Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Zima na całego, a co to oznacza? Ano oczywiście ujawniają się nieusunięte przez 50 lat wszelkie wady EN57. Szczególnie dotyczy to wybitnie nieszczelnych okien, kiepskiej izolacji cieplnej, słabej mechaniki drzwi, które przy odrobinie lodu już praktycznie nie działają, no i mało wydajne ogrzewanie....
Nie jechałem w te mrozy KMkami i AKMkami... Czy jest szansa na poprawę??
-
kebe
To ja się tak zapytam... Czy te składy to są TAK nieszczelne, czy one nocują z otwartymi oknami... Bo dziś doznałem szoku. Z Nasielska przyjechał skład w którym był wszędzie śnieg... Co prawda w sekcjach juz na podłodze zdążył się roztopić albo ktoś go zmiótł. Ale okna (od wewnątrz) były w białym puchu. A przejscia przy drzwiach utrzymywały temperatuje poniżej 0 bo leżał tam nietopniejący skrzypiący śnieg!przewoz pisze:Zima na całego, a co to oznacza? Ano oczywiście ujawniają się nieusunięte przez 50 lat wszelkie wady EN57. Szczególnie dotyczy to wybitnie nieszczelnych okien, kiepskiej izolacji cieplnej, słabej mechaniki drzwi, które przy odrobinie lodu już praktycznie nie działają, no i mało wydajne ogrzewanie....
Odpowiedź nr. 1 jest prawdziwa niestety... Do tego zamarzające drzwi i w efekcie czesto pootwierane przy jeździe ,co powoduje nawiewanie śniego do środka.To ja się tak zapytam... Czy te składy to są TAK nieszczelne, czy one nocują z otwartymi oknami...
Szkoda, że często na postoju obsłudze pociągu nie chce się przejść i pozamykać niedokmkniętych połówek. Przy załączonym ogrzewaniu śnieg na drzwiach topnieje i drzwi znowu mogą się otwierać, a do środka nie wieje zimno...
A czy pasażer jadący pociągiem z "klimatyzacją" ma prawo wystąpić z reklamacją i dochodzić roszczeniowo zwrotu przynajmniej części kosztów biletu, względnie zwrócić bilet bez odstępnego?przewoz pisze:Do tego zamarzające drzwi i w efekcie czesto pootwierane przy jeździe ,co powoduje nawiewanie śniego do środka.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ja dziś widziałem pociąg do Mińska na zachodniej tak przed 15 to tak na oko 50% drzwi się tylko otworzyło... A wracając do Sulejówka po 19 SKMką to na mostku tak wiało, że masakra. No i powinni mi zapłacić za zamykanie drzwi co stację 
A tak poza tym na Śródmieściu ludzie bardzo przyjemnie reagowali (śmiechem ^^) na ciągle wzrastające opóźnienie pociągu do Łukowa (18:09) i Siedlec (19:09) a była już 19:20
A tak poza tym na Śródmieściu ludzie bardzo przyjemnie reagowali (śmiechem ^^) na ciągle wzrastające opóźnienie pociągu do Łukowa (18:09) i Siedlec (19:09) a była już 19:20
W przetargu na EZT protest Stadlera został oddalony.
Pojawiły się też pytania, m.in odnośnie dostosowania technicznego do prędkości 160km/h.
Odpowiedź zadawala na pewno PESĘ, bo Stadler tym razem nie ma na nich haka:
Pojawiły się też pytania, m.in odnośnie dostosowania technicznego do prędkości 160km/h.
Odpowiedź zadawala na pewno PESĘ, bo Stadler tym razem nie ma na nich haka:
Pod pojęciem „przystosowania technicznego do eksploatacji z prędkością co najmniej 160 km/h” Zamawiający rozumie to, że pojazd ma udokumentowaną prędkość konstrukcyjną co najmniej 160 km/h przy maksymalnym obciążeniu eksploatacyjnym.
Mniej śmiesznie się zrobiło jak do Łukowa przyjechała aż 1 ezt . Reszta w trakcie odmrażania.marcin89 pisze:A tak poza tym na Śródmieściu ludzie bardzo przyjemnie reagowali (śmiechem ^^) na ciągle wzrastające opóźnienie pociągu do Łukowa (18:09) i Siedlec (19:09) a była już 19:20
A co do 8045 to mam mieszane uczucia- lepiej żeby pociąg jechał z zamkniętymi WC czy czekać ok 60 minut aż coś odmrożą?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A jadący busem, który łamie wszelkie przepisy PoRD, ma?Wolfchen pisze:A czy pasażer jadący pociągiem z "klimatyzacją" ma prawo wystąpić z reklamacją i dochodzić roszczeniowo zwrotu przynajmniej części kosztów biletu, względnie zwrócić bilet bez odstępnego?przewoz pisze:Do tego zamarzające drzwi i w efekcie czesto pootwierane przy jeździe ,co powoduje nawiewanie śniego do środka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja pojechalem skmka ale kolega jechal tym lukowem to na wschodnim byl juz niezabieralny... A z tym wc to jakas porazkarufio198 pisze:Mniej śmiesznie się zrobiło jak do Łukowa przyjechała aż 1 ezt . Reszta w trakcie odmrażania.marcin89 pisze:A tak poza tym na Śródmieściu ludzie bardzo przyjemnie reagowali (śmiechem ^^) na ciągle wzrastające opóźnienie pociągu do Łukowa (18:09) i Siedlec (19:09) a była już 19:20
A co do 8045 to mam mieszane uczucia- lepiej żeby pociąg jechał z zamkniętymi WC czy czekać ok 60 minut aż coś odmrożą?
Dobrze że w ogóle pojechał. MNO naprawiało ezty na bieżąco.NA pare innych pociągów krótkich relacji składów zabrakło. A z kible z tego co wiem były przepełnione. Pech chciał że na MNO zamroziło szambiarkę.marcin89 pisze:Ja pojechalem skmka ale kolega jechal tym lukowem to na wschodnim byl juz niezabieralny... A z tym wc to jakas porazkarufio198 pisze: Mniej śmiesznie się zrobiło jak do Łukowa przyjechała aż 1 ezt . Reszta w trakcie odmrażania.
A co do 8045 to mam mieszane uczucia- lepiej żeby pociąg jechał z zamkniętymi WC czy czekać ok 60 minut aż coś odmrożą?tym bardziej, ze z Siedlec byly punktualnie...
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę