Komunikacja w Rembertowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 sty 2013, 14:31

KwZ pisze:Dalej nie rozumiem: twierdzisz, że Stary Rembertów mógłby się przesiadać na Wiatraczną (przy 143 przez Chełmżyńską i Ostrobramską), ale Wygoda nie chce się przesiadać na Politechnikę (obecnie)?
To się nie nazywa Wygodnictwo? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 17 sty 2013, 14:39

Myślę, że raczej to, na co cierpiał sąsiad z Rakowca :-$
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Płowieszczołak

Post autor: Płowieszczołak » 17 sty 2013, 14:49

Pisząc Rembertów mam zawsze na myśli to co jest w granicach Dzielnicy (od Mokrego Ługu aż po cmentarz na ul. Grzybowej). W innym przypadku piszę Magenta, Czaplowizna, Karolówka, Stary Rembertów, itd. Teraz też tak zrobiłem.

Twierdzę, że decyzja co chce Rembertów to ich decyzja. Dostarczam propozycje, gdy widzę niemoc na forum. Szukałeś sposobu na skrócenie dojazdu z Rembertowa i uważałeś to za wadę to i Tobie dostarczyłem stosowny pomysł. Jak prześledzisz jeszcze raz kilkanaście postów wstecz, to proponowałem różne rozwiązania starając się wypracowywać wspólne rozwiązanie.
KwZ pisze:twierdzisz, że [...] Wygoda nie chce się przesiadać na Politechnikę (obecnie)?
Nic takiego nie twierdzę, ani nie twierdziłem. Miłego popołudnia.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 17 sty 2013, 16:34

Warto zauważyć, że 143 przez Wygodę, to dla SR +10 minut. Nieuchronnie - w dojeździe do Wiatraka nie ma alternatywy. A do metra można jechać pociągiem, albo nawet 143 + 520, albo przesiadać się na rondzie Marsa (jak kto szybko biega). Cokolwiek. 143 latało Chełmżyńską przy obecności 515, które wtedy było linią podstawową i jeździło... Żołnierską. Jeśli zmniejszamy liczbe linii, to nie mogą one wić się po krzakach. Wygoda ma dojazd na Wiatrak, na Ostrobramską (czerwońce) i (oby nie za sto lat...) będzie mieć podsunięty pod wiadukt na Marsa peron na Gocławku.

Płowieszczołak

Post autor: Płowieszczołak » 17 sty 2013, 17:39

Grzegorzu, jesteś strasznym pesymistą. Peron Gocławka powinien być szybciej. A nawet dwa perony. Tylko wszystko w swojej kolejności. Na razie w okolicy za 2-3 lata szykuje się ponoć zwiększenie przepustowości linii Warszawa-Mińsk Mazowiecki i wyburzanie peronów w Wesołej i Woli Grzybowskiej, które zbudowano z 10 lat temu.

Masz rację, że 143 przez Wygodę to dla SR + 10 minut.
Jak już jesteśmy przy inwestycjach to ciekawe plus ile minut będzie Żołnierską, jak drogowcy na serio zabiorą się za budowę trasy od wiaduktów na Marsa do Żołnierskiej,
bo na razie jest mimo wszystko mniej niż przez przejazd kolejowy na Wygodzie. Czy wtedy SR z własnej inicjatywy nie zapragnie takiej zmiany...

Jak napisałeś wicie się po krzakach pochłania czas mieszkańców SR, jak i paliwo autobusom. Paradoksalnie jednak w ten sposób można by było doprowadzić do likwidacji 225, bo jej najistotniejsze funkcje przejęło by 143, a linia 225 stała by się niepotrzebna. Stąd zmniejszyła by się liczba linii, autobusów i pojawiły by się nawet oszczędności. Ale to oczywiście futurologia. To trzeba by było dwóch stron do rozmów. Na razie jest jedna która mogła by rozmawiać, bo Rembertów aktualnie nie ma działającego Zarządu Dzielnicy.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 17 sty 2013, 17:59

Płowieszczołak pisze:Stąd zmniejszyła by się liczba linii, autobusów i pojawiły by się nawet oszczędności.
Porównaj częstotliwości. Ja bym tego taki pewien nie był.

PS. Na poziomie ZTMu koszty paliwa się nie liczą, tylko stawka za wzkm.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Płowieszczołak

Post autor: Płowieszczołak » 17 sty 2013, 18:14

Wolfchen pisze:Porównaj częstotliwości. Ja bym tego taki pewien nie był.
Prawdopodobnie masz rację, że nie wytworzyło by to oszczędności. Dzięki za zwrócenie na to uwagi.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 17 sty 2013, 18:27

Płowieszczołak pisze:Szukałeś sposobu na skrócenie dojazdu z Rembertowa i uważałeś to za wadę
Co? Skrócenie dojazdu ze Starego Rembertowa do miasta to wada?? Na pewno tak nie pisałem. Pisałem, że jego wydłużenie to wada.
Płowieszczołak pisze:Stąd zmniejszyła by się liczba linii, autobusów i pojawiły by się nawet oszczędności.
Zmniejszyłaby się liczba linii, autobusów niekoniecznie (bo dalej a często), a oszczędności na pewno nie -- bo autobusy króciutkie na 225 zastępujesz przegubami na 143.
Płowieszczołak pisze:Nic takiego nie twierdzę, ani nie twierdziłem. Miłego popołudnia.
Więc na czym polega problem z obecnym 145 + 225?

grzegorz

Post autor: grzegorz » 18 sty 2013, 9:18

Płowieszczołak pisze: Masz rację, że 143 przez Wygodę to dla SR + 10 minut.
To jest sprawa fundamentalna...
Płowieszczołak pisze: Jak już jesteśmy przy inwestycjach to ciekawe plus ile minut będzie Żołnierską, jak drogowcy na serio zabiorą się za budowę trasy od wiaduktów na Marsa do Żołnierskiej,
bo na razie jest mimo wszystko mniej niż przez przejazd kolejowy na Wygodzie. Czy wtedy SR z własnej inicjatywy nie zapragnie takiej zmiany...
...a to jest może-zobaczymy-kiedyś-coś-tymczasowo. Nie mieszajmy różnych poziomów dyskusji.

A jeśli o 225 mowa, to miała być to m. in. rekompensata dla Mokrego Ługu za ogryzek 415. I co, kiła, nie?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 sty 2013, 11:22

Nb. 225 na Mokrym Ługu to (praktycznie) jedyna linia wyjeżdżająca poza Stary Rembertów.

Płowieszczołak

Post autor: Płowieszczołak » 21 sty 2013, 11:28

pawcio pisze:Każda linia poza 514 jest tam swobodna koordynacyjnie i można z nią robić, niemal co się chce.
Od 19.01.2013 nastąpiła zmiana rozkładów jazdy 514. M. in. przesunięcie porannych rozkładów jazdy dla kierunku do metra Politechnika o 4 minuty. Przy obecnym rozkładzie SKM pasażerowie z ul. Niemcewicza (przystanków, ale też i osiedli Groszówka i Grzybowa) nie będą rano jeździli S2 z Rembertowa.

Co takiego się wydarzyło z 514, że zdecydowano się zrezygnować z tych pasażerów wożonych do SKM-ki?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 sty 2013, 11:33

Trzeba by obejrzeć sąsiednie koordynacje w Wesołej i Nowym Rembertowie. Na pewno trochę rozsunięto stada 502+514 na Ostrobramskiej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 22 sty 2013, 19:05

no nie odsunięto tak jak być powinno

koko

Post autor: koko » 19 lut 2013, 20:01

Wolfchen pisze:Kępa Zawadowska czy Olesin też nie mają bezpośredniej linii do centrum i jakoś żyją... Jestem ciekawy, jaką szanowni mieszkańcy Kawęczyna linię by chcieli dostać i skąd zabraną...
Znikąd zabraną. 225 dopasowane do potrzeb tak Kawęczyna-Wygody jak i pozostałych osiedli Rembertowa przez, które wymieniona linia przebiega.
KwZ pisze:Mają 145 co 10/15/20
Proszę czytać uważnie. Bardzo chcemy mieć autobus bezpośredni do Centrum. Najlepiej jadący Ostrobramską i TŁ.
Wolfchen pisze:Obawiam się, że z chęcia by zamienili połowę kursów 145 na jakiegoś potworka pod PKiN
Do zastanowienia, ale raczej nie. Tzn. bez uszczerbku dla 145.
Adam G. pisze:
artykuł w GW pisze:Od wielu lat prowadzę wymianę korespondencji z ZTM
... a potem marudzę na ceny biletów, nie zauważając, że ktoś musi na taką bezsensowną korespondencję odpowiadać, a temu komuś trzeba zapłacić.
Wg. Ciebie bezsensowną. Ale jeśli zaniechanie przez ze mnie korespondowania z ZTM miałoby przywrócić ceny biletów z 2012 roku to z bólem serca ale dla dobra wszystkich płacących za bilety jestem w stanie się poświęcić.
Płowieszczołak pisze:145 i 225. Z punktu widzenia tej części Rembertowa dwie linie znikąd donikąd.
225 - zamiast funkcji dowozowej do SKM-ki jest funkcja rozrywkowa (dojazd do Promenady).
145 - zamiast funkcji integrującej z Warszawą jest funkcja integrująca z Ząbkami.
Już ktoś trafnie komentował ten wpis.
145 – to dojazd do Ząbek i Pragi Północ, ale przede wszystkim dojazd do Grochowskiej i Wiatracznej czyli do tramwajów. To tradycyjne okno na świat Osiedla Kawęczyn-Wygoda. Teraz również pewnej części Ząbek.
225 – marzenie by jechało TŁ przynajmniej do GUS. Łączy nas z naszą macierzą – Ratuszem, ale jazda na Gocław atrakcyjna dla nielicznych.

Płowieszczołak – generalnie zgadzam się z większością Twoich wpisów.
man1956 pisze:O ile pamiętam, Wygoda (ustami swoich radnych) generalnie zawsze marudziła. Mieli w miarę częste 143, potem 168, to nie podobało się, bo te linie nie dojeżdżają co centrum. Więc im te linie zabrano, bo nikt ich nie bronił. A teraz, po roku, nagle płacz i domaganie się niemożliwego. Przecież jak 143, czy potem 168, jeździły przez Chełmżyńską do AON i Kolonii, na Wygodzie wsiadały pojedyncze osoby. Uważam, że akurat na Wygodzie podaż jest absolutnie adekwatna do potrzeb.
Dlaczego „marudziła” i skąd „nagle płacz”? Przecież wiesz (np. z artykułu z GW), że od wielu lat prowadzę korespondencję z ZTM. Jedno udało się osiągnąć. Przystanek 245 (kiedyś 137) na ul. Chłopickiego przy Szerokiej. Sami na to nie wpadli.
Tak 143 jak i 168 były by świetne gdyby jechały Ostrobramską i TŁ. 143 jechał na Ursynów (gorzej), a 168 na Rakowiecką (lepiej) ale ich trasa była dla nas mało lub średnio atrakcyjna. No może dałoby się je zaakceptować gdyby choćby od razu wjeżdżały na Trasę Siekierkowską omijając Gocław.
Bastian pisze:
Płowieszczołak pisze:Podaż na Wygodzie jest adekwatna do potrzeb. Autor tej prasowej notki tego nie krytykuje. Krytykuje natomiast kierunki.
I co, 145 do Politechniki?! :shock:
Płowieszczołak – dzięki. Właśnie w tym rzecz. Linie powinny być dopasowane:
1. potrzeba mieszkańców

n. możliwości ZTM (bo możliwości trzeba tworzyć).

Nie 145 a 225 do PW.
KwZ pisze:Co do kolei, to chyba już to pisałem, ale najwyżej się powtórzę. Należy podciągnąć PKP Gocławek pod wiadukt na Marsa. Tylko że to sprawa na lata.
Ale i dzisiaj 200 m do przejścia to nie tragedia.
No trochę więcej niż 200 m, tak bliżej 500 i po bardzo nieprzyjemnych wertepach, schodząc najpierw z wiaduktu. Dla młodego, zdrowego żaden problem – trochę niewygody. Dla pozostałych nie do przejścia.
Płowieszczołak pisze:
Bastian pisze:Wygodę podstawowo obsługuje 145. Do Politechniki wydłużyć się go nie da. Zabrać się nie da (bo dokąd?). Dołożyć innej, porządnej linii się nie da.
Czy była by nadpodaż przy jeszcze jednej linii, to być może niekoniecznie. Nie ma co się patrzeć na pustawe 225. Tu podaż nie generowała by przecież Wygoda, lecz wciąż rozwijające się Ząbki.
Nie 145 a trasę 225 trzeba zmodyfikować.
225, Ząbki? Raczej na pewno nie. Chyba, że będą się na Chełmżyńskiej przesiadać.
PiotrekP pisze:Bastianie, nie wiem czy pamiętasz, ale kiedyś już odsyłałem tego pana z artykułu z Wyborczej do Ciebie. Ten sam temat wałkowałem na rembertowskim forum już daaaawno, jednak on dalej swoje. ;-) Widzę Płowieszczak też z tej samej nierozumnej parafii.
PiotrekP – czy Ty jedyny z rozumnej parafii? Czasy się zmieniają. Trzeba iść do przodu. Dla niektórych to co było wczoraj to zamierzchła przeszłość.
Płowieszczołak pisze:Decyzja należała by do Rembertowa. Co zdecydują to by było. Wiadomo, że bardziej prawdopodobne by było że Stary Rembertów postawi na swoim (szczególnie przy nowym podziale okręgów wyborczych)
Nowy podział okręgów tymczasem upadł. Nie chcę 143 na K-W bo to niepotrzebne wkładanie kija w mrowisko. Typowe napuszczanie ludzi na siebie nawzajem. Oczywiście wiem, że nie to miał na myśli Płowieszczołak, ale inni chętnie korzystają z tej metody dla osiągnięcia swoich celów.
Płowieszczołak pisze: Wyrażę się jaśniej. 225 nie było by potrzebne, gdyby 143 jeździło przez Wygodę.
Tak by rzeczywiście było.
KwZ pisze:Dalej nie rozumiem: twierdzisz, że Stary Rembertów mógłby się przesiadać na Wiatraczną (przy 143 przez Chełmżyńską i Ostrobramską), ale Wygoda nie chce się przesiadać na Politechnikę (obecnie)?
Ależ chce i się przesiada, ale jeśli na wyciągnięcie dłoni jest możliwość jazdy bez przesiadki to czemu nie skorzystać z takiej szansy. Bezpośrednie powroty do domu po dniu pracy są bez przecenienia. 225 na TŁ to również łatwy dostęp do Pomnika Bohaterów Olszynki Grochowskiej dla mieszkańców Saskiej Kępy (a tam Gimnazjum Ich imienia) i ułatwiony dla pozostałych w tym Mokotowa i Śródmieścia.
grzegorz pisze:Jeśli zmniejszamy liczbe linii, to nie mogą one wić się po krzakach.
Gratuluję dobrego samopoczucia, jeśli 4000 mieszkańców (blisko 20% całej Dzielnicy) to krzaki.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lut 2013, 21:09

koko pisze:jeśli na wyciągnięcie dłoni jest możliwość jazdy bez przesiadki to czemu nie skorzystać z takiej szansy
No ale nie jest. Na częste 225 do Politechniki nie ma żadnych szans (ile wozów i skąd?!), rzadkie nie ma prawa się sprawdzić (braknie dla was miejsc).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ