Komunikacja miejska w Wilanowie i Powsinie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 lis 2006, 17:39

Ładna linia, to jest co 20 minut najmarniej, zwłaszcza w dość intensywnej zabudowie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 01 lis 2006, 17:58

R-9 Chełmska pisze:IMO puszczenie linii Nałęczowską i Śródziemnomorską również będzie miało swoje plusy:
:arrow: Mogłyby zahaczać o pętlę na Sadybie - przesiadka w 131/172
:arrow: Przy skrzyżowaniu Nałęczowska/Sobieskiego doszłaby możliwość przesiadki w E-2 oraz 519, linie znacznie ciekawsze, niż te dostępne na Sadybie
:arrow: Koło pętli Stegny możliwa byłaby przesiadka w 143, 501, 189 i wiele, wiele innych
Ale o co chodzi? 131 i 172 na Sadybie jest. 164 i 163 też. 519, E-2 to Wilanów. 163 i 164 też. Do 501, E-1 mieliby szybszy dojazd do przystanku Św. Bonifacego niż do pętli Stegny.

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 23 sty 2007, 17:57

137
MARYSIN :arrow: Korkowa - Okularowa - Marsa - Trasa Siekierkowska - Powsińska - Wilanów - Al. Wilanowska :arrow: METRO WILANOWSKA
:arrow: obsługa przez 3 całki (solówki) + 1 dodatek (SU15)
:arrow: częstotliwość : 20/30/20-30

Byłoby to nowe połączenie dzielnic, wcześniej nieskomunikowanych ze sobą. Wydaje mi się, że jest coraz potrzebne (ze wzgledu na zaobserwowane przesiadki na przystanku Al. Witosa, szereg firm w Wilanowie a także na rozbudowy "miasteczka Wilanów".

Obecnie na odcinku od Marysina, względnie Zielonej do Starej Miłosnej linia ta wozi powietrze. Funkcje linii 198 na duzym odcinku przejęła linia 198, której rozkład obecnie jest taki, że w odstępie 5 minutowym jadą obydwie linie w Wesołej.

141
BOKSERSKA - ... - Al. Stanów Zjednoczonych - Grochowska - Płowiecka - Marsa - Korkowa - Wspólna - Niemcewicza - Armii Krajowej - WOLA GRZYBOWSKA
:arrow: częstotliwość jak obecnie , np. w DS 30 minutowa idealnie bedzie koordynowac się z linią 173 na odcinku Wola Grzybowska - Wiatraczna (za linię 137)

:arrow: poprostu dubel linii 520, przez co wozi kilku pasażerów (od 20 jest to mniej więcej 5-8 osób)

173
STARA MIŁOSNA - ... - Wiatraczna - Dwernickiego - ... - Dw. WSCHODNI /LUBELSKA/
:arrow: częstotliwość jako obecnie, np. w DS 30 minutowa idealnie koordynuje się z linią 141

reserved

Post autor: reserved » 23 sty 2007, 17:59

Robert 514 pisze:137
MARYSIN :arrow: Korkowa - Okularowa - Marsa - Trasa Siekierkowska - Powsińska - Wilanów - Al. Wilanowska :arrow: METRO WILANOWSKA
Przyznam że pomysł bardzo ciekawy, ale czy linia nie będzie zbyt podatna na korki?

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 23 sty 2007, 18:07

djmc100 pisze:
Przyznam że pomysł bardzo ciekawy, ale czy linia nie będzie zbyt podatna na korki?
tak więc na na słynnej ulicy Marsa sytuację znasz napewno,korki są, aczkolwiek niezawsze ale będą do czasu...
na TS brak
potem raczej brak
myslałem, że będą przy Metrze Wilanowska ale wyjazd z tej pętli miałaby linia 137 tak jak 710,724 (omijając skrzyżowanie od razu w lewo)

czas jazdy to 29-33 minuty

reserved

Post autor: reserved » 23 sty 2007, 18:11

Hm... 137 popieram, mam nadzieję że sytuacja na TŁ i Marsa się nie co rozluźni po otwarciu TŁ.
Innych nie komentuje bo nie jeżdże ani nie znam ich sytuacji ale czy te 141 co 30 min to nie za rzadko?

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 23 sty 2007, 18:12

djmc100 pisze:Hm... 137 popieram, mam nadzieję że sytuacja na TŁ i Marsa się nie co rozluźni po otwarciu TŁ.
Innych nie komentuje bo nie jeżdże ani nie znam ich sytuacji ale czy te 141 co 30 min to nie za rzadko?
w DS obecnie ma czestotliwość prawie zawsze co 30 minut

w DS częsciej czyli około 20-30

reserved

Post autor: reserved » 23 sty 2007, 18:14

Ale nie do tego chyba ta linia miała zmierzac...

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 23 sty 2007, 18:27

Robert 514 pisze:141
BOKSERSKA :arrow: - ... - Al. Stanów Zjednoczonych - Grochowska - Płowiecka - Marsa - Korkowa - Wspólna - Niemcewicza - Armii Krajowej :arrow: WOLA GRZYBOWSKA
:arrow: częstotliwość jak obecnie , np. w DS 30 minutowa idealnie bedzie koordynowac się z linią 173 na odcinku Wola Grzybowska - Wiatraczna (za linię 137)
Przy takiej trasie i spóźnieniach jakie zalicza 141 koordynację będzie można sobie wsadzic. A przy jeszcze dłuższej to już nie skomentuje. Już teraz kierowcy tego busa nie miewiają postojów na pętlach.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 sty 2007, 18:30

137
MARYSIN Korkowa - Okularowa - Marsa - Trasa Siekierkowska - Powsińska - Wilanów - Al. Wilanowska METRO WILANOWSKA
obsługa przez 3 całki (solówki) + 1 dodatek (SU15)
częstotliwość : 20/30/20-30

Byłoby to nowe połączenie dzielnic, wcześniej nieskomunikowanych ze sobą. Wydaje mi się, że jest coraz potrzebne (ze wzgledu na zaobserwowane przesiadki na przystanku Al. Witosa, szereg firm w Wilanowie a także na rozbudowy "miasteczka Wilanów".

Obecnie na odcinku od Marysina, względnie Zielonej do Starej Miłosnej linia ta wozi powietrze. Funkcje linii 198 na duzym odcinku przejęła linia 198, której rozkład obecnie jest taki, że w odstępie 5 minutowym jadą obydwie linie w Wesołej.

141
BOKSERSKA - ... - Al. Stanów Zjednoczonych - Grochowska - Płowiecka - Marsa - Korkowa - Wspólna - Niemcewicza - Armii Krajowej - WOLA GRZYBOWSKA
częstotliwość jak obecnie , np. w DS 30 minutowa idealnie bedzie koordynowac się z linią 173 na odcinku Wola Grzybowska - Wiatraczna (za linię 137)

poprostu dubel linii 520, przez co wozi kilku pasażerów (od 20 jest to mniej więcej 5-8 osób)

173
STARA MIŁOSNA - ... - Wiatraczna - Dwernickiego - ... - Dw. WSCHODNI /LUBELSKA/
częstotliwość jako obecnie, np. w DS 30 minutowa idealnie koordynuje się z linią 141
Zapytam:
-> Dlaczego rozbijasz parę 137-173 zapewniającą dobry dojazd do tramwajów na Gocławku? Niepunktualne 141 nie pozwoli się skoordynować.
-> Dlaczego chcesz ciągnąć w nieskończoność 141? Poza tym połączenia Wiatraka z Czerniakowska jest na tyle atrakcyjne, ze powinno być realizowane linią kursującą częściej niż co 30 minut w DS.

oraz z innej beczki:
Co zaproponujesz dla 514, które od czasu uruchomienia SKM do Sulejówka-Miłosnej i wprowadzenia "wspólnego biletu" zaczyna być zbyteczne w relacji do Centrum? A może nawet zbyteczne w całej postaci.

Saper-1022

Post autor: Saper-1022 » 23 sty 2007, 18:44

Brzydal pisze:Tramwaj dla miłośników komunikacji szynowej na pewno byłby bardzo atrakcyjny. Dla pozostałych - obojętny lub bezużyteczny, a nawet szkodliwy. Szkodliwy dla pasażerów komunikacji miejskiej. Tramwaj na Sobieskiego będzie miał przystanki niczym linia zwykła (Tor Stegny, Kostrzewskiego), dalej Spacerowa, przystanki na Marszałkowskiej i Rakowieckiej.
Brak sensownego połączenia z centrum miasta - tylko w jedną stronę jako tako, z powrotem albo-albo. Albo jedna linia z centrum, albo z Politechniki (M) albo z Pola Mokotowskiego (M). Tak jak teraz jest ze 131/359/522 oraz 167/301.
Czyli nawet najlepsza częstotliwość (np. co 5 minut) każdej z nowych linii będzie okupiona gorszym czasem przejazdu niż 501/519-więcej przystanków, przystanki przed światłami pewnie też... Oczywiście takiej 5-minutowej częstotliwości nie będzie - patrz tramwaje z Alei Lotników, więc jeszcze gorzej.
Do tego nie wyobrażam sobie by torowisko tramwajowe na Goworka nie sparaliżowało ruchu na skrzyżowaniu z Puławską, za chwilę "tramwaje nie będą mogły skręcać, bo blokują ruch".
Jednym słowem piję do tego, że to inwestycja nie tyle niepotrzebna co absurdalna. Żadnych korzyści, same straty - także finansowe, bo nawet jeśli część czy całość zostanie sfinansowana z funduszy strukturalnych, to jest to strata, czy miasta czy tych funduszy unijnych...

Tramwaju w Miasteczku Wilanów nie będzie - plany nie zakładają, więc nie będzie tam miejsca. Natomiast jest taka ulica co się zowie Aleja Wilanowska. Wymaga poszerzenia. Nie wiem czy przy poszerzonej zmieściłyby się tory, jeśli jednak tak, to linia wzdłuż Wilanowskiej do metra (i najlepiej dalej do Galerii) w mojej opinii może mieć sens. Bo nawet przy przebudowaniu skrzyżowania z Sikorskiego nawet poszerzonej Wilanowskiej grożą korki. Tramwaj obok jezdni by je ominął. Na Sobieskiego takiego zagrożenia nie ma.

PS Tak naprawdę to rozwiązaniem dla takich dzielnic jak Wilanów czy Gocław, Bródno i Tarchomin jest szybka kolej. Do Wilanowa pod ziemią czyli pospolite metro. Starożytni Egipcjanie potrafili zbudować sześć piramid w ciągu stu lat. Szkoda, że władze Warszawy potrafią zbudować tylko 2/3 jednej linii metra w ciągu 30 lat... Szybka kolej by była konkurencją nawet dla samochodów, tramwaj nie konkurują nawet z autobusem - nie na Sobieskiego!
- popieram, jako milosnik KM oraz mieskzaniec Wilanowa (sobieskiego/nałęczowska)
od dziś r-9 jest cacy, r-7 jest nie cacy

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 23 sty 2007, 18:48

odnośnie 141

podczas każdego spotkania Burmistrz - ZTM ciągle pojawia się (nie wiem dlaczego) wątek 141 w tej relacji. Koniecznie do Woli chce Burmistrz dlatego by uzuełnić 173 wozami o lepszych warunkach (przegubowe i dłuższe nic gnioty, które MZA usilnie chce wysyłać i wysyła czesto na 173). Ilośc pasażerów na 173 wcale nie zmniejszyła się (choc byłem pewny, że sporo sie zmniejszy).

Odnośnie linii 514 to można zrobić co 20 minut co daje ze 183 na wspólnym odcinku 10m inutową koordynację, chociaż korzystając z linii 514 nei zauwazyłem tak gwałtowych zmian o jakich zdaje sie myslisz.
do SkMki odeszły osoby, które pracują na północy Warszawy. Takich osób było stosunkowo mało. 4/5 pasażerów zostało (dla przykładu moi znajomi)

Dla mnie ciekawostką jest 515 co 10 minut z miejscami leżącymi!!!

Saper-1022

Post autor: Saper-1022 » 23 sty 2007, 18:52

Robert 514 pisze:odnośnie 141

podczas każdego spotkania Burmistrz - ZTM ciągle pojawia się (nie wiem dlaczego) wątek 141 w tej relacji. Koniecznie do Woli chce Burmistrz dlatego by uzuełnić 173 wozami o lepszych warunkach (przegubowe i dłuższe nic gnioty, które MZA usilnie chce wysyłać i wysyła czesto na 173). Ilośc pasażerów na 173 wcale nie zmniejszyła się (choc byłem pewny, że sporo sie zmniejszy).

Odnośnie linii 514 to można zrobić co 20 minut co daje ze 183 na wspólnym odcinku 10m inutową koordynację, chociaż korzystając z linii 514 nei zauwazyłem tak gwałtowych zmian o jakich zdaje sie myslisz.
do SkMki odeszły osoby, które pracują na północy Warszawy. Takich osób było stosunkowo mało. 4/5 pasażerów zostało (dla przykładu moi znajomi)

Dla mnie ciekawostką jest 515 co 10 minut z miejscami leżącymi!!!
chyba śmietnik ..?? ntt. ew. baaaaardzo naciągany
od dziś r-9 jest cacy, r-7 jest nie cacy

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 23 sty 2007, 18:54

Przystanki na Sobieskiego zawsze można jeszcze zreorganizować. Nie przemawia do mnie ten tekst - nadal uważam, iż tramwaj jest to najlepsze co może być w mieście (pomijając metro - osobny temat). I na pewno nie sparaliżuje Goworka. Wystarczy odpowiednia sygnalizacja :]
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 23 sty 2007, 21:14

MARYSIN Korkowa - Okularowa - Marsa - Trasa Siekierkowska - Powsińska - Wilanów - Al. Wilanowska METRO WILANOWSKA
obsługa przez 3 całki (solówki) + 1 dodatek (SU15)
częstotliwość : 20/30/20-30
Daj sobie waść spokój. Na odcinku Płowiecka - Witosa tworzy się wielka pasażerska luka. Póki co nie ma sensu robić linii bezpośrednio przez TS z pominięciem Gocławia, bo nie byłoby żadnych wymian. I błagam, nie twórzmy, jeśli to nie jest absolutnie niezbędne, linii obsługiwanych solówkowo co 20 minut 8-[quote="Robert 514"]ot;]poprostu dubel linii 520, przez co wozi kilku pasażerów (od 20 jest to mniej więcej 5-8 osób) [/quote]Chłopie, kto porównuje potoki po godzinie dwudziestej? Dubel ,dublem, tych dwóch autobusów skoordynować i tak się nie da. Rozwiązanie na szczęście znam (o czym mam nadzieję już niedługo ;-) ) Zaś 141 od jakiegoś czasu na Pradzę jak najbardziej powietrza nie wozi.141 grubo pod względem wykorzystania na Ostrobramskiej przebija 182, zaś po południu 405 [sic!] Po pocięciu 520 rola tego autobusu w Marysinie wzrosła. Wyjeżdża stamtąd rano naprawdę zapełniony w stopniu, w jakim nie zdarzało mu się to wcześniej. Jest po prostu naturalną alternatywą 520 do Saskiej. Dubel 520 należy zlikwidować nie poprzez wyciąganie go w nieskńczonośc, ale poprzez albo wycięcie go z Marysina, albo usunięcie z Saskiej. Ale o tym napiszę już niedługo nawiązując już do uporządkowania sytuacji na Ostrobramskiej.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

ODPOWIEDZ