Tramwaj do Wilanowa - układ po otwarciu

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 11 lip 2025, 8:11

Oficjalne przejście powinni dodać jeszcze na Marszałkowskiej przy Pl. Zbawiciela. Skoro zrobili w jedną stronę przystanek przy TŁ dla lepszych przesiadek, to w drugą stronę też to powinno działać.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lip 2025, 8:44

Och, już chyba z 15 lat temu się o to staraliśmy...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

bentes

Post autor: bentes » 11 lip 2025, 8:52

Bastian pisze:
11 lip 2025, 1:09
bentes pisze:
10 lip 2025, 10:22
Czarnomorskiej i Idzikowskiego [Tor Stegny] początkowo miało nie być, komuś udało się przeforsować te dwa przystanki.
Czarnomorska od samego początku miała być, Idzikowskiego planowano jako rezerwę (projekt, a wykonanie dopiero wraz z zabudową terenów dookoła).
Mapka TW z 2017. Nie ma Czarnomorskiej:
Obrazek

Stąd: https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 55121.html

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lip 2025, 12:13

:shitstorm:

Ósmy bodajże rok tłumaczę się, jak to się stało, że Czarnomorska została pominięta na mapkach promocyjnych, które poszły w świat.

Tym niemniej powtarzam dobitnie: Czarnomorska miała być od początku i od początku była w projekcie. Tylko na tej nieszczęsnej mapce o niej zapomniano :ups:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

bentes

Post autor: bentes » 11 lip 2025, 15:05

Bastian pisze:
11 lip 2025, 12:13
:shitstorm:

Ósmy bodajże rok tłumaczę się, jak to się stało, że Czarnomorska została pominięta na mapkach promocyjnych, które poszły w świat.

Tym niemniej powtarzam dobitnie: Czarnomorska miała być od początku i od początku była w projekcie. Tylko na tej nieszczęsnej mapce o niej zapomniano :ups:
Nie chcę się kłócić, ale... nie tylko na tej nieszczęsnej mapce nie ma przystanku Czarnomorska. Poniższy plik pochodzi z podobnego okresu co mapka (początek 2017). Czarnomorska została dorzucona później.

Orientacyjne czasy przejazdu z kolejnych przystanków:

Obrazek

Żródło - oficjalna strona projektu TdW: https://old.tw.waw.pl/wp-content/upload ... -czasy.pdf

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lip 2025, 15:41

To się nie kłóć, bo robiłem przy tym. Po prostu umknęła z listy, według której były robione kolejne materiały. I tak już zostało, nikt ich przecież nie robił na nowo. Ale owszem, świecenia oczami było niemało.

bentes

Post autor: bentes » 11 lip 2025, 16:15

Bastian pisze:
11 lip 2025, 15:41
To się nie kłóć, bo robiłem przy tym. Po prostu umknęła z listy, według której były robione kolejne materiały. I tak już zostało, nikt ich przecież nie robił na nowo. Ale owszem, świecenia oczami było niemało.
Ok, niech będzie. Czarnomorska miała być od początku. Jakie argumenty zatem padły przy rezygnacji z przystanku Batumi na odnodze na Stegny? W obu przypadkach odległości od sąsiednich przystanków są bardzo podobne i w obu przypadkach przystanki znajdują się w środku gęstego blokowiska.
Truskawiecką i Instytut Neurologii jestem w stanie zrozumieć.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 11 lip 2025, 17:28

Otwierają druga nitkę Sobieskiego. Ursynowskie wracają na domyślną, ale 148 zostaje, a w stronę lotniska mogłoby wrócić.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lip 2025, 23:43

bentes pisze:
11 lip 2025, 16:15
Jakie argumenty zatem padły przy rezygnacji z przystanku Batumi na odnodze na Stegny? W obu przypadkach odległości od sąsiednich przystanków są bardzo podobne i w obu przypadkach przystanki znajdują się w środku gęstego blokowiska.
Truskawiecką i Instytut Neurologii jestem w stanie zrozumieć.
Niestety tego akurat nie pamiętam. Czy nie wchodziły w grę jakieś kwestie projektowe, miejsce, szerokość, skrzyżowania? Jeśli o mnie chodzi, to przystanek mógłby być, to końcowy odcinek trasy, nie żaden przelot...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 12 lip 2025, 0:13

Bastian pisze:
11 lip 2025, 1:09
Truskawiecka została zastąpiona przez przesunięcie Nałęczowskiej na północną stronę skrzyżowania plus dojście od przejścia na wysokości Iwonickiej/Portofino.
Obecnie jazzy jest kwik o Instytut Neurologii. Nawet PFRON jest zaangażowany.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

fraktal

Post autor: fraktal » 12 lip 2025, 10:29

Ja się dziwię, że projektanci tramwaju tego nie przewidzieli. Przecież ten instytut jest tam. bodajże od lat 50.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 lip 2025, 10:39

Bo trzeba było po prostu przystanki Sobieskiego nazwać Instytut Neurologii i 90% jojczenia by ucichło, na Bródnie i Banacha działa.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

fraktal

Post autor: fraktal » 12 lip 2025, 11:01

No nie wiem, od przystanku autobusowego jest bliżej niż od tramwaju i tego nazwa nie zmieni. Narzekań może byłoby mniej gdyby nie rozwalony plac budowy w okolicy. Nawet jazda wózkiem elektrycznym po wertepach wygodna raczej nie jest.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 lip 2025, 11:20

No jest bliżej, tak samo jak na Banacha też przystanek ze szpitalem w nazwie nie jest najbliższy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 lip 2025, 11:42

fraktal pisze:
12 lip 2025, 10:29
Ja się dziwię, że projektanci tramwaju tego nie przewidzieli. Przecież ten instytut jest tam. bodajże od lat 50.
No przecież przewidzieli, po to zostało zrobione dojście od północy do przystanków Sobieskiego.

ODPOWIEDZ