SKM S1 do Otwocka

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 21 sie 2010, 0:04

Zrobimy tak. Jeśli po miesiącu te pociągi Skm nie będą miały w szczycie pełnego obłożenia, jeśli po miesiącu mieszkańcy Wawra nie będą z niej zadowoleni stawiam niedowiarkom skrzynkę browara. Jeśli Wy przegracie , stawiacie mi. Zakład stoi?

[ Dodano: |21 Sie 2010|, 2010 00:06 ]
Krzysiek_S pisze:Linia Dęblin- Warszawa Zachodnia i Lublin-Warszawa Zachodnia?
Jemu chodziło pewnie o linię na ... Siedlce . Tylko że nijak ona przez Wawer nie przebiega...

[ Dodano: |21 Sie 2010|, 2010 00:13 ]

Pawulon : Spójrz na przebieg Otwockiej. Przebiega dokładnie przez środek Wawra. Od Was może jest bliżej na Gocław, ale już od Międzylesia wszyscy korzystają z Patriotów. Nie ma innego połączenia z centrum. Albo Patriotów, albo wałem. Tylko,że wał w szczycie od ronda, gdzie przerwano modernizację, aż do Falenicy jest nieprzejezdny. W ciągu roku, dwóch, jak pociągi będą co minimum 10 minut 50% dzisiejszych kierowców sobie przekalkuluje i będzie z nich korzystać. Akurat Twój rejon i Krzyśka jest jedynym za torami, który ma alternatywne połączenia. Ale ile tam ludzi mieszka? Z 5000? Reszta będzie dokładnie w targecie SKM-ki. A co do Was, to musicie alternatywne uprzywilejowane linie nieprzecinające linii kolejowej. Tak już jest: nie dogodzi się wszystkim, ale 80% mieszkańców Wawra od września będzie w siódmym niebie.
Nie wierzysz, popytaj.
Ponadto nie oszukujmy się: jestem bardzo często na przejeździe w Międzylesiu, i poza szczytem obecnie ruch jest bardzo płynny. Więc nie wiem co te pociągi miałyby blokować. A w szczycie i tak ten felerny przejazd jest nieprzejezdny, a jak jedzie pociąg zamykają go 15 sekund przed, co daje max 30-40 sekund na przejazd składu. Więc w szczycie to da dodatkowe 3 minuty. Ile samochodów mniej przejedzie? 20?

pawulon

Post autor: pawulon » 21 sie 2010, 0:32

Bastian pisze:A po co wszystkich? Ewakuacja?

Jeszcze raz: policz zdolność przewozową metra. Sprawdź, jaki to procent liczby mieszkańców Ursynowa (zapomnijmy, że jeżdżą tam jakieś autobusy - zresztą do Wawra również). Otrzymany procent pomnóż przez ludność Wawra. Potem pomnóż przez dwa - powiedzmy, że w Wawrze jest mniej szkół, miejsc pracy itp. I podaj wynik, to pogadamy.
Ale spokojnie, glonojad twierdził, że kolej byłaby w stanie wywieźć wszystkich mieszkańców Wawra, więc mu odpowiedziałem ;-), a oczywiste jest tak jak mówisz z tym Ursynowem, tylko wtedy ja nie wychylałbym się z pociągiem co 1 min ;-)

[ Dodano: |21 Sie 2010|, 2010 00:43 ]
rhemek pisze:Akurat Twój rejon i Krzyśka jest jedynym za torami, który ma alternatywne połączenia.
No i te alternatywne połączenia są bardzo zagrożone z uwagi na tą SKM-kę. Gdyby tak nie było w ogóle nie byłoby sprawy i tych postów. Jak mamy korzystać z tych linii, jeśli w szczycie będą kilkudziesięcio minutowe dziury w rozkładzie....?
rhemek pisze: Ale ile tam ludzi mieszka? Z 5000?
Ech nie wiem skąd Ty bierzesz te dane, ale w samym os Zerzeń (parafii Zerzeń) mieszka ponad 8000 osób - podkreślę jeszcze raz w samym Zerzniu. Dodaj sobie do tego Zbytki n/Wałem, Zastów, Las, Kuligów, Miedzeszyn /n Wałem, większa cześć Sadula, razem uzbiera się ok 25 - 30 tyś os. I gdzie te Twoje 80%?
rhemek pisze:Ponadto nie oszukujmy się: jestem bardzo często na przejeździe w Międzylesiu, i poza szczytem obecnie ruch jest bardzo płynny.
W wakacje jak najbardziej, ale to w szczytach są największe potoki pasażerskie, a nie po za nim, chyba że to ma być dla nas mieszkańców pocieszenie, że autobusy kursują w godz. 5-6 a później od 9:30 ....
the best 147!!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 sie 2010, 7:38

fik pisze:
pawulon pisze:PS: Glonojadzie, chyba nie do końca wiesz jaka liczba ludności zamieszkuje Wawer, bo nawet gdyby pociągi kursowały co 1 min, niestety nie pomieściły by nas wszystkich
Ja wiem. 70000 ludzi. Na 60 pociągów to daje 1167 osób na pociąg, czyli trzy takie wagoniki. A przypominam, że Wawer przecinają dwie linie kolejowe...
A takich wagoników jednocześnie z peronu podmiejskiego można obsłużyć bodaj siedem. Czyli wcale nie co minutę, a co dwie-trzy.

A teraz ćwiczenie - ile trwała by ewakuacja układem drogowym. 1900 pojazdów umownych na godzinę na jeden pas ruchu (załóżmy, że to ewakuacja czyli wszystkie światła ustawione na stałe na zielone dla kierunku ewakuacji).

Dlaczego o ewakuacji piszę? Właśnie po to, by pokazać skalę różnicy między szyną a smołą.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 21 sie 2010, 11:26

No i bałeś się podjąć zakład...
Zresztą: już parę lat temu skm na tej trasie kursowało i jakoś bardziej w korkach nie stało się przed przejazdami, więc?

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 sie 2010, 11:55

Zakładając że będzie 40 tyś pasażerów z Wawra tyle samo z Otwocka i z 13 tyś z Józefowa, to daje sumę 93 tyś pasażerów/ h, dla osób które mają dostęp do kolei. Zakładamy że będzie częstotliwość 10/15 minut na dwuskładach, to daje sumę około 15 tyś miejsc przez 3h rano, dla 93 tyś pasażerów.
Ile osób kursuje rano do centrum z linii otwockiej?
Edit: Z całego Wawra wyjeżdża około 8 tyś samochodów/ h licząc i przejeżdżających z Józefowa, Otwocka i dalszych.

aaa

Post autor: aaa » 21 sie 2010, 13:41

pawulon pisze:Nikt z Zerznia i okolic nie będzie jeździł SKM-ką, ąby dojechać na Goclaw czy Saską Kępę, zrzumiesz to wkońcu?
Na Saską Kępę, czy Gocław może nie, a do Śródmieścia czy na Pragę Północ już tak.
A argument, że stacja nie jest po drodze nie jest trafiony, bo skoro da się dowozić Zieloną do stacji w Rembertowie (a to nie jest po drodze), to Zerzeń (ten od Traktu Lubelskiego włącznie) będzie się dało dowieść do Międzylesia. Wystarczy tylko uruchomić silną dowozówkę skoordynowaną z poszczególnymi kursami SKM/KM.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 sie 2010, 13:44

Tylko nie ma gdzie zawrócić w Zerzniu?

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 21 sie 2010, 13:47

Porównujac czas przejazdu z Zerznia do Goclawia I z Goclawia do Centrum, taka dowozówka nawet bez korków będzie czasowo atrakcyjna, wszak pociąg do centrum z międzylesia leci 22 minuty.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 sie 2010, 14:00

Chociażby ode mnie z Zastowa[ ZP Lucerny] też jest tak samo 25 minut do centrum , 213+507 30 minut, 119 41 minut, tylko że obecna częstotliwość nie zachęca oraz położenie przystanku w kierunku Sadula.
Ma się to zmienić...wtedy zobaczymy.
A może tak jakiś temat"Uruchomienie linii S1 , a komunikacja zbiorowa"?
Na podforum Układ komunikacyjny lub Organizacja.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 sie 2010, 18:50

rhemek pisze:Porównujac czas przejazdu z Zerznia do Goclawia I z Goclawia do Centrum, taka dowozówka nawet bez korków będzie czasowo atrakcyjna, wszak pociąg do centrum z międzylesia leci 22 minuty.
Zapomniałeś, że S1 ma dojeżdżać tylko do Wschodniego - to może być pewną barierą (psychologiczną).

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 sie 2010, 19:37

Przepraszam za koszmarny skrót myślowy, chodziło mi o podwójność na odcinku Gocławek-Wschodnia, zwiększającą przepustowość na kluczowym podejściu pod WWO.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

cHarcerz

Post autor: cHarcerz » 22 sie 2010, 11:15

A czy przez przypadek może ktoś się orientuje, czy jest gdzieś dostępny rozkład SKM-ki od września (S1)?

aaa

Post autor: aaa » 22 sie 2010, 22:01

Krzysiek_S pisze:Tylko nie ma gdzie zawrócić w Zerzniu?
Gdyby to było na Solinach, może zawracać Przygodną i Masłowiecką (tylko, że tam są progi). Dowozówka może też jechać dalej Traktem i Lucerny do stacji Anin, lub tak, jak powodziowe Z-1 (czyli do Falenicy).
person pisze:
rhemek pisze:Porównujac czas przejazdu z Zerznia do Goclawia I z Goclawia do Centrum, taka dowozówka nawet bez korków będzie czasowo atrakcyjna, wszak pociąg do centrum z międzylesia leci 22 minuty.
Zapomniałeś, że S1 ma dojeżdżać tylko do Wschodniego - to może być pewną barierą (psychologiczną).
Na szczęście taki stan rzeczy utrzyma się tylko do 13 grudnia:
Gazeta Stołeczna pisze: Dojazdy do centrum z linii otwockiej staną się jeszcze bardziej wygodne w grudniu. Wtedy ZTM planuje spore roszady w układzie linii SKM. Linia S-1 zacznie kursować z Otwocka przez Dworzec Śródmieście do Pruszkowa, a linia S-2 z Sulejówka na trasie skróconej do Dworca Zachodniego. Jedynie w kilku kursach w godzinach szczytu dotrze do Pruszkowa, bo na tym odcinku panuje największy tłok.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sie 2010, 22:07

To się jeszcze okaże, ile slotów uda się z KM wytargować.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 23 sie 2010, 6:36

Kiedyś była mowa o... wszystkich otwockich.
Polityka złym doradcą w pracy!

ODPOWIEDZ