O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja podałem za "EW". Oczywiście, mogła się mylić... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Całkiem możliwe, notka w "EW" jest cokolwiek skrótowa.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
A co to za rodzina hiszpańskaZTM pisze:Od dnia 14.06.2006r. od ok. godz. 23.00 do odwołania zamknięta zostanie południowa jezdnia al. Wilanowskiej na odcinku ul. Rodziny Hiszpańskiej - ul. Rzymowskiego.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Jest to boczna przecznica przy Galerii Mokotów.Co do rzeczonej rodziny-to PODOBNO,jakaś zasłużona rodzina,która posiadał grunty w miejscu dzisiejszej G.M.
Gdzieś tak czytałem,lecz mogę się mylić...
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Garść informacji na temat Rodziny Hiszpańskich znlazłem TUTAJ. Myślę że to chyba dobry trop. A dla tych którym nie chce się czytać, krótkie resumeemobil one pisze:Jest to boczna przecznica przy Galerii Mokotów.Co do rzeczonej rodziny-to PODOBNO,jakaś zasłużona rodzina,która posiadał grunty w miejscu dzisiejszej G.M.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jak dawno temu zmienili nazwę fragmentu Rosoła (od Doliny do Ciszewskiego) na Jana Rodowicza "Anody"
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- R-9 Chełmska
R-11 Kleszczowa pisze:Jak dawno temu zmienili nazwę fragmentu Rosoła (od Doliny do Ciszewskiego) na Jana Rodowicza "Anody"?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Google twój przyjaciel
:
:
Nowy patron ulicy na Ursynowie
Karol Kobos 19-09-2005 , ostatnia aktualizacja 19-09-2005 22:26
Od poniedziałku Ursynów ma nową ulicę. Odcinek Rosoła między Doliną Służewiecką i Ciszewskiego nazwano Aleją Jana Rodowicza "Anody", legendarnego dowódcy Kedywu
Tabliczki z nową nazwą pojawiły się rano. A na nich karteczki ze zdjęciem patrona ulicy i krótką notką: żołnierz batalionu "Zośka", uczestnik akcji pod Arsenałem, odznaczony orderem Virtuti Militari. W Wigilię Bożego Narodzenia 1948 r. aresztowany przez Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego. Dwa tygodnie później wypadł przez okno, najprawdopodobniej został wypchnięty.
- Wcześniej uchodził za dziecko szczęścia. Pod Arsenałem kula obtarła mu szyję, w Powstaniu był ranny dwa razy. Tego szczęścia zabrakło mu dopiero w Polsce Ludowej - mówił Witold Bartnicki, żołnierz "Zośki".
W południe pod nową tablicą przy skrzyżowaniu z Ciszewskiego zebrali się weterani Powstania i goście. Wśród nich rodzina bohatera.
- Ważne, by przechodnie, szczególnie młodzież, zadali sobie pytanie, kim był patron tej ulicy. Żeby dowiedzieli się o wielkich ludziach i o tym, jak ich tępiono - stwierdził Jan Rodowicz. "Anoda" był stryjecznym bratem jego ojca. - Pamiętam jak przez mgłę, że odwiedziliśmy ciotkę dzień po aresztowaniu. Powiedziała tylko: "Dobrze, że przyszedł mały Janek, bo dużego mi zabrali" - wspominał ze wzruszeniem.
Rodzina i przyjaciele "Anody" chcą na skrzyżowaniu ustawić pamiątkową tablicę. Pomoc obiecał rektor sąsiadującej z ulicą "Anody" Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Ale wiedzieć - wiedząMZ pisze:Tylko w takim razie dlaczego ZTM używa starej nazwy?
ZTM pisze:29.09.2005
Objazd ul. Jastrzębowskiego
Od dnia 30.09 br. od ok. godz. 22.30 do odwołania (przewidywany termin zakończenia prac - 03.10 br. godz. 5.00) zostają wprowadzone czasowe zmiany w funkcjonowaniu komunikacji:
Linie 107, 193 i 416 od skrzyżowania al. KEN / Herbsta / Jastrzębowskiego w obu kierunkach ulicami: al. KEN - Bartoka - Jastrzębowskiego - al. Jana Rodowicza „Anody” (dawniej Rosoła) i dalej własnymi trasami.
Linia 607 od skrzyżowania al. KEN / Herbsta / Jastrzębowskiego w obu kierunkach ulicami: al. KEN - Dolina Służewiecka i dalej bez zmian
Na trasie objazdowej obowiązują wszystkie napotkane przystanki (w tym METRO STOKŁOSY 04 i METRO URSYNÓW 01).
Zawieszeniu ulegają przystanki: URSYNÓW PŁN 03 i 04 oraz METRO STOKŁOSY 01.
Zmiany związane są z modernizacją ul. Jastrzębowskiego i zamknięciem tej ulicy dla ruchu na odcinku al. KEN - ul. Bartoka.
...plus wymianie tekstu na wewnętrznych display'ach.
Oraz,rzecz jasna na "dechach".
A to wszystko kosztuje...
Nic się samo nie robi i samo,tak "hop-siup"z nieba nie spada.
 ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Oraz,rzecz jasna na "dechach".
A to wszystko kosztuje...
Nic się samo nie robi i samo,tak "hop-siup"z nieba nie spada.
Linia 155: 1966-2011
mobil one pisze:A to wszystko kosztuje... Nic się samo nie robi i samo,tak "hop-siup"z nieba nie spada.
- R-9 Chełmska