Quo vadis, MZA?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

alojz

Post autor: alojz » 02 cze 2013, 12:29

TVN Warszawa pisze:Zajezdnia Redutowa do likwidacji. 200 osób straci pracę

Miejskie Zakłady Autobusowe zwolnią nawet 200 pracowników. Spółka likwiduje zajezdnię Redutowa. Autobusy mają trafić do innych oddziałów. Czy się zmieszczą? Kierowcy w to wątpią

- Zajezdnia Redutowa zostanie wygaszona do końca roku. Decyzję w tej sprawie podjął zarząd spółki – informuje tvnwarszawa.pl Adam Stawicki, rzecznik MZA. Dlaczego najmniejsza ze stołecznych zajezdni zostanie zlikwidowana? - W obliczu zmniejszonych potrzeb ZTM oraz mniejszej awaryjności nowego taboru zadania Redutowej mogą przejąć inne oddziały – tłumaczy Stawicki.

Za mało miejsca?
Autobusy mają trafić do pozostałych zajezdni. Ale te, już dziś pękają w szwach. – Po likwidacji Inflanckiej i Chełmskiej wszędzie jest bardzo ciasno, a Redutowa to prawie 200 pojazdów – mówi nam kierowca warszawskiego autobusu prosząc o zachowanie anonimowości. Zauważa, że im mniej miejsca na manewrowanie będzie na placach gdzie stoją autobusy, tym łatwiej o kolizję. A ta zawsze oznacza wyłączenie z pracy dwóch pojazdów. Obala też pozostałe argumenty przedstawiane przez Stawickiego.

- Zadania MZA wcale się nie zmniejszają, wręcz przeciwnie. 1 czerwca przejęliśmy część zadań po Mobilisie. Do ich realizacji potrzeba co najmniej 50 autobusów - mówi. Oznacza to więcej kursów, które będzie musiała obsłużyć miejska spółka.

"Usterek nie unikniemy"
Kierowca, z którym rozmawialiśmy nie ma też najlepszego zdania o bezawaryjności taboru. – Autobusy nie psują się w pierwszym roku użytkowania – przyznaje. – Ale po przejechaniu 90 tys. kilometrów awarie są tak w solariach, jak i w mercedesach – zdradza. Przypomina też, że użytkowane 8-letnie autobusy, jak na warunki warszawskie, są po prostu stare i usterek nie da się uniknąć.

200 ludzi do zwolnienia
W związku z oszczędnościami MZA planują zwolnić 200 pracowników. - W MZA jest zatrudnionych około 5000 osób. Zwolnionych zostanie około 200 osób w skali całej firmy. Będą to pracownicy zaplecza i pracownicy biurowi – informuje Stawicki.

- W pierwszej kolejności do zwolnienia idą starzy mechanicy, którzy są tuż przed emeryturą. Zaraz za nimi w kolejce do zwolnienia są młodzi, którzy dopiero przyszli i byli przez nich uczeni. To kto będzie naprawiał autobusy? – pyta kierowca.

- Pracownicy MZA mają już dość. Strajk wisi w powietrzu – ostrzega

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 02 cze 2013, 14:31

Doceniam wkład alojza, ale co to wnosi do dyskusji. Te pismaki wiedzą dużo mniej od Nas i na pewno dowiadują się po nas...
W artykule nihil novi Stawicki swoje pracownicy swoje, a prawda że plan prawie w ogóle się nie zmieni, może minimalnie. Będzie strajk, szkoda że górników nie poproszą, żeby ratusz "poprawili"...
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 cze 2013, 14:47

Ten pociąg to składak, montowany z tego co akurat było na rynku "bo termin"... choć oczywiście trzeba się cieszyć, że go kupili a nie, jak inne województwa, jakiś spalinowóz :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 cze 2013, 19:58

MZA kupuje pociągi? :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 cze 2013, 20:20

No przysiągłbym, że pisałem ten post gdzie indziej... ](*,)

Ale to cały czas nie wyjaśnia, kto i na co (i za ile) miałby tą Redutową kupić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 02 cze 2013, 20:22

Bo nikt oficjalnie Ci nie napisze, nie powie, że - na przykład - drugi plac został w końcu sprzedany... ;-)

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 03 cze 2013, 12:41

Właściciele wózków 8800-8814 i 8550-8564 dostają zaproszenia do pokoju zwierzeń w domu wielkiego brata (Redutowa 27,I piętro), i dostają propozycję nie do odrzucenia. 1 lipca wraz z wozem kierunek Woronicza.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 03 cze 2013, 12:48

A jak odrzucą? :>

5280

Post autor: 5280 » 03 cze 2013, 14:59

Pawel_ pisze:A jak odrzucą? :>
kleszczowa i U15 na stan :D
5280

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 04 cze 2013, 10:28

W nagrodę dostaną przeniesienie na Ostrobramską i to bez wozu.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 04 cze 2013, 10:29

Sadek pisze:
W nagrodę dostaną przeniesienie na Ostrobramską i to bez wozu.
Mi taka nagroda odpowiada. 8-)

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 04 cze 2013, 10:57

Pawel_ pisze:
Sadek pisze: W nagrodę dostaną przeniesienie na Ostrobramską i to bez wozu.
Mi taka nagroda odpowiada. 8-)
Ty nie masz wozu. :D

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 04 cze 2013, 12:30

Ale jak wszyscy zgodnie wybiorą swoje wozy i Woronicza, to Ostrobramska dalej będzie czekała. Chyba, że to taki chwyt marketingowy. ;]

TOMEK

Post autor: TOMEK » 05 cze 2013, 2:05

Glonojad pisze: Ale to cały czas nie wyjaśnia, kto i na co (i za ile) miałby tą Redutową kupić.
Jak to na co? Na apartamentowce, tylko dlaczego na Chełmskiej wciąż rosną krzaki...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 cze 2013, 8:38

Jeszcze raz: mpzp nie przewiduje apartamentowców. A zmiana planu trwa, zwłaszcza że władze miasta boją się gmerania przy planach już obowiązujących i bronią się przed tym, jak mogą.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ