[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 sty 2007, 13:51

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Do jakichkolwiek robót jeszcze daleko więc zapewne zostanie ustalona alternatywna wersja
Pewnie tak, ale już i jedni i drudzy się sprzeciwiaja, więc zanim się dogadają minie...kolejnych parę lat 8-[
Ważne, że są pieniądze na całą trasę z Wrocławia, aż po półnonco- wschodnie rubieże Polski. Mam więc nadzieję, że ten probelm zostanie szybko i klarownie rozwiązany :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 sty 2007, 22:12

Prawdę mówiąc, dawno się nie tarzałem po podłodze usłyszawszy newsa w telewizji... a o tym właśnie z TV się dowiedziałem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Szamot

Post autor: Szamot » 03 sty 2007, 3:42

OJP

Jako rozwiązanie proponuję dwa parkingi Prak&Ride + linię SKM.
Ps. Schemat autostrady już mam na tapecie

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 03 sty 2007, 11:55

Obrazek
Minister Jerzy Polaczek naprawia błędy poprzedników

W artykule pt. „Drogi się nie stykną”, zamieszczonym w „Gazecie Wyborczej” z 2 stycznia br. został opisany przypadek patologii mających miejsce w minionych latach w procesie planowania i budowy dróg ekspresowych i autostrad.

Od początku objęcia urzędu przez Ministra Transportu Jerzego Polaczka w Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad trwają prace mające na celu weryfikację dotychczasowych projektów drogowych z punktu widzenia ich przygotowania, stanu dokumentacji i zapewnienia źródeł finansowania. Wszelkie nonsensy podobne do opisanego w artykule są weryfikowane i korygowane.

Szczegółowych informacji na temat trwających od roku prac nad korektą błędu popełnionego kilka lat temu, co do wariantu przebiegu drogi ekspresowej S8, udziela biuro prasowe GDDKiA.
Najbardziej podoba mi się tytuł informacji. Nasz Ukochany Przywódca własnoręcznie naprawi to, co (przez układ, patologię, szarą sieć) zostało zepsute.
:-)

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 03 sty 2007, 12:57

geograf pisze:Najbardziej podoba mi się tytuł informacji. Nasz Ukochany Przywódca własnoręcznie naprawi to, co (przez układ, patologię, szarą sieć) zostało zepsute.
:-)
No przecież zamieszanie z Corhydronem w Jelfie też był winą układu. Tylko jak te maleńkie barki Prezesa uniosą tak ogromny ciężar walki z układem ](*,) Ile jeszcze bredni trzeba wmówić ludziom żeby w końcu przestali wierzyć ?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Janeczek

Post autor: Janeczek » 03 sty 2007, 16:36

Motor pisze:Czy spółki zbudują?
Drogowe spółki specjalnego przeznaczenia - to sztandarowy pomysł ministra transportu na przyśpieszenie budowy autostrad i dróg krajowych. Sejm tuż przed świętami przyjął ustawę, zezwalającą na powoływanie specjalnych spółek drogowych. Ich zadaniem będzie nadzorozanie budowy nowych odcinkówautostrad przez wykupywanie potrzebnych gruntów i organizację przetargów na wykonawców inwestycji - czyli to, czym dziś zajmuje się GDDKiA. Każda z tych spółek (ich liczba nie została jeszcze określona) będzie miała kapitał zakładowy w wysokości miliona złotych. Będą potrzebni nowi pracownicya jednocześnie w GDDKiA -jak nas zapewniono- nikt nie słyszał o planach jakiejkolwiek redukcji. Dziś GDDKiA zatrudnia ok. 3,2 tys. osób i rocznie wydaje na swoje utrzymanie ponad 250 mln. zł. Niestety nie udało nam się znaleźć w Ministerstwie Transportu osoby, która potrafiłaby wyjaśnić, dlaczego powołanie dodatkowych spółek miałoby przyspieszyć budowę autostrad i dlaczego warto na nie wydać pieniądze podatników.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 03 sty 2007, 22:28

Obrazek
Trwają rozmowy, jak połączyć S8
(...)
Chcąc naprawić swój błąd, GDDKiA postanowiła skorygować bieg drogi na odcinku łódzkim. Problem w tym, że nowa droga musiałaby przebiegać obrzeżami Wieruszowa w odległości 350 metrów od domów, a na to nie zgadzają się mieszkańcy.

Teraz rozwiązanie problemu zostało zrzucone na barki samorządowców, którzy mają się dogadać co do przebiegu trasy. - Przecież to jakiś absurd, żeby władze Wieruszowa, Kępna czy sąsiedniego Bralina miały zdecydować, jak ma biec droga ekspresowa przez Polskę - denerwuje się Ryszard Przybylski, wiceburmistrz Kępn i dodaje: - My możemy dojść do porozumienia, ale to musi być jeszcze realne do wykonania przez GDDKiA. Dla nas każda zmiana przebiegu tej drogi oznacza zmianę planu zagospodarowania przestrzennego, czyli wydatek ok. 500 tys. zł.

Wczoraj gminom, na których dwa odcinki drogi się minęły, nie udało się wypracować wspólnego wariantu. - W tym tygodniu spotkamy się jeszcze raz i spróbujemy dojść do porozumienia. Wszystko jednak będzie zależało od Generalnej Dyrekcji - mówi Iwona Szkopińska, burmistrz Wieruszowa.

Władze samorządowe mają porozumieć się do 15 stycznia. - Moglibyśmy sami podjąć decyzję, ale chcemy zapoznać się z najlepszym dla gmin rozwiązaniem. Jeśli nie dojdą do porozumienia, to my ustalimy ten przebieg - tłumaczy Andrzej Maciejewski, rzecznik GDDKiA.
Minister działa!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 sty 2007, 22:32

350 metrów i się nie zgadzają #-o To niech się przeprowadzą do bloków na Niedźwiadek, najlepiej na 8 piętro przy Orląt Lwowskich- już wkrótce będa mieli S-2 #-o

Natomiast propaganda sukcesu Polaczka mnie przeraża 8-[ I nie tylko w kwestii S-8.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 sty 2007, 22:43

geograf pisze:
Minister działa!
tak, duchowo chyba :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 sty 2007, 23:30

R-11 Kleszczowa pisze:350 metrów i się nie zgadzają #-o To niech się przeprowadzą do bloków na Niedźwiadek, najlepiej na 8 piętro przy Orląt Lwowskich- już wkrótce będa mieli S-2 #-o
Już zapomniałeś, jaka jest różnica między drogą planowaną w danym miejscu, a nieplanowaną? A jak było z Chomiczówką? Wtedy jakos inaczej pisałeś... :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 sty 2007, 11:29

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:350 metrów i się nie zgadzają #-o To niech się przeprowadzą do bloków na Niedźwiadek, najlepiej na 8 piętro przy Orląt Lwowskich- już wkrótce będa mieli S-2 #-o
Już zapomniałeś, jaka jest różnica między drogą planowaną w danym miejscu, a nieplanowaną? A jak było z Chomiczówką? Wtedy jakos inaczej pisałeś... :/
Masz rację. Ale spójrz na to z innej perspektywy. 350 metrów to nie jest mało. Jest róznica czy zbudują drogę ekspresową pod Twoim oknem, a w odległości 350 metrów :>
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2007, 12:55

Tak samo jak jest różnica pomiędzy drogą ekspresową pod Twoim domem po nagłej zmianie planów i drogą ekspresową oddaloną o 5 km od Twojego domu, tak jak była określona w planie zagospodarowania...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 04 sty 2007, 23:26

Słuchajcie, a może tunel pod Wieruszowem i Prosną? :D :D :D

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 04 sty 2007, 23:40

koniecznie z miejscem na przystanek PKSu :>

Dennis

Post autor: Dennis » 05 sty 2007, 9:51

R-11 Kleszczowa pisze:350 metrów i się nie zgadzają #-o To niech się przeprowadzą do bloków na Niedźwiadek, najlepiej na 8 piętro przy Orląt Lwowskich- już wkrótce będa mieli S-2 #-o (...)
Mów co chcesz Kleszczu, ale budowanie dróg ekspresowych i autostrad ludziom pod samymi oknami, szczególnie, jeśli nie było ich w planie wcześniej, to jest jakaś paranoja #-o

ODPOWIEDZ