Akurat tamta zmiana mnie nie dotyczyła.
Ankieta dla linii 503
Moderator: Wiliam
-
prosper5250
Nie zrozumiałeś po dziś dzień nawet gdy wszystkie linie jeżdżą tak jak sugerowałem - nigdy nikomu nic nie chciałem zabierać, bo żaden z przystanków nie został utracony w związku z przesunięciem linii z Obrazkowej na Światowida. Skasowano jedynie i tak kompletnie niewykorzystywane "na żądanie" przy komisariacie przy głuchym ściernisku.JotPeCet pisze:prosper5250 napisał/a:
Znowu jest to samo, co 2 lata temu, gdy optowałem za puszczeniem cześci lub nawet wszystkich linii zamiast Obrazkową, to Światowida. Dziesiątki wawkomowiczów spierały się wymyślając kuriozalne powody dla których miała by ta zmiana nie wejść w życie a co najgorsza nie dość, że nic do nich nie docierało, to jeszcze miały one czelność polemizować ze mną nie będąc mieszkańcami choćby bliskich okolic.
Kłamiesz. Akurat wtedy byłem mieszkańcem tych okolic. A i owszem, żadne argumenty do Ciebie nie trafiały. Oby tylko tamtym zabrać bo mi potrzeba - nic mnie bardziej nie denerwuje niz taka postawa.
Co do dwuperopnowego przystanku na Ratuszu, to już wczoraj rozpoczęły się prace na wydłużeniu zatoki w kierunku Nowodworów.
Nie rozumiem też dlaczego niby 503 miało by nagle jeździć puste na nowej trasie? Oznaczało by to, że wszyscy pasażerowie z Tarchodworów dojeżdżają nim do Starzyniaka, skoro pusty miałby podjeżdżać na Wilsona czy odjeżdżać z Wilsona... Czyli tym bardziej jest tam niepotrzebny, bo czas zacząć kożystać z tramwajów wzdłuż Jagiellońskiej i mostu Gdańskiego. Co za różnica dla pasażerów jadących w okolice Starego Miasta, czy linia pojedzie planowaną nową trasą czy obecną?
Dla autobusów czy dla TAXI?prosper5250 pisze:Co do dwuperopnowego przystanku na Ratuszu, to już wczoraj rozpoczęły się prace na wydłużeniu zatoki w kierunku Nowodworów.
[ Dodano: |6 Paź 2011|, 2011 20:40 ]
Ja poprosze o doprecyzowanie trasy przez most Śląsko-Dąbrowski.
Polityka złym doradcą w pracy!
- tarantula01
- Kontakt:
Żeby zdenerwowac mieszkańców, robi się tam postój TAXI:prosper5250 pisze:Co do dwuperopnowego przystanku na Ratuszu, to już wczoraj rozpoczęły się prace na wydłużeniu zatoki w kierunku Nowodworów.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,356,1293 ... TAXI_.html
... Jagiellońska - Solidarności - most Śląsko-Dąbrowski - Kapucyńska - Miodowa - Krakowskie Przedmieście - ...JotPeCet pisze:Ja poprosze o doprecyzowanie trasy przez most Śląsko-Dąbrowski.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- tarantula01
- Kontakt:
Obecny kierunek ruchu na Kapucyńskiej to nie jest dogmat...
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Nie czytasz uważnie. Nie napisałem że do Pl. Wilsona bedzie jeżdził pusty, tylko między Pl. Wilsona a Muranowską. To duża różnica. A jeśli będzie jeżdził Słowackiego, to już pusty bedzie między Metrem Marymont a Muranowską. Na Muranowskiej linie nabierają napełnienia. Do Ronda Starzyńskiego owszem jeżdzi sporo ludzi 503, na Starzyńskiego przesiadają sie w tramwaje. Dlatego sensu puszczania kolejenej lini przez Most-Grota (ktory jest przepełniony) nie rozumiem (chyba że chodzi o uwalenie lini). Dlatego jak wcześniej pisałem wystarczyło by na próbe wydłużyć linie E-4 do Pl. Wilsona i zobaczyc jak sie bedzie sprawowała. Jeśli zda egazmin, to wtedy albo tą linie przemianowac na 5XX lub ucałodziennić E-4. A na siłe puszczanie lini 503 przez Mickiewicza, nie ma według mnie sensu. linia 116 świetnie sobie radzi na tym odcinku, a jeśli puszczą tramwaje, to tym bardzie linia 116 na Trakt sobie poradzi.prosper5250 pisze:Nie rozumiem też dlaczego niby 503 miało by nagle jeździć puste na nowej trasie? Oznaczało by to, że wszyscy pasażerowie z Tarchodworów dojeżdżają nim do Starzyniaka, skoro pusty miałby podjeżdżać na Wilsona czy odjeżdżać z Wilsona... Czyli tym bardziej jest tam niepotrzebny, bo czas zacząć kożystać z tramwajów wzdłuż Jagiellońskiej i mostu Gdańskiego. Co za różnica dla pasażerów jadących w okolice Starego Miasta, czy linia pojedzie planowaną nową trasą czy obecną?
A różnica jest taka, że pasażerowie wsiadający na ZP Pl Krasińskich, maja obecnie jedną linie na Pl. Wilsona i jedna linie do Ronda Starzyńskiego, co im zupełnie wystacza, a po zmienie mieliby dwie linie na Pl. Wilsona i zero do Ronda Starzyńskiego. Może dla ciebie jest to nie istotne, ponieważ masz trzy linie do Ronda Starzyńskiego i 5 lini do Metra Marymont, skąd możesz sobie jedna stacje podjechać do Pl. Wilsona. To tylko taka różnica.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
----------
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ergo - sugerujesz, że 503 nie wozi nikogo z Tarchomina na Trakt.Bon Jovi pisze:Nie napisałem że do Pl. Wilsona bedzie jeżdził pusty, tylko między Pl. Wilsona a Muranowską.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
viewtopic.php?p=686893&highlight=#686893
link wyżej świadczy o tym że wcale tak nie napisałem że od Tarchomina jeździ pusty, tylko stwierdziłem że między Pl. Wilsona a Muranowską bedzie jeżdził pusty, ponieważ, wysyp pasażerow będzie do metra przy Pl. Wilsona.
prosper5250 stwierdził że niby ja cos takiego napisałem, co jest ewidentnym kłamstwem.
link wyżej świadczy o tym że wcale tak nie napisałem że od Tarchomina jeździ pusty, tylko stwierdziłem że między Pl. Wilsona a Muranowską bedzie jeżdził pusty, ponieważ, wysyp pasażerow będzie do metra przy Pl. Wilsona.
prosper5250 stwierdził że niby ja cos takiego napisałem, co jest ewidentnym kłamstwem.
"Livin' On A Prayer"
----------
----------
----------
----------
- Bastian
- Sułtan Maroka
1) Co pasażerom, jadącym na Trakt, dałaby taka przesiadka? 2) Czemu wobec tego oni nie jadą obecnie do metra, a 503 w ogóle kursuje?Bon Jovi pisze:stwierdziłem że między Pl. Wilsona a Muranowską bedzie jeżdził pusty, ponieważ, wysyp pasażerow będzie do metra przy Pl. Wilsona.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Na nowej trasie bedą podróżować inni pasażerowie, głownie ci którzy bedą jechać do Centrum i w dlasze rejony, dlatego będa przesiadać się w większości do metra, na obnecnej trasie jeżdżący którzy chcą dojechać do Ronda Starzyńskiego, jedni później jadą w strone Gdańskiego i dalej, kolejni jadą w kierunku Ronda Żaby, a dalej jazdący pasażerowie jadący na trakt do Foksalu, gdzie mogą sie przesiać na tramwaj, jadąc dalej w strone centrum.Bastian pisze:1) Co pasażerom, jadącym na Trakt, dałaby taka przesiadka? 2) Czemu wobec tego oni nie jadą obecnie do metra, a 503 w ogóle kursuje?Bon Jovi pisze:stwierdziłem że między Pl. Wilsona a Muranowską bedzie jeżdził pusty, ponieważ, wysyp pasażerow będzie do metra przy Pl. Wilsona.
Na nowej trasie znikoma częśc będzie chciała jechać na trakt, chyba że wekendy (czyli po mojemu linia zotanie z marginalizowana aż do Muranowskiej od Pl. Wilsona).
W drugą strone wygląda to troche inaczej. Część pasażerów traktem, chce sie dostać do Ronda Starzyńskiego, częśc do Żerania FSO a część największa na Tarchomin.
Kierując linie przez Pl. Wilsona na Tarchomin, robi sie na jeszcze dłuższym odcinku dubel linii 116, która na odcinku pomiędzy Muranowską a Pl. Wilsona nie potrzebuje lini wspomagającej, ponieważ w obcenym układzie sobie nieźle radzi.
Jeśli linia 503 zostanie puszczona w kierunku Tarchomina przez Pl. Wilsona i z powrotem także, to linia 116 dostanie rzecz ujmując krótko gorszą częstotliwość. Na czym straci Chomiczówka. Dojazd do Żerania FSO przez Rondo Starzyńskiego z traktu zniknie. Co w połączeniu z budową metra przy Dw. Wileńskim, daje bardzo nieregularne kursowanie lini 509, zwłaszcza że przez remont Al. Zielenieckiej już linia 509 stała sie nieregularna.
Coś z tratu za brak po zmianie trasy linii 503 wypadało by puścić do Ronda Starzyńskiego np. na Pl. Hallera lub na Targówek, ewentulanie do Żerania FSO. Wtedy zmiana trasy linii 503 nie była by odczuwalna.
Teraz moje pytania:
1) Czemu ma służyć kolejna linia na moście Grota?
2) Czy nie można jednej z linii już kursujących mostem Grota przedłuzyć do Pl. Wilsona na zasadzie testu czy znajdą się pasażerowie korzystający z tej linii aż do Pl. Wilsona.
3) Czy jazda przez most Gdański trwa krócej czy przez most Grota?
4) Czy Łatwiej jest nadrobic kierowcy opóźnienie (na docinku między Rondem Starzyńskiego a Żeraniem FSO) przez zator na Miedzyparkowej czy na wjeździe z Wisłostrady na most Grota i wleczenie sie aż do Kanału przy EC Żerań i zniwelowaniu opóźnienia (na odcinku między EC Żerań a Konwaliową)?
5) Ilu pasażerów bedzie bardziej wolała dojechac do metra przy Pl. Wilsona linia 503 niż liniami 508, 510, 511, E-4 i E-8 do Metra Marymont?
6) Czy jeśli byś jechał z Tarchomina na trakt przykładowo do Pl. Trzech Krzyży, jechał bys od Pl. Wilsona linia 503, tracąc czas przejaeźdzać przez ul. Mickiewicza, (jaka ma być koncepcja trasy przy dojeżdzie do Muranowskiej?, jeśli ma skrecać w Muranowską, to czy robiąć zawijke, przy Stawkach, czy tez ma jechać przez zator przy Miedzyparkowej?) dalej przez Pl. Krasińskich, Krakowskie, Nowy Świat, czy tez wolałbyś sie przesiąścć w metro ok. 10 minut do Centrum a z Centrum autobusem 171 do Pl. Trzech Krzyży?
7) Czy w przyszłości nie okaże się że linia 503 zostanie skrócona do relacji Tarchomin/Nowodwory - Pl. Wilsona (ciekawy jestem co na to Natolin i Ursynów, którym pozostanie 195)?
"Livin' On A Prayer"
----------
----------
----------
----------
Dokładnie.pawcio pisze:Dogmat to nie, ale w obecnej sytuacji (szczególnie ze względu na zamknięcie KP), odwracanie tam ruchu byłoby wybitnie niepożądane.
A druga sprawa to jak wytrasować w drugą stronę? Bielańska i Nowy Przejazd będą ślepe. Do tego nie będzie skrętu w lewo w Jagiellońską.
Polityka złym doradcą w pracy!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nawet jeśli, to starzy pasażerowie umrą, wyprowadzą się do Płońska, pojadą hulajnogami?Bon Jovi pisze:Na nowej trasie bedą podróżować inni pasażerowie
Niczemu, prócz tego, by nie tkwiła na moście Gdańskim.Bon Jovi pisze:1) Czemu ma służyć kolejna linia na moście Grota?
Po co?Bon Jovi pisze:2) Czy nie można jednej z linii już kursujących mostem Grota przedłuzyć do Pl. Wilsona na zasadzie testu czy znajdą się pasażerowie korzystający z tej linii aż do Pl. Wilsona.
Nawet jeśli nie, to za parę tygodni może się to zmienić.Bon Jovi pisze:3) Czy jazda przez most Gdański trwa krócej czy przez most Grota?
- tarantula01
- Kontakt:
Zastanówmy się jak dużo samochodów chciałoby wjechać Kapucyńską na górę. Most Ś-D zamknięty dla aut = na Trasie WZ (tunel) ze strumienia (2010 r.) pojazdów o wartości: 909, ubędzie 639 pojazdów, przybędzie maksymalnie ze 20 autobusów, czyli zostanie 290 pojazdów/h dojeżdżających do pl. Bankowego.
http://www.zdm.waw.pl/fileadmin/user_up ... 0_rano.pdf
Ile może przybyć pojazdów na łącznicy Wisłostrada - tunel TWZ? 100 pojazdów/h? Razem w tunelu będzie jechać maksymalnie 400 poj/h wobec 909 obecnie (2010 r.). Tam będzie poziom swobody ruchu A lub B.
Poza tym zawsze można zakazać wjazdu na Kapucyńską samochodom indywidualnym. Chyba, że obawiacie się tego:
Obecnie zjazd w dół uniemożliwia wjazd do góry każdemu pojazdowi (z wyjątkiem uprzywilejowanych, o ile nie spowodują zagrożenia w ruchu). Po odwróceniu ruchu i ustawieniu zakazu wjazdu dla wszystkich pojazdów prócz autobusów, znajdzie się cała grupa chętnych (Prezydent, Ministrowie, służby miejskie, urzędnicy m.st.Warszawy, w końcu mieszkańcy okolic), którzy będą chcieli być równiejsi, tzn. będą chcieli tam wjeżdżać, starając się o jakiś emblemat C-x . Zakaz wjazdu będzie praktycznie martwy...
http://www.zdm.waw.pl/fileadmin/user_up ... 0_rano.pdf
Ile może przybyć pojazdów na łącznicy Wisłostrada - tunel TWZ? 100 pojazdów/h? Razem w tunelu będzie jechać maksymalnie 400 poj/h wobec 909 obecnie (2010 r.). Tam będzie poziom swobody ruchu A lub B.
Poza tym zawsze można zakazać wjazdu na Kapucyńską samochodom indywidualnym. Chyba, że obawiacie się tego:
Obecnie zjazd w dół uniemożliwia wjazd do góry każdemu pojazdowi (z wyjątkiem uprzywilejowanych, o ile nie spowodują zagrożenia w ruchu). Po odwróceniu ruchu i ustawieniu zakazu wjazdu dla wszystkich pojazdów prócz autobusów, znajdzie się cała grupa chętnych (Prezydent, Ministrowie, służby miejskie, urzędnicy m.st.Warszawy, w końcu mieszkańcy okolic), którzy będą chcieli być równiejsi, tzn. będą chcieli tam wjeżdżać, starając się o jakiś emblemat C-x . Zakaz wjazdu będzie praktycznie martwy...
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl