SĹuĹźewiec i jego problemy
Moderator: Wiliam
Jestem w 100% za takim rozwiązaniem. Skoro na Wilanowskiej będzie częstsze 165 to po co tam dwie linie. Przeguby na 186 nie są tam należycie wykorzystywane, tymczasem na Lotników autobusy naładowane na full. A po drugie w popołudniowym szczycie Wilanowska stoi w stronę Puławskiej praktycznie już od Lotników więc czas dojazdu do metra by się nie wydłużył. I wtedy na Rakowcu byłaby możliwość podmiany tras ze 136 i pozbycia się dubla 504. Czyli mielibyśmy 136 przez Marynarską, ŻiW, Pruszkowską, Pawińskiego (powrót: Korotyńskiego, Mołdawska, Racławicka, ŻiW), natomiast 186 przez al. Lotników, Wołoską, Racławicką, ŻiW, Banacha i byłoby mniej dubli.Fikander pisze:...albo przywrócić starą trasę 186 na Służewcu.
I jeszcze taka propozycja aby przy ww. rozwiązaniu 186 ominęło Puławską i pojechało Wałbrzyską i nową dwupasmową Rolną. Dowoziłoby wtedy szybciej do metra (bo na Służew) i rano nie stałoby w korkach na Puławskiej a po południu na al. Wilanowskiej. Jednocześnie odciążyłoby nabite 189, 141 i 401 na najgorszym odcinku. Na pewno na frekwencję na takiej trasie 186 niemogłoby narzekać.
Zapominasz, jaki był główny powód zmiany trasy 186. Chodzi o poprawę połączenia Służewca "biurowego" z metrem. Tramwaje są prawie pełne, za jakiś czas obecne podaż pewnie nie wystarczy. 186 pracując w przeciwpotoku zapewnia alternatywny dojazd do Wilanowskiej.Lipa pisze:Jestem w 100% za takim rozwiązaniem. Skoro na Wilanowskiej będzie częstsze 165 to po co tam dwie linie. Przeguby na 186 nie są tam należycie wykorzystywane, tymczasem na Lotników autobusy naładowane na full. A po drugie w popołudniowym szczycie Wilanowska stoi w stronę Puławskiej praktycznie już od Lotników więc czas dojazdu do metra by się nie wydłużył. I wtedy na Rakowcu byłaby możliwość podmiany tras ze 136 i pozbycia się dubla 504. Czyli mielibyśmy 136 przez Marynarską, ŻiW, Pruszkowską, Pawińskiego (powrót: Korotyńskiego, Mołdawska, Racławicka, ŻiW), natomiast 186 przez al. Lotników, Wołoską, Racławicką, ŻiW, Banacha i byłoby mniej dubli.
I jeszcze taka propozycja aby przy ww. rozwiązaniu 186 ominęło Puławską i pojechało Wałbrzyską i nową dupasmową Rolną. Dowoziłoby wtedy szybciej do metra (bo na Służew) i rano nie stałoby w korkach na Puławskiej. Jednocześnie odciążyłoby nabite 189, 141 i 401 na najgorszym odcinku. Na pewno na frekwencję na takiej trasie 186 niemogłoby narzekać.
[ Dodano: 2008-03-06, 21:03 ]
A z tym bym polemizował. To jest stacja dalsza i choćby z subiektywnego punktu widzenia pasażera nie opłaca się tak jechać.Lipa pisze:owoziłoby wtedy szybciej do metra (bo na Służew)
Ludzie jadą. Przynajmniej w kilka dni po zmianie trasy 186 frekwencja była niezła, nie wiem, jak teraz, ale nie mam podstaw sądzić, że jest gorzej. Chyba, że się korki porobiły.Fikander pisze:W związku z tym w ogóle nie opłaca się jechać 186, skoro dowozi do Wilanowskiej, a nie Wierzbna/PM, jak tramwaje
Do Wilanowskiej trzeba się nieco cofnąć, ale odległość jest porównywalna jak do Wierzbna. Bliżej za to niż na Służew.
Widzę , że kolega za bardzo nie zna tych rejonów.geograf pisze:Santos pisze:stojąc nie krótko w korku przed skrzyżowaniem Puławska/Al.WilanowskaHmmm... to gdzie jest wiekszy korek?Lipa pisze:A po drugie w popołudniowym szczycie Wilanowska stoi w stronę Puławskiej praktycznie już od Lotników
[ Dodano: 2008-03-07, 08:50 ]
Ludzie jadą? Zobacz ile to jest osób, np. porównując ilość pasażerów wsiadających na przystanku Rzymowskiego do linii jadących na Służew i do jadących na Wilanowską. Nawet, gdy 186 podjedzie na przystanek Rzymowskiego 01 jako pierwszy, bardzo liczna grupa oczekujących pozostanie na przystanku i autobus odjedzie z zajętymi raptem miejscami siedzącymi. A np. do takiego 117 w tej samej sytuacji wsiądzie ogromna większość oczekujących na tym przystanku i zapełni autobus po dach. Trzeba dodać oczywiście, że również większość jadących tymże 117 wysiada przy metrze Służew, gdzie mają miejsce bardzo duże wymiany pasażerów.Jarek pisze:Ludzie jadą. Przynajmniej w kilka dni po zmianie trasy 186 frekwencja była niezła, nie wiem, jak teraz, ale nie mam podstaw sądzić, że jest gorzej. Chyba, że się korki porobiły.Fikander pisze:W związku z tym w ogóle nie opłaca się jechać 186, skoro dowozi do Wilanowskiej, a nie Wierzbna/PM, jak tramwaje
Do Wilanowskiej trzeba się nieco cofnąć, ale odległość jest porównywalna jak do Wierzbna. Bliżej za to niż na Służew.
I jeszcze jedno: 186 nie jest konkurencją dla dojeżdżających tramwajami na Wierzbno, widać to dobrze jeżeli popatrzysz na zapełnienie w 186 podczas manewru skrętu w lewo przy GM, z Wołoskiej w Wilanowską: w środku trochę osób i w dodatku większość to wysiadający przy GM. Tramem na Wierzbno jest również szybciej niż 186 na Wilanowską, dlatego mało kto wybiera tę linie jako dowozówkę z Wołoskiej. 186 zapełniłaby sie porządnie tylko wtedy, gdyby dowoziła na Służew.
- Colony
- Kontakt:
Niedługo pojawi się nowe wzmocnione 165. Nie sądzę, aby wówczas 186 potrzebne było na Al. Wilanowskiej. Wręcz przeciwnie powinno wrócic na Al.Lotników i jechać aż do Rolnej dowożąc do metra Służew. W ten sposób ludzie na stałe wybiorą sobie już te stację, jako punkt przesiadkowy do GM.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Dokładnie tak powinno być.Colony pisze:Niedługo pojawi się nowe wzmocnione 165. Nie sądzę, aby wówczas 186 potrzebne było na Al. Wilanowskiej. Wręcz przeciwnie powinno wrócic na Al.Lotników i jechać aż do Rolnej dowożąc do metra Służew. W ten sposób ludzie na stałe wybiorą sobie już te stację, jako punkt przesiadkowy do GM.
Colony pisze:Niedługo pojawi się nowe wzmocnione 165. Nie sądzę, aby wówczas 186 potrzebne było na Al. Wilanowskiej. Wręcz przeciwnie powinno wrócic na Al.Lotników i jechać aż do Rolnej dowożąc do metra Służew. W ten sposób ludzie na stałe wybiorą sobie już te stację, jako punkt przesiadkowy do GM.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
186 wspomogłaby właśnie przeładowany mediolan i 141, nikt nie mówi, że będzie głownym transportem z GM do metra. Chodzi o fakt niewykorzystania przegubów na obecnej trasie przez al. Wilanowską, gdzie mają zapełnione nawet nie wszystkie miejsca siedzące, podczas gdy do mediolanu czy solówek na 141 nie da się wcisnąć po południu przy Instytucie Fizyki albo rano przy metrze Służew. Na Wilanowskiej spokojnie wystarczy wzmocnione 165. Nie ma sensu tworzyć tam nadpodaży, podczas gdy z GM na Służew w szczycie jest tragicznie i ludzie jeżdżą ściśnięci jak sardynki.ziomal pisze:Mam pewne wątpliwości- pasażerowie z GM nieco niepotrzebnie JUŻ zapychają mediolan i 141 do M. Służew, więc 186 do M. Służew czy ew. Wilanowa ( z zaznaczeniem, żeby nie pogarszać kursowania 117 !) jest dobrym pomysłem, ale nie może być głównym transportem z galerii do metra. Przecież istnieje również Metro Wierzbno! Podobnóż przecież ZTM ułatwia życie mieszkańcom Służewca linią 14...Sindbad pisze:![]()
![]()
Popieram
![]()
![]()
Słusznie prawi, dać mu wódki. Choć nie wiem, czy nie pociągnęłoby to konieczności dołożenia jednego dodatku do rozkładu, bo jednak troszkę dalej to jest.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
W innym temacie zaoszczędziłeś jedną całkę przy okazji 136 i 504 co 12 minutpawcio pisze:Słusznie prawi, dać mu wódki. Choć nie wiem, czy nie pociągnęłoby to konieczności dołożenia jednego dodatku do rozkładu, bo jednak troszkę dalej to jest.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel