Eksploatacja jednotoru na Boernerowo

Moderator: Wiliam

TLG

Post autor: TLG » 10 sie 2008, 19:21

tarantula01 pisze:Niedługo będzie zamknięty. A gdyby przenieść go na ul. Wrocławską, również na odcinek Radiowa - PŚ? Końcowy odcinek bez zmian. Przybliżyłoby to linię do zabudowy mieszkaniowej i teoretycznie spowodowałoby lepsze wykorzystanie tramwaju na tym odcinku.
Pomysł na pozór trochę z Księżyca. Ale tak po głębszym przemyśleniu w sumie może i ma to uzasadnienie. Jednak co z odcinkiem wzdłuż Wrocławskiej w momencie, gdy ruszy odcinek Radiowa - Bemowo-Ratusz? To już lepiej rozpocząć prace przygotowawcze i budowę torowiska od Radiowej do Dywizjonu 303, które do czasu ukończenia wiaduktów nad S-8 będzie wykorzystywane przez 20.
15/12/2005-12/7/2019

KornShell

Post autor: KornShell » 10 sie 2008, 19:29

Na upartego można by zaprząc mikrobusy jako komunikację zastępczą, i ew. puścić go przez Zeusa. Tylko trzeba by było dorobić kawałek ( ok. 50 m ) jezdni do Dywizjonu 303.

Czyli:

Z-x -> KOŁO - Ciołka - Nakielska - Księcia Janusza - Dywizjonu303 - Radiowa - Wrocławska - Zeusa [???] - Dywizjonu 303 - Lazurowa - Kaliskiego - Thommego - Kunickiego - Westerplatte - BOERNEROWO

Ale nie wiem, czy to miałoby sens. :D [ Poza tym przez Zeusa chyba by nie przejechał ] No chyba, że jakoś zastępczą jezdnią na PŚ...

@TLG: jakie to mogło by być uzasadnienie ?

TLG

Post autor: TLG » 10 sie 2008, 19:52

jakie to mogło by być uzasadnienie ?
Choćby i takie, że wzdłuż Powstańców i tak będzie budowana linia tramwajowa, która połączy Radiową z Ratuszem Bemowo i przetnie obecne torowisko 20.
KornShell pisze:ew. puścić go przez Zeusa.
Po co? Moim skromnym zdaniem nie ma najmniejszej potrzeby, by na tę uliczkę puszczać komunikacje.
15/12/2005-12/7/2019

KornShell

Post autor: KornShell » 10 sie 2008, 19:55

TLG pisze:Po co? Moim skromnym zdaniem nie ma najmniejszej potrzeby, by na tę uliczkę puszczać komunikacje.
Masz oczywiście rację. :D Ale można by jakoś via tymczasowa jezdnia PŚ ? Teoretycznie oczywiście ;-)
TLG pisze:przetnie obecne torowisko 20
Hm, raczej nie wiadomo jak to później z 20 będzie, tzn którędy dokładnie. i jak to będzie "współdziałać" z późniejszym torowiskiem na PŚ ( Radiowa - Górczewska )

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 10 sie 2008, 21:37

Wg mnie to miasto mogło by na tym jednotorze zarobić
1 Puścić do obsługi 20 zabytkowy tabor
2 Wymienić infrastrukturę na zabytkową, tj słupki ,wiaty, rozkłady w jakiejś starej formie
3 Wymienić sieć trakcyjną na taką która stosowana była 60 lat temu

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 sie 2008, 21:53

KornShell pisze: Hm, raczej nie wiadomo jak to później z 20 będzie, tzn którędy dokładnie.
Co dokładnie, jak dokładnie? Jak będzie się z trasą w Radiowej łączyć? Wiadomo bardzo dokładnie.
i jak to będzie "współdziałać" z późniejszym torowiskiem na PŚ ( Radiowa - Górczewska )
Poprzez węzeł rozjazdowy, kwestia relacji do realizacji jest do zastanowienia - ja bym chętnie zrobił tylko relację S-W po to, by przystanki maksymalnie blisko siebie zrobić, bo jednak pełna gwiazda jest kosztowna nie tylko w budowie, ale przede wszystkim utrzymaniu, a liniowo byłaby w ogóle nie wykorzystana (jak gwiazda na Jana Pawła, tylko lokalizacja i obciążenie tras nieporównywalnie słabsze).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 10 sie 2008, 23:10

tygrys pisze:Wg mnie to miasto mogło by na tym jednotorze zarobić
1 Puścić do obsługi 20 zabytkowy tabor
2 Wymienić infrastrukturę na zabytkową, tj słupki ,wiaty, rozkłady w jakiejś starej formie
3 Wymienić sieć trakcyjną na taką która stosowana była 60 lat temu
A możesz nam właśnie powiedzieć, jak na tym zarobić?

TLG

Post autor: TLG » 11 sie 2008, 8:34

@Tygrys: Warszawa nie jest Nowym Orleanem, gdzie przejdzie taki eksperyment, by miasto wypuszczać liniowo zabytki. Oczywiście, pomysł bardzo ładny, estetyczny, ale jakoś tego nie widzę.
KornShell pisze:Hm, raczej nie wiadomo jak to później z 20 będzie, tzn którędy dokładnie. i jak to będzie "współdziałać" z późniejszym torowiskiem na PŚ ( Radiowa - Górczewska )
Oczywiście nie wiadomo, dlatego napisałem "obecne". Jeżeli dojdzie do skutku pomysł poprowadzenia 20 wzdłuż Radiowej zgodnie z przedwojennym przebiegiem linii to cały problem zniknie.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 11 sie 2008, 12:44

W przyszłości ma być tramwaj na PŚ, istnieją bardzo konkretne plany dla przedłużenia torowiska w Radiowej do Kaliskiego.
Torowisko w Radiowej powoduje, że linia 20 dojeżdżając do Kaliskiego skręci w stronę obecnej pętli lub może skręci w stronę WAT-u i tam gdzieś zakończy trasę. Odcinek torów wzdłuż Dywizjonu 303 szedłby do kasacji. Po co? Już kiedyś ćwiczyliśmy w tym mieście takie manewry, a teraz znów planuje się reaktywację tych torowisk. Poza tym moja wczorajsza wycieczka w rejony budowy S8 pokazuje, ze budownictwo lgnie w najlepsze do trasy. Południowa strona dawno zabudowana w czasach, gdy o S8 przyszli mieszkańcy budynków mało słyszeli. Ale zdziwiłem się masowo powstającą zabudową po północnej stronie (odc. Lazurowa - PŚ). Tu każdy widzi jak na dłoni co będzie za płotem osiedla. A jednak budynki powstają i ludzie tam zamieszkają. Potrzebować będą transportu - najbliżej jest obecne torowisko.

Moim zdaniem torowisko wzdłuż Wrocławskiej z pełnymi relacjami Wrocławska/PŚ i Wrocławska/Radiowa przy budowie torów w ulicy Radiowej. Daje takie możliwości tras:
a) Boernerowo - Radiowa - i dalej jak się chce (w prawo, w lewo, itp.)
b) Boernerowo - Kaliskiego - Dywizjonu 303 i dalej jak się chce (j.w.), z tym, ze najmniej uzasadniona relacja liniowa w lewo.
c) os Górczewska - Górczewska i dalej w prawo (jak teraz) lub w lewo (do Wrocławskiej, gdzie można w prawo lub prosto).

W ten sposób Bemowo byłoby "otramwajowione" jak się patrzy. Do pełni szczęścia brakowałoby tramwaju na Górczewskiej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sie 2008, 18:18

tarantula01 pisze:W przyszłości ma być tramwaj na PŚ, istnieją bardzo konkretne plany dla przedłużenia torowiska w Radiowej do Kaliskiego.
Jakie plany i gdzie istnieją?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 11 sie 2008, 19:35

Kiedyś była taka fajna mapka, ileż to tras do 2020 miało tam powstać, włącznie z Radiową :D
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sie 2008, 19:47

Uchwałę Rady Miasta nt. strategii nie popartą finansowaniem ani zleceniem realizacji dla kogokolwiek mamy uznać za konkretne plany? To już konkretniejszy jest tramwaj do Ząbek :p

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 11 sie 2008, 19:49

piotram pisze:Kiedyś była taka fajna mapka, ileż to tras do 2020 miało tam powstać, włącznie z Radiową :D
O ta ? ;)

Mapa

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 sie 2008, 20:49

Ty śmiejesz, a Rada Miasta to klepła =;

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 11 sie 2008, 21:01

inż. Glonojad pisze:Ty śmiejesz, a Rada Miasta to klepła =;
Nie chciałem o Wielki Glonojadzie 8-( Wybacz :bow:

ODPOWIEDZ