Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)
Moderator: Wiliam
- Colony
- Kontakt:
No właśnie. Mnie mniej więcej o coś takiego chodziło. Obietnica została spełniona, ale trudno jej dotrzymywać jeśli potok się zmniejszył. Co nie zmienia faktu, że pasażerowi pisze się że linia będzie jeździć co 6 minut, i okazuje się że owszem, ale tylko przez godziny. To także kwestia precyzji. Myślę, że bardziej niż spełnianych lub nie spełnianych obietnic.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A mógłby w tym czasie zrobić jakieś rozkłady albo koordynację. Ale nie, lepiej pisma smażyć.tarantula01 pisze:(...)Z punktu widzenia urzędnika Dęboszczaka działalność radnego tarantuli powoduje, że tenże urzędnik musi coś napisać. (...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
To ja jeszcze wrzucę tekst o 186 w pierwotnej przygotowanej przez nas wersji, jeszcze nie przerobionej przez marketing na potrzeby strony
Linia 186 była pierwszą linią autobusową, która pojawiła się 20 stycznia 2001 na nowo oddanej do użytkowania trasie, łączącej al. Armii Krajowej z al. Prymasa Tysiąclecia, komunikując tym obwodowym szlakiem szereg dzielnic i osiedli: Tarchomin, Marymont, Bielany, Wolę, Ochotę i Służewiec. Zdobyła popularność wśród pasażerów i od października 2004 roku wsparta została linią przyspieszoną 404.
Niestety warunki jazdy w stolicy stale się pogarszają, korki powodują opóźnienia autobusów. Długa trasa linii 186 okazała się nadmiernie narażona na nieregularności w kursowaniu, które dodatkowo spotęgowały się w związku z robotami na ul. Modlińskiej i na al. Prymasa Tysiąclecia. ZTM dostawał w związku z tym wiele skarg od pasażerów na funkcjonowanie tej linii, w szczególności odcinka między Ochotą a Służewcem – autobusy nie zdążały przyjechać z Tarchomina na czas. Z tej samej przyczyny wielu pasażerów, nie mogących się doczekać na autobusy linii 186 na Woli, postulowało też uruchomienie dodatkowych przystanków dla linii 404. Sytuacja dojrzała do zmian – istotne dla rozwijającej się dynamicznie dzielnicy biurowej na Służewcu połączenia komunikacyjne nie mogą cierpieć z powodu korków w dzielnicach położonych praktycznie na drugim końcu miasta.
W związku z powyższym, od 1 września 2009 linie 186 i 404 zostają scalone w jedną linię 186. Będzie ona kursowała w szczycie nawet co 6 minut na trasie:
TARCHOMIN – Świętosławskiego – Świderska – Mehoffera – Światowida (powrót: Światowida – Świętosławskiego) – Myśliborska – Obrazkowa – Modlińska – most Grota-Roweckiego – al. Armii Krajowej – al. Prymasa Tysiąclecia – rondo Zesłańców Syberyjskich – Bitwy Warszawskiej 1920 – Banacha – Pawińskiego – Dickensa – SZCZĘŚLIWICE Zakładamy, że na tak skróconej trasie autobusy będą się pojawiały nie tylko częściej, ale i znacznie regularniej, niż dotąd.
Połączenie Służewca z Ochotą nadal zapewniać będą linie 504 i 136 (ta druga także z Wolą). Linia 504 zostanie zasilona dodatkowym taborem w celu poprawy warunków podróżowania, a także zniwelowania ewentualnych nieregularności kursowania, które mogą wystąpić wraz z rozpoczęciem przebudowy ul. Marynarskiej – pojedzie co 10 minut w szczycie, co 15 poza nim. Z kolei linia 136 ominie ten fragment ul. Marynarskiej, przejmując odcinek trasy skróconej linii 186, przebiegający ulicami Wołoską i Racławicką. Trasa linii 136 będzie więc wyglądała następująco:
NATOLIN PN. – Płaskowickiej – Cynamonowa – Gandhi – Dereniowa – Ciszewskiego – Pileckiego – Herbsta – Romera – Surowieckiego – al. KEN – Dolina Służewiecka – Rzymowskiego – Wołoska – Racławicka – Żwirki i Wigury – Banacha – Bitwy Warszawskiej 1920 – rondo Zesłańców Syberyjskich – al. Prymasa Tysiąclecia – Górczewska – Płocka – MŁYNÓW Linia ta będzie obsługiwana taborem większym, niż dotąd.
Zwracamy uwagę, że w podstawowych relacjach obsługiwanych wymienionymi liniami będzie istniała możliwość dogodnych, jednoperonowych przesiadek: z linii 186 do linii 136 oraz z linii 136 do linii 504. Również z obsługującej Rakowiec linii 172 będzie się można wygodnie przesiąść do wszystkich trzech tych linii. Mamy nadzieję, że wprowadzone zmiany spotkają się z Państwa zrozumieniem, a większość pasażerów korzystających z powyższych linii odczuje poprawę ich funkcjonowania.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Ilość pism mogłaby znacznie spaść, gdyby poprawić/zmienić politykę informacyjną ZTMu. Ostatnie powakacyjne komunikaty są tego przykładem.Glonojad pisze:A mógłby w tym czasie zrobić jakieś rozkłady albo koordynację. Ale nie, lepiej pisma smażyć.tarantula01 pisze:(...)Z punktu widzenia urzędnika Dęboszczaka działalność radnego tarantuli powoduje, że tenże urzędnik musi coś napisać. (...)
Co do 186 i 404, to powiedzmy sobie szczerze jedną podstawową rzecz. 404 powstało po to, żeby nie zwiększać częstotliwości 186, które miało długą trasę, a zapełnienia wykazywało na odcinku Tarchomin - Bitwy Warszawskiej (dalej wypełnione bywało pół wozu). Do tego 186 i 404 jeździło razem z tym samym czasem przelotu (korki na AK skutecznie ubijały teoretyczne przyspieszenie 404). Jest jeszcze jeden aspekt - wnioski o przystanki dla 404. Gdyby zrealizować je i spełnić wszystkie naciski (UD Bielany, UD Wola, UD Bemowo etc) to 404 nie miałoby przystanku tylko przy Lasku na Kole. Stąd skrócenie trasy z przesunięciem wozów z 404 na 186 jest optymalnym rozwiązaniem.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Czyli co: +2k/h (504) i -5k/h (186) dla "dynamicznie rozwijającej się dzielnicy". Poprawa jak choleraBastian pisze:Sytuacja dojrzała do zmian – istotne dla rozwijającej się dynamicznie dzielnicy biurowej na Służewcu połączenia komunikacyjne nie mogą cierpieć z powodu korków w dzielnicach położonych praktycznie na drugim końcu miasta.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zapomniałes dodać "wirtualne 5k/h".TGM pisze:Czyli co: +2k/h (504) i -5k/h (186) dla "dynamicznie rozwijającej się dzielnicy". Poprawa jak choleraBastian pisze:Sytuacja dojrzała do zmian – istotne dla rozwijającej się dynamicznie dzielnicy biurowej na Służewcu połączenia komunikacyjne nie mogą cierpieć z powodu korków w dzielnicach położonych praktycznie na drugim końcu miasta.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Za to przeszło na przeguby i wyszło z Meissnera. Ja tam (jako Wilganin) nie narzekam.Lipa pisze:111 nie szło w parze podniesienie częstotliwości 507 i E-5.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
No i tu już można się zorientować co, po co i dlaczego - a nawet zrozumieć. Drobiazgi tylko bym poprawił
To jest trochę poetyka reklam w stylu "oprocentowanie lokat nawet do 7%" czy "wielka obniżka cen az do 70%". Tu bardziej by pasowała pełniejsza informacjaBastian pisze:nawet co 6 minut
Ja bym uzył słowa "jednoprzystankowych" - bo lud się zacznie zastanawiać skąd nagle perony kolejowe się pojawiły na przystankach autobusowych. Ale zgadzam się, że przy zmianach, które powodują konieczność przesiadek trzeba bardzo mocno podkreślać ich dogodność (że z tego samego przystanku, że nie trzeba przechodzić przez jezdnię, chodzić po schodach, czekać na światłach. Taką przesiadkę ludzie mogą powitać nawet ze zrozumieniem, jeżeli będą wiedzieli, że nie jest to np. koszmar rodem z AL. WITOSA.Bastian pisze:dogodnych, jednoperonowych przesiadek
Popatrz, jaka franca!
- tarantula01
- Kontakt:
Aha, jasne. Jakoś nie widzę, aby ktokolwiek w ZTMie to potrafił - patrz 116, 130, 519 i E-2 na Sobieskiego. Nawet bez programu komputerowego powinno się to udać.Glonojad pisze:A mógłby w tym czasie zrobić jakieś rozkłady albo koordynację. Ale nie, lepiej pisma smażyć.tarantula01 pisze:(...)Z punktu widzenia urzędnika Dęboszczaka działalność radnego tarantuli powoduje, że tenże urzędnik musi coś napisać. (...)
Zresztą pisma o koordynacje też były i co? Guzik.
Koniec OT.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl