Komunikacja podmiejska

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 lis 2009, 15:40

Na szczęście P jeszcze nie podejmuje decyzji w sprawie zmian trasowych.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 26 lis 2009, 21:40

ashir pisze:
JotPeCet pisze:Ja też nie... Ale w piątek mam nadzieję będzie już wiadomo.
Na stronie Przegubowca jest informacja o zmianie trasy linii 720 od 1 grudnia.
Ok. Czyli nie muszę jechać w teren potwierdzać informacji z UG że zakończyli prace? :>

P.S. To już czwarte zgłoszenie zakończenia prac ](*,)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 lis 2009, 22:38

JotPeCet pisze:P.S. To już czwarte zgłoszenie zakończenia prac ](*,)
I co, znowu fałszywy alarm? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lis 2009, 22:56

fik pisze:Na szczęście P jeszcze nie podejmuje decyzji w sprawie zmian trasowych.
Patrz, a ja jestem prawie pewien, że to właśnie P podejmuje te decyzje...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 lis 2009, 22:59

Jeden o zupie...
Proszę nie siać zamętu! :D
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 27 lis 2009, 11:17

Rewolucyjna zmiana: będzie trzecia strefa biletowa

Gazeta Wyborcza, Jarosław Osowski, Krzysztof Śmietana, 27-11-2009

Trzecią strefę biletową wokół Warszawy szykuje Zarząd Transportu Miejskiego. W czwartek dostał zgodę na negocjowanie umów z 48 gminami, dziewięcioma powiatami i władzami Mazowsza.

Nowy pomysł stołecznych urzędników jest taki: podwarszawskie samorządy mają zorganizować linie autobusowe, które dowiozą mieszkańców do stacji kolejowych lub przystanków podmiejskich autobusów ZTM (siedemsetek i osiemsetek). Część biletów na tych liniach (na pewno miesięcznych) będzie identyczna jak w stolicy. Ich cena ma zależeć od wysokości dopłaty, którą zadeklarują samorządy. Pasażerom bardziej opłaci się kupować jeden wspólny bilet niż dwa lub trzy osobne - na dowóz, kolej i komunikację miejską.

Taki system sprawdził się w gminie Lesznowola koło Piaseczna. ZTM spodziewa się, że po jego rozszerzeniu więcej mieszkańców spod Warszawy skorzysta z transportu publicznego. Dziś to tylko 45 proc. podróżnych (dla porównania w samej stolicy komunikacją jeździ prawie 70 proc.).

Projekt biletów aglomeracyjnych obejmuje teren niemal całego dawnego województwa stołecznego - od Góry Kalwarii i Prażmowa po Nowy Dwór Maz. oraz od Kołbieli, Mińska Maz. i Tłuszcza po Baranów za Grodziskiem Maz. Początkowo ZTM wymieniał też m.in. Zakroczym, Pomiechówek, Jaktorów i Stanisławów, ale te gminy na razie nie wejdą do trzeciej strefy. Urzędnicy liczyli, że na początku nowego roku uda się ją wprowadzić przynajmniej na jednej linii kolejowej - do Błonia. Rozmowy przerwało jednak zamieszanie w Kolejach Mazowieckich, gdy rada nadzorcza odwołała z funkcji prezesa Jakuba Majewskiego.

Planowano też negocjacje z władzami miast na linii skierniewickiej: Brwinowa, Milanówka i Grodziska Maz. - Jesteśmy za, musimy tylko dogadać się w sprawie rozsądnej stawki dopłat do biletów. Wstępna propozycja 1,5 mln zł rocznie jest dla nas nie do przyjęcia - mówi Grzegorz Benedykciński, burmistrz Grodziska Maz.

ZTM zakłada wstępnie, że wspólny bilet w trzeciej strefie ma być kodowany nie na warszawskiej karcie miejskiej, lecz na podobnej, którą wprowadzają Koleje Mazowieckie.

Szybciej rozrośnie się druga strefa położona bliżej Warszawy. Jak pisaliśmy wczoraj, najbliżej wprowadzenia wspólnego biletu 30-dniowego na liniach Ł i Łbis są Łomianki. Być może stanie się to już od stycznia. Mieszkańcy zamiast płacić 152 zł miesięcznie za dwa bilety, kupią tylko jeden za 116 zł. Osobna, droższa taryfa ma obowiązywać pasażerów z Czosnowa za Łomiankami. - Ustalamy z ZTM, jak się podzielić, żeby pokryć różnicę w kosztach - mówi wiceburmistrz Łomianek Wojciech Tarnawski. Z 23 autobusów komunikacji łomiankowskiej, które kursują Pułkową i Marymoncką do stacji metra, mogliby korzystać także warszawiacy.

Wczoraj Rada Warszawy jednogłośnie zgodziła się, by ZTM negocjował z kolejnymi podstołecznymi samorządami rozszerzanie strefy biletów aglomeracyjnych. Dariusz Figura z PiS upewniał się, czy stolica nie będzie do tego dokładać. Szef ZTM Leszek Ruta odpowiedział mu, że kiedy obejmował stanowisko trzy lata temu, gminy płaciły Warszawie za komunikację podmiejską 6 mln zł rocznie. Teraz to 24 mln zł, a stolica ma umowy z 29 samorządami.

Niektóre gminy w całości postawiły na warszawskie siedemsetki i osiemsetki. Np. Wiązowna na początku grudnia jeszcze bardziej wydłuża trasę linii 720 (z Glinianki do wsi Rzakta).

System biletowy wprowadzany przez ZTM chwaliła wiceprzewodnicząca Rady Warszawy Ligia Krajewska (PO): - Potwierdzam, to działa doskonale. Dojeżdżam z Wesołej i codziennie przy każdej stacji kolejowej po tej stronie Warszawy parkują setki samochodów. Kierowcy przesiadają się do pociągów, reszta dojeżdża do nich autobusami.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... etowa.html

Brak kodowania na WKM biletu na III strefę uważam za wielki błąd. Po pierwsze, dwie różne karty (kolejowa i warszawska). Dwa, ta kolejowa jest na razie w sferze wirtualnej...

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 27 lis 2009, 11:45

Obrazek

Jak ja lubie takie mapki :-). Ursus i Wesoła w końcu się usamodzielniły, a Karczew na siłę wciskają do 3 strefy.

Jeśli dość bogaty Grodzisk uważa 1,5 mln złotych za duży wydatek, to co będzie z biedniejszymi gminami....
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 lis 2009, 11:56

Karczew w 3 jest logiczny, w przeciwieństwie do Leszna i Radzymina.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 27 lis 2009, 11:58

Dlaczego Karczew w 3 strefie? Zresztą i tak jest to niemożliwe bo jest N75, a wspólny bilet nie obejmuje biletów jednorazowych czy czasowych.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 lis 2009, 11:58

Bo jest daleko od Centrum.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 27 lis 2009, 12:02

Planujemy, planujemy - kiedy Wspólny bilet na WKD ?

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 27 lis 2009, 12:02

No to Marki powinny być w 1 bo są bliżej niż Wesoła. :-s
Obrazek

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 27 lis 2009, 12:20

Nie rozumiem po co pchać gm. Czosnów do III strefy w obliczu włączenia KMŁ do wspólnego biletu. Gmina ta jest w porównywalnych odległościach od granic Warszawy jak Leszno czy Radzymin, a oni są w pierwszej strefie.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

mariow

Post autor: mariow » 27 lis 2009, 13:20

Glonojad pisze:Karczew w 3 jest logiczny, w przeciwieństwie do Leszna i Radzymina.
własnie to chciałem napisać. na miejscu innych powiatów np Brwinowa bym sie nie godził na to żeby mieszkańcy mieli droższe bilety niż mieszkańcy Leszna.

dodałbym jeszcze tutaj Nadarzyn, który też geograficznie powinien byc w III strefie
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 27 lis 2009, 13:38

Ale pamitajcie, że na układ przestrzenny nakładają się jeszcze granice administracyjne. I tak nie ma wątpliwości, że Zagórze to jeszcze 1 strefa, ale Rzakta (II strefa) to już przecież głębokie Mazowsze....w tym, że obie miejscowości lezą w granicach rooooozciagniętej gminy Wiązowna. I to sprawia, że II strefa sięga czasem bardzo daleko. Wyjątkiem jest chyba Leszno, które leży naprawdę niezły kawałek od miasta. Zresztą zwrócie uwagę, że nie raz komunikacja ZTM nie dociera do granic gmin II strefy, więc mapka z granicami gmin może troche mylić. Przypomnę starą mapkę.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ