Pomysł na pozór trochę z Księżyca. Ale tak po głębszym przemyśleniu w sumie może i ma to uzasadnienie. Jednak co z odcinkiem wzdłuż Wrocławskiej w momencie, gdy ruszy odcinek Radiowa - Bemowo-Ratusz? To już lepiej rozpocząć prace przygotowawcze i budowę torowiska od Radiowej do Dywizjonu 303, które do czasu ukończenia wiaduktów nad S-8 będzie wykorzystywane przez 20.tarantula01 pisze:Niedługo będzie zamknięty. A gdyby przenieść go na ul. Wrocławską, również na odcinek Radiowa - PŚ? Końcowy odcinek bez zmian. Przybliżyłoby to linię do zabudowy mieszkaniowej i teoretycznie spowodowałoby lepsze wykorzystanie tramwaju na tym odcinku.
Eksploatacja jednotoru na Boernerowo
Moderator: Wiliam
15/12/2005-12/7/2019
-
KornShell
Na upartego można by zaprząc mikrobusy jako komunikację zastępczą, i ew. puścić go przez Zeusa. Tylko trzeba by było dorobić kawałek ( ok. 50 m ) jezdni do Dywizjonu 303.
Czyli:
Z-x
KOŁO - Ciołka - Nakielska - Księcia Janusza - Dywizjonu303 - Radiowa - Wrocławska - Zeusa [???] - Dywizjonu 303 - Lazurowa - Kaliskiego - Thommego - Kunickiego - Westerplatte - BOERNEROWO
Ale nie wiem, czy to miałoby sens.
[ Poza tym przez Zeusa chyba by nie przejechał ] No chyba, że jakoś zastępczą jezdnią na PŚ...
@TLG: jakie to mogło by być uzasadnienie ?
Czyli:
Z-x
Ale nie wiem, czy to miałoby sens.
@TLG: jakie to mogło by być uzasadnienie ?
Choćby i takie, że wzdłuż Powstańców i tak będzie budowana linia tramwajowa, która połączy Radiową z Ratuszem Bemowo i przetnie obecne torowisko 20.jakie to mogło by być uzasadnienie ?
Po co? Moim skromnym zdaniem nie ma najmniejszej potrzeby, by na tę uliczkę puszczać komunikacje.KornShell pisze:ew. puścić go przez Zeusa.
15/12/2005-12/7/2019
-
KornShell
Masz oczywiście rację.TLG pisze:Po co? Moim skromnym zdaniem nie ma najmniejszej potrzeby, by na tę uliczkę puszczać komunikacje.
Hm, raczej nie wiadomo jak to później z 20 będzie, tzn którędy dokładnie. i jak to będzie "współdziałać" z późniejszym torowiskiem na PŚ ( Radiowa - Górczewska )TLG pisze:przetnie obecne torowisko 20
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co dokładnie, jak dokładnie? Jak będzie się z trasą w Radiowej łączyć? Wiadomo bardzo dokładnie.KornShell pisze: Hm, raczej nie wiadomo jak to później z 20 będzie, tzn którędy dokładnie.
Poprzez węzeł rozjazdowy, kwestia relacji do realizacji jest do zastanowienia - ja bym chętnie zrobił tylko relację S-W po to, by przystanki maksymalnie blisko siebie zrobić, bo jednak pełna gwiazda jest kosztowna nie tylko w budowie, ale przede wszystkim utrzymaniu, a liniowo byłaby w ogóle nie wykorzystana (jak gwiazda na Jana Pawła, tylko lokalizacja i obciążenie tras nieporównywalnie słabsze).i jak to będzie "współdziałać" z późniejszym torowiskiem na PŚ ( Radiowa - Górczewska )
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A możesz nam właśnie powiedzieć, jak na tym zarobić?tygrys pisze:Wg mnie to miasto mogło by na tym jednotorze zarobić
1 Puścić do obsługi 20 zabytkowy tabor
2 Wymienić infrastrukturę na zabytkową, tj słupki ,wiaty, rozkłady w jakiejś starej formie
3 Wymienić sieć trakcyjną na taką która stosowana była 60 lat temu
@Tygrys: Warszawa nie jest Nowym Orleanem, gdzie przejdzie taki eksperyment, by miasto wypuszczać liniowo zabytki. Oczywiście, pomysł bardzo ładny, estetyczny, ale jakoś tego nie widzę.
Oczywiście nie wiadomo, dlatego napisałem "obecne". Jeżeli dojdzie do skutku pomysł poprowadzenia 20 wzdłuż Radiowej zgodnie z przedwojennym przebiegiem linii to cały problem zniknie.KornShell pisze:Hm, raczej nie wiadomo jak to później z 20 będzie, tzn którędy dokładnie. i jak to będzie "współdziałać" z późniejszym torowiskiem na PŚ ( Radiowa - Górczewska )
15/12/2005-12/7/2019
- tarantula01
- Kontakt:
W przyszłości ma być tramwaj na PŚ, istnieją bardzo konkretne plany dla przedłużenia torowiska w Radiowej do Kaliskiego.
Torowisko w Radiowej powoduje, że linia 20 dojeżdżając do Kaliskiego skręci w stronę obecnej pętli lub może skręci w stronę WAT-u i tam gdzieś zakończy trasę. Odcinek torów wzdłuż Dywizjonu 303 szedłby do kasacji. Po co? Już kiedyś ćwiczyliśmy w tym mieście takie manewry, a teraz znów planuje się reaktywację tych torowisk. Poza tym moja wczorajsza wycieczka w rejony budowy S8 pokazuje, ze budownictwo lgnie w najlepsze do trasy. Południowa strona dawno zabudowana w czasach, gdy o S8 przyszli mieszkańcy budynków mało słyszeli. Ale zdziwiłem się masowo powstającą zabudową po północnej stronie (odc. Lazurowa - PŚ). Tu każdy widzi jak na dłoni co będzie za płotem osiedla. A jednak budynki powstają i ludzie tam zamieszkają. Potrzebować będą transportu - najbliżej jest obecne torowisko.
Moim zdaniem torowisko wzdłuż Wrocławskiej z pełnymi relacjami Wrocławska/PŚ i Wrocławska/Radiowa przy budowie torów w ulicy Radiowej. Daje takie możliwości tras:
a) Boernerowo - Radiowa - i dalej jak się chce (w prawo, w lewo, itp.)
b) Boernerowo - Kaliskiego - Dywizjonu 303 i dalej jak się chce (j.w.), z tym, ze najmniej uzasadniona relacja liniowa w lewo.
c) os Górczewska - Górczewska i dalej w prawo (jak teraz) lub w lewo (do Wrocławskiej, gdzie można w prawo lub prosto).
W ten sposób Bemowo byłoby "otramwajowione" jak się patrzy. Do pełni szczęścia brakowałoby tramwaju na Górczewskiej.
Torowisko w Radiowej powoduje, że linia 20 dojeżdżając do Kaliskiego skręci w stronę obecnej pętli lub może skręci w stronę WAT-u i tam gdzieś zakończy trasę. Odcinek torów wzdłuż Dywizjonu 303 szedłby do kasacji. Po co? Już kiedyś ćwiczyliśmy w tym mieście takie manewry, a teraz znów planuje się reaktywację tych torowisk. Poza tym moja wczorajsza wycieczka w rejony budowy S8 pokazuje, ze budownictwo lgnie w najlepsze do trasy. Południowa strona dawno zabudowana w czasach, gdy o S8 przyszli mieszkańcy budynków mało słyszeli. Ale zdziwiłem się masowo powstającą zabudową po północnej stronie (odc. Lazurowa - PŚ). Tu każdy widzi jak na dłoni co będzie za płotem osiedla. A jednak budynki powstają i ludzie tam zamieszkają. Potrzebować będą transportu - najbliżej jest obecne torowisko.
Moim zdaniem torowisko wzdłuż Wrocławskiej z pełnymi relacjami Wrocławska/PŚ i Wrocławska/Radiowa przy budowie torów w ulicy Radiowej. Daje takie możliwości tras:
a) Boernerowo - Radiowa - i dalej jak się chce (w prawo, w lewo, itp.)
b) Boernerowo - Kaliskiego - Dywizjonu 303 i dalej jak się chce (j.w.), z tym, ze najmniej uzasadniona relacja liniowa w lewo.
c) os Górczewska - Górczewska i dalej w prawo (jak teraz) lub w lewo (do Wrocławskiej, gdzie można w prawo lub prosto).
W ten sposób Bemowo byłoby "otramwajowione" jak się patrzy. Do pełni szczęścia brakowałoby tramwaju na Górczewskiej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jakie plany i gdzie istnieją?tarantula01 pisze:W przyszłości ma być tramwaj na PŚ, istnieją bardzo konkretne plany dla przedłużenia torowiska w Radiowej do Kaliskiego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Kiedyś była taka fajna mapka, ileż to tras do 2020 miało tam powstać, włącznie z Radiową 
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Uchwałę Rady Miasta nt. strategii nie popartą finansowaniem ani zleceniem realizacji dla kogokolwiek mamy uznać za konkretne plany? To już konkretniejszy jest tramwaj do Ząbek 
O ta ?piotram pisze:Kiedyś była taka fajna mapka, ileż to tras do 2020 miało tam powstać, włącznie z Radiową
Mapa
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ty śmiejesz, a Rada Miasta to klepła