunizmem.