Objazdy tramwajowe 2011

Moderator: Wiliam

tatra

Post autor: tatra » 02 kwie 2011, 12:24

Glonojad pisze:Da się zakrańcować i osiem, tylko potem wychodzą z tego kwiatki, jak "koordynacja" objazdowego 18 z 22 na Żeraniu FSO - całą sieć musisz pod to jedno miejsce ustawiać.

Nie jest to jedyny powód dla oceny tej decyzji jako bzdurnej - lepiej byłoby, jak już ktoś tu pisał, puścić 70 co 10 minut przez cały tydzień, motorniczowie też będą mieli niezbyt ciekawie z brakiem toalety na obu krańcach.
Czy Cm >Wolski nie ma toalety? Pomijając to od dawna twierdzę że na Marymonckiej po otworzeniu linii do Huty a z czasem do Tarchomina 17 z Winnicy na Służewiec jest chorym pomysłem ze względu na długość i ilość zatrzymań na trasie .
Wystarczyłoby
6 Metro Młociny -Gocławek
27-Twardowska -Cm.Wolski solo
X-winnica-mickiewicza -metro dw.gdański-stawki-stołeczna -winnica
33-Służewiec
X-Piaski -Rakowiecka
tatra

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 kwie 2011, 12:28

person pisze: Pójdą pieszo do metra (lub podjadą 103/197 czym innym)
Nie lepiej, żeby do metra mieli tramwaj?

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 02 kwie 2011, 12:42

Na pętli Bielany AWF jest żeberko wyjazdowe , więc można tam robić cuda .

[ Dodano: |2 Kwi 2011|, 2011 12:43 ]
Cm . Wolski ma toaletę , gorzej z umyciem rąk , Jak tu spożywać i sprzedawać bilety ?
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 kwie 2011, 12:49

Stary Pinwin pisze:Jak tu spożywać i sprzedawać bilety ?
Jeżeli motorniczowie i kierowcy spożywają bilety, to ja się nie dziwię już, czemu tak rzadko mają je na sprzedaż...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

tatra

Post autor: tatra » 02 kwie 2011, 12:50

O to mi chodzi ,żeberko reguluje braki na jednej z linii ale to widocznie jest za duży problem.
Z mojej propozycji (całkowitej lużnej)wyłaczyłem linię Winnica-M.Młociny
X-Winnica-M.Młociny
XX-Tarchomin-Koło/Oś.
tatra

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 02 kwie 2011, 13:08

MichalJ pisze:
person pisze: Pójdą pieszo do metra (lub podjadą 103/197 czym innym)
Nie lepiej, żeby do metra mieli tramwaj?
Przecież tramwaj mieć będą.
Ale gdybym mieszkał przy Marymonckiej i jechał np. do ONZetu, to szedłbym do metra pod Kasprowicza, a nie jechał na Marymont do pierwszej z dwóch przesiadek - bo tak byłoby szybciej. Gdy niedawno zawiesili 17-tkę z powodu komory pod Popiełuszki, to Z-7 nie grzeszyło zapełnieniem (w 17-tce jeździ/-ło ich dużo więcej).

tatra

Post autor: tatra » 02 kwie 2011, 13:46

person pisze:
MichalJ pisze: Nie lepiej, żeby do metra mieli tramwaj?
Przecież tramwaj mieć będą.
Ale gdybym mieszkał przy Marymonckiej i jechał np. do ONZetu, to szedłbym do metra pod Kasprowicza, a nie jechał na Marymont do pierwszej z dwóch przesiadek - bo tak byłoby szybciej. Gdy niedawno zawiesili 17-tkę z powodu komory pod Popiełuszki, to Z-7 nie grzeszyło zapełnieniem (w 17-tce jeździ/-ło ich dużo więcej).
Gratuluje kondycji ,od Marymonckiej na wysokości Cm.Włoskiego jast do metra ok. 2 km.
szczególnie że 121 muchowóz który jest niepodważalny przez niektórych decydentów a 114
wróci na trasę przez pustkowie bez przystanków.
Argument że jest Ł -ka z łomianek jest śmieszny bo rano na marymonckiej jest zapełniona na full .
tatra

Adam G.

Post autor: Adam G. » 02 kwie 2011, 14:17

ZaciszaniN pisze:
Glonojad pisze:Sam zarzuciłeś ZTM, że "na połowie trasy 77 jest niepotrzebne", a tu ze względu na remont 2 km torów w centrum chcesz podbijać linię która ma (na oko) 12 km trasy w jednym kierunku?!
Słowo - klucz: prywata.
Szkoda, że Twoim słowem-kluczem nie jest "kultura". Jestem w stanie uzasadnić podbicie częstotliwości 510 - choćby tym, że obecnie z linii tarchomińskich do 17 przesiadają się znaczne ilości ludzi, więc przesunięcie na ten okres kilku brygad z 508 w żadnym stopniu nie byłoby marnotrawstwem. Niemniej jednak podkreślam, że było to tylko jedno z zaproponowanych przeze mnie (na szybko - bez gruntownej analizy sytuacji, bo nie o to chodziło) rozwiązań.
MichalJ pisze:No ale przedłużone 27 jest też przecież i w szczycie. Uważasz, że w szczycie 70 co 10 wystarczy?
W porannym pewnie nie - mówi się trudno, albo można było pomyśleć o trzywagonowych dodatkach. W popołudniowym powinno od biedy dać radę. Przedłużenie 27 jest również i moim zdaniem tragiczną pomyłką. Raz - ze względu na Twardowską, dwa - ze względu na to, że ono prawie donikąd nie dowozi. Dziwię się, że nikt nie wpadł na 70 z częstotliwością 10/10/10... Albo może nie chciał wpaść.
person pisze:Pójdą pieszo do metra
Do którego jeszcze muszą się zmieścić. Metro od dawna jest w szczycie skrajnie przepełnione, blisko nam już do kijowskich warunków, gdzie żeby wsiąść, często trzeba wziąć solidny rozbieg...
noidea

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 02 kwie 2011, 14:21

Zaraz, chwila. Powyżej była mowa (a przynajmniej ja wypowiadałem się w tym kontekście) o remoncie w centrum, czyli obecnym zawieszeniu 17. Ty natomiast połączyłeś to z wątkiem budowy TMP i wycięcia tramwajów na północnej części Marymonckiej. Przecież to są dwie różne sprawy.

P.S. A 181? Podróż z Cm. Włoskiego do placu Wilsona w kombinacji 114+metro jest porównywalny do bezpośredniej jazdy 181...

[ Dodano: |2 Kwi 2011|, 2011 14:25 ]
Adam G. pisze:
person pisze:Pójdą pieszo do metra
Do którego jeszcze muszą się zmieścić. Metro od dawna jest w szczycie skrajnie przepełnione, blisko nam już do kijowskich warunków, gdzie żeby wsiąść, często trzeba wziąć solidny rozbieg...
Nigdy nie widziałem niezabieralnego metra przed Marymontem. A Ty?
Niemniej szkoda, że nie ma tramwajów na Mickiewicza - takie 36 znacznie ułatwiłoby dojazd do północnego Śródmieście z Żoliborza/Bielan (też nie lubię tłoku w porannym metrze ;) ).

Powtarzam: doświadczenie pokazuje, że wszelkiej maści Zetki często-gęsto nie dorównują zapełnieniem zastępowanych linii. Tak było do niedawna na Puławskiej, jeszcze wcześniej z Z-7, tak będzie i tym razem - ludzie jadący do centrum lub dalej wybiorą inny sposób dojazdu niż niewygodną przesiadkę z 70 do Z-3 (co innego, gdyby Z-3 jechało bardziej na północ, choćby i do Esperanto...).

tatra

Post autor: tatra » 02 kwie 2011, 14:34

person pisze:Zaraz, chwila. Powyżej była mowa (a przynajmniej ja wypowiadałem się w tym kontekście) o remoncie w centrum, czyli obecnym zawieszeniu 17. Ty natomiast połączyłeś to z wątkiem budowy TMP i wycięcia tramwajów na północnej części Marymonckiej. Przecież to są dwie różne sprawy.

P.S. A 181? Podróż z Cm. Włoskiego do placu Wilsona w kombinacji 114+metro jest porównywalny do bezpośredniej jazdy 181...
Super ale czytając paru oszołomów na forum to 181 jest do skasowania a 114 pojedzie sobie przez ugory bez przystanków dla studentów UKSW , muchowóz 121 przecinający stacje metra w połowie dla kilku uczniów wiadomego forumowicza który toczy pianę z p....na samą myśl o zmianie.
tatra

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 02 kwie 2011, 16:05

tatra pisze:
person pisze:Zaraz, chwila. Powyżej była mowa (a przynajmniej ja wypowiadałem się w tym kontekście) o remoncie w centrum, czyli obecnym zawieszeniu 17. Ty natomiast połączyłeś to z wątkiem budowy TMP i wycięcia tramwajów na północnej części Marymonckiej. Przecież to są dwie różne sprawy.

Super ale czytając paru oszołomów na forum to 181 jest do skasowania a 114 pojedzie sobie przez ugory bez przystanków dla studentów UKSW , muchowóz 121 przecinający stacje metra w połowie dla kilku uczniów wiadomego forumowicza który toczy pianę z p....na samą myśl o zmianie.
Czy Ci ludzie mówią o natychmiastowym działaniu, czy o jakiejś tam przyszłości? Przecież nikt nie będzie grzebał w trasie 181 dopóki 17 nie wróci na Wrzeciono :-?

Wrzuć na luz, chłopie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 kwie 2011, 19:13

MichalJ pisze:
Glonojad pisze: Tak czy siak wiemy przecież, że obcięcie 17 spowoduje utratę części pasażerów, dla których dojazd nią do Koszykowej, Centralnego czy ONZ był bardzo ważny.
I czym oni pojadą? Taksówką?
A czym jeździli pasażerowie tramwajów na Puławskiej? Bo przecież wszyscy do by Z nie weszli, a aż takich problemów z zabieralnością to tam nie było (-(
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 02 kwie 2011, 19:38

person pisze:
Adam G. pisze:Do którego jeszcze muszą się zmieścić. Metro od dawna jest w szczycie skrajnie przepełnione, blisko nam już do kijowskich warunków, gdzie żeby wsiąść, często trzeba wziąć solidny rozbieg...
Nigdy nie widziałem niezabieralnego metra przed Marymontem. A Ty?
Bardzo rzadko oglądam metro przed Marymontem, a już na pewno nie w porannym szczycie ;) Jeśli nawet oni się zmieszczą, bo mają u siebie względnie puste metro, to co będzie dalej?
noidea

osa

Post autor: osa » 02 kwie 2011, 22:00

Przedłużenie trasy 27 jest moim pomysłem podsuniętym ZTM po przeczytaniu komentarzy na WAWKOM-ie, które wytykały - i słusznie - b. rzadkie kursy (nawet co 20 min) linii 70 wieczorami i w weekendy . Dokąd można pojechać 27 spod AWF-u? Choćby do ronda Babka i tam przesiąść się w 33 do centrum albo we wszystkie inne kierunki, które wcześniej zapewniała przyjeżdżająca tu 17-ka. Niestety, ZTM słabo wymyślił końcówki 70 i 75 - byłoby mniej dublowania (70+27 i 33+75), gdyby 70 dojeżdżało na Nowe Bemowo, a 75 do AWF-u.
Na pętli przy Twardowskiej jest toaleta.
Na pętli przy Twardowskiej jest żeberko do wymijania tramwajów w razie opóźnienia.
Jest dla mnie oczywiste, że ewentualne zmiany tras autobusów na Marymonckiej są możliwe po przywróceniu tramwajów za obecną pętlą, choć już teraz autobusów jest tam za dużo. Świetnie za to sprawdza się duet 103+197 odbierający pasażerów ze stacji Stare Bielany w stronę os. Piaski - tłum na przystanku.
Metro na Bielanach jeździ dość puste nawet w godzinach szczytu. W czwartek o godz. 17 ledwo wcisnąłem się do wagonu na stacji Politechnika. Od Placu Wilsona były jeszcze zajęte wszystkie miejsca siedzące, od Marymontu - zdarzały się wolne.

Lipa

Post autor: Lipa » 02 kwie 2011, 23:06

To wydłużone 27 i tak niewiele pomoże tym, którzy jechali 17 na Jana Pawła. Chyba, że ZTM wyobraża sobie, ze ktoś będzie jechał 27 do Okopowej i tam wsiadał w Z-3. ](*,)
Wszystko będzie miało sens jeżeli Z-3 pojedzie do Babki. Teraz jest (a raczej będzie w poniedziałek rano) syf, kiła i mogiła. Może ZTM przejrzy na oczy jak solówkowe 510 zacznie ludzi wozić na dachu.

ODPOWIEDZ