Warszawskie dworce i przystanki kolejowe
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Zachodni i tak i tak trzeba przebudować, by zaczął wyglądać jak dworzec. Natomiast argument, że w Poznaniu... mnie nie przekonuje. To że gdzieś mają gorzej i to, że u nas jest lepiej niż norma, nie jest uzasadnieniem dla pogorszenia tego stanu rzeczy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Wcale nie lepiej, większość peronów na WWK jest za wysoka, co już było wielokrotnie widoczne, a będzie jeszcze bardziej jak na co dzień będą jeździły ED74 i Flirty.MeWa pisze:u nas jest lepiej niż norma
Tylko pytanie czy wpierw Zachodni czy Centralny.MeWa pisze:Zachodni i tak i tak trzeba przebudować, by zaczął wyglądać jak dworzec.
Naprawdę Gdański ma o wiele lepszą lokalizację od Zachodniego.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
- fik
- Naczelne Chamidło
Przy czym z jednej strony dają w mordę, a z drugiej strony już nie, za to można wleźć w psią kupę.MeWa pisze:Na Zachodnim przejścia są przynajmniej bezkolizyjne, perony mają normalną wysokość i można wyjść na obie strony miasta...
Należy go przede wszystkim oczyścić, doświetlić, oddymić, oinformacjować pragotronami i utworzyć ze 3-4 dodatkowe kasy w tunelu, z czego jedną czynną całodobowo. To naprawdę CAŁKOWICIE wystarczy na bardzo długo. Budowa nowego, megawypasionego dworca w tym miejscu jest pomysłem średnim, bo naprawdę nigdy nie będzie tam wielkiego ruchu innego niż aglomeracyjny.MeWa pisze:Zachodni i tak i tak trzeba przebudować, by zaczął wyglądać jak dworzec.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Najlepiej zrobić jak w Krakowie. Rozbudować tunel tak aby stał się centralną częścią dworca plus niewielki dworzec od strony Woli. Oczywiście duży nowy budynek przy al. Jerozolimskich także, łącznie z Dworcem PKS, biurami, sklepami itd. Przy okazji od nowego budynku dworca wydrążyć może jeszcze jeden tunel na Wolę 
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
Przy 0okazji zmian przydałoby się przesunąć Wolę, tak żeby perony kończyły się przy wyjściu z przejścia i były mniej więcej prostopadłe do torów Zachodniego. Czołowość stacji sprawiałaby oczywiście kłopoty z manewrami, ale znacząco ułatwiłoby to przesiadki.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Hm. Szkoda, że jest limit załącznków...
Generalnie kwestia skomunikowania Dworca Zachodniego jest mi bliska, chociaż jestem tutaj "klientem" próbującym się dostosować do stanu instniejącego i projektowanego.
Wydaje mi się, że od przenoszenia całego dworca, lepiej jest przebić tunelem trasę tramwajową na wysokości peronów, a w sąsiedztwie istniejącego placu przeddworcowego zlokalizować przystanek tramwajowy podziemny a nad nim - budynek dworca, z galerią handlową, biurowcem, hotelem (czy jaki tam jeszcze program jest planowany).
Generalnie kwestia skomunikowania Dworca Zachodniego jest mi bliska, chociaż jestem tutaj "klientem" próbującym się dostosować do stanu instniejącego i projektowanego.
Wydaje mi się, że od przenoszenia całego dworca, lepiej jest przebić tunelem trasę tramwajową na wysokości peronów, a w sąsiedztwie istniejącego placu przeddworcowego zlokalizować przystanek tramwajowy podziemny a nad nim - budynek dworca, z galerią handlową, biurowcem, hotelem (czy jaki tam jeszcze program jest planowany).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
[ Komentarz dodany przez: MeWa: 2007-02-15, 02:00 ]
Usunięcie części posta odnoszącej się do nieistniejących wiadomości. MeWa
Usunięcie części posta odnoszącej się do nieistniejących wiadomości. MeWa
- Załączniki
-
- RysB-wezelDWZ-300dpi.pdf
- (137.82 KiB) Pobrany 108 razy
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wiele lat temu, na ścianie od strony peronów (koło dzisiejszej apteki) wisiały gablotki ze zdjęciami makiety dworca Zachodniego. Z tych makietek wynikało, że dworzec Zachodni ma mieć kształt litery 'L', dzisiejszy dworzec PKS jest tym krótszym ramieniem, a dłuższe miało być wzdłuż torów. Zbudowano tylko część 'pekaesową'. Czy 'nowy Zachodni' to miałoby być właśnie to? Chyba podobny układ przestrzenny ma Olsztyn Główny.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
I od pętki tramwaje na skosa przez teren zielony do Very? Czy najpierw do RZS?inż. Glonojad pisze:OK, chociaż właściwie powinno się założyć nowy wątek na Infrze.
www.kolej.one.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Do RZS nie ma już w tym momencie sensu, wzdłuż granicy terenu zielonego do Bitwy Warszawskiej i w pas dzielący, albo przez obecny parking go Szczęśliwickiej i skręt na skrzyżowaniu koło hotelu.Karol pisze:I od pętki tramwaje na skosa przez teren zielony do Very? Czy najpierw do RZS?inż. Glonojad pisze:OK, chociaż właściwie powinno się założyć nowy wątek na Infrze.
Nie bardzo wiem, dlaczego niby miał - żadne dokumenty nie przesądzały takiej lokalizacji.tak swoją drogą, to po dworcu Zachodnim drugi skos? Bo o ile pamiętam, to tramwaj w nowej wersji miał iść ul. Ordona... Niezły zawijas
Niemniej Ordona występuje w jednym z wariantów, tyle, że bez połączenia z Zachodnim (bo niby jak).
Pamiętam, że takie plany były zaraz po otwarciu dworca PKS. Te plany o których pisałem wyżej były już zupełnie inne i podejrzewam, ze powstały już w latach 90 ubiegłego wieku. W każdym bądź razie budynek PKP był w pewnej odległości od obecnego budynku PKS-u.JaBaal pisze:Wiele lat temu, na ścianie od strony peronów (koło dzisiejszej apteki) wisiały gablotki ze zdjęciami makiety dworca Zachodniego. Z tych makietek wynikało, że dworzec Zachodni ma mieć kształt litery 'L', dzisiejszy dworzec PKS jest tym krótszym ramieniem, a dłuższe miało być wzdłuż torów. Zbudowano tylko część 'pekaesową'. Czy 'nowy Zachodni' to miałoby być właśnie to? Chyba podobny układ przestrzenny ma Olsztyn Główny.
Plesim pisze:Pamiętam, że takie plany były zaraz po otwarciu dworca PKS. Te plany o których pisałem wyżej były już zupełnie inne i podejrzewam, ze powstały już w latach 90 ubiegłego wieku. W każdym bądź razie budynek PKP był w pewnej odległości od obecnego budynku PKS-u.