O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 12 sty 2008, 18:58

Fikander pisze:
Premo pisze:Podaj mi miejsce w polsce gdzie na stacjach końcowych rozłączane lub łączone są EZT.
Mogę Ci podać miejsce w Polsce, gdzie robi się to na stacjach pośrednich.
Ale przecież w Kolejach Mazowieckich niedasię. ;)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 sty 2008, 19:01

Generalnie problem w przypadku EN57 bywa z łączeniem (w gorzej utrzymanych jednostkach (np. KMowych :D) klawiatura nie kontaktuje i są problemy z ukrotnieniem), ale rozłączanie jest praktycznie bezproblemowe.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 12 sty 2008, 19:30

Premo pisze:Podaj mi miejsce w polsce gdzie na stacjach końcowych rozłączane lub łączone są EZT.
Siedlce, Radom... :roll:
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 sty 2008, 19:35

No proszę, w Zachodniopomorskim "dasię" - może niech p. Sekita, zamiast malować trawę, pojedzie tam na naukę? Nawet SKM-W "umie" rozłączyć składy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 12 sty 2008, 19:37

inż. Glonojad pisze:Nawet SKM-W "umie" rozłączyć składy
Oni rozłączają w szopie

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 sty 2008, 19:46

Nieprawda, mobilna rezerwa (dwuskład) jest rozłączalna na trasie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 12 sty 2008, 19:49

Rozłączają(przynajmniej w tamtym rozkładzie rozłączali) na Wileniaku jeden z pociągów do Tłuszcza. A poza rozłączaniem do gdzieś łączą składy?

metron

Post autor: metron » 12 sty 2008, 20:48

Do tej pory przecież można było już wdrożyć system eliminacji zawodnej klawiatury i zastąpienie jej przez dodatkowy sprzęg z wielostykowym gniazdem i wtykiem. Niestety przez tyle lat nikt chyba tego problemu nie ruszył, jedyną odpowiedzią jest "niedasię"
Zamiast "modernizować" składy za pomocą biało-zielonej farby najpierw należało wdrożyć takie rozwiązania aby wyeliminować największe bolączki

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 12 sty 2008, 20:56

metron pisze:Zamiast "modernizować" składy za pomocą biało-zielonej farby
Bez rewizji pomalowano jedynie ok.20 jednostek. A podczas NR i tak trzeba zetrzeć starą farbę i nałożyć nową.
Do tej pory przecież można było już wdrożyć system eliminacji zawodnej klawiatury i zastąpienie jej przez dodatkowy sprzęg z wielostykowym gniazdem i wtykiem.
Póki co KM sobie radzi i bez tego. Tylko bez łączenia na trasie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 sty 2008, 21:09

Więc lepszym słowem byłoby "radzi".

metron

Post autor: metron » 12 sty 2008, 21:12

Premo pisze:
metron pisze:Zamiast "modernizować" składy za pomocą biało-zielonej farby
Bez rewizji pomalowano jedynie ok.20 jednostek. A podczas NR i tak trzeba zetrzeć starą farbę i nałożyć nową.
Do tej pory przecież można było już wdrożyć system eliminacji zawodnej klawiatury i zastąpienie jej przez dodatkowy sprzęg z wielostykowym gniazdem i wtykiem.
Póki co KM sobie radzi i bez tego. Tylko bez łączenia na trasie.

I to jest największy problem z którym KM nie chcą się uporać. Z jednej strony narzekają że mają za mało taboru, z drugiej nie robią zaś nic aby efektywnie zarządzać już posiadanym . Potem jest wielkie oburzenie gdy pasażerowie stoczeni w jednej jednostce w godzinach szczytu narzekają na to że w przeciwną stronę jadą dwie niemal puste
Jak sobie radzi KM to widać po wypowiedziach pasażerów

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 13 sty 2008, 0:45

metron pisze:I to jest największy problem z którym KM nie chcą się uporać.
No bo nikt nie chcę się bawić w łączenie na trasie. Bodaj coś padnie i pociąg odwołany

przewoz

Post autor: przewoz » 13 sty 2008, 0:56

metron pisze:Potem jest wielkie oburzenie gdy pasażerowie stoczeni w jednej jednostce w godzinach szczytu narzekają na to że w przeciwną stronę jadą dwie niemal puste
Jak sobie radzi KM to widać po wypowiedziach pasażerów
No tak... Tylko, że takie narzekania sa najczęściej w szczycie i tuż po nim, a stłoczeni pasażerowie nie myślą, że 30 minut temu ten dwuskład równie zatłoczony dojeżdżał do stacji docelowej i wrócić musi, teleportacji EN57 do tej pory mimo usilnych starań nie udało się wdrożyć. W takim przypadku żadne rozłączanie nie pomoże.

Awatar użytkownika
kanclerz

Post autor: kanclerz » 13 sty 2008, 5:52

Premo pisze:
inż. Glonojad pisze:Nawet SKM-W "umie" rozłączyć składy
Oni rozłączają w szopie
Na lini także.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 sty 2008, 8:49

metron pisze: Jak sobie radzi KM to widać po wypowiedziach pasażerów
WYpowiedziach pasażerów? ROTFL! Daruj, kogo to obchodzi tam? Dotacja od Marszałka rośnie, nowe zabawki im kupuje nawet nie patrząc, czy będą jeździły (vide piętrusy), ZTM płaci im więcej niż własnemu SKMowi za mniejz niż daje SKM... normalnie żyć nie umierać.

ODPOWIEDZ