Przebudowa ul. Emilii Plater

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 04 wrz 2010, 1:17

marko80 pisze:a kiedy wrócą autobusy na Emilii Plater?
Zgodnie z przyjętym od początku planem - ok. połowy września. Zatoka krańcowa linii 160 jeszcze jest rozorana. Nie ma żadnych wiat.

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 04 wrz 2010, 18:15

MZ pisze:
NR pisze:jaka forma poprawna: Marriotta czy Marriottu?
:arrow: Tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Hotel_Marriott jest napisane "Marriottu", ale przeważnie słyszy się, że ludzie mówią na przykład "koło Marriotta" :-k.
jak przychodzą ludzie na ekspedycję Centralny i proszą o udzielenie informacji turystycznej o komunikacji w Warszawie to zazwyczaj mówię "autobusem z pod Marriottu"

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 04 wrz 2010, 18:28

NR pisze:zazwyczaj mówię "autobusem z pod Marriottu"
Mówisz z błędem? ;)

BPNMSP
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 wrz 2010, 14:28

MisiekK pisze:Z innej beki: oznakowanie polskich dróg reguluje Rozporządzenie o Znakach i Sygnałach Drogowych, które takiego bohomazu na jezdni nie przewiduje.
rozumiałbym przywiązanie do przepisów, ale tu po prostu chodzi o Twoją niechęć do projektu! :P
Ja tam się cieszę, że ktoś wykazał się kreatywnością - nie wydaje mi się, żeby to nagle miało negatywnie wpływać na bezpieczeńśtwo czy wypaczać główny sens przepisów, a miasto zmienia się na plus...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 wrz 2010, 14:58

MeWa pisze:rozumiałbym przywiązanie do przepisów, ale tu po prostu chodzi o Twoją niechęć do projektu! :P
Nie - tu nie jest niechęć do projektu. Mogłoby to być fajne na jakimś deptaku, czy obszarze wyłączonym z ruchu. Jeśli coś robimy to nie można do tego naciągać przepisów szczególnie jak chodzi o ruch drogowy.
MeWa pisze:Ja tam się cieszę, że ktoś wykazał się kreatywnością - nie wydaje mi się, żeby to nagle miało negatywnie wpływać na bezpieczeńśtwo czy wypaczać główny sens przepisów, a miasto zmienia się na plus...
Ten sposób malowania pasów może spowodować wypadek, a nie jemu zapobiec. Przekonano się już o tym malując pasy biało-czerwone. Na klawiaturowo pomalowanej tafli można pięknie się poślizgnąć i ubić przechodzącego pieszego zamiast się przed nim zatrzymać. Szczególnie, że oznakowanie tego 'eksperymentalnego' miejsca jest niekompletne.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2010, 15:08

MisiekK pisze:obszarze wyłączonym z ruchu
Przejście dla pieszych? Przez? :>
MisiekK pisze:Na klawiaturowo pomalowanej tafli można pięknie się poślizgnąć
A na zwykłej nie? Tu akurat białej farby jest nieco mniej przecież... :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 wrz 2010, 15:34

Bastian pisze:Przejście dla pieszych? Przez? :>
Kto powiedział, że musi to mieć funkcję przejścia?
Bastian pisze:A na zwykłej nie? Tu akurat białej farby jest nieco mniej przecież... :-s
Tam gdzie są pełne klawisze??
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2010, 15:43

MisiekK pisze:Kto powiedział, że musi to mieć funkcję przejścia?
A jaką funkcję ma mieć przejście w formie klawiatury, jeśli nie przejścia? :-s
MisiekK pisze:Tam gdzie są pełne klawisze??
Zwykła zebra wszystkie klawisze ma pełne :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

osa

Post autor: osa » 07 wrz 2010, 15:44

MisiekK pisze:Nie - tu nie jest niechęć do projektu. Mogłoby to być fajne na jakimś deptaku, czy obszarze wyłączonym z ruchu. Jeśli coś robimy to nie można do tego naciągać przepisów szczególnie jak chodzi o ruch drogowy.
Mnie też średnio się podoba lokalizacja tego eksperymentalnego przejścia. Jeśli już, to gdzieś na Okólniku (koło szkoły muzycznej), ale nie na tak szerokiej i ruchliwej ulicy. Oj, posypią się odszkodowania w razie wypadków...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 wrz 2010, 15:53

Bastian pisze:A jaką funkcję ma mieć przejście w formie klawiatury, jeśli nie przejścia? :-s
Nikt nie powiedział, że MUSI to być przejście. Według BPM to ma być gadżet z Roku Chopinowskiego.
Bastian pisze:Zwykła zebra wszystkie klawisze ma pełne :P
Są większe odstępy między pasami, które pozwalają na ominięcie obszaru farby (np jednośladem).
osa pisze:Oj, posypią się odszkodowania w razie wypadków...
Szczególnie, że oznakowanie jest niepoprawne.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2010, 16:04

MisiekK pisze:Nikt nie powiedział, że MUSI to być przejście. Według BPM to ma być gadżet z Roku Chopinowskiego.
O gadżecie sobie możemy podyskutować na Wieściach z Miasta. Tu rozmawiamy o przejściu. Mam to wyrazić jakoś jaśniej? :twisted:
MisiekK pisze:Są większe odstępy między pasami, które pozwalają na ominięcie obszaru farby (np jednośladem).
Tu się ewentualnie zgodzę - może "szpary" mogłyby być nieco szersze. Tym niemniej to kwestia przede wszystkim wykonania - to (ani żadne zwykłe przejście) nie powinno być śliskie nawet dla kogoś, kto nie trafi w przerwę!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 wrz 2010, 16:18

Bastian pisze:O gadżecie sobie możemy podyskutować na Wieściach z Miasta. Tu rozmawiamy o przejściu. Mam to wyrazić jakoś jaśniej? :twisted:
Punktuj na zdrowie. Zadałeś pytanie - dostałeś odpowiedź. Przejście powinno być przejściem (znak P-10), a nie artystycznym wymysłem do którego instalacji potem nagina się przepisy. Skierowałem do MIR pismo w którym zwracam się o wyjaśnienie genezy pojawienia się tego tworu z powołaniem na ustawę o dostępie do informacji publicznej. Odpowiedź chętnie opublikuję.
Bastian pisze:Tu się ewentualnie zgodzę - może "szpary" mogłyby być nieco szersze. Tym niemniej to kwestia przede wszystkim wykonania - to (ani żadne zwykłe przejście) nie powinno być śliskie nawet dla kogoś, kto nie trafi w przerwę!
Taki, a nie inny wygląd znaku P-10 nie jest przypadkiem i ma na celu właśnie zachowanie poziomu bezpieczeństwa. Każda masa nałożona na asfalt zmniejsza przyczepność.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 wrz 2010, 16:31

MisiekK pisze:Odpowiedź chętnie opublikuję.
Chętnie przeczytamy :)

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 07 wrz 2010, 17:40

To może być niebezpieczny precedens - a nuż komuś przyjdzie do głowy zrobić przejście dla pieszych w kształcie piłek na EURO 2012 :D
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

ness

Post autor: ness » 07 wrz 2010, 20:49

ŻW z tydz temu pisze:Ratusz pochwalił się wczoraj wyklejonym na asfalcie w pobliżu Sali Kongresowej przejściem dla pieszych w formie klawiatury fortepianu. Ten projekt Heleny Czernek i Klary Jankiewicz zwyciężył w konkursie na gadżet mający promować rok Chopinowski. Wcześniej miejski inżynier ruchu nie chciał wydać zgody na pasy w takiej formie. Do tego doszło jeszcze oskarżenie autorek o plagiat. Gdy już wydawało się, że konkurs zakończy się spektakularną porażką, urzędnikom rzutem na taśmę udała się realizacja miejskiego gadżetu. Jakim cudem?

– Dostaliśmy zgodę z Ministerstwa Infrastruktury na realizację projektu badawczego: „niekonwencjonalne przejście dla pieszych” – wyjaśnia Tomasz Pracki z Biura Drogownictwa.

Eksperyment z klawiaturą potrwa na Emilii Plater do 31 marca 2011 roku. Przez ten czas Instytut Badawczy Dróg i Mostów ma przeprowadzać badania zachowań pieszych i kierowców w rejonie przejścia. Jeśli nie będzie wypadków, klawiatura zostanie na zawsze. – Chcieliśmy dać zgodę tylko na rok Chopinowski, ale zimą trudno byłoby usunąć „klawiaturę” – mówi Marek Wierzchowski z Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.

ODPOWIEDZ