Białoruś...

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
406

Post autor: 406 » 17 mar 2006, 21:31

oficjalnie tak ...

Awatar użytkownika
Mahony2109

Post autor: Mahony2109 » 17 mar 2006, 21:31

Fikander pisze:Białoruś jest wolna i niepodległa, a na dodatek suwerenna.
I tu się pojawia drugi problem. Na ile można ingerować w sprawy suwerennego kraju. Protesty zwykłych ludzi są OKi, ale już inicjatywy rządu innego kraju (np: Polski)... Trochę dwuznaczne. Teraz mogą nam się podobać, bo są "w słusznej sprawie", ale jakby Rosjanom się nie podobała nasza władza i próbowali ją obalić to nie wiem czy nam by się to podobało... a pamiętajcie, że "słuszna sprawa", zależy od punktu siedzenia. To zachód powiedział, że demokracja jest najlepszym systemem. Wciąż znaczna część świata się nie zgadza wcale z tym stwierdzeniem...

[ Dodano: 2006-03-17, 21:33 ]
A i polecam jeszcze to:
http://community.webshots.com/photo/452 ... 5050FUOEZh
podpis: from Poland we arrived here (jadąc z Polski dotarliśmy tu)... Po centralnym musi robić wrażenie :-D

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 17 mar 2006, 21:35

Mahony2109 pisze:I tu się pojawia drugi problem. Na ile można ingerować w sprawy suwerennego kraju.
Dokładnie na ten tor chciałem skierować dyskusję, bo jest to IMHO o wiele ciekawsze zagadnienie ;)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 mar 2006, 21:37

Zdaję sobie sprawę, że w sprawy suwerennego kraju nie można ingerować. Jasne i oczywiste. Ale to co dzieje się na Białorusi jest warte tak uwagi jak i podjęcia pewnych kroków.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Ikarusomaniak

Post autor: Ikarusomaniak » 17 mar 2006, 21:41

Fikander pisze:Białoruś jest wolna i niepodległa, a na dodatek suwerenna.
Prowokatorze! :P

Przewrotu na Białorusi nie będzie, bo poza garstką opozycji nikomu nie zależy na obaleniu Łukaszenki - ludzie mają "sowiecki" luksus - prąd, wodę, pracę i jedzenie. Dał im to Łukaszenko, a karmiącej ręki się nie gryzie. Wiem to od paru Białorusinów, którzy zwiali na Zachód i którzy chcą żyć jak normalni ludzie a nie bawić się w partyzantkę. Zresztą pewnie rezultat byłby taki jak przy polskich powstaniach w XIX wieku.

Poza tym Łukaszenko wyciągnął wnioski z rewolucji w Gruzji i na Ukrainie, a jego KGB trzyma rękę na pulsie.

Nie ma co rozpętywać histerii typu "wolna Białoruś", bo to póki co życzenie Polaków i paru tysięcy ludzi na Białorusi. Czasem mam wrażenie, że ta cała gadanina jest po to, żeby odwrócić uwagę od naszych własnych problemów, Polska Mesjaszem naródów, znów te bzdety...

Białorusini jeśli będą chcieli się pozbyć dyktatora, to sami poproszą o pomoc, na razie mam wrażenie, że wszyscy chcą ich uszczęśliwić na siłę.

JohnnyT

Post autor: JohnnyT » 17 mar 2006, 22:19

Prawda jest taka ze Lukaszenko ma na Bialorusi naprwade duze poparcie, w sumie cala wies glosuje na niego, wieksza opozycja z oczywistego wzgledu jest tylko w duzych miatach, ktorych za wiele w tym pieknym kraju to nie ma.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 mar 2006, 22:28

Na Kaczyńskiego tez głosowano głównie na wsiach i w mniejszych miasteczkach.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
406

Post autor: 406 » 18 mar 2006, 7:52

JohnnyT pisze:Prawda jest taka ze Lukaszenko ma na Bialorusi naprwade duze poparcie, w sumie cala wies glosuje na niego
Z całym szacunkiem ale na białoruskiej wsi jest ciężko a osoby tam żyjące nie chcą robić awantur i nie mieć konfliktów z władzą, która może ich pozbawić wszystkiego
R-11 Kleszczowa pisze:Ale to co dzieje się na Białorusi jest warte tak uwagi jak i podjęcia pewnych kroków.
Dużych kroków

Brzydal

Post autor: Brzydal » 18 mar 2006, 10:04

Fikander pisze:
406 pisze:Ja jestem całkowicie za WOLNĄ i NIEPODLEGŁĄ BIAŁORUSIĄ :!:
Białoruś jest wolna i niepodległa, a na dodatek suwerenna.
Polska też. Tylko polscy obywatele nie są wolni... Tam mają podobnie tylko w drastyczniejszej wersji, bo Łukaszenka rządzi trochę dłużej niż nasi totalitaryści..

Awatar użytkownika
Mahony2109

Post autor: Mahony2109 » 18 mar 2006, 13:00

Brzydal pisze:Polska też. Tylko polscy obywatele nie są wolni... Tam mają podobnie tylko w drastyczniejszej wersji, bo Łukaszenka rządzi trochę dłużej niż nasi totalitaryści..
Grunt to nie przesadzać. Wciąż mamy w Polsce demokracje i nie zapowiada się, żadna zmiana w tej kwestii. I wciąż Polscy obywatele są wolni. Demokracja daj różnych przewódców. Często dobre wyniki w wyborach odnosi np: skrajna prawica (np: Haider w Austrii) czy skrajna lewica (np: Morales w Boliwii), partie dużo bardziej drastyczne od PiSu. Jednak dopóki są przeprowadzane wolne wybory i działają wolne media nie ma mowy o nawet ograniczaniu wolności. Wolne wybory są niezagrożone, wolne media zresztą też, nawet jakby PiS chciał je sobie podporządkować, to nie ma szans wygrać z potęgami medialnymi Polsatu czy TVNu i milionami złotych stojącymi za nimi. Jest to partia wyjątkowo bezradna, co pokazała już robiąc sobie tubę propoagandową z Radia Maryja, gdyż nie mogła sobie zrobić tuby z TVP (co SLD szło łatwo).

Pzdr.

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 18 mar 2006, 13:15

Mahony2109 pisze:to nie ma szans wygrać z potęgami medialnymi Polsatu czy TVNu i milionami złotych stojącymi za nimi.
ma. KRRiT nakłada jedną, drugą, trzecią karę dosć wysoką i stacje mocno podupadają...
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
Mahony2109

Post autor: Mahony2109 » 18 mar 2006, 13:22

bohun pisze:ma. KRRiT nakłada jedną, drugą, trzecią karę dosć wysoką i stacje mocno podupadają...
Stacja poprostu nie płaci. A kary zgłasza do unijnych instytucji. A jakby PiS próbował plombować im nadajniki czy cuś to by się działy rzeczy przy których ostatnie francuskie protesty wysiadają. Nasza demokracja zaszła za daleko, zeby ludzie dali ją sobie odebrać. A swoją drogą to wiesz, że wielkie koncerny medialne nawet nie płacą podatków w Polsce, tylko w rajach podatkowych (chyba w Luksemburgu konkretnie) i nawet z tym nic nie są w stanie zrobić, chociaż z tym może akurat powinni...

Pzdr.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 mar 2006, 13:26

Brzydal pisze:
Fikander pisze: Białoruś jest wolna i niepodległa, a na dodatek suwerenna.
Polska też. Tylko polscy obywatele nie są wolni...
Czujesz się zniewolony? Bo ja nie. Serio.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

JohnnyT

Post autor: JohnnyT » 18 mar 2006, 13:46

406 pisze:
JohnnyT pisze:Prawda jest taka ze Lukaszenko ma na Bialorusi naprwade duze poparcie, w sumie cala wies glosuje na niego
Z całym szacunkiem ale na białoruskiej wsi jest ciężko a osoby tam żyjące nie chcą robić awantur i nie mieć konfliktów z władzą, która może ich pozbawić wszystkiego
Mam dosyc daleka rodzine mieszkajaca na wsi, tuz przy granicy Polskiej i wiem ze tam wszyscy glosuja na Lukaszenke, ktorego uwazaja za Boga a zyje sie im nie gorzej niz zapewne wielu z tego forum. No, ale jak ktos wierzy w "pro-demokratyczna" propagande to jego sprawa.

Awatar użytkownika
Mahony2109

Post autor: Mahony2109 » 18 mar 2006, 14:30

JohnnyT pisze:Mam dosyc daleka rodzine mieszkajaca na wsi, tuz przy granicy Polskiej i wiem ze tam wszyscy glosuja na Lukaszenke, ktorego uwazaja za Boga a zyje sie im nie gorzej niz zapewne wielu z tego forum. No, ale jak ktos wierzy w "pro-demokratyczna" propagande to jego sprawa.
Zależy na czym komu zależy. Żyje im się dobrze, ale władzy krytykować nie mogą, nie mają dostępu do niecenzurowanej telewizji czy gazet, a rządzący są własnie Bogami, zatarg z ludźmi Łukaszenki i po Tobie... No, ale to nie zmienia faktu, że jest dużo zwolenników silnej władzy i znaczna czesc świata demokracji tak naprawdę nie chce. Ale przecież w przypadku Białorusi mówimy o uświadomianiu i pokojowych protestach, a nie niesieniu demokracji na czołgach jak w przypadku Iraku, więc to inna sytuacja.

Pzdr.

ODPOWIEDZ