Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 30 gru 2006, 21:49

R-11 Kleszczowa pisze:Najczęściej zdarza się okres, że spotykamy się prawie każdego dnia,
:-# No to faktycznie. Mnie jeśli juz to w metrze. Kanara na 110/708/726 to przez 4 lata spotkałem 2 razy.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 gru 2006, 21:49

ja jak trafie na kanara to w centrum, u mnie na wsi od roku kanara nie widziałem... A w innych cześciach miasta to sie pojawiaja tylko po to by pokazać, że czasem i tu są (czyli pratycznie wogóle)

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 08 sty 2007, 0:43

R-11 Kleszczowa pisze:Natomiast zawsze mnie zastanawia reakcje kontrolerów/ pań w kiosku na kartę z legitymacją KMKM :-s
"Wystarczy zbliżyć... Naprawdę..."

Błąd ortograficzny poprawiłem, a post MeWy wysłałem do wątku o zmaganiach z językiem polskim... Nie będzie mi tu spamował :P

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 03 mar 2007, 1:21

:arrow: Od 1 marca obowiązuje nowe zarządzenie dotyczące biletów na jedną linię oraz rozbieżnych odcinków tras: http://www.ztm.waw.pl/zarz.php .

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 kwie 2007, 19:26

Obrazek
Warszawa
KOMUNIKACJA Rozwój karty miejskiej

Bilet na karcie i przez SMS

W drugiej połowie roku na karcie miejskiej będzie można kodować wszystkie rodzaje biletów - zapowiedział Zarząd Transportu Miejskiego.

W tej chwili można to robić tylko z biletami 30- i 90-dniowymi.

Szef ZTM Leszek Ruta powołał na razie zespół, który ma opracować harmonogram rozwoju elektronicznego biletu. Wczoraj rozesłano do mediów listę obietnic skierowanych do pasażerów.

- Przed końcem roku uruchomimy kilkaset nowych punktów ładowania kart miejskich - zapowiada rzecznik ZTM Igor Krajnow. - Pojawią się nie tylko w centrum, ale także na obrzeżach Warszawy i poza jej granicami.

Teraz punktów jest ponad 600 - ok. 400 posiada Mennica Polska (to głównie kioski) i 200 ZTM (na pocztach). Pasażerowie skarżą się jednak, że jest ich za mało i nie mogą kupić biletu w każdym rejonie miasta. Kiedy ruszą nowe punkty, na razie nie wiadomo.

ZTM rozważa też wprowadzenie biletów kupowanych przez telefon komórkowy (to rozwiązanie jest od lat stosowane z powodzeniem w niemieckich i austriackich aglomeracjach). W tym roku w Warszawie mają się rozpocząć testy tego systemu. Jeśli wypadną pomyślnie, zacznie działać w komunikacji miejskiej nad Wisłą.

W tym roku ZTM chce też rozpisać przetarg na 40 nowych automatów dokupowania biletów. Mają się pojawić w najbardziej ruchliwych punktach miasta. Dzisiaj stoją tylko na stacjach metra, ale pasażerowie mają do nich dużo zastrzeżeń; skarżą się np., że automaty często nie wydają reszty.

kmaj
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 26 kwie 2007, 19:42

Super sprawa. Czasem ktoś potrzebuje ładować sobie na mniej lub więcej niż odpowiedno 30 lub 90 dni.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 kwie 2007, 19:46

jeszcze powinna być możliwość zasilenia zleceniem stałym z rachunku bankowego [-o<
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 26 kwie 2007, 19:47

Papierkowe bilety, np. tygodniowe trochę odeszłyby do lamusa :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 26 kwie 2007, 22:51

Nareszcie!
Szczególnie z możliwości kodowania jednorazówek bym się ucieszył.

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 26 kwie 2007, 23:39

geograf pisze:Nareszcie!
Szczególnie z możliwości kodowania jednorazówek bym się ucieszył.
:?: :?: :?: :?: Chyba masz na myśli abonament 10 przejazdowy :idea: :?:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 27 kwie 2007, 1:00

Piotrek pisze:Papierkowe bilety, np. tygodniowe trochę odeszłyby do lamusa
:arrow: Tygodniowe może jeszcze tak, natomiast zastanawia mnie, jakie zainteresowanie byłoby kodowanymi na karcie biletami jednorazowymi i dobowymi. Wiadomo, że kupują je ludzie, którzy z komunikacji korzystają sporadycznie - na przykład przyjezdni. Jeśli ktoś przyjedzie do stolicy na krótko, to i tak będzie chciał kupić bilet w kiosku i po prostu go skasować, a nie szukać miejsc, gdzie można wyrobić i naładować kartę.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 27 kwie 2007, 7:31

Oczywiście masz rację, więc wiadomo, że bilety papierkowe nadal będą i nadal na pewno sporo ludzi będzie z nich korzystać. Nie mniej dla nas, użytkowników karty miejskiej takie ładowanie na np. 3 czy 7 dni jest super pomysłem, bo ileż razy np. w wakacje kupowałem papierkowe bilety, bo mi się nie opłacało kupować 30dniowego, a teraz problem się rozwiąże, bo sobie te 7 dni czy inną liczbę wbiję na kartę :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

bruno

Post autor: bruno » 27 kwie 2007, 19:52

Ale jednak na KM i WKD wciąż będą obowiązywać 30-tki i 90-tki??

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 kwie 2007, 23:05

:arrow: Od 1 wchodzą poprawki w regulaminie przewozów, dotyczące nie tylko biletów, więc zacytowałem całość:
Przegubowiec pisze:Od 1.05.2007 wchodzą w życie nieznaczne zmiany w Regulaminie przewozu osób i bagażu środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie. Najwięcej drobnych zmian dotyczy umieszczenia w zapisach regulaminu innych środków transportu niż tylko tramwaj i autobus.

Zaostrzono przepisy dotyczące ścierania kart miejskich. Z zasady nieważny będzie bilet imienny, na którym po wpisaniu danych posiadacza zostaną one w jakikolwiek sposób poprawione, zmienione lub usunięte.

W regulaminie dodano zapisy o wyznaczonym w pojeździe miejscu dla wózków dziecięcych oraz o pierwszeństwie korzystania z wind dla inwalidów, osób z dzieckiem na ręku oraz z wózkami dziecięcymi.

Pasażer przewożący psa będzie musiał posiadać przy sobie ważny dokument poświadczający aktualność szczepienia psa przeciwko wściekliźnie (np. książeczka zdrowia z odpowiednim wpisem).

Do regulaminu trafił też zapis z instrukcji dla kierowców mówiący o obowiązku podstawienia autobusu lub tramwaju na przystanek początkowy niezwłocznie po zakończeniu czynności związanych ze zmianą kierunku jazdy. Na niektórych krańcach (np. Gwiaździsta, Port Lotniczy) jest to organizacyjnie trudne do zrealizowania.

Obsługa pojazdu nadal może odmówić sprzedaży biletów w razie opóźnienia pojazdu większego niż 3 minuty w stosunku do rozkładu jazdy. Nie dotyczy to jednak sytuacji, gdy obsługę pojazdu stanowi więcej niż jedna osoba i sprzedaży biletów nie prowadzi prowadzący pojazd (np. w SKM).

Uchwytów lub poręczy nie muszą się już w czasie jazdy trzymać pasażerowie siedzący. Podkreślono że chodzi tu o stojących.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 kwie 2007, 23:08

Generalnie jeszcze chyba przeszła zmiana dot. bramek biletowych - wcześniej było o tym, że zabrania się przeskawiania przez bramki, teraz jest coś w rodzaju zakazu "pokonywania zamkniętych bramek".
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Zablokowany