Nie ma takiej potrzeby. Za to przydałyby się azyle dla pieszych po stronie przeciwnej, niż przystanek i - co fundamentalne - wspólne przystanki na wylotach. Obie rzeczy koncepcyjnie przewidziano, ale realizacja wyszła jak wyszła - zresztą jest merytoryczna przeszkoda z przystankiem podwójnym w stronę PW w postaci zabytkowej, nieruszalnej bramy pełniącej funkcję pożarową.adamrozbicki pisze: ↑29 cze 2025, 11:36Parę lat temu remontowano skrzyżowanie Al.Niepodległości/Nowowiejska, już było wiadomo że pojedzie tramwaj do Wilanowa, można było pomyśleć o trzecim torze (wbrew pozorom jest miejsce na dodatkowy pas zamiast dla samochodów w stronę TŁ)
Tramwaj do Wilanowa - układ po otwarciu
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czy w razie czego, gdyby 16 w centrum utknęła 19 będzie wydłużana do Miasteczka? Dlatego dwukierunkowe składy dają aby w razie czego mogła jechać do Wilanowa/Sielc?
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Mokotowskie Hyundaie mają kaganiec na trasę do Wilanowa więc w pierwszej kolejności muszą byc kierowane na 11, 16 i 19. Wróci 14 i normalna 16 w październiku to na 19 pojawią się wtedy regularnie inne typy wagonów.

- Bastian
- Sułtan Maroka
Ale po co? I co na Stegny?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- AdamKlocusky
- Kontakt:
Gdyby takie coś zostałoby wprowadzone to 19ka musiałaby realizować wjazdy kieszeniowe na Stegny, jak Ska dwa dni temu.
A co było do tej pory? Silne 189 plus inne linie. Na Miasteczku tylko 217, a wcześniej tylko 116. Nie na darmo na Sobieskiego zatoczki skrócili na jeden wóz, a na Bonifacego robiąc na dwa.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
-
adamrozbicki
Jak na razie to dziś było zatrzymanie na Nowowiejskiej i przez ok. 45 minut nie jeździły tramwaje, w tym 19 na Stegny. W tym czasie raczej 16 nie robiły wjazdów kieszeniowych w Św. Bonifacego, chociaż by mogły tak pojechać. 
-
michael112
Gdzieś słyszałem że wg interpretacji UE łapią się linie przejeżdżające przez dowolny fragment inwestycji. Ponieważ częścią tramwaju do Wilanowa było skrzyżowanie i nowy przystanek "Goworka", to pod tą interpretację powinny się załapać także wszystkie linie z Puławskiej, czyli 4, 10, 18.
Jeden slot pomiędzy 17 i 17bis powinno wchodzić 19, w drugi 33.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie ma żadnej "interpretacji UE". Są zapisy wniosku o dofinansowanie - złożonego przez TW i zaakceptowanego przez CUPT (oraz Komisję Europejską w przypadku dużych projektów).
I, o ile dobrze pamiętam, "łapie się" każda linia przejeżdżająca przez węzeł Rakowiecka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Krzysztof_J
- Kontakt:
To dlaczego Tramicusy przez pierwsze lata planowo mogły jeździć tylko na 9? W końcu tamten projekt obejmował też odcinek od Banacha do pl. Zawiszy, czyli teoretycznie mogłyby jeździć też na 7, czy 25, a nawet na 1 lub 35.
Bo to był inny projekt?Krzysztof_J pisze:To dlaczego Tramicusy przez pierwsze lata planowo mogły jeździć tylko na 9? W końcu tamten projekt obejmował też odcinek od Banacha do pl. Zawiszy, czyli teoretycznie mogłyby jeździć też na 7, czy 25, a nawet na 1 lub 35.
ŁK
-
adamrozbicki
A tam nie było problemu ze sformułowaniem wniosku czy coś takiego? Pamiętam, że niewiele brakło, żeby z 9 wydzielono 5 na trasie Banacha - Gocławek, bo było problem, że 9 nie obejmuje w 100% wyremontowanego odcinka. Chociaż pamiętam też, że po powrocie tramwajów w Aleje z początku na 25 trochę się pałętało 120N
Też była plotka, że ZTM lub TW miało idee fix, żeby 9 było pierwszą w pełni niskopodłogową linią tramwajową