Tramwaj do Wilanowa - układ po otwarciu
Moderator: Wiliam
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
W ogóle ciąg Żelazna-Smocza jak na lokalizację i zabudowę wokół ma dosyć żenującą liczbę kursów - choć i tak chyba najlepszą ze wszystkich nietramwajowych ciągów śródmiejskich. Ja to się ogólnie nie znam, ale uważam że na ciągu śródmiejskim minimum przyzwoitości jeśli chodzi o liczbę kursów to powinien być odpowiednik 1 "słabej" linii tramwajowej (8/12/15-20). Choć pewnie gdyby podkręcić częstotliwość jeszcze bardziej, to też pewnie by te autobusy puste nie jeździły.
Kiedyś myślałem że na 157 w DS powinna być częstotliwość 15 minut. Ale tam jest duża dysproporcja między między szczytem a weekendem. W DS 157 co 20 minut wystarczało.
Lepszą niż Trakt Królewski ?Autobus Czerwon pisze: ↑16 gru 2024, 15:01W ogóle ciąg Żelazna-Smocza jak na lokalizację i zabudowę wokół ma dosyć żenującą liczbę kursów - choć i tak chyba najlepszą ze wszystkich nietramwajowych ciągów śródmiejskich.
Wracając do tematu i jednocześnie zostając na Muranowie: jak wygląda teraz punktualność 107? Są godziwe postoje i autobus jeździ w miarę o czasie?
Jak na linię, która ma ok. 50 min. czas półkursu postoje są bardzo godziwe (średnio ok. 25min.). Ale zdarza mi się widywać w popołudniowym szczycie wozy jadące w parach, czemu się w przypadku tak pokręconej trasy trudno dziwić. Długie postoje pozwalają jednak przywrócić regularność kursów.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
TK to już imo oddzielna konkurencja:Pmb112 pisze: ↑16 gru 2024, 17:57Lepszą niż Trakt Królewski ?Autobus Czerwon pisze: ↑16 gru 2024, 15:01W ogóle ciąg Żelazna-Smocza jak na lokalizację i zabudowę wokół ma dosyć żenującą liczbę kursów - choć i tak chyba najlepszą ze wszystkich nietramwajowych ciągów śródmiejskich.A w ogóle to nie jest Śródmieście, chyba że funkcjonalnie, nie administracyjnie.
![]()
-
michael112
A to bardzo mocno zależy od pory (roku i tygodnia). Niedługo na części TK na najbliższy autobus trzeba będzie poczekać 2 tygodnie.
Od jakiegoś czasu obserwuję wyraźny spadek obłożenia na 167 na Górnym i Dolnym Mokotowie. Wydaje się, że to efekt uruchomienia jedenastki, która - podobnie jak 167 - "zapuszcza się" na Wolę.
Dodatkowo 11 jest w miarę punktualna, czego na pewno nie można powiedzieć o 167.
Dokładnie. No i przede wszystkim kursuje z większą częstotliwością.
Nieprawdopodobne, co nie?. Ale jak skasujesz to będą leżeć plackiem pod urzędem, że staruszka z regałem i laską na święta nie dojedzie .man1956 pisze:Od jakiegoś czasu obserwuję wyraźny spadek obłożenia na 167 na Górnym i Dolnym Mokotowie. Wydaje się, że to efekt uruchomienia jedenastki, która - podobnie jak 167 - "zapuszcza się" na Wolę.
ŁK
Na takie akcje najlepsze są twarde dane. Czyli liczby wynikające z pomiarów napełnienia. Najlepiej w szerszym przedziale czasowym, żeby pokazać tendencję. ZTM ma narzędzia w tym zakresie, tylko trochę za rzadko ich używa.
Gazeta spółdzielni mieszkaniowej uważa za to, że ZTM używa sztucznej inteligencji w celu ustalania tras. Że to działa jak wyszukiwarka i po prostu znalazło uzasadnienie rzecznika nie wzięli pod uwagę. Aczkolwiek jak sam zapytałem która trasa jest lepsza, zasugerowało, że obecna wydaje się lepsza, bo bardziej jest w centrum. Jak zapytałem jaka linia miałaby największą popularność, to wskazała że trasa powinna obejmować: Dworzec Centralny, Pl. Zawiszy, Rondo Daszyńskiego, Pl. Bankowy, Pl. Zamkowy, Stare Miasto, Pl. Trzech Krzyży i Wilanów
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zaraz, przecież taką trasę dałoby się zrobić... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Wystarczy wydłużyć E-2Bastian pisze:Zaraz, przecież taką trasę dałoby się zrobić...
ŁK