Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Paweł C.

Post autor: Paweł C. » 14 kwie 2008, 10:36

Zastanawiam się czy nie można 111 skierować przez całą saską w zamian za 151 po trasie Brazylijska, międzynarodowa,zwycięzców razem ze 123 istnieje możliwość skoordynowania rozkładu z tą linią a na 111 jest to nie możliwe. :-k

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 kwie 2008, 10:48

Nie bardzo. Po pierwsze to problem z przystankami w zespole Stacja Krwiodawstwa. Po drugie różnica częstotliwości. 151 to przy 111 kiepski żart. Po trzecie czas przejazdu. Gocław zyskuje 2 minuty, Międzynarodowa traci dobre 5-8.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

pasażer

Post autor: pasażer » 14 kwie 2008, 10:49

Paweł C. pisze:Zastanawiam się czy nie można 111 skierować przez całą saską w zamian za 151 po trasie Brazylijska, międzynarodowa,zwycięzców razem ze 123 istnieje możliwość skoordynowania rozkładu z tą linią a na 111 jest to nie możliwe. :-k
A gdzie przystanek przy Stacji Krwiodawstwa przed Saską czy za na i tak ciasnych Zwycięzców.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 kwie 2008, 11:00

Dennis pisze:111 - uproszczenie trasy to IMHO świetny pomysł; nie rozumiem jednak dlaczego zwiększa się częstotliwość kursowania, skoro na skutek zmiany ulega znaczemu ograniczeniu obszar obsługiwanego osiedla, a co za tym idzie, spodziewana frekwencja;
Ależ skąd. Frekwencja nie spadni, bo do 111 wróci Wilga, której chwilowo 111 jest wyjątkowo nie na rękę.
Inna sprawa, że aż tak drastyczne podnoszenie częstotliwości na 111 potrzebne nie jest.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

mcdm

Post autor: mcdm » 14 kwie 2008, 11:10

bruno pisze:
Fikander pisze: Omijające Ochotę polami, fantastycznie.
Chodziło mi o Pl. Zawiszy i Zachodni, czyli o północną Ochotę
Byl kiedys pomysl wywalenia E5 z R Wasz. Moze zatem puscic E5 jak kiedys 410 do M Politechnika i dalej jak kiedys 523 do DWC i zakrancowac na DWZ. Co za roznica czy ludzie wsiadac beda do metra w Centrum czy na Polibudzie?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 kwie 2008, 11:12

No właśnie jest. Nie wiem skąd, ale na Gocławiu te potoki są dość duże i mocno od siebie odseparowane.
A E-5 tak po prostu na TŁ nie przeniesiesz, bo coś trzeba by zropbić z 507 i jego wzmocnieniem.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 14 kwie 2008, 11:22

a może to 151 powinno jeździć do Metra Politechnika? :>

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 14 kwie 2008, 11:58

pawcio pisze:Odpowiedzi na kwestie nie związane z 502 proszę zamieszczać we właściwych wątkach, co by nie robić bałaganu! Dziękuję.
kolego moderatorze.
bałaganu to narobiłeś Ty przenosząc mój i kilka innych postów dotyczących gocławskiego przebiegu linii 502 z tematu gocławskiego do tematu staromiłośniańskiego.
temat staromiłośniański odgrzałeś i wskrzesiłeś jak feniksa z popiołów a Twoje przesunięcie poskutkowało mieszaniem wątków - zobacz samodzielnie, że w temacie staromiłosniańskim toczy się dyskusja z Twoim udziałem o Gocławiu i Saskiej Kępie - natomiast temat gocławski zaczął się zblizać w kierunku śródmieścia.
myślę, że dość powierzchownie przeczytałeś mój post dlatego Twoja decyzja znalazła takie uzasadnienie :
pawcio pisze:Kwestia tego, jak Stara Miłosna zapatruje się na zmianę trasy 502 przy okazji zmian gocławskich przeniósł się do właściwego tematu.
zawsze namawiam do dokładnego przeczytania i zrozumienia moich postów w całości.

teraz zaś namawiam moderatorów przed ewentualną chęcią przeniesienia postów pisanych przeze mnie w inne miejsce niż umieszczone - do konsultacji ze mną w celu uniknięcia pomyłek moderatorskich oraz uniknięcia posądzenia moderatora o lekceważenie użytkownika.

mój post zainspirowany przez "jasiu" (308060) i przez "JotPeCet" (308087) w temacie gocławskim wraca na swoje miejsce w taki sposób w jaki potrafię go przywrócić.

tu jest jego miejsce !

oczywiście.
zwracałem uwagę na te fakty dyskutując w temacie "Komunikacja w Starej Miłosnej" (można w każdej chwili tam sięgnąć).

co może nastąpić w dalszej konsekwencji przeprowadzenia linii 502 przez Gocław ?
skrócenie linii pod pretekstem :
"ze względu na niską frekwencję na odcinku Stara Miłosna - Gocław firma organizująca autobusowe i tramwajowe przwewozy osobowe na terenie Warszawy i okolic uprzejmie informuje, że od dnia dd-mm-rrrr nastąpi korekta trasy linii 502 polegająca na wprowadzeniu relacji dw.Centralny - Gocław.
jednocześnie w celu poprawy obsługi komunikacyjnej Starej Miłosnej wprowadzamy inne bardziej korzystne rozwiązanie ..."

teraz pochwała.
za linię oznaczoną numerem 311.
bardzo potrzebne połączenie dla Gocławia z Urzędem dzielnicy i ZUSem.

chociaż wg mnie linia ta mogłaby być linią codzienną transpraską (ukłon w kierunku Dennisa) np połączona w jedną całość
ze 144 o przebiegu :
Buków... Targowa - Zamoyskiego - Lubelska - dw.Wschodni - Chodakowska - Mińska - i dalej jak proponowana linia 311
na Gocław.
w pewnym sensie byłaby to rekompensata za skasowane 21 z Żerania na Wiatraczną.

oczywiście (rozumiesz Dennis, że) powyższe połączenie transpraskie to jedynie moja wyobraźnia.
.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 14 kwie 2008, 12:42

tadeo pisze:teraz pochwała.
za linię oznaczoną numerem 311.
ja też pochwalam powstanie tej linii ale... niech ktoś mi powie gdzie ten autobus będzie się zatrzymywał w zespole Zamieniecka jadąc w kierunku Praga Pd. Ratusz :?:
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Kazik - Cztery pokoje ;)

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 14 kwie 2008, 12:56

Paweł C. pisze:Zastanawiam się czy nie można 111 skierować przez całą saską w zamian za 151 po trasie Brazylijska, międzynarodowa,zwycięzców razem ze 123 istnieje możliwość skoordynowania rozkładu z tą linią a na 111 jest to nie możliwe. :-k
Wbrew pozorom bardzo dużo ludzi mając do wyboru 507/509 i 111/123 wybiera to drugie, ze względu na przystanek Międzynarodowa, przy którym mamy potężną podstawówkę, gimnazjum, supermarket, punkty handlowo-usługowe, i kilka dziesięciopiętrowych bloków. Poprowadzenie silnej 111 prosto przez Saską byłoby strzałem do własnej bramki.
pawcio pisze:Saska Kępa powinna na tym zyskać, albowiem na Saskiej przestanie się pojawiać tłum Gocławian, którzy się tam obecnie przesiadają. Więc dla Saskiej Kępy zostanie więcej miejsca w pozostałych autobusach na Saskiej.
Taaa....jasne. Na skrzyżowaniu Fieldorfa/Bora mając do wyboru przystanek z 117, 507, 509, E5 (razem przynajmniej 40 kursow do centrum/h) i po drugiej stronie ulicy 502 (cztery razy na godzine w szczycie) wybiorą ten pierwszy, ,w 502 będą wsiadać tylko "szczęściarze" ktorzy znalezli sie akurat w tamtym miejscu widząc ten autobus.

Problem Saskiej nie zginie, a Gocławianie i mieszkańcy Kępy tracą kolejną linię spod kładki.

Chaos w KM na GCW/Saskiej 1 - 0 ZTM (Samobój)

Jeżeli chodzi o zdjęcie 111 z Meissnera/Fieldorfa jestem za, przecież macie z Meissnera 1.5min na piechotę do Bora...

Ciekawe jak składy będą dawać radę na Abrahama...
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 14 kwie 2008, 14:02

Może mój post nie wniesie wartości merytorycznej do dyskusji...
jajcys pisze:Ciekawe jak składy będą dawać radę na Abrahama...
Ale tramwaj na Abrahama nigdy nie był planowany! ;)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 14 kwie 2008, 14:10

ha ha ha, ok masz mnie

ale co z tego? :F

jezeli ktos sie nie domyslil chodzilo o autobusy, to na kolkach co jezdzi po drodze a nie poszynach, a numer linii najczesciej sklada sie z trzech cyferek
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 kwie 2008, 14:47

tu jest jego miejsce !
Zmień ton!
tadeo pisze:zawsze namawiam do dokładnego przeczytania i zrozumienia moich postów w całości.
Staram się, jak mogę. Nie zawsze jednak muszę mieć opinię zbieżną z Twoją.
tadeo pisze:bałaganu to narobiłeś Ty przenosząc mój i kilka innych postów dotyczących gocławskiego przebiegu linii 502 z tematu gocławskiego do tematu staromiłośniańskiego.
temat staromiłośniański odgrzałeś i wskrzesiłeś jak feniksa z popiołów a Twoje przesunięcie poskutkowało mieszaniem wątków - zobacz samodzielnie, że w temacie staromiłosniańskim toczy się dyskusja z Twoim udziałem o Gocławiu i Saskiej Kępie - natomiast temat gocławski zaczął się zblizać w kierunku śródmieścia.
myślę, że dość powierzchownie przeczytałeś mój post dlatego Twoja decyzja znalazła takie uzasadnienie
Bałagan będzie, bo zmiana ma charakter wielomiejscowy. Jednak to, czy SM chce jeździć przez Gocław, czy nie nie ma z gocławską komunikacją nic wspólnego. Stąd też podtrzymuję swoją decyzję.
tadeo pisze:teraz zaś namawiam moderatorów przed ewentualną chęcią przeniesienia postów pisanych przeze mnie w inne miejsce niż umieszczone - do konsultacji ze mną w celu uniknięcia pomyłek moderatorskich oraz uniknięcia posądzenia moderatora o lekceważenie użytkownika.
Dziękuję za radę, nie skorzystam
tadeo pisze:"ze względu na niską frekwencję na odcinku Stara Miłosna - Gocław firma organizująca autobusowe i tramwajowe przwewozy osobowe na terenie Warszawy i okolic uprzejmie informuje, że od dnia dd-mm-rrrr nastąpi korekta trasy linii 502 polegająca na wprowadzeniu relacji dw.Centralny - Gocław.
jednocześnie w celu poprawy obsługi komunikacyjnej Starej Miłosnej wprowadzamy inne bardziej korzystne rozwiązanie ..."
Dopóki nie podasz dalszej części tego pomysłu, ciężko ocenić, czy ma on sens. Bo a nuż ... ;-)
jajcys pisze:Taaa....jasne. Na skrzyżowaniu Fieldorfa/Bora mając do wyboru przystanek z 117, 507, 509, E5 (razem przynajmniej 40 kursow do centrum/h) i po drugiej stronie ulicy 502 (cztery razy na godzine w szczycie) wybiorą ten pierwszy, ,w 502 będą wsiadać tylko "szczęściarze" ktorzy znalezli sie akurat w tamtym miejscu widząc ten autobus.
Problem Saskiej nie zginie, a Gocławianie i mieszkańcy Kępy tracą kolejną linię spod kładki.
Tu się niestety muszę zgodzić. 502 nie będzie spełniać w pełni pokładanych w niej nadziei. A szkoda. Niestety ktoś (chyba nasz kochany samorząd) się uparł, że na Meissnera oprócz wzmocnionego 151 musi zawitać coś jeszcze. A trasa przez Meissnera i potem z powrotem do Bora-Komorowskiego na pewno nie byłaby do zaakceptowania przez Starą Miłosnę. Niezależnie od częstotliwości.

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 14 kwie 2008, 16:33

Dlaczego na mapie ZTM E-5 jest na Paryskiej, a ja przed chwilą widziałem na Saskiej ? :D
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 kwie 2008, 16:34

Bo oficjalna trasa w spadku po 317 jest przez Paryską. A że przez Saską jest szybciej, to kierowcy jeżdżą tędy.

ODPOWIEDZ