Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 sty 2012, 22:04

W takim razie niech wrócą te linie, a :mewa: od Wilanowskiej do Polibudy jedzie bez postoju :-"
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Georg

Post autor: Georg » 16 sty 2012, 22:30

mobil one pisze:
alojzy pisze:Świetne to było niegdysiejsze 112, 114, 125 itd.,
...że nie wspomnę o nieodżałowanych 524, 122 oraz 192 (Pl.Hallera-Wyczółki).
No świetne. Zwłaszcza 122. Nigdy nie było wiadomo kiedy przyjedzie.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 16 sty 2012, 22:59

:arrow: Zablokowana ulica - reportaż TVN Warszawa.
Jak widać - zdaniem mieszkańców - to nie źle zaparkowane samochody są winne, tylko lokalizacja przystanku #-o. I ten "lincz na kierowcach" - szkoda gadać!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 sty 2012, 23:17

"Mieszkańcy 800 rodzin" widać autobusu nie potrzebują.

adw
Zbanowany

Post autor: adw » 16 sty 2012, 23:27

@Georg, na Facebooku ZTM czytałem dziś pomysł dla dawnego 122 - aby wydłużyć obecne 222 z Konwiktorskiej do np. Chomiczówki przez Metro na Pl.Wilsona i Maczka. Moim zdaniem niegłupie, odcinek od Reymonta do Bonifraterskiej odzyskałby dawną uśmierconą trasę 122 w części na Trakt. Tylko skąd brać wozy? Częściowo możnaby skrócić 180 do Powązek czy nawet Radosława (choć w tej wersji może być lekki płacz), a Maczka miałaby wciąż połączenie z Traktem i jednocześnie dojazd do metra częściej (poza obecnym 122). Przy okazji zasilenie dojazdu do metra z Krasińskiego. Myślę, że byłoby to pogodzenie części żali po dawnym, przesadnie długim 122.

TOMEK

Post autor: TOMEK » 16 sty 2012, 23:34

To jakiś oszołom, pozostali mieszkańcy w komentarzach nie tylko nie podzielili jego opinii, ale napisali, że są zadowoleni z przystanku.
to w sprawie 107

adw
Zbanowany

Post autor: adw » 17 sty 2012, 0:00

Dla mnie sprawa 107 jest jasna, jest ulica, mieści się przystanek, ludzie go chcą, nie ma problemu z ZTM. Jedyne co może należy przemyśleć, to stojący pod czyimś blokiem autobus dłużej (hałas o 5 rano w ciszy nocnej). Poza tym jedyny problem to zbyt małe kary za totalne chamstwo parkingowe. Wprowadzić ustawę zabierania takich aut jako definicję np. "zagrożenie ruchu publicznego" i każdy kto autem zablokuje ruch masowy (znaczy się transport publiczny) płaci przepadkiem majątku ruchomości. Przecież normalnym, nie parkującym na przystanku kierowcom to nie będzie przeszkadzać. A zapewniam was, że przepadek majątku natychmiast oczyściłby przepisową przestrzeń wokół przystanku 107 i ZTM nie traciłby na nadrór ruchu, tłumaczenia się w prasie itp. - wszystko przez jakichś zaspanych ludzi, co nie patrzą dwa metry dookoła parkowanego miejsca.

bepe

Post autor: bepe » 17 sty 2012, 0:36

adw pisze:Wprowadzić ustawę zabierania takich aut jako definicję np. "zagrożenie ruchu publicznego"
Już jest. Można odholować. Ale ktoś to musi zrobić, a Straż Miejska podobno miała sprawę w dupie przez parę godzin. Ustawą nie zmieni się rzeczywistości.
adw pisze:każdy kto autem zablokuje ruch masowy (znaczy się transport publiczny) płaci przepadkiem majątku ruchomości
Chyba coś ci się pomyliło. No chyba że za kradzież batonika w Biedronce chcesz ucinać ręce.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 17 sty 2012, 1:56

Przepadek mienia nie, ale wyrównanie strat przewoźnika, który nie może wykonać poprawnie kursu i grożą mu kary już brzmi sensownie. 5000 zł za kurs czy ile jest?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 sty 2012, 7:57

adw pisze:Myślę, że byłoby to pogodzenie części żali po dawnym, przesadnie długim 122
Dawne 122 było przesadnie długie, a to 222 to niby byłoby krótsze o ile?
Absurd goni absurd w tym pomyśle - od skrócenia 180 do Babki poczynając, po wydłużenie czasu przejazdu z Maczka na Trakt kończąc.

Georg

Post autor: Georg » 17 sty 2012, 8:20

adw pisze:@Georg, na Facebooku ZTM czytałem dziś pomysł dla dawnego 122 - aby wydłużyć obecne 222 z Konwiktorskiej do np. Chomiczówki przez Metro na Pl.Wilsona i Maczka. Moim zdaniem niegłupie, odcinek od Reymonta do Bonifraterskiej odzyskałby dawną uśmierconą trasę 122 w części na Trakt. Tylko skąd brać wozy? Częściowo możnaby skrócić 180 do Powązek czy nawet Radosława (choć w tej wersji może być lekki płacz), a Maczka miałaby wciąż połączenie z Traktem i jednocześnie dojazd do metra częściej (poza obecnym 122). Przy okazji zasilenie dojazdu do metra z Krasińskiego. Myślę, że byłoby to pogodzenie części żali po dawnym, przesadnie długim 122.
Kiedyś ZTM robił jakieś tam analizy i mu wyszło, że trzeba zostawić wszystko jak jest.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 sty 2012, 8:26

adw pisze:@Georg, na Facebooku ZTM czytałem dziś pomysł dla dawnego 122 - aby wydłużyć obecne 222 z Konwiktorskiej do np. Chomiczówki przez Metro na Pl.Wilsona i Maczka. Moim zdaniem niegłupie, odcinek od Reymonta do Bonifraterskiej odzyskałby dawną uśmierconą trasę 122 w części na Trakt. Tylko skąd brać wozy? Częściowo możnaby skrócić 180 do Powązek czy nawet Radosława (choć w tej wersji może być lekki płacz), a Maczka miałaby wciąż połączenie z Traktem i jednocześnie dojazd do metra częściej (poza obecnym 122). Przy okazji zasilenie dojazdu do metra z Krasińskiego. Myślę, że byłoby to pogodzenie części żali po dawnym, przesadnie długim 122.

Moment bo czegoś nie łapię. Mamy na Krasińskiego do/od metra 122 co 10/15/10//20 i 114 co 10. Reasumując dużo. Jak chcesz 222 co 15/20 "zasilić dojazd do metra" (już pomijając, że pusty śmiech mnie ogarnął pomysłem zastępowania 180 na przegubach co 10/12 przez trzy dwójki...). Jak napisał przedmówca - absurd goni absurd =;

"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Georg

Post autor: Georg » 17 sty 2012, 9:00

Kleszczu, ale musisz przyznać że częstotliwość 122 co 20 minut w stronę Pl. Wilsona dla babć mieszkających wzdłuż Krasińskiego, które w niedziele masowo szturmują Powązki Wojskowe nie jest jakąś zachwycającą perspektywą. Dlatego warto pomyśleć o zwiększeniu częstotliwości do 15 minut.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 sty 2012, 9:18

A ja z kolei muszę przyznać, że 122 po Dolnym Mokotowie nie jeździ już od 16 lat :twisted:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 sty 2012, 9:32

Georg pisze:Kleszczu, ale musisz przyznać że częstotliwość 122 co 20 minut w stronę Pl. Wilsona dla babć mieszkających wzdłuż Krasińskiego, które w niedziele masowo szturmują Powązki Wojskowe nie jest jakąś zachwycającą perspektywą. Dlatego warto pomyśleć o zwiększeniu częstotliwości do 15 minut.

Nie wiem. Wczoraj mnie tutaj przekonywano, że babcie mają dużo czasu więc mogą z Górnego Mokotowa do Śródmieścia jechać 107 przez Wisłostradę więc... :-"

Co nie zmienia faktu, że 122 w DS jeździ zbyt rzadko...
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ