W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.

120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 27 cze 2012, 10:10

grzegorz pisze:Spod!!
A tak w ogóle, to taka sytuacja jest na pewno stresująca dla dla motorowego(-ej) w sumie nic dziwnego, że nie chce mieć pasażerów na głowie (,,a kiiedy pojedziemy, bo mi się śpieszy / nudzi / srać chce''), zwłaszcza jak trzeba po szafach pogrzebać.
Grzegorz przy dobrych wiatrach są to 7 ruchów ręką.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 27 cze 2012, 10:56

Dzięki, za wyjaśnienie, Pingwini. Walnąłem jak łysy grzywką o kant kuli. :wstyd:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 cze 2012, 11:36

@Pingwin: dla niektorych to podobno zbyt skomplikowana procedura... Fakt, ze jak sie jej nid uzywa codziennie to moyna zapomniec.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 27 cze 2012, 12:45

Procedura powinna być ograniczona do trzech ruchów.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 cze 2012, 14:14

Glonojad pisze:@Pingwin: dla niektorych to podobno zbyt skomplikowana procedura...
Jak dla mnie to każdy motorowy powinien taką procedurę ćwiczyć po każdym objęciu wozu.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 28 cze 2012, 1:11

Pzy zmianach na mieście też?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 cze 2012, 9:02

Stary Pingwin pisze:Pzy zmianach na mieście też?
Na najbliższej pętli np. Motorowy bedzie miał przećwiczone przełączenie na baterie i pewność, że wóz którym jedzie jest w stanie tego typu działanie wykonać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 28 cze 2012, 10:04

MisiekK pisze:
Stary Pingwin pisze:Pzy zmianach na mieście też?
Na najbliższej pętli np. Motorowy bedzie miał przećwiczone przełączenie na baterie i pewność, że wóz którym jedzie jest w stanie tego typu działanie wykonać.
I szybciej wyłapie się wozy, które nie chcą współpracować. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że przerwy na pętlach bywają krótkie.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 cze 2012, 16:28

grzegorz pisze:Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że przerwy na pętlach bywają krótkie.
Bez przesady, operacja przełączenia na baterie i powrotu na zasilanie sieciowe nie trwa 5 minut.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 cze 2012, 17:29

Chyba, że się po drodze pomyli, zadzwoni do kumpla/patrona, do centrali, do serwisu pesy... ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

px33

Post autor: px33 » 28 cze 2012, 20:15

tomstak pisze:Procedura powinna być ograniczona do trzech ruchów.
Do jednego. "Brak zasilania, czy przełączyć na awaryjne zasilanie z akumulatorów? [Tak] [Nie]"

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 29 cze 2012, 1:10

Glonojad pisze:zadzwoni do kumpla/patrona, do centrali, do serwisu pesy... ;)
Takie przypadki mogą oznaczać, że coś jest z poziomem szkoleń...

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 29 cze 2012, 1:45

Po prostu stanięcie na izolatorze zdarza sie tak rzadko, że motorniczy nie ma tych czynności 'we krwi'. Nie zdarzałoby się wcale, gdyby ZNTK nie przeniosły pałąka nad II wózek, nie uzgadniając tego z odbiorcą. Od "zawsze" pantograf był nad pierwszym wózkiem, po dostawie ubotów przesunięto izolatory sekcyjne tak, żeby wyeliminować stanięcie pod nimi(skład sobie poradzi).
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2012, 6:08

Pantograf swoje waży, a pierwszy wózek i tak jest mocno obciążony. Pantograf na środkowym członie w tego typu konstrukcjach na Zachodzie to raczej standard.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 29 cze 2012, 10:24

@Stary Pingwin, Glonojad
Skoro dla 29 ubotów dało się poprzesuwać izolatory sekcyjne, to... może pora teraz zrobić to samo pod 186 nowych wozów? Zwłaszcza, że kupimy następne i jeśli będą od Pesy / Alstomu / Bombardiera / Simensa / Skody / Solarisa, to jak pisał ,,Glonojad'' - raczej będą następni ,,nad-drugo-wózkowicze''.
Szkoda tylko, że 120N mają nad pierwszym wózkiem i w ten sposób sama Pesa dokłada się do bałaganu.

ODPOWIEDZ