O czytaniu słów kilka
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Jakiś problem w tym, co chce czytać Sierściuch? 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ja nie mam żadnego. Jeśli ktoś chce czytać cokolwiek, to już jest dobrze.
Nie cokolwiek. Mam swoje kategorię. 
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przejrzałem. Chyba nie warto. Albo robi się rewelacje z faktów i tak ogólnie znanych (ktoś nie wie, kim był dziadek Kraśki albo ojciec Moniki Olejnik?), albo usiłuje zrobić sensację z "kwitów" totalnie nieznaczących (ojciec Lisa zarządzał jakimś PGR-em czy czymś tam w zielonogórskiem?!; Żakowski był na wypasionym szkoleniu wojskowym? jego ojciec, notabene znany matematyk, wykładał na WAT, podejrzewam, że w tym cała tajemnica, a nie w niewidocznych wpływach nie wiadomo skąd; Olejnik miała pierwszego męża, inżyniera? no i co z tego?!). Wielu ludziom mediów można znaleźć kogoś partyjnego w rodzinie, ale żeby zaraz "dzięki temu kariera"? To już brak podstawowej logiki, co wyjdzie przy odwróceniu pytania: jaki procent członków PZPR zdołał umieścić w obecnych mediach swoich potomków? I co się stało z pozostałymi?
Generalnie - bzdura. Ja nadmiernych oporów przeciwko wyszperywaniu ciekawych faktów z życiorysów nie mam, ale te tutaj nawet nie są specjalnie ciekawe...
Generalnie - bzdura. Ja nadmiernych oporów przeciwko wyszperywaniu ciekawych faktów z życiorysów nie mam, ale te tutaj nawet nie są specjalnie ciekawe...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Kania i Targalski też mieli rodziców w PZPR. I mnóstwo ich kolegów. Ba, niektórzy sami osobiście w PZPR działali, a teraz robią za guru prawicy.
Przypuszczam, że jeśli weźmiemy populację osób obecnie zaangażowanych politycznie (dowolnej orientacji) i porównamy z populacją kontrolną z całego społeczeństwa, to ta pierwsza grupa będzie miała wyraźnie wyższy odsetek 'rodziców z PZPR'. Na przykład zwyczajnie dlatego, że takie zaangażowanie czy zainteresowanie polityką przenosi się z pokolenia na pokolenie, a w tamtych czasach jego realizacja poza PZPR była bardzo trudna.
Przypuszczam, że jeśli weźmiemy populację osób obecnie zaangażowanych politycznie (dowolnej orientacji) i porównamy z populacją kontrolną z całego społeczeństwa, to ta pierwsza grupa będzie miała wyraźnie wyższy odsetek 'rodziców z PZPR'. Na przykład zwyczajnie dlatego, że takie zaangażowanie czy zainteresowanie polityką przenosi się z pokolenia na pokolenie, a w tamtych czasach jego realizacja poza PZPR była bardzo trudna.
-
Stary Pingwin
Nie znaleziono układu, to mąci się określonym grupom społeczeństwa resortowymi dziećmi.
Abstrahując od faktu, że najbardziej resortowym dzieckiem jest....... i wszyscy o tym wiedzą.
Abstrahując od faktu, że najbardziej resortowym dzieckiem jest....... i wszyscy o tym wiedzą.
miłośnik 13N
Ja nie wiem, Giertych wnuk?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Bastian przejrzał czterysta stron? 
- Bastian
- Sułtan Maroka
Byś się zdziwił 
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Od deski do deski? 
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie. Ponadto "przejrzałem" nie znaczy tego samego, co "przeczytałem". Ja naprawdę umiem szybko przeskanować oczyma tekst, by wiedzieć, o co w nim chodzi.
Co wnosi ta dyskusja?
Co wnosi ta dyskusja?
Wniosła to, że posiadasz nadprzyrodzone zdolności. I to, że odradzasz zainwestowania trzech dyszek w książkę. Jestem ciekawy, co byś napisał o lekturze "Jestem kibolem", heh. 
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie rozumiem, co tu nadprzyrodzonego. Nie każdy skończył na sylabizowaniu. "Jestem kibolem" nie czytałem i coraz mniej rozumiem, o co ci chodzi (co oznacza, że stopień tej wiedzy zaczął już być chyba ujemny).
To, że po przeskanowaniu iluś tam stron stwierdzasz, że książka nie jest warta uwagi. ![;]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Bastian
- Sułtan Maroka
Gdybym czytał każdą książkę niewartą uwagi tylko po to, by dojść do tego właśnie wniosku... 
Spędziłem ok. 10-15 minut z tą książką w ręku. To wystarczy, by przekartkować, przejrzeć zakres zawartości, wczytać się w niektóre fragmenty.
Nie wystarczy ci obejrzenie kwadransa filmu, by dojść do wniosku, że jest on beznadziejny? Czy po przesłuchaniu trzech dennych kawałków nadal uważasz, że płyta nadal może być warta kupienia?
Szukasz dziury w całym. EOT.
Spędziłem ok. 10-15 minut z tą książką w ręku. To wystarczy, by przekartkować, przejrzeć zakres zawartości, wczytać się w niektóre fragmenty.
Nie wystarczy ci obejrzenie kwadransa filmu, by dojść do wniosku, że jest on beznadziejny? Czy po przesłuchaniu trzech dennych kawałków nadal uważasz, że płyta nadal może być warta kupienia?
Szukasz dziury w całym. EOT.