Mówiłem o "stopiątkach", nie o "stoszesnastkach".Piotrek pisze:Ja słyszałem natomiast od motorniczych, że najgorzej jest w 116 Na. Ale może w tych też...
Modernizacje tramwajĂłw
Dla tych co lubią obejrzeć:
album_page.php?pic_id=1719
album_page.php?pic_id=1718
album_page.php?pic_id=1717
album_page.php?pic_id=1716
album_page.php?pic_id=1719
album_page.php?pic_id=1718
album_page.php?pic_id=1717
album_page.php?pic_id=1716
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
Nareszcie po latach ktos poszedl po rozum do glowy. I teraz sie okaze, ze seria 105Nx to nie tylko swietnie hamuje i rusza, ale tez wogole nie podlega poslizgom.mkm101 pisze:Przed kilkoma dniami wyjechał z T-3 (a dziś zadebiutował liniowo) skład 2062+2063, gdzie oprócz standardowych już modyfikacji (znanych jako "wyłupki") w wagonie sterowniczym zamontowano piasecznice czeskiej firmy Di-Elcom (to pierwsza stopiątka z piasecznicami w PL). Uruchamianie sypania piasku tak automatyczne (w razie poślizgu przy ruszaniu lub hamowaniu) oraz ręczne (za pomocą przycisku na pulpicie).
Jak się sprawdzi w sezonie to za rok będzie tego więcej.
W Warszawie tez wozili i niektorzy motorowi woza dalej.piotram pisze:Na Śląsku widziałem, wożą butelki z piaskiem i czasem posypują na podjazdach jak robi się ślisko.neoplan pisze:Zresztą, czy były kiedyś takie sytuacje, że motorniczy musiał wozić wiaderko z piaskiem?
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Odgrzeję starego kotleta. Otóż dziś zauważyłem coś takiego jak w załączniku - czyżby nowa droga w modernizacji świateł w 105 czy jednorazowy przypadek ? Nie wiem jak wam, ale mnie dużo bardziej podoba się takie światła, niż te wyłupkowe 
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Na oko wychodzi że z Malucha
[ Dodano: Pon 14 Lip, 2008 19:19 ]
http://tramwar2.republika.pl/tw105przebud.html#standard
[ Dodano: Pon 14 Lip, 2008 19:19 ]
Tutaj jest odpowiedźtramwar.republika.pl pisze:
Na przełomie 2007 i 2008 roku zadecydowano o ograniczeniu zakresu NG wagonów z lat 70-tych do niezbędnego mimimum - w ten sposób zrezygnowano z wprowadzania jakichkolwiek modyfikacji do remontowanych w tym roku stopiątek z tej serii. Kolejne zmiany nastąpiły w maju 2008r. - wtedy to (po bankructwie przedsiębiostwa produkującego reflektory "typu 13N") podjęto decyzję o zmianach w wyglądzie przednich punktów świetlnych. Dotychczasowe okrągłe reflektory przednie zostały zastąpione nieco mniejszymi prostokątnymi (natomiast miejsce i sposób ich umieszczenia pozostały takie same). Pierwszym wagonem zmodyfikowanym według nowego standardu został 1112.
http://tramwar2.republika.pl/tw105przebud.html#standard
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mogłyby być kapkę większe. 
Solaris: LINK!
Solaris: LINK!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Odkurzam fragment tego wątku bo takiego o stricte 13N nie znalazłem.
Potrzebuje informacji o tym jakieś sa dostępne napięci i z jaka mocą w 13N. Baterie do kamery czy świateł na długo nie wystarcza a wolał bym uniknąć tachania akumulatora samochodowego. Potrzebuje 230V lub 12V ale o dużym prądzie.
Czy w 13N jest jakieś takie źródło prądu?
Nie zamierzam sam przy tym grzebać, jednak szukam informacji czy brać ze sobą akumulator samochodowy na R4 czy jest możliwość wykombinowania takiego zasilania bezpośrednio w tramie.
Pytanie to tez dotyczy innej konstrukcji, 105N2K.
Potrzebuje informacji o tym jakieś sa dostępne napięci i z jaka mocą w 13N. Baterie do kamery czy świateł na długo nie wystarcza a wolał bym uniknąć tachania akumulatora samochodowego. Potrzebuje 230V lub 12V ale o dużym prądzie.
Czy w 13N jest jakieś takie źródło prądu?
Nie zamierzam sam przy tym grzebać, jednak szukam informacji czy brać ze sobą akumulator samochodowy na R4 czy jest możliwość wykombinowania takiego zasilania bezpośrednio w tramie.
Pytanie to tez dotyczy innej konstrukcji, 105N2K.

-
Jacek Pudło
- Kontakt: