reserved pisze:... i puste. No chyba, że takie tłumy wysiadają przy stadionie to ja już nic nie mówię.
Nie, jest na odcinku praskim dobrze zapełnione, wracalem nim często popołudniami z Żurawiej z uczelni i wsiadałem przy Smyku - wozy były zawsze pełne. Nie wiem natomiast, czy za Centralem w stronę Ochoty jest tak dobrze jak na Pradze.
reserved pisze:Żeby takich gówien w Warszawie było więcej, a układ komunikacyjny stanie się lepszy!
Ale Ty korzystasz z linii od stronu ochockiej, ja od praskiej - Ty jesteś zadowolony, ja w żadnym przypadku być nie mogę, bo nie godzę się, żeby mi kredkami pod linijką bazgrali, do której stacji metra i przystanku mam iść, a do której nie. Ta linia może się sprawdzić na Ochocie, a na Pradze i tak będzie niewypałem. Nie napisałem nigdzie, że 382 na Twoim grajdołku się nie sprawdza. Jeśli tak, to po prostu ciesz się, bo inni, tak jak ja, mają gorzej. Jedziesz do jednego Rozbratu, wracasz z tego po drugiej stronie. Ja jadę do MP, wysiadam na jednej stacji, a mam do wyboru dwa przystanki, co jest patologią, także dlatego, że do jednego z nich jest o wiele dogodniej dojść. A gdybyś Ty musiał przy ROZBRACIE wybierać z powrotem, czy wsiadać do autobusu z jednego przystanku przy TŁ, czy do innego, ale położonego pod wiaduktem, to co byś zrobił? Nie wolałbyś mieć jak najwięcej linii w kierunku podróży na jednym przystanku? ŁO-PA-TO-LO-GIA.
R-11 Kleszczowa pisze:Czym różniłoby się 506 od Twojego 155 skoro obie te linie jechałyby Królewską, potem skręcały w prawo i ostatecznie sunęły Tamką w dół
Kleszczu, słońce, jakże Ty chcesz na tę Tamkę wjechać, jeżeli Świętokrzyska będzie zamknięta do Kopernika?
BJ pisze:520 jako 1XX z Marysina na DwC co 5/7.5//7.5
525 co 15/15//20
502 co 30//30
514 co 30//30
BJ pisze:Generalnie chodzi mi o to, aby wywalić jak najwięcej przystanków z 5XX jadących Ostrobramską
mrs pisze:No i gdzie on jest, cwaniaczku? Kilkaset metrów przy Moście Poniatowskiego w stronę centrum i tyle samo między Pl. Starynkiewicza a Pl. Zawiszy w stronę tego drugiego...
Dziękuję Ci za to, że dzięki Tobie Lipa mógł się dowiedzieć, że na Alejach są buspasy. A 158 do punktualności to wystarcza
Lipa pisze:Z całego osiedla Ostrobramska nie wszystkie bloki stoją w pobliżu przystanku Centrum Optyki. Tworzenie układu komunikacyjnego nie polega na spełnianiu potrzeb pojedynczej osoby, która akurat ma blisko do jakiegoś tam przystanku. Z bloków stojących po drugiej stronie Łukowskiej czy bliżej Zamienieckiej do Centrum Optyki jest kawał drogi i po to właśnie są przystanki Tarnowiecka i Łukowska.
Oczywiście, że osiedle nie może być w praktyce w całości obsługiwane jedną linią, ale potrzeby na poszczególnych przystankach różnią się od siebie. Porównywać CO z TARNOWIECKĄ, to robić tak samo jak mniej więcej ze ŚW. HIERONIMA i KONDRATOWICZA na Bródnie. Zadaniem naczelnym jest nierozbijanie przystanków dla tych, którzy są w strefie dojścia pieszego do niego.
Lipa pisze:O buspasie na Jerozolimskich już mrs Ci bardzo mądrze odpowiedział.
Nie, Tobie

Lipa pisze:Ja jeszcze zapytam czy ostatnio jeździsz 158, bo do szybkich to ta linia z całą pewnością nie należy. Szczególnie jak stoi w korku na Waszyngtona już od Kinowej.
158 było do momentów uruchomienia buspasów na TŁ najbardziej punktualną linią na Ostrobramskiej, zaś korki na Waszyngtona zdarzają się bardzo rzadko. A 158 jeżdzę często, bo służy mi jako dojazd na Trakt. Żadnych spóźnień nie ma. Co najwyżej irytujące są ciągłe światła w miarę zbliżania się do Saskiej Kępy. Czy Gocław narzeka na korki przy Poniatowszczaku? Nie. Bo jest drożny.
Lipa pisze:I jeszcze jedno: rozumiem, że tak bronisz na Witolinie miejsca dla tego Twojego 169. Chyba jednak marne szanse żeby ZTM się zgodził na taki dubel dla tramwajowej 3.
Owszem bronię, i nie jestem w tej kwestii osamotniony, jakkolwiek co do szczegółów dzielą mnie różnice z innymi, którzy widzą tak jak ja ewidentną lukę w układzie komunikacyjnym w postaci nieskomunikowania tej części Grochowa, Witolina z resztą Pragi. 100 razy bardziej potrzebna jest linia na Wileński niż kolejna linia do Politechniki, jakby teraz było ich mało. A stanowiska postojowe nie są z gumy turbo.
Lipa pisze:Chyba jednak marne szanse żeby ZTM się zgodził na taki dubel dla tramwajowej 3.
Jeśli uważasz, że linia w relacji Wincentego - Nowa Praga - Ostrobramska jest dublem komunikacji tramwajowej, a zwłaszcza w wersji krótszej przez Zieleniecką, której nie mam w sygnaturze, bo jej nie zmieniłem, to chyba mogę gadać z Tobą najwyżej o pogodzie, wschodzie słońca lub pieczonych kartoflach.
W dodatku jako osoba znacznie lepiej poinformowana od Ciebie dodam jeszcze jedno: ZTM robił symulację linii Bródno - Os. Ostrobramska i na Pradze wyszło to bardzo dobrze, jednak na Bródno miało pojechać 135 (to nie była moja koncepcja), przez co spadłaby ilość pasażerów w 169 i trzeba byłoby je ściąć do co kwadrans w szczycie. Było to jedyną przyczyną, dla której nie zgodzono się na takie rozwiązanie. Nikt z działu przewozów ZTM nie wskazywał na urojone duble trójki, gdyż strefy zabierania pasażerów były po obu stronach Pragi są kompletnie inne, co widzi każdy rozsądny, jeśli spojrzy sobie na mapę i przystanki. Zobacz sobie lepiej na pokrywanie się tras 24 i 507, jeśli tak lubisz nieistniejące duble
Argumenty zaś o podróży z Bródna na Ostrobramską z przesiadką w trójkę, które wysuwał Bastian obaliłem, bo były bardzo słabe, a czasy przejazdu w tej relacji na korzyść autobusu wynosiły nawet kilkanaście minut.
Tak, Łukowska ma na TŁ 141, 182 od lat dziadzieje, a Witolin wybiera 158, chcą więc jechać do Alej. Na Saskiej 141 jest, dalej przesiadać się można swobodnie na Ochotę, bo relacje docentrowe zapewnia 158. Plus nadpodaż=wycinamy co zbędne. A zbędne są 115 i 182.