http://video.google.com/videoplay?docid ... 01&pl=true[img]http://www.wp.pl/i/const/logo.gif[/img] pisze:Amerykanie: gdzie właściwie jest ten Irak?
Większość młodych ludzi w Ameryce nie zna geografii. Nie potrafią znaleźć na mapie Iraku, mimo że wojska amerykańskie są tam już od trzech lat - wynika z opublikowanego badania przeprowadzonego na zamówienie "National Geographic".
Mniej niż 40% Amerykanów w wieku 18-24 lat potrafiło zlokalizować Irak na mapie Bliskiego Wschodu - wynika z badania przeprowadzonego na zamówienie "National Geographic".
Na tej samej mapie zaledwie 25% potrafiło wskazać Iran i Izrael.
69% młodych ludzi zdołało znaleźć na mapie Azji Chiny, ale już tylko mniej więcej połowa umiała wskazać Indie i Japonię. Afganistan potrafiło umiejscowić tylko 12%.
Nie mam pewności, jak ważne jest, aby młodzi dorośli ludzie potrafili znaleźć na mapie Afganistan. Ale jest to symptomatyczne i wskazuje na coś znacznie większego; chodzi o to, że nie mają oni poczucia, że na świecie dzieje się coś, co naprawdę ma znaczenie - powiedział prezes National Geographic Society, John Fahey.
Wynik badań potwierdzają obawy Faheya: 21% badanych powiedziało, że "to nie takie ważne", gdzie leżą kraje, o których mówią wiadomości w mediach.
Połowa respondentów uważa, że to "absolutnie konieczne", aby umieć odczytać mapę, ale dużemu procentowi badanych brak podstawowych praktycznych umiejętności w tym zakresie.
Generalnie nie wydaje się, aby klęski żywiołowe wpływały na światopogląd młodych Amerykanów. Tylko 35% identyfikowało Pakistan jako kraj, w którym w straszliwym trzęsieniu ziemi w październiku zeszłego roku zginęło ponad 70 tys. ludzi. 29% badanych sądziło, że doszło do niego na Sri Lance.
Większość badanych potrafiła znaleźć na mapie Luizjanę i Missisipi, ale i tak ponad jedna trzecia nie umiała umiejscowić tych dwóch stanów, o których głośno było w zeszłym roku w mediach po przejściu huraganów Katrina i Rita.
Z badań wynika, że ci, którzy szukają wiadomości w internecie, i ci, którzy korzystają z dwóch lub więcej źródeł informacji, mają lepszą znajomość geografii.
Badaniem polegającym na bezpośrednim wywiadzie objęto 510 osób w USA na przełomie 2005 i 2006 roku. Margines błędu wyniósł 4,4 pkt.
Być może jednak idzie ku lepszemu: Amerykańskie Stowarzyszenie Geograficzne doniosło, że wśród uczniów college'ów wzrasta zainteresowanie lekcjami geografii.
Aby poprawić znajomość geografii wśród młodych Amerykanów, National Geographic wraz z organizacjami pozarządowymi i edukacyjnymi rozpoczęło pięcioletnią kampanię multimedialną "My Wonderful World" (Mój wspaniały świat). (zel)
Humor
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
8315 pisze:a u nas w szkołach każą się uczyć miast amerykańskich gdzie lezą
I ciesz się. Będziesz mądrzejszy od amerykanów. Podobno kiedyś na maturze z gegorafi w USA wystapił taki o to dialog:
-Gdzie leży Polska? -pyta egzaminator
-Obok Niemiec- odpowiada uczeń
-A dokładniej?
-Gdzieś w Ameryce Południowej
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Co do Smerfów to ostatnio naukowcy doszli do wnionsku, że Smerfy to masoni
- świadczy o tym ich kolor, czapeczka i czerwona czapka Papy Smerfa
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- chruscik
- Dysklawiaturzysta
- Kontakt:
Niemiec Rusek i Polak wylądowali na bezludnej wyspie......
nie mieli co jeść, więc wyjedli całą roślinność na
wyspie....
po kilku dniach głodówki wpadli na pomysł, że każdego dnia
jeden z nich
będzie musiał poświęcić kawałek swojego ciała, aby wszyscy
mogli się
najeść...
pierwszy był Niemiec - uciśł sobie nogę - wszyscy się
najedli, byli
zadowoleni i poszli spać...
następny był Rusek, ten z kolei myśli sobie...
qrwa kiepsko tak bez nogi - chodzić normalnie nie można...
więc postanowił,że obetnie sobie rękę...
tak też zrobił, wszyscy się najedli i byli szczęśliwi...
wreszcie przyszedł czas na Polaka...
ten wyciągnął penisa, a na ten widok Niemiec i Rusek
bardzo się
ucieszyli
i zaczęli krzyczeć....
ooooo polsaka kiełbasa
na to Polak zdziwiony spojrzał się na obu...
uśmiechnął się i powiedział:
Jaka tam kiełbasa, dzisiaj po jogurcie i do łóżka
nie mieli co jeść, więc wyjedli całą roślinność na
wyspie....
po kilku dniach głodówki wpadli na pomysł, że każdego dnia
jeden z nich
będzie musiał poświęcić kawałek swojego ciała, aby wszyscy
mogli się
najeść...
pierwszy był Niemiec - uciśł sobie nogę - wszyscy się
najedli, byli
zadowoleni i poszli spać...
następny był Rusek, ten z kolei myśli sobie...
qrwa kiepsko tak bez nogi - chodzić normalnie nie można...
więc postanowił,że obetnie sobie rękę...
tak też zrobił, wszyscy się najedli i byli szczęśliwi...
wreszcie przyszedł czas na Polaka...
ten wyciągnął penisa, a na ten widok Niemiec i Rusek
bardzo się
ucieszyli
i zaczęli krzyczeć....
ooooo polsaka kiełbasa
na to Polak zdziwiony spojrzał się na obu...
uśmiechnął się i powiedział:
Jaka tam kiełbasa, dzisiaj po jogurcie i do łóżka
MOBILIS Ursus
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Mecz Polska - Brazylia.
Piłkarze Brazyli wchodzą do szatni. Patrzą - a tam tylko jedna koszulka - dla Ronaldo. No to mówia mu - "Ronaldo, dobra będziesz grał sam". Reszta drużyny poszła do pubu na piwo..
Ronaldo sam bez bramkarza nieźle się spisywał..
Reszta drużyny w pubie po jakimś czasie włączyła telegazetę, żeby zobaczyć jaki wynik - 0:1 dla Brazylii (34' Ronaldo)
No to się cieszą... jakiś czas później patrzą, a tam koniec meczu i wynik 1:1 (83' Rasiak).
Następnego dnia spotykają sie z Ronaldo i mówią:
- Ej, stary, czemu strzelili ci bramke? Przecież tak dobrze ci szło...?
- No wiecie panowie - odpowiada Ronaldo - w 46' dostałem czerwoną kartkę...
Piłkarze Brazyli wchodzą do szatni. Patrzą - a tam tylko jedna koszulka - dla Ronaldo. No to mówia mu - "Ronaldo, dobra będziesz grał sam". Reszta drużyny poszła do pubu na piwo..
Ronaldo sam bez bramkarza nieźle się spisywał..
Reszta drużyny w pubie po jakimś czasie włączyła telegazetę, żeby zobaczyć jaki wynik - 0:1 dla Brazylii (34' Ronaldo)
No to się cieszą... jakiś czas później patrzą, a tam koniec meczu i wynik 1:1 (83' Rasiak).
Następnego dnia spotykają sie z Ronaldo i mówią:
- Ej, stary, czemu strzelili ci bramke? Przecież tak dobrze ci szło...?
- No wiecie panowie - odpowiada Ronaldo - w 46' dostałem czerwoną kartkę...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...