W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.
Wyświetlacze
To nie jest test producenta. Zamowienie obejmowało dostarczenie SIL do jednego wagonu - BUSE z 3108 zostało zamontowane w wagonie 2037, który został połączony w skład z wagonem 2064, który już wcześniej miał BUSE.

-
michael112
- Krzysztof_J
- Kontakt:
A to TW nie ma w zapasie elementów od systemu BUSE albo nie mogłoby zamówić nowych?
BUSE to chyba już zabytek techniki.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Z tego co widzę, to nadal mają to w ofercie, więc z dostępnością raczej nie powinno być problemu (osobną kwestią jest, czy TW nadal by chciało).
https://www.buse.cz/en/destination-sign ... led-bs-210
https://www.buse.cz/en/passenger-inform ... ter-bs-100
-
michael112
Zakładam że i tak część elementów zostało, bo 2037 jest krótszy niż 3108.Krzysztof_J pisze: ↑21 paź 2024, 20:06A to TW nie ma w zapasie elementów od systemu BUSE albo nie mogłoby zamówić nowych?
W ofercie mają rozwiązania nowoczesne. Zapytanie o elementy z wyposażenia sprzed 25 lat jakie się eksploatuje kończy się informacją, że firma BUSE nie prowadzi produkcji sprzętu muzealnego.Krzysztof_J pisze: ↑21 paź 2024, 20:18Z tego co widzę, to nadal mają to w ofercie, więc z dostępnością raczej nie powinno być problemu (osobną kwestią jest, czy TW nadal by chciało).
Raptem 1 wyświetlacz boczny i ze 2 podsufitowe.michael112 pisze: ↑21 paź 2024, 20:53Zakładam że i tak część elementów zostało, bo 2037 jest krótszy niż 3108.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
gfedorynski
Bo chce na siłę eksploatować jakiś muzealny system? 105 będą jeszcze kilka lat wozić tradycyjne dechy i mówi się trudno.
Pytanie czy nowa wersja sterownika byłaby zgodna z tymi samymi bazami i programami, czy dla kilku pojazdów trzeba by jeszcze raz stworzyć i utrzymywać całą bazę tras?
- TranslatorPS
Nie wiem jak to się sprawdzi w komunikacji miejskiej, bo jakoś nie kojarzę Ente w niej, ale z doświadczenia to na kolei jest to najbardziej pewny system informacji pasażerskiej (dopóki są przygotowane prawidłowo dane wsadowe – u mnie przez złe koordynaty jednego z przystanków lubiał się zawieszać na dobre na nim i nie gadać ani nie przewijać korali do końca trasy już), więc ja akurat jestem nastawiony optymistycznie.
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
Tramwaje Śląskie i część wozów z MPK Wrocław też korzysta z ENTE i nie słychać i widać aby były problemy.

Wszystko jest kwestią uzgodnień z dostawcą.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
-
michael112
Co jak co, ale we wszystkich pozostałych Tramicusach przydała by się taka wymiana. W odróżnieniu nawet od 'ubootów', nie mówiąc już o 'bulwach', 'hipolitach' i 'stopiątkach', wagony te spełniają wszystkie współczesne standardy komfortu: jest niska podłoga na całej długości i jest klimatyzacja. W dodatku, Tramicusy (poza 3108) to jedyne tramwaje na sieci warszawskiej, które pokazują wyłącznie osiem najbliższych przystanków i nic więcej, ponieważ w odróżnieniu od wymienionych wyżej, nie dostają klasycznych 'dech'.
Systemy BUSE wyjęte z tych tramwajów można przełożyć do kilkunastu 'stopiątek' w najlepszym stanie technicznym.
Wczoraj wieczorem widziałem system Ente z 3108 w działaniu i na pierwszy rzut oka działa poprawnie - choć miałem naprawdę mało czasu by się przyjrzeć. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie wyświetlaczy podsufitowych zamiast ekranów. Jak rozumiem, są one sterowane tym samym systemem komputerowym co boczne 'elektrodechy'? Jest szansa na to, że taki wyświetlacz będzie rzadziej się psuł niż ekrany, bo przy tych ostatnich to notoryczne. Awarie dotykają ekrany podsufitowe w Jazzach pomimo wymiany SILu (sic!) czy wiele autobusów jak chociażby Solbusy (też po wymianie). Może takie wyświetlacze byłyby lepszym pomysłem?
Można pomyśleć o wymianie ekranów na wyświetlacze w tych pojazdach, które mają problem z awaryjnością ekranów oraz zamontowaniu systemu opartego właśnie o wyświetlacze podsufitowe + standardowe 'elektrodechy' w niektórych autobusach, które jeszcze elektronicznego SIL'u nie mają (zwłaszcza 8300-8341).
Kolejna nowinka to fakt że o ile przewijana trasa i komunikaty o następnym przystanku są wyświetlane białym kolorem, o tyle komunikat o bieżącym przystanku - już żółtym. Wielokolorowy wyświetlacz to chyba całkowita nowość w warszawskich SILach i SIPach, prawda? System jest też przystosowany do (wizualnych) komunikatów anglojęzycznych obok polskojęzycznych - pojawiają się przy zapowiedzi przystanków.
Inna sprawa, że w komunikacji wielu rzeczy byśmy marzyli, a nie spełniają się. Pewnie niejeden z forumowiczów chciałby żeby wykupiono opcję na Hyundai'e (czy to by umożliwiło już wycofanie wszystkich klasycznych 'stopiątek'?). Wielu forumowiczów chciałoby zapewne żeby autobusy ajentów nie znikały z naszych ulic i albo robiono kontrakty pomostowe, albo wykupowano tabor do MZA. Wielu forumowiczów zapewne byłoby zainteresowanych aby nie dochodziło do cięć w planie brygad autobusowych. No i co z tego że by chcieli jak miastu brakuje na to w budżecie (notabene, ciekawe na co wydają i czy nie dałoby się oszczędzić tych pieniędzy w innych dziedzinach?).
Systemy BUSE wyjęte z tych tramwajów można przełożyć do kilkunastu 'stopiątek' w najlepszym stanie technicznym.
Wczoraj wieczorem widziałem system Ente z 3108 w działaniu i na pierwszy rzut oka działa poprawnie - choć miałem naprawdę mało czasu by się przyjrzeć. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie wyświetlaczy podsufitowych zamiast ekranów. Jak rozumiem, są one sterowane tym samym systemem komputerowym co boczne 'elektrodechy'? Jest szansa na to, że taki wyświetlacz będzie rzadziej się psuł niż ekrany, bo przy tych ostatnich to notoryczne. Awarie dotykają ekrany podsufitowe w Jazzach pomimo wymiany SILu (sic!) czy wiele autobusów jak chociażby Solbusy (też po wymianie). Może takie wyświetlacze byłyby lepszym pomysłem?
Można pomyśleć o wymianie ekranów na wyświetlacze w tych pojazdach, które mają problem z awaryjnością ekranów oraz zamontowaniu systemu opartego właśnie o wyświetlacze podsufitowe + standardowe 'elektrodechy' w niektórych autobusach, które jeszcze elektronicznego SIL'u nie mają (zwłaszcza 8300-8341).
Kolejna nowinka to fakt że o ile przewijana trasa i komunikaty o następnym przystanku są wyświetlane białym kolorem, o tyle komunikat o bieżącym przystanku - już żółtym. Wielokolorowy wyświetlacz to chyba całkowita nowość w warszawskich SILach i SIPach, prawda? System jest też przystosowany do (wizualnych) komunikatów anglojęzycznych obok polskojęzycznych - pojawiają się przy zapowiedzi przystanków.
Inna sprawa, że w komunikacji wielu rzeczy byśmy marzyli, a nie spełniają się. Pewnie niejeden z forumowiczów chciałby żeby wykupiono opcję na Hyundai'e (czy to by umożliwiło już wycofanie wszystkich klasycznych 'stopiątek'?). Wielu forumowiczów chciałoby zapewne żeby autobusy ajentów nie znikały z naszych ulic i albo robiono kontrakty pomostowe, albo wykupowano tabor do MZA. Wielu forumowiczów zapewne byłoby zainteresowanych aby nie dochodziło do cięć w planie brygad autobusowych. No i co z tego że by chcieli jak miastu brakuje na to w budżecie (notabene, ciekawe na co wydają i czy nie dałoby się oszczędzić tych pieniędzy w innych dziedzinach?).