Służewiec i jego problemy

Moderator: Wiliam

Lipa

Post autor: Lipa » 31 sty 2008, 13:01

ziomal pisze:Czy od razu nie możnaby jej puścić na Wilanów, wspomagając 117? Z resztą obecnie nie widzę za bardzo technicznie skrętów w Rolną i ponownie w Dominikańską...
Możnaby ale na to potrzeba więcej brygad. No i częstotliwość dla Wilanowa nie jest potrzebna tak wysoka, jak dla Służewca. Potraktowałem 341 jako linię typowo dowozową z wysoką częstotliwością dla Służewca, gdzie są strasznie duże przeciwpotoki, realizowaną możliwie jak najmniejszym nakładem brygad (dlatego proponuję te PT w przeciwnych kierunkach).
Technicznie nie widzę problemów: z Wałbrzyskiej w Rolną jest pas do skrętu w lewo, później z Rolnej w al.Wilanowską, z Wilanowskiej w Dominikańską oraz z Dominikańskiej w Wałbrzyską są skręty w prawo więc nie wiem jakie widzisz tu przeszkody. Ale nawet taki zawijas nie byłby potrzebny jeżeli 341 rano kursowałoby tylko z Metra Służew na Służewiec, a po południu - wyłącznie w przeciwnym kierunku (z proponowanymi wcześniej przeze mnie PT).

Awatar użytkownika
Mihau

Post autor: Mihau » 31 sty 2008, 18:15

Jedynie skręt z Dominikańskiej w Wałbrzyską może być trudny technicznie, gdyż jest ciasny i pod sporym kątem. Można przy CH Land zrobić jakąś tymczasową (do czasu uzupełnienia KENu, czyli długo jeszcze zapewne) pętle, ale nie wiem czy byłby sens

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 01 lut 2008, 18:56

'News' z dzisiejszej Stołecznej
Potrójne tramwaje rozładują tłok na Służewcu
Jarosław Osowski
2008-02-01, ostatnia aktualizacja 2008-02-01 09:19

Od piątku 1 lutego Zarząd Transportu Miejskiego kieruje na najbardziej oblegane trasy tramwaje złożone z trzech wagonów. Za miesiąc zapowiada pierwsze linie mikrobusowe, a za dwa powrót do częstszych kursów tramwajów co 5-10 minut

Potrójne składy jeździły dotąd na linii 36 między Marymontem a Wyścigami, ale po przerwaniu remontu Puławskiej nie są tu potrzebne. Według ZTM większy sens ich kursy mają w porannym szczycie z Jelonek i Woli do Śródmieścia (linia 26), a przede wszystkim z al. Jana Pawła i znad stacji metra Pole Mokotowskie na Służewiec (linia 17). Na pierwszą trasę wyruszą trzy potrójniaki, na drugą - dwa. Te ostatnie ZTM obiecywał w "Gazecie" przed dwoma tygodniami, gdy opisywaliśmy gehennę "białych kołnierzyków", którzy nie mogą się dostać do pracy w dzielnicy biurowców.

Czy wprowadzenie wydłużonych składów nie zablokuje jednak przystanków, których większość przewidziana jest dla dwóch tramwajów dwuwagonowych? Według urzędników ZTM sygnalizacja świetlna na wielu skrzyżowaniach jest tak fatalnie zaprogramowana, że przepuszcza tylko jeden skład - przed następnym zapala się czerwone światło. Dlatego ich zdaniem lepiej, by w newralgicznych porach dnia z przystanku zabierało się o połowę więcej pasażerów w "potrójnym" tramwaju.

Wydłużenie dwóch siedemnastek ma być pierwszym krokiem w poprawianiu komunikacji na Służewcu. Teraz urzędnicy zastanawiają się nad dołożeniem kolejnej linii w stronę pętli przy Marynarskiej zapewniającej lepszy dojazd ze stacji metra Wierzbno. M.in. w tej sprawie dziś odbywa się narada w ZTM.

Zmiana zacznie obowiązywać od kwietnia. Wtedy ZTM skoryguje też część innych tras, a niektóre linie zlikwiduje. Które? Tego mamy się dowiedzieć w przyszłym tygodniu - koordynator zespołu ds. komunikacji społecznej Michał Dąbrowski zapowiada wtedy początek konsultacji z pasażerami. Zmiany mają umożliwić powrót do częstszego kursowania tramwajów w godzinach szczytu powrót do częstszego kursowania tramwajów w godzinach szczytu (w takcie co 5 lub 10 minut zamiast co 6 i 12 min jak dziś). [...]

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 01 lut 2008, 18:57

Wsadziłem to do Dyskusji o sieci tramwajowej ;)

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 01 lut 2008, 19:05

solaris8315 pisze:Wsadziłem to do Dyskusji o sieci tramwajowej ;)
a i tu się przyda... :-)

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 02 lut 2008, 16:24

Lipa pisze:
ziomal pisze:Czy od razu nie możnaby jej puścić na Wilanów, wspomagając 117? Z resztą obecnie nie widzę za bardzo technicznie skrętów w Rolną i ponownie w Dominikańską...
Możnaby ale na to potrzeba więcej brygad. No i częstotliwość dla Wilanowa nie jest potrzebna tak wysoka, jak dla Służewca. Potraktowałem 341 jako linię typowo dowozową z wysoką częstotliwością dla Służewca, gdzie są strasznie duże przeciwpotoki, realizowaną możliwie jak najmniejszym nakładem brygad (dlatego proponuję te PT w przeciwnych kierunkach).
Technicznie nie widzę problemów: z Wałbrzyskiej w Rolną jest pas do skrętu w lewo, później z Rolnej w al.Wilanowską, z Wilanowskiej w Dominikańską oraz z Dominikańskiej w Wałbrzyską są skręty w prawo więc nie wiem jakie widzisz tu przeszkody. Ale nawet taki zawijas nie byłby potrzebny jeżeli 341 rano kursowałoby tylko z Metra Służew na Służewiec, a po południu - wyłącznie w przeciwnym kierunku (z proponowanymi wcześniej przeze mnie PT).
Wiem właśnie, że byłoby potrzeba więcej brygad, ale Wilanów również takiej częstotliwości potrzebuje... A jak już tworzyć taką linię, to warto w nią dodatkowo ,,zainwestować'', a nie tworzyć kolejne. Naprawdę, Al. Wilanowska potrzebuje takiej linii. Bo z rozkładem podobno ,,nie da się'', a robi się niefajnie...
Jeśli chodzi o paramtery techniczne, to boję się o dwie rzeczy: skręt w Rolną, który niby jest, ale jednak jest z tym problem i skręt z Dominikańskiej w Wałbrzyską, który rzeczywiście jest bardzo ostry.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Kra

Post autor: Kra » 19 lut 2008, 11:02

Czy jest gdzieś rozkład linii 4 jadącej ze Służewca ?
Czy też wszystkie kursy na Służewiec są potem zjazdami na Mokotów i Żoliborz (ale przez Wołoską itd.)?
Dzięki za info.
Pzdr

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 lut 2008, 11:21

Wszystkie. Żadna czwórka nie wraca ze Służewca na Żerań.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 19 lut 2008, 12:23

Kra pisze:Czy jest gdzieś rozkład linii 4 jadącej ze Służewca ?
Czy też wszystkie kursy na Służewiec są potem zjazdami na Mokotów i Żoliborz (ale przez Wołoską itd.)?Pzdr
Na Żoliborz trasą 17-ki i na Pragę po trasie 4-ki. I ze względu na zamieszanie na Służewcu ciężko o sztywny rozkład

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 19 lut 2008, 12:40

Jeżeli piszemy o problemach Służewca. To warto dodać że rano 504 (przegubowe) znów jest niezabieralne (około 25% w porannym szczycie).

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 19 lut 2008, 12:50

Lukasz436 pisze:Jeżeli piszemy o problemach Służewca. To warto dodać że rano 504 (przegubowe) znów jest niezabieralne (około 25% w porannym szczycie).
Bo kto do Cnetrum chce pchać się Żwirkami? Ta linia w końcu ma inny charakter- wspiera Puławskiej kawałek i ułatwia szybki dojazd do Żwirek i Marynarskiej, a dalej dopiero ma bardziej ,,szczytową'' rolę. Takie odnoszę wrażenie. :-k Trzeba tą linię nieco- jak to mówią w ztm ,,uatrakcyjnić pasażerom''. 8-(
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Lipa

Post autor: Lipa » 19 lut 2008, 12:55

Lukasz436 pisze:Jeżeli piszemy o problemach Służewca. To warto dodać że rano 504 (przegubowe) znów jest niezabieralne (około 25% w porannym szczycie).
To co piszesz mnie akurat bardzo zainteresowało. :-k Możesz tylko jeszcze uściślić w jakim rejonie i o której godz. jest najgorzej? Może to pierwszy krok do podkręcenia rozkładu 504 do 12 minut w szczycie przy jednoczesnym osłabieniu 136 (oczywiście w stosunku do przedferyjnego rozkładu) również do 12 minut. Można byłoby się wtedy pokusić o koordynację w DP również po feriach. A może dałoby się obydwie linie co 10 min. w szczycie zrobić skoro 504 cieszy się coraz wiekszą popularnością? ;-)

dzidek

Post autor: dzidek » 19 lut 2008, 13:11

Może się powtórzę ale uważam, że należy połączyć 182 z 301 (po trasie 301) i uruchomić nową linię 3xx z zaoszczedzonych brygad łączącą Bokserską z Postępu, Woronicza i Metrem Wierzbno.
Co do 504 to i tak jestem pod wrażeniem frekwencji jak na linię, która traci strasznie dużo czasu na staniu w korkach na Marynarskiej. Gdy zostanie poprawiona sytuacja na tej ulicy (zapowiadane poszerzenie) to linia stanie się niezwykle atrakcyjna tym bardziej, że ŻiW to chyba jedna z nielicznych ulic, która przed 8 rano jest niemal pusta (mowa tu na odcinku od Racławickiej) w kierunku Śródmieścia. Poza tym budujące się nowe biurowce w pobliżu przystanku Taśmowa wymuszą poprawę komunikacji w tym rejonie (chciażby wspomniane przeguby na 504).

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 19 lut 2008, 13:14

Lipa pisze:
To co piszesz mnie akurat bardzo zainteresowało. :-k Możesz tylko jeszcze uściślić w jakim rejonie i o której godz. jest najgorzej? Może to pierwszy krok do podkręcenia rozkładu 504 do 12 minut w szczycie przy jednoczesnym osłabieniu 136 (oczywiście w stosunku do przedferyjnego rozkładu) również do 12 minut. Można byłoby się wtedy pokusić o koordynację w DP również po feriach. A może dałoby się obydwie linie co 10 min. w szczycie zrobić skoro 504 cieszy się coraz wiekszą popularnością? ;-)
Uwarzam że napewno będzie trzeba podkręcić 504 do 12 minut. Jeżeli teraz na przegubach jest jak jest.

Co do samego wykorzystania. Można śmiało powiedzieć że linia pracuje dobrze na całym odcinku trasy.

Może to nawet potwierdzić kolega dzidek. W Sobotę i Święta przybywa także coraz więcej pasażerów.

dzidek

Post autor: dzidek » 19 lut 2008, 13:27

Gdy Marynarska się odkorkuje to jestem przekonany o ogromnej ilości pasażerów jadących z Zawiszy na Służewiec czy Ursynów (jak narazie niektórzy mają opory). Póki co nie słyszałem od ani jednej osoby narzekań na linię a co więcej począwszy od fryzjerki poprzez panie z rejestracji z osiedlowej przychodni wszyscy sobie chwalą przyspieszony charakter 504. Wczoraj rano odcinek z Dw.Centealnego na przystanek Rakowiec autobus pokonał w 8 min :dance:

ODPOWIEDZ