Czyli trzeba będzie otwierać drzwigeograf pisze: Niestety nie - chodzi o remonty, konserwacje itp. Kible nie znikną.
SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
Źródło: Gazeta Wyborcza StołecznaNajpierw trzy linie Szybkiej Kolei Miejskiej
Jarosław Osowski 2008-07-20, ostatnia aktualizacja 2008-07-20 21:26
Dokładnie 56 minut zajmie podróż pociągiem Szybkiej Kolei Miejskiej spod terminalu na Okęciu do nowego lotniska w Modlinie. Część składów odbije do Sulejówka, a pierwsza linia SKM z Pruszkowa wróci na tory do Otwocka
Najnowsze plany przedstawił prezes SKM Leszek Walczak. Spółka stara się o unijne dotacje na nowe wagony, które mają obsługiwać trasę na lotnisko. Będą przypominać te w metrze (z siedzeniami wzdłuż ścian, często rozmieszczonymi drzwiami i dużym przyspieszeniem). Ich koszt wyniesie wstępnie 300 mln zł, co powinno wystarczyć na 13 składów. Czy tak się stanie, zależy od cen, które zaproponują producenci. Ci czekają na odkładany już od wielu miesięcy przetarg. W marcu prezes Walczak mówił "Gazecie", że spółka "powinna go ogłosić w ciągu miesiąca". Poprzednie pół roku miasto strawiło na rozstrzygnięcie dylematu, komu powierzyć linię lotniskową. W grę wchodziły jeszcze Koleje Mazowieckie albo zupełnie nowy przewoźnik. Stanęło na SKM, bo jak stwierdził szef Zarządu Transportu Miejskiego Leszek Ruta, chodzi o to, by nie marnować więcej czasu.
Miejska spółka zbytnio się jednak nie spieszy, bo jej nowe pociągi i tak nie miałyby którędy jeździć. Prezes Walczak liczy na to, że 1,5 km torów do gotowego już w stanie surowym dworca podziemnego koło terminalu na Okęciu będą gotowe w drugiej połowie 2010 r. - Z tym że ten termin sukcesywnie się przesuwa - zastrzega.
Informuje też, że z lotniska co kwadrans naprzemiennie wyruszą pociągi dwóch linii: S-2 i S-3. Obie w ciągu 30 min dotrą przez Dworzec Zachodni i Śródmieście do Dworca Wschodniego. Oznaczałoby to, że podróż z lotniska do centrum nieco się skróci. Dziś jazda autobusami linii 175 trwa 26-29 min.
Na Dworcu Wschodnim pociągi się rozdzielą. Linia S-2 zostanie skierowana przez Rembertów i Wesołą do Sulejówka-Miłosnej, dokąd dotrze po kolejnych 22 minutach. Zaś linia S-3 - przez Legionowo do planowanego lotniska w Modlinie (następne 26 minut jazdy).
Dotychczas SKM planowała, że puści nowe pociągi nie do Sulejówka, ale na linię otwocką. - Ale ta trasa ma dużego pecha i jest przewidywana do remontu w ostatniej kolejności. Perony na stacjach byłyby więc za wysokie dla naszego nowego taboru - przewiduje Leszek Walczak.
I dlatego do Otwocka pojadą z Pruszkowa wagony obecnej linii S-1, których konstrukcja mimo nowoczesnego wyglądu uważana jest za przestarzałą. Tą trasą kursowały już kilka lat temu, ale tylko do Falenicy. Ponieważ nie cieszyły się tu zbyt dużą popularnością, skierowano je przez Rembertów, gdzie są bardzo dobrze wykorzystywane.
Docelowy układ SKM przewiduje o wiele więcej połączeń. Np. linia S-7 ma prowadzić z Błonia przez nowe przystanki pod ul. Połczyńską (koło centrum handlowego Fort Wola), pod Górczewską (koło centrum Wola Park), a także Powązkowską do Dworca Gdańskiego i dalej przez istniejący przystanek Warszawa Zoo do Dworca Wschodniego. Nie wiadomo jednak, kiedy pociągi pojadą tą trasą.
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dodajmy, że mowa tu o trzech liniach z zabójczą wręcz częstotliwością co 30 minut w ciagu dnia (6-19) i co 60 minut rano i wieczorem. Nawet w relacji Centrum - Okęcie, gdzie jeżdżą razem dwie linie, autobus jeździ częściej -niekiedy dwa razy częściej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- R-9 Chełmska
SKM w Rembertowie/Wesołej co 30/60 minut nie rozwiąże tam problemów z komunikacją, przez co nie będzie można skasować 514/515 i innych dziwolągów... Mogliby już zrezygnować z linii do Otwocka i dać częściej dwie pozostałe linie...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Patryk2222
kiedyś chyba było co 20 min na linii Okęcie - Modlin i Okęcie - Otwock co dawało 10 minutowy takt czyli konkurencyjną częstotliwość z autobusami a teraz każdy wybierze autobus. Jak dla mnie będzie to droga pokazowa zabawka niespełniająca oczekiwań miszkańców rejonów obsługiwanychinż. Glonojad pisze:Dodajmy, że mowa tu o trzech liniach z zabójczą wręcz częstotliwością co 30 minut w ciagu dnia (6-19) i co 60 minut rano i wieczorem. Nawet w relacji Centrum - Okęcie, gdzie jeżdżą razem dwie linie, autobus jeździ częściej -niekiedy dwa razy częściej.
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938
>>5457>>1804
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
- R-9 Chełmska
-
Krzysiek_S
- MeWa
- Cukiereczek
nie wiem kiedy, ale w ostatnim wariancie też było 30 min.Patryk2222 pisze:kiedyś chyba było co 20 min na linii Okęcie - Modlin i Okęcie - Otwock co dawało 10 minutowy takt czyli konkurencyjną częstotliwość z autobusami a teraz każdy wybierze autobus. Jak dla mnie będzie to droga pokazowa zabawka niespełniająca oczekiwań miszkańców rejonów obsługiwanychinż. Glonojad pisze:Dodajmy, że mowa tu o trzech liniach z zabójczą wręcz częstotliwością co 30 minut w ciagu dnia (6-19) i co 60 minut rano i wieczorem. Nawet w relacji Centrum - Okęcie, gdzie jeżdżą razem dwie linie, autobus jeździ częściej -niekiedy dwa razy częściej.
[ Dodano: Pon 21 Lip, 2008 00:08 ]
bez dodatkowych zakupów dla tej trasy raczej się nie obejdzie.Krzysiek pisze:A co z 5 dodatkowymi jednostkami, które miały zostać zakupione oprócz tych 13?
Chyba nadal będzie ten przetarg, tylko Gazeta nie napisała.?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
kozioł
- R-9 Chełmska
-
kozioł
Tylko że te linie mają też inne zadanie, ułamek ludu dojeżdza do Wesołej/Rembertowa. Reszta wysiada gdzieś indziej
Zresztą lud nie lubi się przesiadać.
Pokazujesz błędne myślenie ZTMu, który patrzy tylko na pętle, a nie trasy i przystanki po drodze.
Chyba pociągiem nikt nie dojedzie na Ostrobramską, TŁ czy Wiatraczną?
Zresztą lud nie lubi się przesiadać.
Pokazujesz błędne myślenie ZTMu, który patrzy tylko na pętle, a nie trasy i przystanki po drodze.
Chyba pociągiem nikt nie dojedzie na Ostrobramską, TŁ czy Wiatraczną?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W ogóle połączenie Okęcie - Legionowo to jest jakiś piramidalny absurd, dopiero po otwarciu Modlina można myśleć o jakimś regionalnym połączeniu przez średnicę dalekobieżną. Natomiast rozbijanie potoku aglomeracyjnego na połączenia Legionowo-Wschodni i Legionowo-Gdański, obie co 30 minut...
Co do Pruszków - Otwock: ma być niedługo przetarg na szybki leasing czterech jednostek...
Co do Pruszków - Otwock: ma być niedługo przetarg na szybki leasing czterech jednostek...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nie no, żartujesz. Ci ludzie i tak są maksymalnie dyskryminowani. Napisano, że nie byli zainteresowani S1, ale jak można było być zainteresowanym linią, która kursowała kilka razy dziennie, i to chyba od godz. 8 zaczynając.. I zostali z żenującym pociągiem KM średnio co 30-60 minut. Myślałem, że teraz zostaną chociaż wynagrodzeni nowoczesną linią na Okęcie, tymczasem dostaną przypudrowane złomy S2 na PruszkówR-9 Chełmska pisze: Mogliby już zrezygnować z linii do Otwocka i dać częściej dwie pozostałe linie...
521 forever!!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tych linii i tak jest za dużo. MSZ powinno być S-1 Pruszków - Otwock, S-2 Okęcie - Sulejówek, (oddzielna sprawa to S-3 Legionowo - Dw. Gdański) i przyspieszone Rxx Okęcie - Centralny - Modlin.
I to jest w tym wszystkim najśmieszniejsze. Jakoś wejścia we Flirtach pasują, wręcz idealnie do peronów otwockich i mińskich, gorzej na średnicy - na śródmieściu stopień w dół, co statnowi pewną niespodziankę dla wielu (jak na razie).GW pisze:erony na stacjach byłyby więc za wysokie dla naszego nowego taboru - przewiduje Leszek Walczak.
Czy SKM chce zakupić tabor tylko dla jednej linii? Czy co?