Rondo Babka - organizacja ruchu

Moderator: Wiliam

Kra

Post autor: Kra » 14 kwie 2008, 16:37

Nazgul pisze:Dzięki Semi za takie podejście do tematu, że też ci się chciało =D> Wszystko już jasne, kolega Rosa się myli. Czy ktoś jeszcze ma jakieś uwagi?
Niekoniecznie kolega Rosa się myli bo wersja z WRD raczej przychyla się do jego opisu zdarzenia.
Skoro ten kto planował zachęca do tego co powiedział to :
1. Jak przecinam linię przerywaną to zmieniam pas czy nie - tu leży klucz problemu i stąd kompletne nieporozumienia. Raz przecięcie linie przerywanej to zmiana pasa a raz nie :!:
2. Po ... jest przed skrzyżowaniem znak "skrzyżowanie o ruchu okrężnym".

Dla mnie te wyjaśnienia zamiast rozjaśnić tylko skomplikowały sprawę.

Semi

Post autor: Semi » 14 kwie 2008, 16:48

Tia.

Jesli chcemy pojechac do drugiego zjazdu(strzalka do przodu), sugeruje korzystanie z wewnetrznego pasa ruchu.

Zalapujemy sie na obydwie interpretacje.(strzalki poziome-obrysowania pasow na "rondzie")

Lepiej unikac srodkowego pasa :-s

Pozdrawiam.

dzidek

Post autor: dzidek » 14 kwie 2008, 17:39

Czyli zaraz, jak jadę z Okopowej na Słomińskiego to jak należy przejechać przez rondo ?!

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 14 kwie 2008, 17:46

Dla mnie sprawa jest jasna. Wytłumaczcie w takim razie po co są te strzałki na jezdni przed wjazdem na skrzyżowanie? Tak dla żartów? Określają one jasno, gdzie z jakiego pasa można jechać na skrzyżowaniu.
Nie da się tak wymalować pasów na tym skrzyżowaniu, żeby sytuacja było w 100% jasna. Po to właśnie są dodatkowo te strzałki, żeby kierowcy wiedzieli, gdzie mogą jechać z danego pasa. Takie oznakowanie sprawia mniej chaosu niż, gdyby zdecydowano się pozostawić dotychczasowe przy obecnej organizacji ruchu, bo wtedy kierowcy jadący prosto z pasów środkowego i lewego mogliby być bardziej zdezorientowani, czy aby na pewno mogą zjechać ze skrzyżowania i mają pierwszeństwo.
Jest parę innych skrzyżowań w Warszawie, gdzie strzałka na jezdni przed skrzyżowaniem określa kierunek ruchu, mimo iż oznakowanie (bądź jego brak) na samym już skrzyżowaniu pozwala jechać inaczej. Prosty przykład kilkadziesiąt metrów wcześniej - skrzyżowanie Okopowej z Powązkowską. Jadąc Okopową od strony Woli mamy dwa pasy do skrętu w lewo, jeden do jazdy prosto i jeden do jazdy prosto i w prawo, a za skrzyżowaniem mamy 3 pasy. Zgodnie z tokiem rozumowania kolegi Rosy z pasa trzeciego od prawej po wjeździe na skrzyżowanie można pojechać prosto, bo wtedy oznaczenie (strzałki) sprzed skrzyżowania już nie obowiązuje.

[ Dodano: 2008-04-14, 17:47 ]
dzidek pisze:Czyli zaraz, jak jadę z Okopowej na Słomińskiego to jak należy przejechać przez rondo ?!
Jedziesz wtedy prosto na skrzyżowaniu, czyli możesz jechać dowolnym pasem.

dzidek

Post autor: dzidek » 14 kwie 2008, 17:50

Nazgul pisze:Jedziesz wtedy prosto na skrzyżowaniu, czyli możesz jechać dowolnym pasem.
No dobrze ale jak wjadę na rondo od strony Okopowej prawym pasem to przecież przy wlocie w Jana Pawła samochody zjeżdżające z ronda z środkowego pasa zajadą mi drogę.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 14 kwie 2008, 17:52

Kra pisze:2. Po ... jest przed skrzyżowaniem znak "skrzyżowanie o ruchu okrężnym".
Po wuj to jest ten znak przed każdym skrzyżowaniem z wyspą centralną, a obecnie Rondo Radosława funkcjonuje dokładnie jak skrzyżowanie z wyspą centralną.

[ Dodano: 2008-04-14, 17:58 ]
dzidek pisze:
Nazgul pisze:Jedziesz wtedy prosto na skrzyżowaniu, czyli możesz jechać dowolnym pasem.
No dobrze ale jak wjadę na rondo od strony Okopowej prawym pasem to przecież przy wlocie w Jana Pawła samochody zjeżdżające z ronda z środkowego pasa zajadą mi drogę.
Jeśli mówisz o autach jadących środkowym i lewym pasem od strony Okopowej, to pojazdy te zgodnie ze strzałkami na jezdni nie moga skręcić w prawo w Al. Jana Pawła w kierunku centrum. Natomiast jeśli mówisz o autach jadących co najmniej od Al. Jana Pawła od strony Bielan, to po to jest właśnie sygnalizacja świetlna, że kiedy wjeżdżasz na skrzyżowanie od Okopowej, czerwone mają auta jadące od Al. Jana Pawła od strony Bielan i do takiej sytuacji, którą opisujesz, dojść teoretycznie nie może. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy jest duże natężenie ruchu i pojazdy jadące od Al. Jana Pawła od strony Bielan nie zdążą zjechać ze skrzyżowania zanim Tobie zapali się zielone. Wtedy zgodnie z przepisami obowiązującymi na każdym innym skrzyżowaniu musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdom zjeżdżającym ze skrzyżowania.

[ Dodano: 2008-04-14, 18:11 ]
Kra pisze:1. Jak przecinam linię przerywaną to zmieniam pas czy nie - tu leży klucz problemu i stąd kompletne nieporozumienia. Raz przecięcie linie przerywanej to zmiana pasa a raz nie :!:
No i co z tego, że nawet przyjmijmy przecinasz pas ruchu, co z tego, skoro auta wjeżdżające na skrzyżowanie z pasa środkowego i lewego nie mogą, NIE WOLNO IM skręcić w prawo :!: One też przecinają pas ruchu i kogo to obchodzi. Mało to jest skrzyżowań gdzie przecina się pasy ruchu innej fazy świateł :?: Chodzi o to, żeby auta jadąca razem przy jednej fazie świateł nie przecinały sobie nawzajem pasów ruchu i dzięki oznakowaniu sprzed skrzyżowania + sygnalizacji świetlnej do takiej sytuacji nie dochodzi.

Rosa

Post autor: Rosa » 14 kwie 2008, 19:25

No cóż kolego Nazgul, jak się spotkamy na tym skrzyżowaniu to możemy spodziewać się stłuczki bo nie zamierzam ustępowac tym z prawej którzy będa chcieli wjechać na MÓJ pas ruchu bo mają zamiar jechac prosto. Nie zamierzam śledzić kto gdzie wjechał, na rondzie liczy się oznakowanie poziome i tego się będe trzymał (tak jak to na szczęście robi zdecydowana większośc kierowców na Babce).
Semi tylko potwierdził moją wersję.

Zupełnie inną kwestią jest to że oznakowanie nie powinno zostawiac możliwości interpretacji i powinno być intuicyjne a teraz jest to wręcz przeciwięństwo tego.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 kwie 2008, 19:31

pawcio pisze:Tak. Czemu kierowcy o tym nie wiedzą!!!?
gazety chyba wyraźnie opisywały sposób jeżdżenia... wynika to pewnie z odpowiedniego "wyszkolenia" kierowców...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 14 kwie 2008, 20:14

No dobra to sytuacja taka: jadę z Okopowej w Słomińskiego, światła na rondzie pulsują. Wybieram prawy pas (znaki mi na to pozwalają). Al. Jana Pawła jedzie inny pojazd, przejeżdża przez to skrzyżowanie na wprost (Pn-Pd), zajmując pas środkowy (też zgodnie z oznakowaniem). Auta spotykają się na wysokości zjazdu w Al. Jana Pawła II - i co, ktoś mi powie, że ja mam przed nim pierwszeństwo ? Bo ja od początku twierdziłem, że nie, bo to ja zmieniam w takiej sytuacji pas ruchu, a nie on. Mylę się ?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Rosa

Post autor: Rosa » 14 kwie 2008, 20:22

Pierwszeństwo ma ten co jest na "swoim " pasie i tego nalezy się pilnować.
Na innych "normalnych" rondach z normalnymi pasami pierwszeństwo mają jadący zewnętrznym pasem niestety ładnie ogranicza to przepustowość ronda bo pasy wewnętrzne jako takie z ktorych nie da się zjechac bezkolizyjnie sa przeważnie pustawe. Tutaj aby udrożnić rondo dano pierwszeństwo zjeżdżającym i to oni mają pierwszeństwo przed jadącymi prosto. Po prostu trzymajccie się SWOICH pasów a jak ktoś chce jechać prosto ze środkowego pasa, no cóż, jego sprawa tylko niech najpierw ustąpi pierwszeństwa zjeżdżającym bo to nakazują mu znaki poziome czyli wyraźnie namalowane pasy na jezdni.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 14 kwie 2008, 20:28

No i tak od początku uważałem - nie wiem, czemu kolega Nazgul zarzuca nam, że piszemy nieprawdę :-k

Qbeer

Post autor: Qbeer » 14 kwie 2008, 20:33

I czytając temat nie ma się co dziwić, że kierowcy nie wiedza jak maja jeździć, skoro w temacie zostało wszystko po kilka razy dokładnie objaśnione, a część dalej zupełnie nie rozumie w czym rzecz. Choć założenia teoretyczne jak powinno funkcjonowac to rondo były słuszne.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 14 kwie 2008, 21:16

Drodzy Koledzy Kierowcy,

Zacznę od przytoczenia kilku fragmentów z ustawy Prawo o ruchu drogowym:
PoRD pisze:7) pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów
wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;
PoRD pisze:Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z
zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza
skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą
określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa
pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten
pas z prawej strony.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku
jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Prawo o ruchu drogowym nie określa specyficznego zachowania w przypadku skrzyżowań o ruchu okrężnym. Tak więc zarówno przy starej jak i przy nowej organizacji na rondzie Babka należało zajmować pasy zgodnie ze schematem: lewy - skręt w lewo i na wprost, środkowy - na wprost, prawy - na wprost i na prawo. Nie ma żadnego przepisu, który mówiłby o konieczności innego zachowania na rondzie. Namalowane strzałki tylko przypominają o tym, że tak należy jechać.

Natomiast podczas zmiany pasa ruchu należy ustąpić pierwszeństwa uczestnikowi, który porusza się pasem na który chcemy wjechać. Nie ma przepisu, który w pewnych warunkach odwołuje tę zasadę.

Co do sytuacji, w której ktoś skręca w prawo z lewego pasa, a ze środkowego jedzie prosto: popełniane są tu 2 wykroczenia: wykonywanie manewru z niewłaściwego pasa i zmiana pasa bez ustąpienia pierwszeństwa. Które będzie ocenione jako cięższe - nie wiem i nie ja to oceniam. Natomiast wiele razy w ruchu drogowym występują sytuacje, w których wina nie jest jasna. Przykładem jest nieustąpienie pierwszeństwa pojazdowi wyprzedzającemu na skrzyżowaniu albo kolizja z nieoświetlonym pojazdem pozostawionym na drodze.

Uważam, że rozwiązanie zastosowane na rondzie Babka nie jest najbardziej fortunnym. Właśnie ze względu na te niejednoznaczności. Natomiast ten przydługi wywód zakończę słowami: jedźmy z wyobraźnią!
xxx

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 14 kwie 2008, 23:40

Jožin z bažin pisze:Przykładem jest nieustąpienie pierwszeństwa pojazdowi wyprzedzającemu na skrzyżowaniu
Na skrzyżowaniu obowiązuje z reguły zakaz wyprzedzania (akurat nie dotyczy to skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany)
Jožin z bažin pisze:lewy - skręt w lewo i na wprost, środkowy - na wprost, prawy - na wprost i na prawo. Nie ma żadnego przepisu, który mówiłby o konieczności innego zachowania na rondzie.
Nie ma też przepisu (poza zdrowym rozsądkiem) który by mówił, że przy organizacji ruchu jak na rondzie Starzyńskiego, nie wolno objechać prawym, zewnętrznym pasem, całego ronda.
Ogólnie, to widzę że temat by się ciekawie zapowiadał, jakby tak mieć te symboliczne 3/4 na twarz, spokojnie usiąść nad rysunkiem i obgadać poszczególne przypadki ;) Pewnie by się okazało, że jednak mówimy o tym samym, tylko że każdy o innej części ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 kwie 2008, 23:45

Ja po tej dyskusji to już nie rozumiem jak powinno się jeżdzić... Wcześniejsze artykuły i schematy wyraźnie wskazywały, że powinno się jeździć wg wskazań strzalek przed wjazdem
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ