Samochody mają niestety też.zxcvbnm pisze:Ta jasne, gdzie pociąg co 12 minut z minim 6 członami, a gdzie 1 autobus co 15/30 minut o długości 12m, na pewno tylu pasażerów odpłynie, że hej.
Komunikacja miejska w Wawrze [II]
Moderator: Wiliam
ŁK
-
Rafaello_24
Wczoraj i ja dorwałem 229. Linia jest przyzwoita. Niestety, póki co, jak mówili przedmówcy, pusto z przypadkowymi pasażerami. Moim ostatnim kursem (20:43 z PKP FALENICA) przewiozłem całe "0" osob do samego końca. Czy ta linia przetrwa nie wiem. Wątpię.
Pewnie zostanie - jako połączona z 319.Rafaello_24 pisze: ↑16 kwie 2026, 16:02Wczoraj i ja dorwałem 229. Linia jest przyzwoita. Niestety, póki co, jak mówili przedmówcy, pusto z przypadkowymi pasażerami. Moim ostatnim kursem (20:43 z PKP FALENICA) przewiozłem całe "0" osob do samego końca. Czy ta linia przetrwa nie wiem. Wątpię.
Zbaczając nieco z tematu - to już czwarta linia na Branickiego i żadna do Puławskiej nie dojeżdża aby przypadkiem nie ułatwić połączenia Piaseczna z Miasteczkiem Wilanów.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Podobnie jak nie dojeżdża do al. Krakowskiej by nie ułatwić połączenia z Raszynem, do Al. Jerozolimskich, by nie ułatwić połączenia z Ursusem .....
Tak Piaseczno marzy o dojazd do tramwaju w M.W mając świetny dojazd do metra.
tatra
Racja. W Warszawie powinny zostać same kluczowe relacje.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
-
Konied Makevski
Może konkretna relacja Piaseczno - Miasteczko Wilanów nie brzmi sama w sobie istotnie, ale imo w docelowym układzie warto rozważyć wyciągnięcie 229 do Lotniska Chopina, z jednoczesnym skróceniem 148 do Ursynowa. Obecne 148 jest mega długie i w zasadzie na Ursynowie następuje całkowita wymiana pasażerska, pokazując, że pasażerowie z Lotniska jadą generalnie nie dalej, niż na Ursynów.
Takie 229 stworzyłoby fajną relację obwodową w południowej części miasta i dodatkowo, w połączeniu ze 163 i 217 zapewniłoby 3 całotygodniowe linie podstawowe w relacji Miasteczko - Ursynów. Wtedy 319 można byłoby spokojnie puścić w całości przez POW.
Takie 229 stworzyłoby fajną relację obwodową w południowej części miasta i dodatkowo, w połączeniu ze 163 i 217 zapewniłoby 3 całotygodniowe linie podstawowe w relacji Miasteczko - Ursynów. Wtedy 319 można byłoby spokojnie puścić w całości przez POW.
-
Rafaello_24
148 robię regularnie. Pracuje różnie, odcinkowo, ale jest dobrą i bezkorkową linią. Podziałami i skróceniami zająłbym się jeśli taka długa linia staje sie nieregularna i zatem nieprzewidywalna.Konied Makevski pisze: ↑17 kwie 2026, 14:32Może konkretna relacja Piaseczno - Miasteczko Wilanów nie brzmi sama w sobie istotnie, ale imo w docelowym układzie warto rozważyć wyciągnięcie 229 do Lotniska Chopina, z jednoczesnym skróceniem 148 do Ursynowa. Obecne 148 jest mega długie i w zasadzie na Ursynowie następuje całkowita wymiana pasażerska, pokazując, że pasażerowie z Lotniska jadą generalnie nie dalej, niż na Ursynów.
To bedzie trochę nie tu, ale dla mnie to brakuje:
- lepszego transferu w relacji MORDOR - PIASECZNO. Sporo ludzi wysiada na Poleczki z 504 i pędzi na Puławską
- lepszego transferu LOTNISKO - PIASECZNO
-
Warsopolis5253
148 nie zostanie skrócone, bo to dobre połączenie Gocławia z lotniskiem i zaraz byłby krzyki, więc dopóki M3 nie będzie wybudowane w całości raczej nikt w ZTM-ie o tym nawet nie pomyśli (no chyba, że skrócić z Wiatracznej na Gocław to co innego), bo linia działa dobrze. Przypomnę, że takie połączenie (Wilanowska-Wilanów-Piaseczno) było już w postaci linii 710/724/742, skoro je wszystkie usunęli zamiast chociaż jedną linie zostawić to znaczy, że jednak ten ciąg nie jest tak oblegany żeby 200/251 nie dało sobie z nim rady (w tedy 200 jeszcze istniało). Natomiast wyciągnięcie 229 na lotnisko i tak nie jest głupie bo to dobre połączenie Wawra z lotniskiem by było, a jednocześnie 319 mogłoby kończyć na Ursynowie PŁD. na normalnej pętli i wszyscy byliby zadowoleni.
-
Konied Makevski
No wejdę w polemikę - 148 faktycznie jest raczej bezkorkowe (chociaż ostatnio jak jeździłem tajemniczo łapałem kilkominutowe opóźnienie na Sobieskiego, szczególnie przy skręcie w Witosa), ale czy dobre? Zależy kogo spytasz, ja na przykład nie jestem wielkim fanem.Rafaello_24 pisze:148 robię regularnie. Pracuje różnie, odcinkowo, ale jest dobrą i bezkorkową linią. Podziałami i skróceniami zająłbym się jeśli taka długa linia staje sie nieregularna i zatem nieprzewidywalna.Konied Makevski pisze: ↑17 kwie 2026, 14:32Może konkretna relacja Piaseczno - Miasteczko Wilanów nie brzmi sama w sobie istotnie, ale imo w docelowym układzie warto rozważyć wyciągnięcie 229 do Lotniska Chopina, z jednoczesnym skróceniem 148 do Ursynowa. Obecne 148 jest mega długie i w zasadzie na Ursynowie następuje całkowita wymiana pasażerska, pokazując, że pasażerowie z Lotniska jadą generalnie nie dalej, niż na Ursynów.
To bedzie trochę nie tu, ale dla mnie to brakuje:
- lepszego transferu w relacji MORDOR - PIASECZNO. Sporo ludzi wysiada na Poleczki z 504 i pędzi na Puławską
- lepszego transferu LOTNISKO - PIASECZNOpatrz wyżej.
No i tak jak zauważyłeś - pracuje odcinkowo i realnie na Lotnisko dowozi Ursynów, gdzie następuje duża wymiana pasażerska. Lepiej byłoby je zakrancować gdzieś na Ursynowie, a w zamian skierować do Lotniska 229. Nowe połączenie dające wreszcie przejazd z Miasteczka dalej niż do M1 i zapewniające bezpośredni dojazd zeń na Lotnisko właśnie.
Żeby nie było, że w temacie wawerskim nie ma słowa o Wawrze - jeżdżę dzisiaj to 229 i chyba lepiej byłoby skierować to Wałem i Bysławską. Tam jest więcej zabudowań, bo obecny przejazd przez Liliową-Tawułkową jest krajoznawczo ciekawy (szczególnie jak się nie jeździ wawerskich linii), ale raczej słabo obłożony.
Gdyby tylko z Mordoru do Piaseczna i z Piaseczna na (prawie) Lotnisko jeździł jakiś pociąg…
504 jeżdżą, bo im się nie chce chodzić po Wilanowskiej czy przy Lotników, a z kolei 218 i 165 nie jadą z Marynarskiej.
PS proszę o relokację mnie z Wawra.
504 jeżdżą, bo im się nie chce chodzić po Wilanowskiej czy przy Lotników, a z kolei 218 i 165 nie jadą z Marynarskiej.
PS proszę o relokację mnie z Wawra.
ŁK