Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 30 sie 2012, 21:30

Georg pisze:
tarantula01 pisze:aby ją utrzymać można przeznaczyć brygady z likwidowanego 508
Przegubowce na 103? Na prawoskręcie Powązkowska-Tatarska i zawrotce przy Zachodnim??
Nie mam na myśli konkretnie tych MANów. Po prostu autobusy.
PiotrekP pisze:Ja nie wiem w jakim zaczarowanym świecie żyje @tarantula01.
Ja też nie wiem :D.
Mario pisze:
tarantula01 pisze:Trzy: Dworską. Po co? Aby dla części osób mieszkających wzdłuż Modlińskiej zapewnić możliwość jazdy do Młocin bez przesiadki.
Wiesz co, lepiej by było, gdybyś zapewnił im (i całym Tarchodworom) dobry dojazd do SKM/KM na Płudach. Z Płud do centrum (Śródmieście / DWC) jedzie się 20-25 minut - czas nieosiągalny jakimkolwiek innym środkiem lokomocji.

Sam korzystam z pociągu + 214 i jestem zachwycony. Trasę W-wa Służewiec - Nowodwory przez Płudy z 1 przesiadką pokonuję nierzadko szybciej niż pseudo-ekspresem + metrem + kolejką ze Śródmieścia. Nie dość, że czas porównywalny, to komfort nieporównywalnie wyższy - pełna gama miejsc siedzących w 214 i kolejce w przeciwieństwie do dzikiego tłoku w "E"-6 i metrze.

Rozważysz?
Dobry dojazd, tzn. jaki? 3 x godzinę? Więcej? Ile razy? Teraz jest 214, a za chwilę z Nowodworów do SKM-ki będzie ... 152 :rotfl2: :rotfl2: Rozważałem i napisałem w tej sprawie do ZTM już trochę - nie będę przytaczał pism - są na mojej stronie.

A teraz porównanie:
PKP z Płud: 20 minut na DWC; Metro: 18 minut do Centrum.
Dojazd do Płud: 8 minut; Dojazd do metra: 8 minut
Średni czas oczekiwania na dojazd do Płud: 6 minut. Średni czas oczekiwania na dojazd do metra: 1,5 minuty.

Na Służewiec sprawa ma się inaczej, ale rozważamy wg przykładu czas przejazdu w okolice DWC.
michalek^ pisze:508 powinno być zlikwidowane tuż po otwarciu mostu i puszczeniu na nim linii do Młocin. Nie rozumiem dokładania przystanków do 511- zawsze wolałem tą linie niż 508, bo po prostu jechała krócej...
Ludzie nie chcieli 511 na młociny, bo na Marymont jedzie się szybciej 511 niż autobusem i metrem, to się doda przystanki, aby na Marymont było wolniej. Teoretycznie przystanki dla 511 są dodane, bo 508 poleciało z Modlińskiej. Na zawrotce przy Aluzyjnej nie musi być długiego postoju - na Marymoncie jest miejsca jak nie wiem co.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 sie 2012, 21:30

Chyba sobie jakiegoś bota ustawię, coby pisał "czas podróży to także czas oczekiwania".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 sie 2012, 21:31

Mario pisze:A da się? Będzie czym opędzić?
Przecież będziesz miał trochę brygad z 508.
bartoni722 pisze:I nie za duży burdel będzie na zawrotce?
Na Dąbrówce postoje mogą być symboliczne. Na Marymoncie wolne miejsce można zacząć mierzyć w hektarach.
bartoni722 pisze:Jeszcze podbić? Do co ile?
Nie wiem, ale na pewno na x2 bym nie liczył. W końcu 186 też coś będzie potrzebowało na wydłużenie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 30 sie 2012, 21:33

pawcio pisze:
bartoni722 pisze:Jeszcze podbić? Do co ile?
Nie wiem, ale na pewno na x2 bym nie liczył. W końcu 186 też coś będzie potrzebowało na wydłużenie.
Likwidacja objazdu Tarchomina wystarczy na wydłużenie. Ewentualnie +1 autobus.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 30 sie 2012, 21:34

Tym, z czego chciałeś uruchamiać 308.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 sie 2012, 21:35

tarantula01 pisze:Ewentualnie +1 autobus.
Raczej ta wersja. Co od razu blokuje 511x2.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Mario

Post autor: Mario » 30 sie 2012, 21:46

tarantula01 pisze:
Mario pisze:Wiesz co, lepiej by było, gdybyś zapewnił im (i całym Tarchodworom) dobry dojazd do SKM/KM na Płudach. Z Płud do centrum (Śródmieście / DWC) jedzie się 20-25 minut - czas nieosiągalny jakimkolwiek innym środkiem lokomocji.

Sam korzystam z pociągu + 214 i jestem zachwycony. Trasę W-wa Służewiec - Nowodwory przez Płudy z 1 przesiadką pokonuję nierzadko szybciej niż pseudo-ekspresem + metrem + kolejką ze Śródmieścia. Nie dość, że czas porównywalny, to komfort nieporównywalnie wyższy - pełna gama miejsc siedzących w 214 i kolejce w przeciwieństwie do dzikiego tłoku w "E"-6 i metrze.

Rozważysz?
Dobry dojazd, tzn. jaki? 3 x godzinę? Więcej? Ile razy? Teraz jest 214, a za chwilę z Nowodworów do SKM-ki będzie ... 152 :rotfl2: :rotfl2: Rozważałem i napisałem w tej sprawie do ZTM już trochę - nie będę przytaczał pism - są na mojej stronie.

A teraz porównanie:
Średni czas oczekiwania na dojazd do Płud: 6 minut. Średni czas oczekiwania na dojazd do metra: 1,5 minuty.

Na Służewiec sprawa ma się inaczej, ale rozważamy wg przykładu czas przejazdu w okolice DWC.
8 minut do metra z Tarchodworów? :shock: :-# :kaput: Raczysz żartować! Byłeś kiedyś na Nowodworach? Do metra stamtąd jechałeś?? Chyba 18 minut, a nie 8! Osiem minut jedzie się z pętli Nwdw do Myśliborskiej...
Co do 152, gdy ostatnio czytałem na ten temat, było powiedziane, że będzie jeździć przez Mehoffera zamiast 133, więc Nowodwory tylko spaliny powąchają, a nie skorzystają z niego.
3x na godzinę dla postulowanej przez Ciebie Modlińskiej (a dokładniej, jak mniemam, odcinka Światowida - Klasyków / Mehoffera) to chyba nadto. Dla blokowisk - owszem, może być mało. Ale też nie czarujmy się, że od razu wszyscy przesiedliby się do pociągu.

[ Dodano: |30 Sie 2012|, 2012 22:04 ]
fik pisze:
Tym, z czego chciałeś uruchamiać 308.
Czyli nie da się. Bo 308 było sarkazmem. :grin:
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 30 sie 2012, 22:13

Mario pisze:
tarantula01 pisze:Dobry dojazd, tzn. jaki? 3 x godzinę? Więcej? Ile razy? Teraz jest 214, a za chwilę z Nowodworów do SKM-ki będzie ... 152 :rotfl2: :rotfl2: Rozważałem i napisałem w tej sprawie do ZTM już trochę - nie będę przytaczał pism - są na mojej stronie.

A teraz porównanie:

8 minut do metra z Tarchodworów? :shock: :-# :kaput: Raczysz żartować! Byłeś kiedyś na Nowodworach? Do metra stamtąd jechałeś?? Chyba 18 minut, a nie 8! Osiem minut jedzie się z pętli Nwdw do Myśliborskiej...
Co do 152, gdy ostatnio czytałem na ten temat, było powiedziane, że będzie jeździć przez Mehoffera zamiast 133, więc Nowodwory tylko spaliny powąchają, a nie skorzystają z niego.
3x na godzinę dla postulowanej przez Ciebie Modlińskiej (a dokładniej, jak mniemam, odcinka Światowida - Klasyków / Mehoffera) to chyba nadto. Dla blokowisk - owszem, może być mało. Ale też nie czarujmy się, że od razu wszyscy przesiedliby się do pociągu.
Mieszkam w Nowodworach i codziennie jeżdżę z nich do metra. Próbuję nawet jeździć do SKM-ki, ale ... no właśnie. A wyliczenia są dla Tarchomina, bo 152 będzie jeździć z Tarchomina. Co do 152, to przeczytaj jeszcze raz dokładnie. I dlatego :rotfl2: Też się pośmiejesz. Zresztą; "więc Nowodwory tylko spaliny powąchają, a nie skorzystają z niego" wskazuje, że zdajesz sobie sprawę ze wspaniałej komunikacji do SKM-ki z Nowodworów, jaka za chwilę będzie.

Jak to postulowanej przeze mnie?
Zestawmy:
- "Wiesz co, lepiej by było, gdybyś zapewnił im (i całym Tarchodworom) dobry dojazd do SKM/KM na Płudach."
- Dobry dojazd, tzn. jaki? 3 x godzinę? Więcej? Ile razy?
- "3x na godzinę dla postulowanej przez Ciebie Modlińskiej (a dokładniej, jak mniemam, odcinka Światowida - Klasyków / Mehoffera) to chyba nadto. Dla blokowisk - owszem, może być mało. Ale też nie czarujmy się, że od razu wszyscy przesiedliby się do pociągu."

No to ma być ten dobry (czyli częściej niż 3x godzinę) dojazd do SKM-ki dla blokowisk, czy jednak nie, bo: "nie czarujmy się, że od razu wszyscy przesiedliby się do pociągu."?
Póki co Tarchomin będzie miał 5x godzinę autobus do SKM-ki.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 30 sie 2012, 23:15

Mario pisze:Wiesz co, lepiej by było, gdybyś zapewnił im (i całym Tarchodworom) dobry dojazd do SKM/KM na Płudach. Z Płud do centrum (Śródmieście / DWC) jedzie się 20-25 minut - czas nieosiągalny jakimkolwiek innym środkiem lokomocji.
Czas podróży = czas dojazdu do przesiadki + czas oczekiwania na przesiadkę + czas podróży po przesiadce. Rozkład jazdy pociągów na linii legionowskiej jest do bani, bo nie ma żadnej prawidłowości ani taktu - czyli o ile w relacji Płudy - Centrum cos się złapie (albo na DWŚ/DWC albi na DWG), to w relacji powrotnej jest dno, bo trzeba rzucać monetą, gdzie jechać na pociąg. :-"
Mario pisze:Nie dość, że czas porównywalny, to komfort nieporównywalnie wyższy - pełna gama miejsc siedzących w 214 i kolejce w przeciwieństwie do dzikiego tłoku w "E"-6 i metrze.
Pociagi w godzinach szczytu akurat są całkiem solidnie nabite, a że 214 wozi powietrze, to możesz łatwo zweryfikować, jak "atrakcyjne" jest to połaczenie dla ludzi.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 31 sie 2012, 7:25

Georg pisze:
tarantula01 pisze:aby ją utrzymać można przeznaczyć brygady z likwidowanego 508
Przegubowce na 103? Na prawoskręcie Powązkowska-Tatarska i zawrotce przy Zachodnim??
Zawrotka jest ok. Jednak na samym przystanku jest miejsce albo na dwie solówki albo na jednego przeguba.
Oprócz prawoskrętu w Tatarską kiepsko wychodzi manewrowanie między Płocką a Brylowską oraz Brylowska - Prądzyńskiego - Kolejowa zwłaszcza kierunku oprzeciwnym w godzinach szczytu (korek na całej Kolejowej do Towarowej).

[ Dodano: |31 Sie 2012|, 2012 07:26 ]
Krzysiek_S pisze:
bepe pisze:Bardzo słusznie, tylko - od kiedy? ZTM jakoś na razie się do tego projektu nie przyznaje.
" ...Wszystkie powyższe zmiany wprowadzone zostaną wraz z przywróceniem ruchu na ulicy Marszałkowskiej tzn. około połowy września. " - cytując fragment z tego co podałem powyżej. :eek:
Dokładniejsza data nam się klaruje: okolice 10 września.
Polityka złym doradcą w pracy!

Georg

Post autor: Georg » 31 sie 2012, 8:29

JotPeCet pisze:Zawrotka jest ok.
Sama zawrotka może jest ok. Ale stoją tam taksówki, które bardzo utrudniają zawrócenie nawet wozem solo.

Awatar użytkownika
No Limit Biker

Post autor: No Limit Biker » 31 sie 2012, 8:31

A jaka jest różnica między metrem Marymont, a metrem Młociny, możesz mnie Tarantula oświecić? Bo jak dla mnie nawet lepiej wsiadać na Marymoncie aniżeli tłuc się pierdolnikiem do Młocin i leźć w owczym pędzie przez ścieżke rowerową (BTW powinni tam postawić patrol i sypać mandaty na lewo i prawo) na wąziutki peron!

Tworzenie na siłę linii dowożącej do Płud jest bezsensem, bo i tak mało kto bedzie z tego korzystać, a jeśli nawet to robi to już teraz.
Droit au but!!
No Limit Bikers 4L!!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 31 sie 2012, 8:33

"Linie 511 i 516 będą zatrzymywać się na przystankach EKSPRESOWA oraz PŁOCHOCIŃSKA"

Hehehehe :) Czas na 511 -> 221, a 516 -> 236. Szczególnie to drugie jest do pilnej realizacji.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 31 sie 2012, 8:45

JotPeCet pisze:
Georg pisze: Przegubowce na 103? Na prawoskręcie Powązkowska-Tatarska i zawrotce przy Zachodnim??
Zawrotka jest ok. Jednak na samym przystanku jest miejsce albo na dwie solówki albo na jednego przeguba.
Oprócz prawoskrętu w Tatarską kiepsko wychodzi manewrowanie między Płocką a Brylowską oraz Brylowska - Prądzyńskiego - Kolejowa zwłaszcza kierunku oprzeciwnym w godzinach szczytu (korek na całej Kolejowej do Towarowej).
Zawrotka staje się problematyczna kiedy jest obstawiona przez złotówy i inne auta. Kleszczowa swego czasu puszczała incydentalnie U15, więc przeguby powinny dać radę... Ale samej idei 103 na Białołękę nie skomentuję #-o
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 sie 2012, 9:01

JacekM pisze:Ale samej idei 103 na Białołękę nie skomentuję #-o
Biorąc pod uwagę, co się stało po twoich protestach przeciwko przedłużeniu 197, teraz na twoim miejscu bałbym się protestować przeciwko przedłużeniu 103 :P :lol:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Zablokowany